Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 2 #42858
    Katarzyna
    Participant

    Zupa kataloñska

    Sk³ad:
    60 dkg polêdwicy
    10 dkg kie³basy (mocno czosnkowej)
    50 dkg ziemniaków
    50 dkg marchewek
    60 dkg pomidorów (du¿ych)
    3 z±bki czosnku
    2 cebule
    4 szklanki bulionu
    3 ³y¿ki oliwy z oliwek
    4 listki laurowe
    sól, bia³y pieprz

    Sposób wykonania:
    Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu ¶rodków z pestkami mi±¿sz kroimy w kostkê. Miêso i obrane ziemniaki kroimy w kostkê, marchewkê za¶ w drobne plasterki. Cebule kroimy w alarki, czosnek przeciskamy przez wyciskarkê.
    W garnku rozgrzewamy oliwê i sma¿ymy na niej miêso do uzyskania z³otobr±zowego koloru. Nastêpnie przek³adamy miêso do miseczki, posypujemy sol±, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsma¿amy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrz±cym zalewamy warzywa. Dodajemy miêso i listki laurowe, nastêpnie ca³o¶æ gotujemy na ¶rednim ogniu jakie¶ 30 min bez pokrywki. Na piêæ minut przed koñcem gotowania dodajemy pokrojon± w kostkê kie³basê.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42857
    Katarzyna
    Participant

    Gazpacho z zielonych winogron

    Sk³ad:
    45dkg zielonych winogron bez pestek
    2 pokrojone w kostkê ogórki bez skórki i pestek
    1 pokrojona w kostkê zielona papryka bez pestek
    1/2 cebuli
    2 ³y¿eczki posiekanych ¶wie¿ych li¶ci kolendry
    1 ³y¿eczka sto³owa bia³ego octu winnego
    3 ³y¿ki sto³owe ¶wie¿ego soku z limonki
    1/4 ³y¿eczki mielonego imbiru
    1/4 ³y¿eczki bia³ego pieprzu
    1/4 ³y¿eczki soli

    Sposób wykonania:

    Wk³adamy winogrona, ogórki , paprykê i cebulê do robota kuchennego i rozdrabniamy. Dodajemy pozosta³e sk³adniki i miksujemy do konsystencji p³ynu. Doprawiamy do smaku. Sch³adzamy przez kilka godzin przed podaniem

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42856
    Katarzyna
    Participant

    Zupa – krem z ¿ó³tego sera

    Sk³ad:
    2 ³y¿ki mas³a
    ¶rednia cebula
    2 ³y¿ki m±ki
    700 ml bulionu z kurczaka
    700 ml mleka
    50 dag sera ¿ó³tego
    sól
    ¶wie¿o zmielony bia³y pieprz

    Sposób wykonania:
    T³uszcz roztopiæ w du¿ym rondlu. Dodaæ posiekan± cebulê i dusiæ mieszaj±c, a¿ bêdzie miêkka i szklista.Ca³y czas mieszaj±c, dodawaæ po trochu m±kê. Nastêpnie wlewaæ stopniowo bulion i mieszaæ, a¿ zupa zacznie gêstnieæ. Wlaæ mleko i ci±gle mieszaj±c zagotowaæ. Zupê zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sitko. Wlaæ z powrotem do garnka. Dodaæ starty ser i przyprawy. Podgrzewaæ powoli i mieszaæ a¿ ser siê rozpu¶ci. Uwa¿aæ, aby krem siê nie zagotowa³. Podawaæ z grzankami

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42855
    Katarzyna
    Participant

    Zupa z fasolki szparagowej

    Sk³ad:
    30 dkg fasoli szparagowej
    15 dkg ziemniaków
    1 cebula
    pó³ puszki zielonego groszku
    7 dkg boczku wêdzonego
    2 ³y¿ki oliwy z oliwek
    1 l wody
    2 kostki bulionu jarzynowego
    posiekana ¶wie¿a natka pietruszki albo parmezan
    sól i pieprz do smaku

    Sposób wykonanania:
    Fasolê oczy¶ciæ z ogonków i w³ókien, pokroiæ na spore kawa³ki. Obraæ ziemniaki i pokroiæ w kostkê. Posiekaæ cebulê w drobn± kostkê. Pokroiæ boczek te¿ w kostkê i razem podsma¿yæ na rozgrzanej oliwie w garnku. Jak siê lekko zarumieni±, dodaæ fasolkê i ziemniaki. Dusiæ przez 10 minut. Dolaæ litr wody i zagotowaæ. Wrzuciæ kostki bulionowe, i dalej gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o pó³ godziny.Na koñcu dodaæ groszek z puszki i doprawiæ zupê sol± i pieprzem.
    Zupê podawaæ posypan± ¶wie¿± natk± pietruszki albo parmezanem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42854
    Katarzyna
    Participant

    Ch³odnik ogórkowy

    Sk³ad:
    1 l jogurtu naturalnego nies³odzonego
    4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
    1 du¿y ogórek
    3 z±bki czosnku
    1 szklanki posiekanych orzechów w³oskich
    2 ³y¿ki posiekanego koperku
    1 ³y¿ka oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Obrany ogórek przekroiæ wzd³u¿, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ w cienkie s³upki.
    Jogurt dok³adnie wymieszaæ z oliw±, ¶mietan±, sol± i zmia¿d¿onym czosnkiem. Jogurt przykryæ i dobrze sch³ód¼ w lodówce.
    Na koniec dodaæ koperek, orzechy i ogórek i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
    Przed podaniem zupê oprószyæ pieprzem i udekorowaæ kilkoma orzechami.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42851
    Katarzyna
    Participant

    Sos grzybowy

    Sk³ad:
    ¦wie¿e le¶ne grzyby
    Kwa¶na ¶mietana
    Koperek
    Cebulka
    Sól i pieprz

    Sposób wykonania:
    Grzyby i cebulkê oczy¶ciæ, drobno pokroiæ, a nastêpnie poddusiæ. Dodaæ posolon± ¶mietanê i pieprz. Dobrze wymieszaæ i gotowe.
    Sos podawaæ do makaronów, kaszy, pyz, klusków ¶l±skich. Podawaæ posypany koperkiem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42850
    Katarzyna
    Participant

    Dressing kremowy

    Sk³ad:
    pó³ ³y¿eczki soli
    1 ³y¿ka m±ki
    ³y¿eczka ostrej musztardy
    ³y¿ka cukru
    ³y¿ka mas³a
    2 ¿ó³tka
    3/4 fili¿anki kremówki
    1/4 fili¿anki octu

    Sposób wykonania:
    Zmiksowaæ m±kê, sól, musztardê i cukier. Dodaæ mas³o i wymieszaæ. Ubiæ. Podczas ubijania dodaæ ¿ó³tka jajek. Na koñcu dodaæ kremówkê i na koñcu ocet. Prze³o¿yæ do ma³ego garnuszka i podgrzewaæ na parze a¿ sos zgêstnieje. Sch³odziæ i podawaæ zimny.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42849
    Katarzyna
    Participant

    Francuski dressing

    Sk³ad:
    1/2 fili¿anki oliwy
    ma³a obrana cebulka
    1/4 ³y¿eczki musztardy
    1/2 ³y¿eczka papryki
    1/2 ³y¿eczka soli
    ma³a papryka
    1 ³y¿ka cukru lub miodu
    2 krople sosu Worcestershire
    1 ³y¿ka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki razem a¿ sos bêdzie g³adki. Trzymaæ w ch³odnym miejscu.
    Aby sos by³ ³agodniejszy mo¿emy pomin±æ cebulkê, sos Worcestershire i musztardê. A zamiast soku z cytryny mo¿na u¿yæ octu jab³kowego.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42848
    Katarzyna
    Participant

    Dressing pomidorowo-czosnkowy

    Sk³ad:
    2 fili¿anki majonezu
    1 ³y¿eczka soku z cytryny
    2 ³y¿eczka czosnku granulowanego
    2 ¶rednie pomidory (pokrojone w kostkê)

    Sposób wykonnia:
    Zmiksowaæ sk³adniki i sch³odziæ.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42847
    Katarzyna
    Participant

    Dressing koperkowo-ogórkowy

    Sk³ad:
    1 ¶redniej wielko¶ci ogórek (obrany i pokrojony)
    1 fili¿anka jogurtu
    szczypta soli
    szczypta czosnku granulowanego
    1/2 ³y¿eczki koperku
    2 ³y¿eczki musztardy Dijon
    pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki i odstawiæ do lodówki na kilka godzin a¿ dressing "przejdzie smakiem".

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42846
    Katarzyna
    Participant

    Dressing bekonowy

    Sk³ad:
    4 plastry bekonu (pokrojone)
    1/2 ³y¿eczki soli czosnkowej
    1 ³y¿eczka oregano
    ³y¿eczka sezamu
    ³y¿eczka sosu Worcestershire
    ocet winny do smaku

    Sposób wykonania:
    Ugotowaæ bekon, sól czosnkow±, oregano i sezam na ma³ym ogniu w ma³ej ilo¶ci wody a¿ bekon bêdzie gotowy (od czasu do czasu mieszaæ) Dodaæ sos worcestershire i ocet. Dok³adnie wymieszaæ.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42845
    Katarzyna
    Participant

    sos paprykowy

    Sk³ad:
    3 fili¿anki posiekanej czerwonej papryki
    1 z±bek czosnku (wyci¶niêty)
    1 fili¿anka bulionu drobiowego
    1 ³y¿ka sosu pomidorowego
    1/4 ³y¿eczki soli
    kilka kropel sosu Tabasco
    1-2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazylii

    Sposób wykonania:
    Wszystkie sk³adniki po³±czyæ i doprowadziæ do wrzenia. Zmiejszyæ ogieñ i gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 20 min. Miksowaæ sk³adniki a¿ sos bêdzie g³adki. Podawaæ z makaronem. Danie warto posypaæ ¶wie¿± bazyli± lub parmezanem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42844
    Katarzyna
    Participant

    sos z grillowanych pomidorowów

    Sk³ad:
    20 pod³u¿nych pomidorów przekrojonych na po³ówki
    sól i pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Pomidory grillowaæ, skór± na wierzch na lekko naoliwionej blasze(mozna upic w piekarniku). W³o¿yæ do miksera, zmiksowaæ i doprawiæ do smaku. Mo¿na dodaæ ³y¿eczkê oliwy z oliwek i wyci¶niety z±bek czosnku

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42843
    Katarzyna
    Participant

    Pomidorowy sos Pesto
    Sk³ad:
    18 dkg suszonych pomidorów
    3 fili¿anki gotowanej wody
    2 ³y¿ki orzechów piniowych
    2 du¿e z±bki czosnku
    2/3 fili¿anki ¶wie¿o startego parmezanu
    1/4 fili¿anki pietruszki
    3 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina

    Sposób wykonania:
    Pomidory w³o¿yæ do wrz±cej wody. Odstawiæ na godzinê, a¿ pomidory bêd± miêkkie. Pomidory osuszyæ zostawiaj±c pó³ fili¿anki wody z pomidorów. Zmiksowaæ orzeszki i czosnek. Dodaæ pomidory, bazyliê, ser i pietruszkê i zmiksowaæ.Stopniowo dodawaæ pozostawion± wodê z pomidorów i wino. Zmiksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Przechowywaæ w lodówce.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42842
    Katarzyna
    Participant

    Oregano pesto

    Sk³ad:
    2,5 fili¿anki szpinaku
    2 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci oregano
    1 fili¿anka ¶wie¿ej posiekanej pietruszki
    2 ³y¿ki ¶wie¿o startego parmezanu
    2 ³y¿ki pistacji
    4 ³y¿eczki soku z cytryny
    1/4 ³y¿eczki soli
    2 du¿e z±bki czosnku

    Sposób wykonania:
    Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki bez oliwy. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka, szczelnie zakrêciæ i przechowywaæ w lodówce

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 239 total)