Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
wiadomosc dla wtajemniczonych…. SAMI TEGO CHCIELI¦CIE!!!!!
Tort biszkoptowy podstawowy
Sk³ad:
8 jaj
20dkg cukru pudru
18 dkg m±ki
1 ³y¿ka octu
mas³o do wysmarowania formySposób wykonania:
Tortownicê wysmarowaæ t³uszczem. M±kê przesiaæ. Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek.¯ó³tka utrzeæ z cukrem na pulchn± masê, dodoaæ ocet. Bia³ka ubiæ na pianê, w³o¿yæ ¿ó³tka i m±kê i delikatnie pol±czyæ. Wlaæ masê do tortownicy i wstawiæ na 40 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiæ biszkopt na 3 cze¶ci d³ugim no¿em. Przed na³o¿eniem dowolnej masy nap±czowaæ ka¿dy kr±¿ek herbat± ze spirytusem.KatarzynaParticipantczy tylko ja tu nie mialam do czynienia z mniam mniamen i cin cinem??
🙂KatarzynaParticipantMazurek bananowy
Sk³ad:
Ciasto: po szklance m±ki i cukru
1/3 szklanki kaszy manny
2 banany
3 ³y¿ki miodu
3 jaja
pó³ szklanki rodzynków
pó³torej ³y¿eczki proszku do pieczenia
pó³ szklanki oleju.
Polewa: pó³ kostki mas³a
3/4 szklanki cukru
4 ³y¿ki mleka
2-3 ³y¿ki kakao
po³ówki orzechów w³oskich i skórka pomarañczowa do dekoracji
Sposób wykonania:
Banany zetrzeæ na tarce. Dodaæ cukier, miód, jaja i ucieraæ . Gdy masa bêdzie jednolita, powoli wsypywaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kasz± mann±. Na koñcu wlaæ olej i w³o¿yæ sparzone wrz±tkiem, os±czone rodzynki, wymieszaæ. Prze³o¿yæ ciasto do du¿ej blachy, wyrównaæ, wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po wystudzeniu przeci±æ na dwa równe prostok±ty. Z podanych sk³adników ugotowaæ polewê. Polaæ ni± oba kawa³ki ciasta i udekorowaæKatarzynaParticipantno wlasnie…a co jak komus skali brekuje??:)
KatarzynaParticipantKawa cappucino
Sk³ad:
mleko skonensowane nies³odzone mocno sch³odzone
kawa rozpuszczalna
cukier waniliowySposób wykonania:
Do shakera wlewamy mleko i wsypujemy kawê z cukrem.Proporcje dowolne.
Je¶li nasz shaker nie ubija nam dobrze lepiej zrobiæ mikserem. Mysimy ubic ca³o¶æ aby powsta³o du¿o piany. Potem wlewaæ do fili¿anek do po³owy wysoko¶ci i dope³niæ wrzatkiem.KatarzynaParticipantSa³atka z dzikiego ry¿u
Sk³ad:
12 dkg dzikiego ryzu
25dkg br±zowego ryzu
1/4 szklanki migda³ów w p³atkach
1 ³y¿ka posiekanej natki
1 ³y¿ka posiekanej ¶wi¿ej bazyli
3 ³y¿ki oliwy
2 ³y¿eczki octu winnego bia³egoSposób wykonania:
Ry¿e ugotow±c na sypko wg przepisów na opakowaniach. Op³ukaæ i os±czyc. Migda³y wypiec 3 min w gor±cym piekarniku na z³otobr±zowy kolor. Ry¿ ,zio³a,oliwê i ocet wymieszaæ .Posypaæ migda³ami.KatarzynaParticipantCiasto kokosowe z rodzynkami
Sk³ad:
22dkg m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
5dkg wiórków kokosowych
15dkg cukru
9 dkg rodzynek
piure z 15 dkg ziemniaków
120ml mlekaSk³ad:
M±kê przesiac do miski..Dodaæ rodzynki,cukier,wiórka,proszek. W ¶rodku zrobiæ do³ekWlaæ tam mleko i dac piure. Dobrze wymieszaæ, ale nie za mocno Prze³o¿yæ ciasto do wysmarowanej tortownicy.Piec ok 45 min w temp 180stopni.KatarzynaParticipantZiemniaki z wolowina w curry
Sk³ad:
75dkg pokrojonej w kostkê wo³owiny
1 ³y¿ka oliwy
3 posiekane cebule
4 zmia¿dzone z±bki czosnku
1 ³y¿ka startego imbiru
1 ³y¿eczka chili
2 ³y¿eczki kurkumy
375ml bulionu wo³owego
6 du¿ych pokrojonych w kostkê ziemniakówSposób wykonania:
Oliwê rozgraæ i porcjami opiec mieso,wyj±æ. W³o¿yæ na patelnie cebule, czosnek,imbir-dusic 2 min. Dodac chili i kurkumê,mieszaj±c dusic kolejne 2 min. W³o¿yæ miêso i zalaæ roso³em. Gotowaæ na ma³ym ogniu 35 min, dodaæ ziemniaki i gotowaæ do zmiêkniêcia.KatarzynaParticipantTaco
Sk³ad:
1/2 kg wo³owiny zmielonej
2 posiekane z±bki czosnku
1 posiekana cebula
1 ³y¿eczka sosu tabasco
sól
1 ³y¿eczka chili
1 pokrojony w kostkê pomidor
ser do posypania
4 tortilleSposób wykonania:
Wo³owê sma¿ymy na oliwie z czosnkiem. Pod koniec gdy miêso jest juz wysma¿one solimy,dodajemy tabasco i chili. Nak³adamy do tortilli i posypujemy pomidorami i serem. Wslawiamy na 3 min do goracego piekarnika ,by ser siê lekko stopi³. Podawaæ z wybranym pomidorowym sosem.KatarzynaParticipantPikantna sa³atka z ziemniaków
Sk³ad:
6 ma³ych ziemniaków pokrojonych w kostkê
2 ³y¿ki oliwy
4 posiekane plasterki sloniny
2 starte cebule
1 ³y¿eczka curry
1 zmia¿d¿ony z±bek czosnku
2 pokrojone w kostkê pomidory
1 ³y¿eczka ¶wie¿ej miêty
pieprzSposób wykonania:
Ugotowaæ ziemniaki i podsma¿yæ je na patelni na z³oto i os±czyæ. Wylaæ z patelni oliwê i roztopic na niej s³oninê, dodaæ curry i cebulê.Dusic 2 minuty mieszaj±c. Potem dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê. W³o¿yæ pomidory i ostro¿nie mieszaæ. Dodaæ miêtê i popieprzyæ. Przelo¿yæ do salaterki z ziemniakami.KatarzynaParticipantJab³ecznik ziemniaczany
Sk³ad:
4 du¿e ziemniaki-obrane
1 zielone jab³ko-obrane
1 starta cebula
pieprz
1/2 ³y¿eczki suszonego rozmarynu
2 zmia¿d¿one z±bki czosnku
2 lekko ubite jaja
2 ³y¿ki oliwySpo¶ob wykonania:
Pokroic jab³ko i ziemniaki w cienkie paski.Wymieszaæ z nimi cebule,rozmaryn,
czosnek ,jaja. Oliw± wysmarowaæ tortownicê i w³o¿yæ ja na chwilê do rozgrzanego piekarnika do 210 stopni.Potem w³o¿yæ ciasto do torownicy i piec 20 min.KatarzynaParticipantZapiekanka cebulowo-pomodorowa
Sk³ad:
4 du¿e ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
2 ma³e pomidory pokrojone w cienkie plasterki
1 ma³a cebula pokrojona w talarki
1 dkg mas³a w malutkich kawa³kach
pieprz
125ml mleka
1/2 szklanki ¶mietany
125 ml bulionu
10dkg ementaleraSposób wykonania:
Wysmarowaæ t³uszczem formê ¿aroodporn±,uk³adaæ w niej warstwami ziemniaki,pomidory, cebulê..zakoñczyæ warstw± ziemniaków.
Na ka¿d± warstwê po³o¿yæ ma³y kawa³eczek mas³a i popieprzyæ j±. Zmieszaæ mleko,¶mietanê,rosó³ i polaæ tym ziemniaki. Posypaæ tartym serem i pozosta³ym mas³em. Piec na 180 stopni 1,5 godziny na z³oty kolor.KatarzynaParticipantZupa czosnkowa
Sk³ad:
6 z±bków czosnku
4 ³y¿ki oleju
pêczek natki pietruszki
1 l gor±cego bulionu wo³owego
4 kromki bu³ki
4 ugotowane na twardo jajka
sól
2 li¶cie laurowe
½ ³y¿eczki pieprzuSposób wykonania:
Czosnek zmia¿d¿yæ i przesma¿yæ na rozgrzanym oleju. Dodaæ li¶cie laurowe i pieprz, chwilê ogrzewaæ. Natkê pietruszki drobno posiekaæ i dodaæ do czosnku. Podlaæ bulionem i gotowaæ pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min. Posoliæ do smaku, podawaæ z bu³k± i jajkiemKatarzynaParticipantZielone steki
Sk³ad:
4 steki z polêdwicy wo³owej
2 ³y¿ki zielonego pieprzu
40g mas³a
2 ³y¿ki posiekanych szalotek
2 kieliszki koniaku
¼ szklanki bulionu
kilka kropli sosu worcester
1 ³y¿ka ketchupu
sól
olej
1 ³y¿eczka oreganoSposób wykonania:
Steki z obu stron obtoczyæ w rozgniecionych ziarnach pieprzu. Steki sma¿yæ na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z ka¿dej strony. Na patelniê ze stekami dodaæ mas³o i szalotki, steki szybko dosma¿yæ, wlac koniak i zapalic, prze³o¿yæ na pó³misek. Posoliæ. Szalotki na patelni rozprowadziæ roso³em. Po³owê p³ynu odparowaæ, pozosta³± czê¶æ wymieszaæ z ketchupem, oregano, sosem worcester i chwilê gotowaæ. Przelaæ do sosjerki.KatarzynaParticipantPikantny gulasz rybny
Sk³ad:
1 kg filetów rybnych
5 dkg wêdzonego boczku
1 cebula
3 ³y¿ki przecieru pomidorowego
sok z cytryny
cukier
wegeta
papryka ostraSposób wykonania:
Boczek pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ na patelni. Pod koniec sma¿enia dodaæ pokrojon± w kostkê cebulê i wszystko razem zrumieniæ. Wlaæ 2 szklanki wody, wegete, przecier pomidorowy i gotowaæ na ma³ym ogniu. Doprawiæ papryk±, cukrem i sokiem z cytryny. Do gotuj±cego siê sosu w³o¿yæ podzielon± na kawa³ki rybê i gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 15 min. -
AuthorPosts