Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Zio³owy sos pesto
Sk³ad:
2 ³y¿ki pra¿onych orzechów piniowych
2 du¿e z±bki czosnku
2 fili¿anki szpinaku
3/4 fili¿anki ¶wie¿ej posiekanej pietruszki
1/2 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci oregano
1/4 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci tymianku
1/4 fili¿anki ¶wie¿ego szczypiorku
2 ³y¿ki ¶wie¿o startego parmezanu
1/4 ³y¿eczki soli
2 ³y¿ki oliwy extra verginSposób wykonania:
Zmiksowaæ orzeszki i czosnek, dodaæ pozosta³e sk³adniki bez oleju i zmiksowaæ. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka szczelnie zakrêciæ i przechowywaæ w lodówce.KatarzynaParticipantSos pesto do makaronu z bazyli±
Sk³ad:
2 ³y¿ki pra¿onych orzeszków-pine
2 du¿e z±bki czosnku
3/4 fili¿anki ¶wie¿ych li¶ci bazylii
2 ³y¿ki startego ¶wie¿ego parmezanu
2 ³y¿eczki soku z cytryny
3 ³y¿ki oliwy extra virginSposób wykonania:
Do miksera wrzuciæ orzeszki, czosnek i zmiksowaæ, dodaæ li¶cie bazylii, ser i sok z cytryny i zmiksowaæ. Nastawiæ mikser na najni¿sze obroty i stopniowo dodawaæ oliwê. Miksowaæ a¿ sos bêdzie g³adki. Prze³o¿yæ do s³oiczka i trzymaæ w lodówce.KatarzynaParticipantCrostini
Sk³ad:
1 bagietka francuska
2 ³y¿ki mieszanki zió³ prowansalskich
1/4 fili¿anki oliwy z oliwek
1 ³y¿ka posiekanego czosnkuSposób wykonania:
Rozgrzaæ piekarnik do temperatury 180 stopni. Pokroiæ bagietkê na ma³e kawa³ki. W ma³ej misce wymieszaæ oliwê, zio³a i czosnek. Takim sosem posmarowaæ ka¿dy kawa³ek bagietki i wstawiæ pieczywo do piekarnika. Piec przez 5-7 minut, a¿ nabierze z³ocistobr±zowego koloru.KatarzynaParticipantStrudel z kapust±
Sk³ad:
50dkg kiszonej kapusty
4 ³y¿ki oleju
4 dkg wêdzonego boczku
1 ma³a kie³baska
1 cebula
2 ziemniaki
1 ³y¿ka przecieru pomidorowego
1 szklanki bia³ego wina
czosnek, kminek, pieprz
sól, pieprz,
1 ³y¿eczka kminku
1 ³y¿eczka czubata s³odkiej papryki
ciasto:
30 dkg m±ki krupczatki
2 ³y¿ki oleju
sól
1 ³y¿ka octu
3 szklanki letniejSposób wykonania:
Ciasto: M±kê przesiewamy. I wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy no¿em stopniowo dodaj±c wody z dodatkiem soli i octu. Nastêpnie wyrabiamy ciasto rêcznie, a¿ bêdzie ca³kowicie g³adkie. Ciasto dzielimy na dwie czê¶ci, smarujemy olejem, przykrywamy ciep³ym naczyniem i pozostawiamy na pó³ godziny. Na p³ótnie posypanym m±k± rozwa³kowaæ ciasto, a nastêpnie rozci±gn±æ je jak to tylko mo¿liwe. Ciasto powino byæ prawie przezroczyste. Gruby brzeg trzeba odci±æ, a rozci±gniête ciasto zostawiæ by przesch³o. Tu¿ przed na³o¿eniem nadzienia posmarowaæ roztopionym t³uszczem.
Nadzienie: Boczek kroimy w drobn± kostkê i sma¿ymy na oleju. Dodajemy posiekan± cebulê i kie³basê pokrojon± w plasterki, a po kilku munutach duszenia kiszon± kapustê, sól, pieprz, kminek i czosnek. Nale¿y pamietaæ, aby wycisn±æ nadmiar soku z kapusty przed duszeniem. Wszystko dok³adnie mieszamy i dusimy oko³o 15 – 20 minut a¿ kapusta bêdzie miêkka. Ziemniaki kroimy w kostkê i sma¿ymy w drugim naczyniu. Usma¿one ziemniaki dodajemy do kapusty i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie k³adziemy na rozwa³kowanym cie¶cie i zwijamy . Powinny wyj¶æ dwa. Strudle k³adziemy w brytfance nasmarowanej t³uszczem i pieczemy w temeraturze 200 st. Upieczony strudel polewamy wod± z dodatkiem odrobiny oleju i soli i ponownie zapiekamyKatarzynaParticipantSelery zapiekane
Sk³ad:
2 ¶redniej wielko¶ci selery
25 dkg chudego bia³ego sera
4 ³y¿ki s³odkiej ¶mietanki
1 cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
6 zielonych oliwek
3 jaja
1 ³y¿ka siekanych ¶wie¿ych zió³:
koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
sos:
3 ³yki oliwy
1 ³yzeczka musztardySposób wykonania:
Selery umyæ bardzo dok³adnie szczoteczk±, po czym gotowaæ pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 40 minut. Ostudziæ, obraæ i pokroiæ w plastry grubo¶ci ok 1 cm. Po³±czyæ ze sob± sk³adniki sosu. Dodaæ 3 ³y¿ki ciep³ej wody i wymieszaæ. Sosem zalaæ plastry selera i odstawiæ do lodówki.
Twaróg przetrzeæ przez sito i po³±czyæ ze ¶mietank±. Cebulê drobno posiekaæ. Papryki pokroiæ w kwadraciki. Oliwki pokroiæ w plasterki.
Jaja rozbiæ. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, któr± wymieszaæ z twarogiem, ¿ó³tkami, cebul±, papryk±, oliwkami i posiekanymi zio³ami.
Plastry selera os±czyæ z sosu, u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu, przykryæ przygotowan± mas± i zapiekaæ przez 10 minut w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku.KatarzynaParticipantPasta z soczewic± i orzechami
Sk³ad:
fili¿anka zielonej soczewicy
pó³ fili¿anki posiekanych orzechów w³oskich
2 ³y¿eczki musztardy Dijon
1 ³y¿ka octu winnego czerwonego
ostra czerwona papryka
sól i pieprzSposób wykonania:
Soczewicê op³ukaæ i zalaæ zimn± wod± i zagotowaæ, a¿ nasiona bêd± miêkkie (ok. 30 min). Odcedziæ nasiona i miksowaæ z reszt± sk³adników, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Doprawiæ do smaku sol± pieprzem i papryk±.
Je¶li pasta bêdzie zbyt sucha mo¿emy dodaæ odrobinê przegotowanej wody.KatarzynaParticipantPasta sardynkowa
Sk³ad:
puszka sardynek w zalewie
2 ³y¿eczki musztardy dijon
1 ³y¿ka drobno posiekanej cebuli
pó³ ³y¿eczki soku z cytrynySposób wykonania:
Odcedziæ sardynki i rozgnie¶æ widelcem razem z musztard±. Dodaæ cebulê i sok cytrynowy. Je¶li lubimy potrawy na ostro, mo¿emy doprawiæ pieprzem.KatarzynaParticipantJaja faszerowane
Sk³ad:
6 jaj
majonez
szczypiorek
sok z cytryny
ogórek
pó³ czerwonej papryki
pomidor
puszka tuñczyka w sosie w³asnym
pó³ dymki
³y¿ka kaparów
twaro¿ek naturalny
kawa³ek pora
sól
cukier i pieprzSposób wykonania:
Ugotowaæ jaja na twardo, obraæ ze skorupki i w³o¿yæ do jajniczek, ¶ci±æ czubki i ³y¿eczk± ostro¿nie wyj±æ ¿ó³tka. Nape³niæ bia³ka poni¿ej podanymi farszami i ka¿de jajko udekorowaæ listkiem pietruszki.
Farsz majonezowy: Utrzeæ 2 ¿ó³tka z 3 ³y¿kami majonezu kieleckiego i dodaæ posiekany szczypiorek.
Farsz paprykowy: Bardzo drobno posiekaæ ogórek, pó³ czerwonej papryki, pomidora i kawa³ek pora. Skropiæ sokiem z po³owy cytryny, dodaæ szczyptê cukru, soli i pieprzu.
Farsz z tuñczyka: dwa ¿ó³tka dodaæ do tuñczyka z puszki, dodaæ ³y¿kê majonezu i przyprawiæ sokiem z cytryny i pieprzem.
Farsz z kaparami: 3 ¿ó³tka utrzeæ z 2 ³y¿kami twaro¿ku naturalnego i 2 ³y¿kami majonezu. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Posiekaæ kapary i po³ówkê ¶redniej wielko¶ci dymki i wymieszaæ wszystkoKatarzynaParticipantGlazurowane cebulki
Sk³ad:
35 dkg malutkich, jednakowej wielko¶ci cebulek
2 dkg mas³a
5 dkg cukru pudru
150 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz, ga³ka muszkato³owaSposób wykonania:
Obraæ cebulki i oczy¶ciæ. Rozpu¶ciæ mas³o w grubym rondlu, wrzuciæ cebulki i piec je, tak aby by³y delikatnie zbr±zowione. Cebulki musz± byæ równomiernie opieczone, ale nie przypalone. Oprószyæ je cukrem pudrem i opiekaæ dalej ca³y czas poruszaj±c rondlem. Podgrzewamy tak d³ugo cebulki na bardzo ma³ym ogniu, a¿ pokryj± siê lepkim, glazurowym sosem. Wlaæ bulion i od czasu do czasu potrz±saæ rondlem, dalej podgrzewaj±c na ma³ym ogniu tak d³ugo, a¿ woda wyparuje i utworzy siê rodzaj syropu oblepiaj±cego cebulki. Na koñcu doprawiæ szczypt± soli, pieprzu i ga³ki muszkato³owej.KatarzynaParticipantJajka po szkocku
Sk³ad:
6 jajek ugotowanych na twardo
225 g miêsa mielonego
ostra papryka w proszku
¶wie¿o starta ga³ka muszkato³owa
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
ga³±zka tymianku
25 g m±ki
sól, czarny pieprz (ziarna)
1 jajo (roztrzepane)
bu³ka tarta
t³uszczu do g³êbokiego sma¿eniaSposób wykonania:
Jaja ugotowaæ . Sch³odziæ i ostro¿nie obraæ ze skorupki.
Wymieszaæ miêso mielone z zio³ami i przyprawami, podzieliæ je na 6 równych porcji.
Wymieszaæ m±kê z odrobin± soli i pieprzu. Obtoczyæ jajka w tej m±ce i "ubraæ" w miêso mielone, tworz±c równomiern± i szczeln± pow³okê wokó³ jaja. Jaja spanierowaæ: obtoczyæ w ubitym jajku i nastêpnie w bu³ce tartej.
Rozgrzaæ t³uszcz i sma¿yæ a¿ panierka nabierze z³otej barwy. Wyj±æ i osuszyæ z nadmiaru t³uszczu w papierowym rêczniku.KatarzynaParticipantMasa migda³owo- czekoladowa
Sk³ad:
15 dkg zmielonych migda³ów
15 dkg czekolady
20 dkg cukru pudru
1/8 – 1/4 l ¶mietanki
aromat waniliowySposób wykonania:
Czekoladê rozdrobniæ. Zalaæ ¶mietank± i rozgotowaæ na gêst± masê. Po³±czyæ z migda³ami i dodaæ aromat wniliowy.KatarzynaParticipantMasa migda³owa:
Sk³ad:
25 dkg cukru pudru
25 dkg zmielonych migda³ów
1/8 l smietanki
kilka kropel aromatu waniliowgoSposób wykonania:
Wszystkie sk³adniki urzeæ ze sob± bardzo starannie. Zamiast ¶mietanki mo¿na daæ 2 bia³ka.KatarzynaParticipantTort migda³owy
Sk³ad:
8 jaj
1/2 ³y¿ki octu
25 dkg cukru pudru
25 dkg migda³ów
4 dkg m±ki ziemniaczanej
mas³o do formySposób wykonania:
Migda³y obraæ i zmieliæ. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ ocet. Z bia³ek ubic pianê i wy³o¿yæ na ¿ó³tka. Wymieszaæ dosypuj±c migda³y i m±kê ziemniaczan±. Wy³o¿yæ do formy i piec w 160 stopniach ok 40 min.KatarzynaParticipantTort makowy
Sk³ad:
8 jaj
22 dkg cukru pudru
25 dkg maku
skórka cytrynowa
1 ³y¿ka miodu
6 dkg bu³ki tartej
5 zmielonych migda³ów
mas³o do formySposób wykonania:
Mak sparzyæ. zmieliæ. ¯ó³tka utrzec z cukrem na pulchn± masê. Bia³ka ubiæ. Wy³o¿yæ na ¿ó³tka warstwami: piana,mak,migda³y,bu³ka tarta, miód i skórka starta. Delikatnie wymieszaæ. Piec 40 min w 160 stopniach.KatarzynaParticipantTort biszkoptowy oszczêdny
Sk³ad:
4 jaja
25 dkg cukru
13 dkg m±ki pszennej
13 dkg m±ki ziemniaczanej
6 ³y¿ek wody
1/2 ma³ej paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
mas³o do formySposób wykonania:
M±kê przesiaæ z proszkiem. ¯ó³tka utrzec z 20 dkg cukru. Pod konieec ucierania dodawaæ po 1 ³y¿ce wodê. Bia³ka ubiæ na sztywno dodaj±c pod koniec resztê cukru. Pianê wy³o¿yæ na ¿ó³tka, wsypaæ m±kê, cukier waniliowy, skórkê i lekko wymieszaæ. Wy³o¿yæ do formy i piec ok 40 min w 160 stopniach. -
AuthorPosts