Risotto z pomidorami
Sk³ad:
szklanka d³ugiego ry¿u
dwie szklanki bulionu warzywnego
cebula
2 z±bki czosnku
8 pieczarek
3 pomidory bez skórek (z puszki)
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
sól
pieprz
³y¿eczka rozmarynu
Sposób wykonania:
Cebulê posiekaæ w kostkê, wrzuciæ na rozgrzany olej i podsma¿yæ na z³oty kolor. Pieczarki pokroiæ w s³upki, drobno posiekaæ czosnek i sma¿yæ 4 minuty. Nastêpnie wsypaæ ry¿ i sma¿yæ na ¶rednim ogniu. Gdy ry¿ wch³onie ca³y t³uszcz, wlaæ pó³ szklanki gor±cego bulionu i dusiæ, pilnuj±c by nie przywar³ do patelni. Gdy ry¿ wch³onie bulion, wlaæ nastêpne pó³ szklanki. Czynno¶æ powtarzamy, dopóki ry¿ nie wch³onie ca³ego bulionu. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy pieprzem, sol± i rozmarynem i dusimy przez kilka minut