Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Zupa kataloñska
Sk³ad:
60 dkg polêdwicy
10 dkg kie³basy (mocno czosnkowej)
50 dkg ziemniaków
50 dkg marchewek
60 dkg pomidorów (du¿ych)
3 z±bki czosnku
2 cebule
4 szklanki bulionu
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
4 listki laurowe
sól, bia³y pieprzSposób wykonania:
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu ¶rodków z pestkami mi±¿sz kroimy w kostkê. Miêso i obrane ziemniaki kroimy w kostkê, marchewkê za¶ w drobne plasterki. Cebule kroimy w alarki, czosnek przeciskamy przez wyciskarkê.
W garnku rozgrzewamy oliwê i sma¿ymy na niej miêso do uzyskania z³otobr±zowego koloru. Nastêpnie przek³adamy miêso do miseczki, posypujemy sol±, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsma¿amy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrz±cym zalewamy warzywa. Dodajemy miêso i listki laurowe, nastêpnie ca³o¶æ gotujemy na ¶rednim ogniu jakie¶ 30 min bez pokrywki. Na piêæ minut przed koñcem gotowania dodajemy pokrojon± w kostkê kie³basê.KatarzynaParticipantGazpacho z zielonych winogron
Sk³ad:
45dkg zielonych winogron bez pestek
2 pokrojone w kostkê ogórki bez skórki i pestek
1 pokrojona w kostkê zielona papryka bez pestek
1/2 cebuli
2 ³y¿eczki posiekanych ¶wie¿ych li¶ci kolendry
1 ³y¿eczka sto³owa bia³ego octu winnego
3 ³y¿ki sto³owe ¶wie¿ego soku z limonki
1/4 ³y¿eczki mielonego imbiru
1/4 ³y¿eczki bia³ego pieprzu
1/4 ³y¿eczki soliSposób wykonania:
Wk³adamy winogrona, ogórki , paprykê i cebulê do robota kuchennego i rozdrabniamy. Dodajemy pozosta³e sk³adniki i miksujemy do konsystencji p³ynu. Doprawiamy do smaku. Sch³adzamy przez kilka godzin przed podaniem
KatarzynaParticipantZupa – krem z ¿ó³tego sera
Sk³ad:
2 ³y¿ki mas³a
¶rednia cebula
2 ³y¿ki m±ki
700 ml bulionu z kurczaka
700 ml mleka
50 dag sera ¿ó³tego
sól
¶wie¿o zmielony bia³y pieprzSposób wykonania:
T³uszcz roztopiæ w du¿ym rondlu. Dodaæ posiekan± cebulê i dusiæ mieszaj±c, a¿ bêdzie miêkka i szklista.Ca³y czas mieszaj±c, dodawaæ po trochu m±kê. Nastêpnie wlewaæ stopniowo bulion i mieszaæ, a¿ zupa zacznie gêstnieæ. Wlaæ mleko i ci±gle mieszaj±c zagotowaæ. Zupê zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sitko. Wlaæ z powrotem do garnka. Dodaæ starty ser i przyprawy. Podgrzewaæ powoli i mieszaæ a¿ ser siê rozpu¶ci. Uwa¿aæ, aby krem siê nie zagotowa³. Podawaæ z grzankamiKatarzynaParticipantZupa z fasolki szparagowej
Sk³ad:
30 dkg fasoli szparagowej
15 dkg ziemniaków
1 cebula
pó³ puszki zielonego groszku
7 dkg boczku wêdzonego
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
1 l wody
2 kostki bulionu jarzynowego
posiekana ¶wie¿a natka pietruszki albo parmezan
sól i pieprz do smakuSposób wykonanania:
Fasolê oczy¶ciæ z ogonków i w³ókien, pokroiæ na spore kawa³ki. Obraæ ziemniaki i pokroiæ w kostkê. Posiekaæ cebulê w drobn± kostkê. Pokroiæ boczek te¿ w kostkê i razem podsma¿yæ na rozgrzanej oliwie w garnku. Jak siê lekko zarumieni±, dodaæ fasolkê i ziemniaki. Dusiæ przez 10 minut. Dolaæ litr wody i zagotowaæ. Wrzuciæ kostki bulionowe, i dalej gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o pó³ godziny.Na koñcu dodaæ groszek z puszki i doprawiæ zupê sol± i pieprzem.
Zupê podawaæ posypan± ¶wie¿± natk± pietruszki albo parmezanem.KatarzynaParticipantCh³odnik ogórkowy
Sk³ad:
1 l jogurtu naturalnego nies³odzonego
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
1 du¿y ogórek
3 z±bki czosnku
1 szklanki posiekanych orzechów w³oskich
2 ³y¿ki posiekanego koperku
1 ³y¿ka oliwy z oliwek
sól, pieprzSposób wykonania:
Obrany ogórek przekroiæ wzd³u¿, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ w cienkie s³upki.
Jogurt dok³adnie wymieszaæ z oliw±, ¶mietan±, sol± i zmia¿d¿onym czosnkiem. Jogurt przykryæ i dobrze sch³ód¼ w lodówce.
Na koniec dodaæ koperek, orzechy i ogórek i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem zupê oprószyæ pieprzem i udekorowaæ kilkoma orzechami.KatarzynaParticipantSos grzybowy
Sk³ad:
¦wie¿e le¶ne grzyby
Kwa¶na ¶mietana
Koperek
Cebulka
Sól i pieprzSposób wykonania:
Grzyby i cebulkê oczy¶ciæ, drobno pokroiæ, a nastêpnie poddusiæ. Dodaæ posolon± ¶mietanê i pieprz. Dobrze wymieszaæ i gotowe.
Sos podawaæ do makaronów, kaszy, pyz, klusków ¶l±skich. Podawaæ posypany koperkiem.KatarzynaParticipantDressing kremowy
Sk³ad:
pó³ ³y¿eczki soli
1 ³y¿ka m±ki
³y¿eczka ostrej musztardy
³y¿ka cukru
³y¿ka mas³a
2 ¿ó³tka
3/4 fili¿anki kremówki
1/4 fili¿anki octuSposób wykonania:
Zmiksowaæ m±kê, sól, musztardê i cukier. Dodaæ mas³o i wymieszaæ. Ubiæ. Podczas ubijania dodaæ ¿ó³tka jajek. Na koñcu dodaæ kremówkê i na koñcu ocet. Prze³o¿yæ do ma³ego garnuszka i podgrzewaæ na parze a¿ sos zgêstnieje. Sch³odziæ i podawaæ zimny.KatarzynaParticipantFrancuski dressing
Sk³ad:
1/2 fili¿anki oliwy
ma³a obrana cebulka
1/4 ³y¿eczki musztardy
1/2 ³y¿eczka papryki
1/2 ³y¿eczka soli
ma³a papryka
1 ³y¿ka cukru lub miodu
2 krople sosu Worcestershire
1 ³y¿ka soku z cytrynySposób wykonania:
Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki razem a¿ sos bêdzie g³adki. Trzymaæ w ch³odnym miejscu.
Aby sos by³ ³agodniejszy mo¿emy pomin±æ cebulkê, sos Worcestershire i musztardê. A zamiast soku z cytryny mo¿na u¿yæ octu jab³kowego.KatarzynaParticipantDressing pomidorowo-czosnkowy
Sk³ad:
2 fili¿anki majonezu
1 ³y¿eczka soku z cytryny
2 ³y¿eczka czosnku granulowanego
2 ¶rednie pomidory (pokrojone w kostkê)Sposób wykonnia:
Zmiksowaæ sk³adniki i sch³odziæ.KatarzynaParticipantDressing koperkowo-ogórkowy
Sk³ad:
1 ¶redniej wielko¶ci ogórek (obrany i pokrojony)
1 fili¿anka jogurtu
szczypta soli
szczypta czosnku granulowanego
1/2 ³y¿eczki koperku
2 ³y¿eczki musztardy Dijon
pieprz do smakuSposób wykonania:
Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki i odstawiæ do lodówki na kilka godzin a¿ dressing "przejdzie smakiem".KatarzynaParticipantDressing bekonowy
Sk³ad:
4 plastry bekonu (pokrojone)
1/2 ³y¿eczki soli czosnkowej
1 ³y¿eczka oregano
³y¿eczka sezamu
³y¿eczka sosu Worcestershire
ocet winny do smakuSposób wykonania:
Ugotowaæ bekon, sól czosnkow±, oregano i sezam na ma³ym ogniu w ma³ej ilo¶ci wody a¿ bekon bêdzie gotowy (od czasu do czasu mieszaæ) Dodaæ sos worcestershire i ocet. Dok³adnie wymieszaæ.KatarzynaParticipantsos paprykowy
Sk³ad:
3 fili¿anki posiekanej czerwonej papryki
1 z±bek czosnku (wyci¶niêty)
1 fili¿anka bulionu drobiowego
1 ³y¿ka sosu pomidorowego
1/4 ³y¿eczki soli
kilka kropel sosu Tabasco
1-2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazyliiSposób wykonania:
Wszystkie sk³adniki po³±czyæ i doprowadziæ do wrzenia. Zmiejszyæ ogieñ i gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 20 min. Miksowaæ sk³adniki a¿ sos bêdzie g³adki. Podawaæ z makaronem. Danie warto posypaæ ¶wie¿± bazyli± lub parmezanem.KatarzynaParticipantsos z grillowanych pomidorowów
Sk³ad:
20 pod³u¿nych pomidorów przekrojonych na po³ówki
sól i pieprz do smakuSposób wykonania:
Pomidory grillowaæ, skór± na wierzch na lekko naoliwionej blasze(mozna upic w piekarniku). W³o¿yæ do miksera, zmiksowaæ i doprawiæ do smaku. Mo¿na dodaæ ³y¿eczkê oliwy z oliwek i wyci¶niety z±bek czosnkuKatarzynaParticipantPomidorowy sos Pesto
Sk³ad:
18 dkg suszonych pomidorów
3 fili¿anki gotowanej wody
2 ³y¿ki orzechów piniowych
2 du¿e z±bki czosnku
2/3 fili¿anki ¶wie¿o startego parmezanu
1/4 fili¿anki pietruszki
3 ³y¿ki wytrawnego bia³ego winaSposób wykonania:
Pomidory w³o¿yæ do wrz±cej wody. Odstawiæ na godzinê, a¿ pomidory bêd± miêkkie. Pomidory osuszyæ zostawiaj±c pó³ fili¿anki wody z pomidorów. Zmiksowaæ orzeszki i czosnek. Dodaæ pomidory, bazyliê, ser i pietruszkê i zmiksowaæ.Stopniowo dodawaæ pozostawion± wodê z pomidorów i wino. Zmiksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Przechowywaæ w lodówce.KatarzynaParticipantOregano pesto
Sk³ad:
2,5 fili¿anki szpinaku
2 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci oregano
1 fili¿anka ¶wie¿ej posiekanej pietruszki
2 ³y¿ki ¶wie¿o startego parmezanu
2 ³y¿ki pistacji
4 ³y¿eczki soku z cytryny
1/4 ³y¿eczki soli
2 du¿e z±bki czosnkuSposób wykonania:
Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki bez oliwy. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka, szczelnie zakrêciæ i przechowywaæ w lodówce -
AuthorPosts