Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 5 #42626
    Katarzyna
    Participant

    Kawa czekoladowa

    Sk³ad:
    4 kostki czekolady gorzkiej
    4 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
    3 szklanki mleka
    kieliszek likieru migda³owego lub ajerkoniaku
    2 ³y¿eczki cukru
    szczypta cynamonu

    Sposób wykonania;
    Mleko zagrzaæ do temp. ok. 95 stopni, dodaæ kawê, rozdrobnion± czekoladê, cukier, alkohol. Ca³o¶æ ubijaæ mikserem przez ok. 1 minutê, a¿ powstanie pianka charakterystyczna dla cappucino. Rozlaæ do fili¿anek i posypaæ cynamonem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42625
    Katarzyna
    Participant

    Czekolada na goraco

    Sk³ad:
    500 ml mleka
    125 ml s³odkiej ¶mietanki (36%)
    10 dkg gorzkiej czekolady
    2 ³y¿eczki cukru pudru
    ½ ³y¿eczki cynamonu
    2 szczypty chilli

    Sposób wykonania:
    Mleko i ¶mietankê wlaæ do rondla, ogrzewaj±c powoli doprowadziæ do wrzenia. Dodaæ pokruszon± na ma³e kawa³ki czekoladê, cynamon, cukier i chilli. Podgrzewaæ jeszcze ok. 10 min, uwa¿aæ, aby czekolada siê nie zagotowa³a. Napój mo¿na podawaæ natychmiast po przygotowaniu, ale bêdzie bardziej aromatyczny je¿eli zostanie sch³odzony, a nastêpnie przed podaniem podgrzany.

    in reply to: Re:Partia 5 #42624
    Katarzyna
    Participant

    Potrawka w sosie koperkowym
    Sk³ad:
    80dkg cielêciny bez ko¶ci
    2 ³y¿ki mas³a
    1/2 litra bulionu
    1/2 szklanki ¶mietany l8%,
    3 ³y¿ki m±ki,
    sól
    10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
    5 li¶ci laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    4 ³y¿ki koperku
    szczypta pieprzu bia³ego

    Sposób wykonania:
    Cielêcinê gotowaæ 1 godz. w osolonej wodzie, z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela i li¶ci laurowych. Roztopiæ mas³o, dodaæ m±kê, rozprowadziæ bulionem i zagotowaæ. Sos doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ ¶mietanê i koperek, nie gotowaæ. Miêso pokroiæ w kostkê i po³±czyæ z sosem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42623
    Katarzyna
    Participant

    Cielêcina duszona z borowikami

    Sk³ad:
    50dkg ud¼ca cielêcego
    25dkg borowików
    2 cebule
    ½ szklanki ¶mietany 22%
    sól
    pieprz bia³y
    2 li¶cie laurowe
    4 ziela angielskie
    1/3 ³y¿eczki czosnku granulowanego

    Sposób wykonania:
    Borowiki oczy¶ciæ umyæ, zalaæ wrz±c± wod± i gotowaæ ok. 15 min. Odcedziæ. Cielêcinê pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Prze³o¿yæ do garnka. Na patelni rozgrzaæ mas³o w³o¿yæ grzyby oraz pokrojon± w kostkê cebulê, ca³o¶æ podsma¿yæ ok. 10 min. Dodaæ do miêsa, ca³o¶æ zalaæ wod±, posoliæ dodaæ ziele angielskie, li¶æ laurowy, pieprz, czosnek i dusiæ pod przykryciem ok. 1 godziny. Nastêpnie w odrobinie powsta³ego sosu, rozprowadziæ ¶mietanê i ca³o¶æ wlaæ do potrawy.

    in reply to: Re:Partia 5 #42622
    Katarzyna
    Participant

    Kurze piersi nadziewane kozim serem

    Sk³ad:
    2 du¿e ca³e piersi z kurczaka
    15dkg bia³ego koziego sera
    1 rozgnieciony z±bek czosnku
    2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    10 ³y¿ek oliwy
    1cebula
    sok z 1/2 cytryny
    przyprawa grillowa

    Sposób wykonania:
    Ser pokroiæ na 8 plasterków. Przeci±æ ka¿d± pier¶ na pó³, nastêpnie naci±æ kieszonki w ka¿dej z po³ówek. Z koncentratu pomidorowego, po³owy oliwy, czosnku i 1 ³y¿eczki przyprawy przygotowaæ pastê, grubo posmarowaæ wnêtrze kieszonek. Do ka¿dej w³o¿yæ po 2 plasterki sera i 1 cienki talarek cebuli. Spi±æ wyka³aczkami. Z cytryny, oliwy, 2 ³y¿eczki przyprawy przygotowaæ zalewê. W³o¿yæ nadziane piersi w zalewê na ok. 2 godziny. Piersi grillowaæ po ok. 4 minuty z ka¿dej strony albo piec w piekarniku.

    in reply to: Re:Partia 5 #42621
    Katarzyna
    Participant

    Kuskus z kurczakiem na s³odko

    Sk³ad:
    40 dkg kaszy kuskus
    1 kurczak(lub 4 filety)
    4 cebule
    8 ³y¿ek rodzynek
    8 ³y¿ek mas³a
    4 ³y¿ki miodu
    5 ³y¿ek oliwy
    1/2 ³y¿eczki cynamonu
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Kuskus zalaæ 2 szklankami wrz±cej wody, dodaæ po³owê mas³a. Na oliwê wrzuciæ pokrojon± w kr±¿ki cebulê, dodaæ kawa³ki kurczaka i pozosta³e mas³o. Chwilê sma¿yæ a nastêpnie zalaæ wod± (ok. 2 szklanki) i gotowaæ do czasu, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Pod koniec gotowania dodaæ miód, przyprawy, rodzynki. Na rozgrzany pó³misek wy³o¿yæ kuskus, zrobiæ w nim zag³êbienie, u³o¿yæ miêso i polaæ sosem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42620
    Katarzyna
    Participant

    Kurczak w pomidorach

    Sk³ad:
    2 piersi kurczaka
    ½ szklanki soku pomidorowego
    1 cukinia
    20 dkg pieczarek
    ½ s³oika marynowanych cebulek
    sok z ½ cytryny
    2 z±bki czosnku
    3 ³y¿ki oliwy
    sól
    ½ ³y¿eczki papryki
    ½ ³y¿eczki pieprzu
    1 ³y¿eczka tymianku
    1 ³y¿eczka bazylii

    Sposób wykonania:
    Piersi kurczaka pokroiæ w paski, cukiniê w s³upki a pieczarki w plasterki. Cebulki os±czyæ z zalewy. Czosnek drobno posiekaæ. Paski kurczaka usma¿yæ na liwie, dodaæ czosnek, cebulki, pieczarki i dusiæ 10 min, nastêpnie w³o¿yæ cukiniê i dusiæ kolejne 10 min. Wlaæ sok pomidorowy, wsypaæ przyprawy. Posoliæ, dodaæ pieprz, wlaæ sok z cytryny i dusiæ kurczaka oko³o 20 min.

    in reply to: Re:Partia 5 #42619
    Katarzyna
    Participant

    Kurczak cytrynowo-zio³owy

    Sk³ad:
    1 kurczak
    ¼ kostki mas³a
    ¼ szklanki oleju
    2 ³y¿ki soku cytrynowego
    1 ³y¿eczka zió³ prowansalskich
    ¼ ³y¿eczki pieprzu

    Sposób wykonania:
    W rondlu rozpu¶ciæ mas³o, wymieszaæ z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Polaæ sosem i odstawiæ na 1 godzinê. Piec w piekarniku a¿ kurczak bêdzie miêkki na 200 stopni.

    in reply to: Re:Partia 5 #42618
    Katarzyna
    Participant

    Kalafior z sosem serowym

    Sk³ad:
    1 kalafior
    1 ³y¿ka soku cytrynowego
    10dkg sera gouda
    po 1 ³y¿ce mas³a i m±ki
    1/8 l bulionu z jarzyn
    1 l mleka
    1/2 ³y¿eczki soli
    1 ¿ó³tko
    1 ³y¿ka mas³a
    2 ³y¿ki bu³ki tartej
    Ga³ka muszkato³owa
    1 ³y¿ka natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Kalafior rozdzieliæ na ró¿yczki i dok³adnie umyæ. Zagotowaæ w 2l wody z dodatkiem soku cytrynowego. Ró¿yczki kalafiora w³o¿yæ do wrz±tku, gotowaæ pod przykryciem przez 15 min., nastêpnie os±czyæ i pozostawiæ w sicie nad wrz±cym wywarem. Ser zetrzeæ na tarce. Mas³o roztopiæ, dodaæ m±kê i zasma¿yæ na jasno¿ó³ty kolor. Zasma¿kê rozprowadziæ dodaj±c stopniowo wywar, zagotowaæ. Do sosu wlaæ mleko i wymieszaæ dodaj±c sól, ga³kê muszkato³ow± i ser. Sos gotowaæ przez 8 min. ci±gle mieszaj±c . Rozm±cone ¿ó³tko po³±czyæ z 2-3 ³y¿kami sosu, nastêpnie wymieszaæ z sosem. Bu³kê tart± zrumieniæ na ma¶le, kalafior prze³o¿yæ do ogrzanej miski, posypaæ bu³k± tart± i pietruszk±. Sos podaæ oddzielnie w sosjerce.

    in reply to: Re:Partia 5 #42617
    Katarzyna
    Participant

    Nadziewane bak³a¿any

    Sk³ad:
    4 bak³a¿any
    25 dkg miêsa mielonego
    szklanka ugotowanego na sypko ry¿u
    2 szklanki sosu pomidorowego
    2 jajka
    2 cebule
    oliwa
    3 ³y¿ki startego sera ¿ó³tego
    ³y¿ka smalcu
    2 ³y¿ki mas³a
    sól
    1/2 ³y¿ki bazylii
    1/2 ³y¿ki pieprzu
    1 ³y¿ka natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿, u³o¿yæ na wysmarowanej smalcem blasze i opiekaæ oko³o 8 minut w gor±cym piekarniku. Nastêpnie pozostawiæ do wystygniêcia. Ostro¿nie wydr±¿yæ mi±¿sz i drobno pokroiæ. Wymieszaæ z posiekan± cebul±, pietruszk± i bazyli± a nastêpnie podsma¿yæ na oliwie. Otrzymany farsz wymieszaæ z miêsem mielonym na patelni. Wszystko razem mocno podsma¿yæ, ostudziæ, wymieszaæ z ry¿em, jajkami i startym serem. Doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i niewielk± ilo¶ci± sosu pomidorowego. Po³ówki bak³a¿anów nape³niæ farszem, u³o¿yæ w nat³uszczonej formie, ob³o¿yæ kawa³eczkami mas³a i podlaæ reszt± sosu pomidorowego. Wstawiæ na 15 – 20 minut do gor±cego piekarnika.

    in reply to: Re:Partia 5 #42616
    Katarzyna
    Participant

    Sos Salsa

    Sk³ad:
    2 cebule
    2 z±bki czosnku
    60dkg pomidorów z puszki
    3 ³y¿ki oliwy
    10 ³y¿ek koncentratu pomidorowego
    2 ³y¿eczki cukru
    1 ³y¿eczka soli
    1 ³y¿eczka oregano
    1 ³y¿ka bazylii
    pieprz

    Sposób wykonania:
    cebulê i czosnek posiekaæ drobno. Os±czyæ pomidory sok zachowaæ. Pomidory drobno pokroiæ. W rondlu rozgrzaæ oliwê i mieszaj±c zeszkliæ w niej cebulê, nastêpnie dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze 2 minuty. Do rondla z cebul± w³o¿yæ pomidory, wlaæ sok i dodawaæ wszystkie pozosta³e sk³adniki. Sos zagotowaæ, zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ nadal stale mieszaj±c ok 1godziny. Sos powinien mieæ konsystencjê gêstej pasty.doprawiæ do smaku sol± i cukrem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42615
    Katarzyna
    Participant

    Leniwe z truskawkami

    Sk³ad:
    1 kg twarogu
    2 ³y¿ki mas³a
    3 jajka,
    15dkg m±ki
    1 kg truskawek
    smietana
    sól

    Sposób wykonania:
    Ser zmieliæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. Mas³o utrzeæ w misce, dodaæ ¿ó³tka stale ucieraj±c, dodaæ twaróg, wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dodawaæ do masy, na przemian z m±k±, przyprawiæ do smaku sol±, delikatnie wyrobiæ na g³adkie ciasto. Z ciasta zrobiæ wa³ek o ¶rednicy ok. 2,5 cm, pokroiæ uko¶nie na kawa³ki o szeroko¶ci 1,5 cm W Garnku zagotowaæ wodê, posoliæ i wrzuciæ kluseczki. Gotowaæ a¿ wyp³yn±. Truskawki umyæ odszypu³kowaæ, wymieszaæ z leniwymi i polac smietan±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42614
    Katarzyna
    Participant

    Knedle ze ¶liwkami

    Sk³ad:
    1 kg ziemniaków
    50dkg ¶liwek
    25dkg m±ki
    jajko

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki dok³adnie umyæ, ugotowaæ w mundurkach, jeszcze gor±ce obraæ ze skórki, ut³uc. ¦liwki umyæ, wyj±æ pestki. Wystudzon± masê ziemniaczan± wy³o¿yæ na posypan± m±k± stolnicê lub do miski. W zag³êbienie wsypaæ m±kê, wbiæ jajko. Wyrobiæ ciasto szybko no¿em, nastêpnie szybko zagnie¶æ. Z ciasta uformowaæ wa³ek grubo¶ci 3-4 cm, pokroiæ go w poprzek na ma³e porcje. Z ka¿dego kawa³ka zrobiæ placuszek, k³a¶æ po ¶rodku ¶liwkê . Zlepiaæ kulkê. Knedle wk³adaæ do osolonego wrz±tku, garnek przykryæ pokrywk±. Gdy woda znowu zawrze, odkryæ pokrywkê, gotowaæ 3-5 min.

    in reply to: Re:Partia 5 #42613
    Katarzyna
    Participant

    Jajka w sosie musztardowym z groszkiem

    Sk³ad:
    25dkg mas³a
    3 ¿ó³tka
    8 jaj ugotowanych na twardo
    15 dkg zielonego groszku z puszki
    4 plastry bekonu
    1 pêczek szczypiorku
    500ml mleka
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    sól
    2 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
    3 ³y¿ki musztardy sarepskiej
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Mas³o roztopiæ. ¯ó³tka i ocet wlaæ do metalowej miski i ubiæ w gor±cej k±pieli wodnej na puszyst± masê. Najpierw kropelkami, nastêpnie cienk± stru¿k± dodawaæ mas³o, stale mieszaj±c, uwa¿aæ aby ¿ó³tka siê nie ¶ciê³y. Doprawiæ sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Mleko zagotowaæ, powoli wlaæ do sosu, stale mieszaj±c. Podgrzewaæ ok. 1 min., wymieszaæ z musztard±. Dodaæ groszek, podgrzewaæ ok. 5 min. Sos doprawiæ sol± i pieprzem. Plastry bekonu pokroiæ na kawa³ki i wytopiæ na chrupi±co na patelni. Szczypiorek pokroiæ. Jaja obraæ, przekroiæ na pó³, w³o¿yæ do sosu, dodaæ bekon. Danie posypaæ szczypiorkiem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42612
    Katarzyna
    Participant

    Bak³a¿any po prowansalsku

    Sk³ad:
    3 bak³a¿any
    2-3 ³y¿ki
    4 drobno posiekane szalotki
    1 z±bek wyci¶niêtego czosnku
    1 pokrojony w kostkê pomido
    2 szklanki ugotowanego ry¿u
    1 szklanka soku pomidorowego
    1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
    1/2 ³y¿eczki oregano
    sól,pieprz
    1/2 ³y¿eczki zió³ prowansalskich

    Sposób wykonania:
    Bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿ na pó³, usun±æ ³y¿eczk± pestki i czê¶æ mi±¿szu, zostawiaj±c ¶cianki o grubo¶ci ok.2 cm. Wydr±¿one bak³a¿any posypaæ sol± i odstawiæ na 30 min. Na patelni podgrzaæ 1 ³y¿kê oliwy i dusiæ na niej szalotkê, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkê mi±¿sz bak³a¿anów. Dodaæ ry¿, przyprawy i zio³a, wymieszaæ, sma¿yæ ok.15 min. Z wydr±¿onych bak³a¿anów odlaæ sok, przemyæ wod±, osuszyæ je i posmarowaæ wewn±trz oliw± . Na³o¿yæ farsz z ry¿em, u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu do pieczenia, zalaæ sokiem pomidorowym. Piec ok. 35-40 min. w temp180 stopni.

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 239 total)