Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 2 #42841
    Katarzyna
    Participant

    Zio³owy sos pesto
    Sk³ad:
    2 ³y¿ki pra¿onych orzechów piniowych
    2 du¿e z±bki czosnku
    2 fili¿anki szpinaku
    3/4 fili¿anki ¶wie¿ej posiekanej pietruszki
    1/2 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci oregano
    1/4 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci tymianku
    1/4 fili¿anki ¶wie¿ego szczypiorku
    2 ³y¿ki ¶wie¿o startego parmezanu
    1/4 ³y¿eczki soli
    2 ³y¿ki oliwy extra vergin

    Sposób wykonania:
    Zmiksowaæ orzeszki i czosnek, dodaæ pozosta³e sk³adniki bez oleju i zmiksowaæ. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka szczelnie zakrêciæ i przechowywaæ w lodówce.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42840
    Katarzyna
    Participant

    Sos pesto do makaronu z bazyli±

    Sk³ad:

    2 ³y¿ki pra¿onych orzeszków-pine
    2 du¿e z±bki czosnku
    3/4 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci bazylii
    2 ³y¿ki startego ¶wie¿ego parmezanu
    2 ³y¿eczki soku z cytryny
    3 ³y¿ki oliwy extra virgin

    Sposób wykonania:
    Do miksera wrzuciæ orzeszki, czosnek i zmiksowaæ, dodaæ li¶cie bazylii, ser i sok z cytryny i zmiksowaæ. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka i trzymaæ w lodówce.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42839
    Katarzyna
    Participant

    Crostini

    Sk³ad:
    1 bagietka francuska
    2 ³y¿ki mieszanki zió³ prowansalskich
    1/4 fili¿anki oliwy z oliwek
    1 ³y¿ka posiekanego czosnku

    Sposób wykonania:
    Rozgrzaæ piekarnik do temperatury 180 stopni. Pokroiæ bagietkê na ma³e kawa³ki. W ma³ej misce wymieszaæ oliwê, zio³a i czosnek. Takim sosem posmarowaæ ka¿dy kawa³ek bagietki i wstawiæ pieczywo do piekarnika. Piec przez 5-7 minut, a¿ nabierze z³ocistobr±zowego koloru.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42838
    Katarzyna
    Participant

    Strudel z kapust±

    Sk³ad:
    50dkg kiszonej kapusty
    4 ³y¿ki oleju
    4 dkg wêdzonego boczku
    1 ma³a kie³baska
    1 cebula
    2 ziemniaki
    1 ³y¿ka przecieru pomidorowego
    1 szklanki bia³ego wina
    czosnek, kminek, pieprz
    sól, pieprz,
    1 ³y¿eczka kminku
    1 ³y¿eczka czubata s³odkiej papryki
    ciasto:
    30 dkg m±ki krupczatki
    2 ³y¿ki oleju
    sól
    1 ³y¿ka octu
    3 szklanki letniej

    Sposób wykonania:
    Ciasto: M±kê przesiewamy. I wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy no¿em stopniowo dodaj±c wody z dodatkiem soli i octu. Nastêpnie wyrabiamy ciasto rêcznie, a¿ bêdzie ca³kowicie g³adkie. Ciasto dzielimy na dwie czê¶ci, smarujemy olejem, przykrywamy ciep³ym naczyniem i pozostawiamy na pó³ godziny. Na p³ótnie posypanym m±k± rozwa³kowaæ ciasto, a nastêpnie rozci±gn±æ je jak to tylko mo¿liwe. Ciasto powino byæ prawie przezroczyste. Gruby brzeg trzeba odci±æ, a rozci±gniête ciasto zostawiæ by przesch³o. Tu¿ przed na³o¿eniem nadzienia posmarowaæ roztopionym t³uszczem.
    Nadzienie: Boczek kroimy w drobn± kostkê i sma¿ymy na oleju. Dodajemy posiekan± cebulê i kie³basê pokrojon± w plasterki, a po kilku munutach duszenia kiszon± kapustê, sól, pieprz, kminek i czosnek. Nale¿y pamietaæ, aby wycisn±æ nadmiar soku z kapusty przed duszeniem. Wszystko dok³adnie mieszamy i dusimy oko³o 15 – 20 minut a¿ kapusta bêdzie miêkka. Ziemniaki kroimy w kostkê i sma¿ymy w drugim naczyniu. Usma¿one ziemniaki dodajemy do kapusty i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie k³adziemy na rozwa³kowanym cie¶cie i zwijamy . Powinny wyj¶æ dwa. Strudle k³adziemy w brytfance nasmarowanej t³uszczem i pieczemy w temeraturze 200 st. Upieczony strudel polewamy wod± z dodatkiem odrobiny oleju i soli i ponownie zapiekamy

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42837
    Katarzyna
    Participant

    Selery zapiekane

    Sk³ad:
    2 ¶redniej wielko¶ci selery
    25 dkg chudego bia³ego sera
    4 ³y¿ki s³odkiej ¶mietanki
    1 cebula
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki czerwonej
    6 zielonych oliwek
    3 jaja
    1 ³y¿ka siekanych ¶wie¿ych zió³:
    koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
    sól
    sos:
    3 ³yki oliwy
    1 ³yzeczka musztardy

    Sposób wykonania:
    Selery umyæ bardzo dok³adnie szczoteczk±, po czym gotowaæ pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 40 minut. Ostudziæ, obraæ i pokroiæ w plastry grubo¶ci ok 1 cm. Po³±czyæ ze sob± sk³adniki sosu. Dodaæ 3 ³y¿ki ciep³ej wody i wymieszaæ. Sosem zalaæ plastry selera i odstawiæ do lodówki.
    Twaróg przetrzeæ przez sito i po³±czyæ ze ¶mietank±. Cebulê drobno posiekaæ. Papryki pokroiæ w kwadraciki. Oliwki pokroiæ w plasterki.
    Jaja rozbiæ. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, któr± wymieszaæ z twarogiem, ¿ó³tkami, cebul±, papryk±, oliwkami i posiekanymi zio³ami.
    Plastry selera os±czyæ z sosu, u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu, przykryæ przygotowan± mas± i zapiekaæ przez 10 minut w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42836
    Katarzyna
    Participant

    Pasta z soczewic± i orzechami

    Sk³ad:
    fili¿anka zielonej soczewicy
    pó³ fili¿anki posiekanych orzechów w³oskich
    2 ³y¿eczki musztardy Dijon
    1 ³y¿ka octu winnego czerwonego
    ostra czerwona papryka
    sól i pieprz

    Sposób wykonania:
    Soczewicê op³ukaæ i zalaæ zimn± wod± i zagotowaæ, a¿ nasiona bêd± miêkkie (ok. 30 min). Odcedziæ nasiona i miksowaæ z reszt± sk³adników, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Doprawiæ do smaku sol± pieprzem i papryk±.
    Je¶li pasta bêdzie zbyt sucha mo¿emy dodaæ odrobinê przegotowanej wody.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42835
    Katarzyna
    Participant

    Pasta sardynkowa

    Sk³ad:
    puszka sardynek w zalewie
    2 ³y¿eczki musztardy dijon
    1 ³y¿ka drobno posiekanej cebuli
    pó³ ³y¿eczki soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Odcedziæ sardynki i rozgnie¶æ widelcem razem z musztard±. Dodaæ cebulê i sok cytrynowy. Je¶li lubimy potrawy na ostro, mo¿emy doprawiæ pieprzem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42834
    Katarzyna
    Participant

    Jaja faszerowane

    Sk³ad:
    6 jaj
    majonez
    szczypiorek
    sok z cytryny
    ogórek
    pó³ czerwonej papryki
    pomidor
    puszka tuñczyka w sosie w³asnym
    pó³ dymki
    ³y¿ka kaparów
    twaro¿ek naturalny
    kawa³ek pora
    sól
    cukier i pieprz

    Sposób wykonania:
    Ugotowaæ jaja na twardo, obraæ ze skorupki i w³o¿yæ do jajniczek, ¶ci±æ czubki i ³y¿eczk± ostro¿nie wyj±æ ¿ó³tka. Nape³niæ bia³ka poni¿ej podanymi farszami i ka¿de jajko udekorowaæ listkiem pietruszki.
    Farsz majonezowy: Utrzeæ 2 ¿ó³tka z 3 ³y¿kami majonezu kieleckiego i dodaæ posiekany szczypiorek.
    Farsz paprykowy: Bardzo drobno posiekaæ ogórek, pó³ czerwonej papryki, pomidora i kawa³ek pora. Skropiæ sokiem z po³owy cytryny, dodaæ szczyptê cukru, soli i pieprzu.
    Farsz z tuñczyka: dwa ¿ó³tka dodaæ do tuñczyka z puszki, dodaæ ³y¿kê majonezu i przyprawiæ sokiem z cytryny i pieprzem.
    Farsz z kaparami: 3 ¿ó³tka utrzeæ z 2 ³y¿kami twaro¿ku naturalnego i 2 ³y¿kami majonezu. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Posiekaæ kapary i po³ówkê ¶redniej wielko¶ci dymki i wymieszaæ wszystko

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42833
    Katarzyna
    Participant

    Glazurowane cebulki

    Sk³ad:
    35 dkg malutkich, jednakowej wielko¶ci cebulek
    2 dkg mas³a
    5 dkg cukru pudru
    150 ml bulionu drobiowego
    sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa

    Sposób wykonania:
    Obraæ cebulki i oczy¶ciæ. Rozpu¶ciæ mas³o w grubym rondlu, wrzuciæ cebulki i piec je, tak aby by³y delikatnie zbr±zowione. Cebulki musz± byæ równomiernie opieczone, ale nie przypalone. Oprószyæ je cukrem pudrem i opiekaæ dalej ca³y czas poruszaj±c rondlem. Podgrzewamy tak d³ugo cebulki na bardzo ma³ym ogniu, a¿ pokryj± siê lepkim, glazurowym sosem. Wlaæ bulion i od czasu do czasu potrz±saæ rondlem, dalej podgrzewaj±c na ma³ym ogniu tak d³ugo, a¿ woda wyparuje i utworzy siê rodzaj syropu oblepiaj±cego cebulki. Na koñcu doprawiæ szczypt± soli, pieprzu i ga³ki muszkato³owej.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42832
    Katarzyna
    Participant

    Jajka po szkocku

    Sk³ad:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    225 g miêsa mielonego
    ostra papryka w proszku
    ¶wie¿o starta ga³ka muszkato³owa
    1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
    ga³±zka tymianku
    25 g m±ki
    sól, czarny pieprz (ziarna)
    1 jajo (roztrzepane)
    bu³ka tarta
    t³uszczu do g³êbokiego sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Jaja ugotowaæ . Sch³odziæ i ostro¿nie obraæ ze skorupki.
    Wymieszaæ miêso mielone z zio³ami i przyprawami, podzieliæ je na 6 równych porcji.
    Wymieszaæ m±kê z odrobin± soli i pieprzu. Obtoczyæ jajka w tej m±ce i "ubraæ" w miêso mielone, tworz±c równomiern± i szczeln± pow³okê wokó³ jaja. Jaja spanierowaæ: obtoczyæ w ubitym jajku i nastêpnie w bu³ce tartej.
    Rozgrzaæ t³uszcz i sma¿yæ a¿ panierka nabierze z³otej barwy. Wyj±æ i osuszyæ z nadmiaru t³uszczu w papierowym rêczniku.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42827
    Katarzyna
    Participant

    Masa migda³owo- czekoladowa

    Sk³ad:
    15 dkg zmielonych migda³ów
    15 dkg czekolady
    20 dkg cukru pudru
    1/8 – 1/4 l ¶mietanki
    aromat waniliowy

    Sposób wykonania:
    Czekoladê rozdrobniæ. Zalaæ ¶mietank± i rozgotowaæ na gêst± masê. Po³±czyæ z migda³ami i dodaæ aromat wniliowy.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42824
    Katarzyna
    Participant

    Masa migda³owa:

    Sk³ad:
    25 dkg cukru pudru
    25 dkg zmielonych migda³ów
    1/8 l smietanki
    kilka kropel aromatu waniliowgo

    Sposób wykonania:
    Wszystkie sk³adniki urzeæ ze sob± bardzo starannie. Zamiast ¶mietanki mo¿na daæ 2 bia³ka.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42823
    Katarzyna
    Participant

    Tort migda³owy

    Sk³ad:
    8 jaj
    1/2 ³y¿ki octu
    25 dkg cukru pudru
    25 dkg migda³ów
    4 dkg m±ki ziemniaczanej
    mas³o do formy

    Sposób wykonania:
    Migda³y obraæ i zmieliæ. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ ocet. Z bia³ek ubic pianê i wy³o¿yæ na ¿ó³tka. Wymieszaæ dosypuj±c migda³y i m±kê ziemniaczan±. Wy³o¿yæ do formy i piec w 160 stopniach ok 40 min.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42822
    Katarzyna
    Participant

    Tort makowy

    Sk³ad:
    8 jaj
    22 dkg cukru pudru
    25 dkg maku
    skórka cytrynowa
    1 ³y¿ka miodu
    6 dkg bu³ki tartej
    5 zmielonych migda³ów
    mas³o do formy

    Sposób wykonania:
    Mak sparzyæ. zmieliæ. ¯ó³tka utrzec z cukrem na pulchn± masê. Bia³ka ubiæ. Wy³o¿yæ na ¿ó³tka warstwami: piana,mak,migda³y,bu³ka tarta, miód i skórka starta. Delikatnie wymieszaæ. Piec 40 min w 160 stopniach.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42821
    Katarzyna
    Participant

    Tort biszkoptowy oszczêdny

    Sk³ad:
    4 jaja
    25 dkg cukru
    13 dkg m±ki pszennej
    13 dkg m±ki ziemniaczanej
    6 ³y¿ek wody
    1/2 ma³ej paczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    starta skórka z cytryny
    mas³o do formy

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ z proszkiem. ¯ó³tka utrzec z 20 dkg cukru. Pod konieec ucierania dodawaæ po 1 ³y¿ce wodê. Bia³ka ubiæ na sztywno dodaj±c pod koniec resztê cukru. Pianê wy³o¿yæ na ¿ó³tka, wsypaæ m±kê, cukier waniliowy, skórkê i lekko wymieszaæ. Wy³o¿yæ do formy i piec ok 40 min w 160 stopniach.

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 239 total)