16 lutego 2005 at 21:39
#42623
Katarzyna
Participant
Cielêcina duszona z borowikami
Sk³ad:
50dkg ud¼ca cielêcego
25dkg borowików
2 cebule
½ szklanki ¶mietany 22%
sól
pieprz bia³y
2 li¶cie laurowe
4 ziela angielskie
1/3 ³y¿eczki czosnku granulowanego
Sposób wykonania:
Borowiki oczy¶ciæ umyæ, zalaæ wrz±c± wod± i gotowaæ ok. 15 min. Odcedziæ. Cielêcinê pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Prze³o¿yæ do garnka. Na patelni rozgrzaæ mas³o w³o¿yæ grzyby oraz pokrojon± w kostkê cebulê, ca³o¶æ podsma¿yæ ok. 10 min. Dodaæ do miêsa, ca³o¶æ zalaæ wod±, posoliæ dodaæ ziele angielskie, li¶æ laurowy, pieprz, czosnek i dusiæ pod przykryciem ok. 1 godziny. Nastêpnie w odrobinie powsta³ego sosu, rozprowadziæ ¶mietanê i ca³o¶æ wlaæ do potrawy.