Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Kawa czekoladowa
Sk³ad:
4 kostki czekolady gorzkiej
4 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
3 szklanki mleka
kieliszek likieru migda³owego lub ajerkoniaku
2 ³y¿eczki cukru
szczypta cynamonuSposób wykonania;
Mleko zagrzaæ do temp. ok. 95 stopni, dodaæ kawê, rozdrobnion± czekoladê, cukier, alkohol. Ca³o¶æ ubijaæ mikserem przez ok. 1 minutê, a¿ powstanie pianka charakterystyczna dla cappucino. Rozlaæ do fili¿anek i posypaæ cynamonem.KatarzynaParticipantCzekolada na goraco
Sk³ad:
500 ml mleka
125 ml s³odkiej ¶mietanki (36%)
10 dkg gorzkiej czekolady
2 ³y¿eczki cukru pudru
½ ³y¿eczki cynamonu
2 szczypty chilliSposób wykonania:
Mleko i ¶mietankê wlaæ do rondla, ogrzewaj±c powoli doprowadziæ do wrzenia. Dodaæ pokruszon± na ma³e kawa³ki czekoladê, cynamon, cukier i chilli. Podgrzewaæ jeszcze ok. 10 min, uwa¿aæ, aby czekolada siê nie zagotowa³a. Napój mo¿na podawaæ natychmiast po przygotowaniu, ale bêdzie bardziej aromatyczny je¿eli zostanie sch³odzony, a nastêpnie przed podaniem podgrzany.KatarzynaParticipantPotrawka w sosie koperkowym
Sk³ad:
80dkg cielêciny bez ko¶ci
2 ³y¿ki mas³a
1/2 litra bulionu
1/2 szklanki ¶mietany l8%,
3 ³y¿ki m±ki,
sól
10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
5 li¶ci laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4 ³y¿ki koperku
szczypta pieprzu bia³egoSposób wykonania:
Cielêcinê gotowaæ 1 godz. w osolonej wodzie, z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela i li¶ci laurowych. Roztopiæ mas³o, dodaæ m±kê, rozprowadziæ bulionem i zagotowaæ. Sos doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ ¶mietanê i koperek, nie gotowaæ. Miêso pokroiæ w kostkê i po³±czyæ z sosem.KatarzynaParticipantCielêcina duszona z borowikami
Sk³ad:
50dkg ud¼ca cielêcego
25dkg borowików
2 cebule
½ szklanki ¶mietany 22%
sól
pieprz bia³y
2 li¶cie laurowe
4 ziela angielskie
1/3 ³y¿eczki czosnku granulowanegoSposób wykonania:
Borowiki oczy¶ciæ umyæ, zalaæ wrz±c± wod± i gotowaæ ok. 15 min. Odcedziæ. Cielêcinê pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Prze³o¿yæ do garnka. Na patelni rozgrzaæ mas³o w³o¿yæ grzyby oraz pokrojon± w kostkê cebulê, ca³o¶æ podsma¿yæ ok. 10 min. Dodaæ do miêsa, ca³o¶æ zalaæ wod±, posoliæ dodaæ ziele angielskie, li¶æ laurowy, pieprz, czosnek i dusiæ pod przykryciem ok. 1 godziny. Nastêpnie w odrobinie powsta³ego sosu, rozprowadziæ ¶mietanê i ca³o¶æ wlaæ do potrawy.KatarzynaParticipantKurze piersi nadziewane kozim serem
Sk³ad:
2 du¿e ca³e piersi z kurczaka
15dkg bia³ego koziego sera
1 rozgnieciony z±bek czosnku
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
10 ³y¿ek oliwy
1cebula
sok z 1/2 cytryny
przyprawa grillowaSposób wykonania:
Ser pokroiæ na 8 plasterków. Przeci±æ ka¿d± pier¶ na pó³, nastêpnie naci±æ kieszonki w ka¿dej z po³ówek. Z koncentratu pomidorowego, po³owy oliwy, czosnku i 1 ³y¿eczki przyprawy przygotowaæ pastê, grubo posmarowaæ wnêtrze kieszonek. Do ka¿dej w³o¿yæ po 2 plasterki sera i 1 cienki talarek cebuli. Spi±æ wyka³aczkami. Z cytryny, oliwy, 2 ³y¿eczki przyprawy przygotowaæ zalewê. W³o¿yæ nadziane piersi w zalewê na ok. 2 godziny. Piersi grillowaæ po ok. 4 minuty z ka¿dej strony albo piec w piekarniku.KatarzynaParticipantKuskus z kurczakiem na s³odko
Sk³ad:
40 dkg kaszy kuskus
1 kurczak(lub 4 filety)
4 cebule
8 ³y¿ek rodzynek
8 ³y¿ek mas³a
4 ³y¿ki miodu
5 ³y¿ek oliwy
1/2 ³y¿eczki cynamonu
pieprzSposób wykonania:
Kuskus zalaæ 2 szklankami wrz±cej wody, dodaæ po³owê mas³a. Na oliwê wrzuciæ pokrojon± w kr±¿ki cebulê, dodaæ kawa³ki kurczaka i pozosta³e mas³o. Chwilê sma¿yæ a nastêpnie zalaæ wod± (ok. 2 szklanki) i gotowaæ do czasu, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Pod koniec gotowania dodaæ miód, przyprawy, rodzynki. Na rozgrzany pó³misek wy³o¿yæ kuskus, zrobiæ w nim zag³êbienie, u³o¿yæ miêso i polaæ sosem.KatarzynaParticipantKurczak w pomidorach
Sk³ad:
2 piersi kurczaka
½ szklanki soku pomidorowego
1 cukinia
20 dkg pieczarek
½ s³oika marynowanych cebulek
sok z ½ cytryny
2 z±bki czosnku
3 ³y¿ki oliwy
sól
½ ³y¿eczki papryki
½ ³y¿eczki pieprzu
1 ³y¿eczka tymianku
1 ³y¿eczka bazyliiSposób wykonania:
Piersi kurczaka pokroiæ w paski, cukiniê w s³upki a pieczarki w plasterki. Cebulki os±czyæ z zalewy. Czosnek drobno posiekaæ. Paski kurczaka usma¿yæ na liwie, dodaæ czosnek, cebulki, pieczarki i dusiæ 10 min, nastêpnie w³o¿yæ cukiniê i dusiæ kolejne 10 min. Wlaæ sok pomidorowy, wsypaæ przyprawy. Posoliæ, dodaæ pieprz, wlaæ sok z cytryny i dusiæ kurczaka oko³o 20 min.KatarzynaParticipantKurczak cytrynowo-zio³owy
Sk³ad:
1 kurczak
¼ kostki mas³a
¼ szklanki oleju
2 ³y¿ki soku cytrynowego
1 ³y¿eczka zió³ prowansalskich
¼ ³y¿eczki pieprzuSposób wykonania:
W rondlu rozpu¶ciæ mas³o, wymieszaæ z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Polaæ sosem i odstawiæ na 1 godzinê. Piec w piekarniku a¿ kurczak bêdzie miêkki na 200 stopni.KatarzynaParticipantKalafior z sosem serowym
Sk³ad:
1 kalafior
1 ³y¿ka soku cytrynowego
10dkg sera gouda
po 1 ³y¿ce mas³a i m±ki
1/8 l bulionu z jarzyn
1 l mleka
1/2 ³y¿eczki soli
1 ¿ó³tko
1 ³y¿ka mas³a
2 ³y¿ki bu³ki tartej
Ga³ka muszkato³owa
1 ³y¿ka natki pietruszkiSposób wykonania:
Kalafior rozdzieliæ na ró¿yczki i dok³adnie umyæ. Zagotowaæ w 2l wody z dodatkiem soku cytrynowego. Ró¿yczki kalafiora w³o¿yæ do wrz±tku, gotowaæ pod przykryciem przez 15 min., nastêpnie os±czyæ i pozostawiæ w sicie nad wrz±cym wywarem. Ser zetrzeæ na tarce. Mas³o roztopiæ, dodaæ m±kê i zasma¿yæ na jasno¿ó³ty kolor. Zasma¿kê rozprowadziæ dodaj±c stopniowo wywar, zagotowaæ. Do sosu wlaæ mleko i wymieszaæ dodaj±c sól, ga³kê muszkato³ow± i ser. Sos gotowaæ przez 8 min. ci±gle mieszaj±c . Rozm±cone ¿ó³tko po³±czyæ z 2-3 ³y¿kami sosu, nastêpnie wymieszaæ z sosem. Bu³kê tart± zrumieniæ na ma¶le, kalafior prze³o¿yæ do ogrzanej miski, posypaæ bu³k± tart± i pietruszk±. Sos podaæ oddzielnie w sosjerce.KatarzynaParticipantNadziewane bak³a¿any
Sk³ad:
4 bak³a¿any
25 dkg miêsa mielonego
szklanka ugotowanego na sypko ry¿u
2 szklanki sosu pomidorowego
2 jajka
2 cebule
oliwa
3 ³y¿ki startego sera ¿ó³tego
³y¿ka smalcu
2 ³y¿ki mas³a
sól
1/2 ³y¿ki bazylii
1/2 ³y¿ki pieprzu
1 ³y¿ka natki pietruszkiSposób wykonania:
bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿, u³o¿yæ na wysmarowanej smalcem blasze i opiekaæ oko³o 8 minut w gor±cym piekarniku. Nastêpnie pozostawiæ do wystygniêcia. Ostro¿nie wydr±¿yæ mi±¿sz i drobno pokroiæ. Wymieszaæ z posiekan± cebul±, pietruszk± i bazyli± a nastêpnie podsma¿yæ na oliwie. Otrzymany farsz wymieszaæ z miêsem mielonym na patelni. Wszystko razem mocno podsma¿yæ, ostudziæ, wymieszaæ z ry¿em, jajkami i startym serem. Doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i niewielk± ilo¶ci± sosu pomidorowego. Po³ówki bak³a¿anów nape³niæ farszem, u³o¿yæ w nat³uszczonej formie, ob³o¿yæ kawa³eczkami mas³a i podlaæ reszt± sosu pomidorowego. Wstawiæ na 15 – 20 minut do gor±cego piekarnika.KatarzynaParticipantSos Salsa
Sk³ad:
2 cebule
2 z±bki czosnku
60dkg pomidorów z puszki
3 ³y¿ki oliwy
10 ³y¿ek koncentratu pomidorowego
2 ³y¿eczki cukru
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka oregano
1 ³y¿ka bazylii
pieprzSposób wykonania:
cebulê i czosnek posiekaæ drobno. Os±czyæ pomidory sok zachowaæ. Pomidory drobno pokroiæ. W rondlu rozgrzaæ oliwê i mieszaj±c zeszkliæ w niej cebulê, nastêpnie dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze 2 minuty. Do rondla z cebul± w³o¿yæ pomidory, wlaæ sok i dodawaæ wszystkie pozosta³e sk³adniki. Sos zagotowaæ, zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ nadal stale mieszaj±c ok 1godziny. Sos powinien mieæ konsystencjê gêstej pasty.doprawiæ do smaku sol± i cukrem.KatarzynaParticipantLeniwe z truskawkami
Sk³ad:
1 kg twarogu
2 ³y¿ki mas³a
3 jajka,
15dkg m±ki
1 kg truskawek
smietana
sólSposób wykonania:
Ser zmieliæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. Mas³o utrzeæ w misce, dodaæ ¿ó³tka stale ucieraj±c, dodaæ twaróg, wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dodawaæ do masy, na przemian z m±k±, przyprawiæ do smaku sol±, delikatnie wyrobiæ na g³adkie ciasto. Z ciasta zrobiæ wa³ek o ¶rednicy ok. 2,5 cm, pokroiæ uko¶nie na kawa³ki o szeroko¶ci 1,5 cm W Garnku zagotowaæ wodê, posoliæ i wrzuciæ kluseczki. Gotowaæ a¿ wyp³yn±. Truskawki umyæ odszypu³kowaæ, wymieszaæ z leniwymi i polac smietan±.KatarzynaParticipantKnedle ze ¶liwkami
Sk³ad:
1 kg ziemniaków
50dkg ¶liwek
25dkg m±ki
jajkoSposób wykonania:
Ziemniaki dok³adnie umyæ, ugotowaæ w mundurkach, jeszcze gor±ce obraæ ze skórki, ut³uc. ¦liwki umyæ, wyj±æ pestki. Wystudzon± masê ziemniaczan± wy³o¿yæ na posypan± m±k± stolnicê lub do miski. W zag³êbienie wsypaæ m±kê, wbiæ jajko. Wyrobiæ ciasto szybko no¿em, nastêpnie szybko zagnie¶æ. Z ciasta uformowaæ wa³ek grubo¶ci 3-4 cm, pokroiæ go w poprzek na ma³e porcje. Z ka¿dego kawa³ka zrobiæ placuszek, k³a¶æ po ¶rodku ¶liwkê . Zlepiaæ kulkê. Knedle wk³adaæ do osolonego wrz±tku, garnek przykryæ pokrywk±. Gdy woda znowu zawrze, odkryæ pokrywkê, gotowaæ 3-5 min.KatarzynaParticipantJajka w sosie musztardowym z groszkiem
Sk³ad:
25dkg mas³a
3 ¿ó³tka
8 jaj ugotowanych na twardo
15 dkg zielonego groszku z puszki
4 plastry bekonu
1 pêczek szczypiorku
500ml mleka
1 ³y¿ka soku z cytryny
sól
2 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
3 ³y¿ki musztardy sarepskiej
pieprzSposób wykonania:
Mas³o roztopiæ. ¯ó³tka i ocet wlaæ do metalowej miski i ubiæ w gor±cej k±pieli wodnej na puszyst± masê. Najpierw kropelkami, nastêpnie cienk± stru¿k± dodawaæ mas³o, stale mieszaj±c, uwa¿aæ aby ¿ó³tka siê nie ¶ciê³y. Doprawiæ sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Mleko zagotowaæ, powoli wlaæ do sosu, stale mieszaj±c. Podgrzewaæ ok. 1 min., wymieszaæ z musztard±. Dodaæ groszek, podgrzewaæ ok. 5 min. Sos doprawiæ sol± i pieprzem. Plastry bekonu pokroiæ na kawa³ki i wytopiæ na chrupi±co na patelni. Szczypiorek pokroiæ. Jaja obraæ, przekroiæ na pó³, w³o¿yæ do sosu, dodaæ bekon. Danie posypaæ szczypiorkiem.KatarzynaParticipantBak³a¿any po prowansalsku
Sk³ad:
3 bak³a¿any
2-3 ³y¿ki
4 drobno posiekane szalotki
1 z±bek wyci¶niêtego czosnku
1 pokrojony w kostkê pomido
2 szklanki ugotowanego ry¿u
1 szklanka soku pomidorowego
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
1/2 ³y¿eczki oregano
sól,pieprz
1/2 ³y¿eczki zió³ prowansalskichSposób wykonania:
Bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿ na pó³, usun±æ ³y¿eczk± pestki i czê¶æ mi±¿szu, zostawiaj±c ¶cianki o grubo¶ci ok.2 cm. Wydr±¿one bak³a¿any posypaæ sol± i odstawiæ na 30 min. Na patelni podgrzaæ 1 ³y¿kê oliwy i dusiæ na niej szalotkê, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkê mi±¿sz bak³a¿anów. Dodaæ ry¿, przyprawy i zio³a, wymieszaæ, sma¿yæ ok.15 min. Z wydr±¿onych bak³a¿anów odlaæ sok, przemyæ wod±, osuszyæ je i posmarowaæ wewn±trz oliw± . Na³o¿yæ farsz z ry¿em, u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu do pieczenia, zalaæ sokiem pomidorowym. Piec ok. 35-40 min. w temp180 stopni. -
AuthorPosts