Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 1 #42820
    Katarzyna
    Participant

    wiadomosc dla wtajemniczonych…. SAMI TEGO CHCIELI¦CIE!!!!!

    Tort biszkoptowy podstawowy

    Sk³ad:
    8 jaj
    20dkg cukru pudru
    18 dkg m±ki
    1 ³y¿ka octu
    mas³o do wysmarowania formy

    Sposób wykonania:
    Tortownicê wysmarowaæ t³uszczem. M±kê przesiaæ. Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek.¯ó³tka utrzeæ z cukrem na pulchn± masê, dodoaæ ocet. Bia³ka ubiæ na pianê, w³o¿yæ ¿ó³tka i m±kê i delikatnie pol±czyæ. Wlaæ masê do tortownicy i wstawiæ na 40 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiæ biszkopt na 3 cze¶ci d³ugim no¿em. Przed na³o¿eniem dowolnej masy nap±czowaæ ka¿dy kr±¿ek herbat± ze spirytusem.

    in reply to: Chcialam sie przywitac :) #42721
    Katarzyna
    Participant

    czy tylko ja tu nie mialam do czynienia z mniam mniamen i cin cinem??
    🙂

    in reply to: Re:Mazurki #42690
    Katarzyna
    Participant

    Mazurek bananowy
    Sk³ad:
    Ciasto: po szklance m±ki i cukru
    1/3 szklanki kaszy manny
    2 banany
    3 ³y¿ki miodu
    3 jaja
    pó³ szklanki rodzynków
    pó³torej ³y¿eczki proszku do pieczenia
    pó³ szklanki oleju.
    Polewa: pó³ kostki mas³a
    3/4 szklanki cukru
    4 ³y¿ki mleka
    2-3 ³y¿ki kakao
    po³ówki orzechów w³oskich i skórka pomarañczowa do dekoracji
    Sposób wykonania:
    Banany zetrzeæ na tarce. Dodaæ cukier, miód, jaja i ucieraæ . Gdy masa bêdzie jednolita, powoli wsypywaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kasz± mann±. Na koñcu wlaæ olej i w³o¿yæ sparzone wrz±tkiem, os±czone rodzynki, wymieszaæ. Prze³o¿yæ ciasto do du¿ej blachy, wyrównaæ, wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po wystudzeniu przeci±æ na dwa równe prostok±ty. Z podanych sk³adników ugotowaæ polewê. Polaæ ni± oba kawa³ki ciasta i udekorowaæ

    in reply to: Bazylia osiągneła „Wyższy poziom” #42689
    Katarzyna
    Participant

    no wlasnie…a co jak komus skali brekuje??:)

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42647
    Katarzyna
    Participant

    Kawa cappucino

    Sk³ad:
    mleko skonensowane nies³odzone mocno sch³odzone
    kawa rozpuszczalna
    cukier waniliowy

    Sposób wykonania:
    Do shakera wlewamy mleko i wsypujemy kawê z cukrem.Proporcje dowolne.
    Je¶li nasz shaker nie ubija nam dobrze lepiej zrobiæ mikserem. Mysimy ubic ca³o¶æ aby powsta³o du¿o piany. Potem wlewaæ do fili¿anek do po³owy wysoko¶ci i dope³niæ wrzatkiem.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42645
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z dzikiego ry¿u

    Sk³ad:
    12 dkg dzikiego ryzu
    25dkg br±zowego ryzu
    1/4 szklanki migda³ów w p³atkach
    1 ³y¿ka posiekanej natki
    1 ³y¿ka posiekanej ¶wi¿ej bazyli
    3 ³y¿ki oliwy
    2 ³y¿eczki octu winnego bia³ego

    Sposób wykonania:
    Ry¿e ugotow±c na sypko wg przepisów na opakowaniach. Op³ukaæ i os±czyc. Migda³y wypiec 3 min w gor±cym piekarniku na z³otobr±zowy kolor. Ry¿ ,zio³a,oliwê i ocet wymieszaæ .Posypaæ migda³ami.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42644
    Katarzyna
    Participant

    Ciasto kokosowe z rodzynkami

    Sk³ad:
    22dkg m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    5dkg wiórków kokosowych
    15dkg cukru
    9 dkg rodzynek
    piure z 15 dkg ziemniaków
    120ml mleka

    Sk³ad:
    M±kê przesiac do miski..Dodaæ rodzynki,cukier,wiórka,proszek. W ¶rodku zrobiæ do³ekWlaæ tam mleko i dac piure. Dobrze wymieszaæ, ale nie za mocno Prze³o¿yæ ciasto do wysmarowanej tortownicy.Piec ok 45 min w temp 180stopni.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42643
    Katarzyna
    Participant

    Ziemniaki z wolowina w curry

    Sk³ad:
    75dkg pokrojonej w kostkê wo³owiny
    1 ³y¿ka oliwy
    3 posiekane cebule
    4 zmia¿dzone z±bki czosnku
    1 ³y¿ka startego imbiru
    1 ³y¿eczka chili
    2 ³y¿eczki kurkumy
    375ml bulionu wo³owego
    6 du¿ych pokrojonych w kostkê ziemniaków

    Sposób wykonania:
    Oliwê rozgraæ i porcjami opiec mieso,wyj±æ. W³o¿yæ na patelnie cebule, czosnek,imbir-dusic 2 min. Dodac chili i kurkumê,mieszaj±c dusic kolejne 2 min. W³o¿yæ miêso i zalaæ roso³em. Gotowaæ na ma³ym ogniu 35 min, dodaæ ziemniaki i gotowaæ do zmiêkniêcia.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42642
    Katarzyna
    Participant

    Taco

    Sk³ad:
    1/2 kg wo³owiny zmielonej
    2 posiekane z±bki czosnku
    1 posiekana cebula
    1 ³y¿eczka sosu tabasco
    sól
    1 ³y¿eczka chili
    1 pokrojony w kostkê pomidor
    ser do posypania
    4 tortille

    Sposób wykonania:
    Wo³owê sma¿ymy na oliwie z czosnkiem. Pod koniec gdy miêso jest juz wysma¿one solimy,dodajemy tabasco i chili. Nak³adamy do tortilli i posypujemy pomidorami i serem. Wslawiamy na 3 min do goracego piekarnika ,by ser siê lekko stopi³. Podawaæ z wybranym pomidorowym sosem.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42641
    Katarzyna
    Participant

    Pikantna sa³atka z ziemniaków

    Sk³ad:
    6 ma³ych ziemniaków pokrojonych w kostkê
    2 ³y¿ki oliwy
    4 posiekane plasterki sloniny
    2 starte cebule
    1 ³y¿eczka curry
    1 zmia¿d¿ony z±bek czosnku
    2 pokrojone w kostkê pomidory
    1 ³y¿eczka ¶wie¿ej miêty
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Ugotowaæ ziemniaki i podsma¿yæ je na patelni na z³oto i os±czyæ. Wylaæ z patelni oliwê i roztopic na niej s³oninê, dodaæ curry i cebulê.Dusic 2 minuty mieszaj±c. Potem dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê. W³o¿yæ pomidory i ostro¿nie mieszaæ. Dodaæ miêtê i popieprzyæ. Przelo¿yæ do salaterki z ziemniakami.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42640
    Katarzyna
    Participant

    Jab³ecznik ziemniaczany

    Sk³ad:
    4 du¿e ziemniaki-obrane
    1 zielone jab³ko-obrane
    1 starta cebula
    pieprz
    1/2 ³y¿eczki suszonego rozmarynu
    2 zmia¿d¿one z±bki czosnku
    2 lekko ubite jaja
    2 ³y¿ki oliwy

    Spo¶ob wykonania:
    Pokroic jab³ko i ziemniaki w cienkie paski.Wymieszaæ z nimi cebule,rozmaryn,
    czosnek ,jaja. Oliw± wysmarowaæ tortownicê i w³o¿yæ ja na chwilê do rozgrzanego piekarnika do 210 stopni.Potem w³o¿yæ ciasto do torownicy i piec 20 min.

    in reply to: Partia nr 6 – ostatnia #42639
    Katarzyna
    Participant

    Zapiekanka cebulowo-pomodorowa

    Sk³ad:
    4 du¿e ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
    2 ma³e pomidory pokrojone w cienkie plasterki
    1 ma³a cebula pokrojona w talarki
    1 dkg mas³a w malutkich kawa³kach
    pieprz
    125ml mleka
    1/2 szklanki ¶mietany
    125 ml bulionu
    10dkg ementalera

    Sposób wykonania:
    Wysmarowaæ t³uszczem formê ¿aroodporn±,uk³adaæ w niej warstwami ziemniaki,pomidory, cebulê..zakoñczyæ warstw± ziemniaków.
    Na ka¿d± warstwê po³o¿yæ ma³y kawa³eczek mas³a i popieprzyæ j±. Zmieszaæ mleko,¶mietanê,rosó³ i polaæ tym ziemniaki. Posypaæ tartym serem i pozosta³ym mas³em. Piec na 180 stopni 1,5 godziny na z³oty kolor.

    in reply to: Re:Partia 5 #42629
    Katarzyna
    Participant

    Zupa czosnkowa

    Sk³ad:
    6 z±bków czosnku
    4 ³y¿ki oleju
    pêczek natki pietruszki
    1 l gor±cego bulionu wo³owego
    4 kromki bu³ki
    4 ugotowane na twardo jajka
    sól
    2 li¶cie laurowe
    ½ ³y¿eczki pieprzu

    Sposób wykonania:
    Czosnek zmia¿d¿yæ i przesma¿yæ na rozgrzanym oleju. Dodaæ li¶cie laurowe i pieprz, chwilê ogrzewaæ. Natkê pietruszki drobno posiekaæ i dodaæ do czosnku. Podlaæ bulionem i gotowaæ pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min. Posoliæ do smaku, podawaæ z bu³k± i jajkiem

    in reply to: Re:Partia 5 #42628
    Katarzyna
    Participant

    Zielone steki

    Sk³ad:
    4 steki z polêdwicy wo³owej
    2 ³y¿ki zielonego pieprzu
    40g mas³a
    2 ³y¿ki posiekanych szalotek
    2 kieliszki koniaku
    ¼ szklanki bulionu
    kilka kropli sosu worcester
    1 ³y¿ka ketchupu
    sól
    olej
    1 ³y¿eczka oregano

    Sposób wykonania:
    Steki z obu stron obtoczyæ w rozgniecionych ziarnach pieprzu. Steki sma¿yæ na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z ka¿dej strony. Na patelniê ze stekami dodaæ mas³o i szalotki, steki szybko dosma¿yæ, wlac koniak i zapalic, prze³o¿yæ na pó³misek. Posoliæ. Szalotki na patelni rozprowadziæ roso³em. Po³owê p³ynu odparowaæ, pozosta³± czê¶æ wymieszaæ z ketchupem, oregano, sosem worcester i chwilê gotowaæ. Przelaæ do sosjerki.

    in reply to: Re:Partia 5 #42627
    Katarzyna
    Participant

    Pikantny gulasz rybny

    Sk³ad:
    1 kg filetów rybnych
    5 dkg wêdzonego boczku
    1 cebula
    3 ³y¿ki przecieru pomidorowego
    sok z cytryny
    cukier
    wegeta
    papryka ostra

    Sposób wykonania:
    Boczek pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ na patelni. Pod koniec sma¿enia dodaæ pokrojon± w kostkê cebulê i wszystko razem zrumieniæ. Wlaæ 2 szklanki wody, wegete, przecier pomidorowy i gotowaæ na ma³ym ogniu. Doprawiæ papryk±, cukrem i sokiem z cytryny. Do gotuj±cego siê sosu w³o¿yæ podzielon± na kawa³ki rybê i gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 15 min.

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 239 total)