Nadziewane bak³a¿any
Sk³ad:
4 bak³a¿any
25 dkg miêsa mielonego
szklanka ugotowanego na sypko ry¿u
2 szklanki sosu pomidorowego
2 jajka
2 cebule
oliwa
3 ³y¿ki startego sera ¿ó³tego
³y¿ka smalcu
2 ³y¿ki mas³a
sól
1/2 ³y¿ki bazylii
1/2 ³y¿ki pieprzu
1 ³y¿ka natki pietruszki
Sposób wykonania:
bak³a¿any przekroiæ wzd³u¿, u³o¿yæ na wysmarowanej smalcem blasze i opiekaæ oko³o 8 minut w gor±cym piekarniku. Nastêpnie pozostawiæ do wystygniêcia. Ostro¿nie wydr±¿yæ mi±¿sz i drobno pokroiæ. Wymieszaæ z posiekan± cebul±, pietruszk± i bazyli± a nastêpnie podsma¿yæ na oliwie. Otrzymany farsz wymieszaæ z miêsem mielonym na patelni. Wszystko razem mocno podsma¿yæ, ostudziæ, wymieszaæ z ry¿em, jajkami i startym serem. Doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i niewielk± ilo¶ci± sosu pomidorowego. Po³ówki bak³a¿anów nape³niæ farszem, u³o¿yæ w nat³uszczonej formie, ob³o¿yæ kawa³eczkami mas³a i podlaæ reszt± sosu pomidorowego. Wstawiæ na 15 – 20 minut do gor±cego piekarnika.