Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Sa³atka z pieczarek
4 ³y¿ki oliwy
2 ³y¿ki bia³ego wina
50dkg malutkich pieczarek
2 ³yzeczki octu winnego
2 ly¿eczki miodu
2 ³y¿eczki zmielonej gorczycySposób wykonania:
Rozgrzaæ 2 ³y¿ki oliwy i wino.Do patelni wrzucic pieczarki i obgotowaæ ok. 6 min. Wyj±æ. Pozosta³± oliwê,ocet, miód, gorczycê dobrze wstrz±sn±æ w s³oiczku.dolaæ trochê p³ynu z pieczarek.Polaæ sosem.KatarzynaParticipantSa³atka z papryki
Sk³ad:
1 czerwona
1 zielona
1 ¿ó³ta papryka
¼ szklanki czarnych oliwek
2 ³y¿ki kaparów
1 ³yzka octu balsamicznego
3 ³y¿ki oliwySposób wykonania:
Papryki pokroiæ w paski,oliwki w po³ówki. Wymieszaæ z kaparami , octem i oliw±. Przykryc i wstawic na godzine do lodówki,czasem przemieszaæ. Przed podaniem musi postaæ znów w temp pokojowej.KatarzynaParticipantSa³atka z bak³a¿ana i grillowanej wo³owiny
Sk³ad:
2 bak³a¿any
Sól
2 cukinie
2 czerwone papryki
10 dkg drobnych pieczarek
Oliwa
1 ³y¿ka soku z cytryny
75dkg polêdwicy
3 ³y¿ki pociêtej ¶wie¿ej bazyliSposób wykonania:
Bak³a¿any pokroiæ jak frytki,posolic,odstawiæ ma 15 min, potem omyæ i osuszyæ. Cukinie pokroiæ w sko¶ne plastry, papryke w paski,pieczarki na pó³, cebulê w plastry. Zmieszaæ w misce warzywa z oliwa i sokiem z cytryny.Przykryæ i ostawiæ na 30 min. Miêso sma¿yæ na grillu po 5 min z ka¿dej strony.Po wystygniêciu pokroic na cieniutkie plastry.Warzywa wyjaæ z marynaty i usma¿yæ 5 min na grillu. Nak³adaæ na talerze.Ozdobiæ bazyli±.KatarzynaParticipantSa³atka szefa kuchni
Sk³ad:
6 li¶ci sa³aty
5 dkg sera ¿ó³tego
4 plastry szynki gotowanej
20 dkg kurczaka gotowanego,drobno pokrojonego
3 pod³u¿ne pomidory
2 ³y¿ki pokrojonej marynowanej papryki
2 jaja na twardo w æwiartkach
125ml winegretuSposób wykonania:
Ser i szynkê pokroiæ w jednakowe paski. Pomidory pokroiæ na 6 czê¶ci. Wymieszaæ delikatnie wszystkie sk³adniki i wy³o¿yæ na sa³atê. Polaæ sosem.KatarzynaParticipantSa³atka ry¿owa
Sk³ad:
40 dkg ry¿u
1 ma³a czerwona papryka
1 ma³y ogórek
2 cebule dymki
1 puszka kukurydzy
4 ³y¿ki winegretu
1 ³y¿ka posiekanej natkiSposób wykonania:
Ryz ugotowaæ na sypko. Dobrze wysuszyæ. Paprykê pokroiæ w kostkê. Ogórek obraæ i pokroic na cienkie pó³plasterki. Dymkê te¿. Ry¿ i warzywa wymieszac w du¿ej misce polewaj±c sosem.Podawaæ w salaterkach posypan± pietruszk±KatarzynaParticipantMuffiny ziemniaczano serowe
Sk³ad:
30 dkg m±ki
1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
45 dkg tartych ziemniaków
5 dkg tartego ementalera
2 posiekane plasterki s³oniny
1 jajo
1 ³y¿ka oliwy
250ml mlekaSposób wykonania:
M±kê przesiaæ z proszkiem. W³o¿yæ do niej ziemniaki, ser i s³oninê. Zrobiæ do³ek i wlaæ:jajo,oliwê i wymieszaæ z mlekiem. Nak³adaæ do foremek babeczkowych.Piec 10 min w 180 stopniach.KatarzynaParticipantZiemniaczki sma¿one z zio³ami
Sk³ad:
70dkg startych ziemniaków
¼ szklanki posiekanego szczypiorku
1 ³y¿ka oregano
2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
2 jaja
4 dkg m±ki
1 ³y¿ka oliwySposób wykonania:
Wymieszaæ sk³adniki w misce. Sma¿yæ na z³oto-br±zowo na patelni malutkie placuszki. Podawaæ z kleksami ¶mietanyKatarzynaParticipantPlacki ziemniaczano-serowe
Sk³ad:
2 szklanki piure ziemniaczanego
15dkg startego ementalera
2 ³y¿ki m±ki
1 rozm±cone jajko
½ ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
1 ³y¿ka oliwy z oliwekSposób wykonania:
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ dok³adnie w misce. Sma¿yæ placuszki na oliwieKatarzynaParticipantKrokiety ziemniaczane z migda³ami
Sk³ad:
3 du¿e ziemniaki pokrojone w æwiartki
1 jajo
15g mas³a
Pieprz,ga³ka muszkato³owa
15dkg m±ki
8 dkg p³atków migda³owychSposób wykonania:
Ziemniaki ugotowaæ i ut³uc na piure. Dodaæ ¿ó³tko ,mas³o, pieprz, ga³kê. Wymieszaæ i ostudziæ. Wysmarowaæ blachê z piekarnika t³uszczem. Z ziemniaków formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego i obtaczaæ m±ce. Zanurzyæ w bia³ku a potem w migda³ach.
Wstawiæ na 30 min do lodówki. Potem piec w temp 210 stopni na z³oty kolor. Podawaæ tu¿ po zrobieniu.KatarzynaParticipantPieczone ziemniaczki
Sk³ad:
M³ode ziemniaczki
Do nadzienia kilka wersji:
1-pieczarki posiekane,lubczyk lub pietruszka
Mas³o,sól, pieprz
2-miêso mielone,sól,pieprz
Przecier pomidorowy
3-szynka gotowana,oliwki czarne
4-ser ¿ó³tySposób wykonania:
Ziemniaki nak³uæ i wyci±æ z ka¿dego cz±stkê ok.1/5 i na³o¿yæ przygotowane nadzienie.Piec na blasze w piekarniku o temp210 stopni na ok. 1 godzinê.KatarzynaParticipantto jeszcze co¶ na gor±ce dni…
Quick pickSk³ad:
herbata zimna
60ml syropu miêtowego
cz±stka limetki
ga³±zka miêtySposób wykonania:
Do wysokiej szklanki wrzucic lód.Wlac syrop i herbatê.Wrzuciæ limetkê i przybraæ miêt±.KatarzynaParticipantKrem morelowy z migda³ami
Sk³ad:
50 dkg moreli
1 ³y¿ka posiekanych migda³ów
125 ml ¶mietany
5 dkg cukru pudruSposób wykonania:
Morele obraæ, pokroiæ i zmiksowaæ. ¦mietanê ubiæ z cukrem. Czê¶æ ubitej ¶mietany wymieszaæ z musem morelowym. Prze³o¿yæ do miseczek, udekorowaæ reszt± ¶mietany i przyrumienionymi migda³ami .KatarzynaParticipantPieczeñ cielêca zapiekana w beszamelu
sk³ad:
60 dkg cielêciny bez ko¶ci
olej
sól
1-2 z±bki czosnku
3 ³y¿ki mas³a
2 dkg tartej bu³ki
sos beszamelowy:
3 ³y¿ki m±ki
4 dkg mas³a
1/2 szklanki ¶mietany
1 szklanka mleka
1-2 ¿ó³tka
3 dkg sera tyl¿yckiego
1 cytryna lub kwasek cytrynowySposób wykonania:
Miêso wyp³ukaæ posoliæ, zrumieniæ ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym t³uszczu. Prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, polaæ t³uszczem ze sma¿enia, skropiæ wod±. Wstawiæ piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, polewaj±c sosem. Wyparowany sos uzupe³niæ wod±. Gdy pieczeñ jest prawie miêkka, posmarowaæ powierzchniê miêsa roztartym czosnkiem. Upieczone miêso wyj±æ, pokroiæ w cienkie, szerokie plastry, u³o¿yæ w naczyniu ¿aroodpornym. Mas³o stopiæ, wymieszaæ z m±k±, zasma¿yæ , dolaæ mleko, zagotowaæ, przyprawiæ do smaku sol±, sokiem cytryny . Do beszamelu dodaæ pozosta³y z pieczenia sos, zagotowaæ, wymieszaæ ze ¶mietan± i z ¿ó³tkami, polaæ pieczeñ. Z wierzchu grubo posypaæ tartym serem. Skropiæ mas³em z tart± bu³k±. Wstawiæ do piekarnika na 20 minut i zapiec (200 stopni). Gdy ser lekko siê zrumieni wyj±æ.KatarzynaParticipantDip paprykowy
Sk³ad:
25 dkg serka homogenizowanego lub 20 dag twarogu i 2 ³y¿ki mleka
1 czerwona papryka
1/4 ³y¿ki pieprzu cayenne lub kilka kropli tabasco
pêczek szczypiorku
odrobina sosu worcester lub sojowego
pieprzSposób wykonania:
Twaro¿ek lub krem utarty z twarogu i mleka doprawiæ sosem worcester lub sojowym oraz cayenne albo tabasco. Paprykê pokroiæ w drobn± kostkê, wy³o¿yæ na sitko, przelaæ najpierw wrz±tkiem, a potem zimn± wod±, os±czyæ i dodaæ do serka. Do³o¿yæ posiekany szczypiorek.Zmiskowaæ.KatarzynaParticipantSos Serowy
Sk³ad:
2 szklanki mleka
20 dkg serka topionego
tymianek, bazylia, rozmaryn
sos sojowysposób wykonania:
Mleko podgrzaæ, w³o¿yæ serek topiony i mieszaj±c, gotowaæ na ma³ym ogniu. Gdy serek siê roztopi, przyprawiæ do smaku sosem sojowym, zio³ami i zagotowaæ. -
AuthorPosts