Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 5 #42611
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z pieczarek

    4 ³y¿ki oliwy
    2 ³y¿ki bia³ego wina
    50dkg malutkich pieczarek
    2 ³yzeczki octu winnego
    2 ly¿eczki miodu
    2 ³y¿eczki zmielonej gorczycy

    Sposób wykonania:
    Rozgrzaæ 2 ³y¿ki oliwy i wino.Do patelni wrzucic pieczarki i obgotowaæ ok. 6 min. Wyj±æ. Pozosta³± oliwê,ocet, miód, gorczycê dobrze wstrz±sn±æ w s³oiczku.dolaæ trochê p³ynu z pieczarek.Polaæ sosem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42610
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z papryki

    Sk³ad:
    1 czerwona
    1 zielona
    1 ¿ó³ta papryka
    ¼ szklanki czarnych oliwek
    2 ³y¿ki kaparów
    1 ³yzka octu balsamicznego
    3 ³y¿ki oliwy

    Sposób wykonania:
    Papryki pokroiæ w paski,oliwki w po³ówki. Wymieszaæ z kaparami , octem i oliw±. Przykryc i wstawic na godzine do lodówki,czasem przemieszaæ. Przed podaniem musi postaæ znów w temp pokojowej.

    in reply to: Re:Partia 5 #42609
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z bak³a¿ana i grillowanej wo³owiny

    Sk³ad:
    2 bak³a¿any
    Sól
    2 cukinie
    2 czerwone papryki
    10 dkg drobnych pieczarek
    Oliwa
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    75dkg polêdwicy
    3 ³y¿ki pociêtej ¶wie¿ej bazyli

    Sposób wykonania:
    Bak³a¿any pokroiæ jak frytki,posolic,odstawiæ ma 15 min, potem omyæ i osuszyæ. Cukinie pokroiæ w sko¶ne plastry, papryke w paski,pieczarki na pó³, cebulê w plastry. Zmieszaæ w misce warzywa z oliwa i sokiem z cytryny.Przykryæ i ostawiæ na 30 min. Miêso sma¿yæ na grillu po 5 min z ka¿dej strony.Po wystygniêciu pokroic na cieniutkie plastry.Warzywa wyjaæ z marynaty i usma¿yæ 5 min na grillu. Nak³adaæ na talerze.Ozdobiæ bazyli±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42608
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka szefa kuchni

    Sk³ad:
    6 li¶ci sa³aty
    5 dkg sera ¿ó³tego
    4 plastry szynki gotowanej
    20 dkg kurczaka gotowanego,drobno pokrojonego
    3 pod³u¿ne pomidory
    2 ³y¿ki pokrojonej marynowanej papryki
    2 jaja na twardo w æwiartkach
    125ml winegretu

    Sposób wykonania:
    Ser i szynkê pokroiæ w jednakowe paski. Pomidory pokroiæ na 6 czê¶ci. Wymieszaæ delikatnie wszystkie sk³adniki i wy³o¿yæ na sa³atê. Polaæ sosem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42607
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka ry¿owa

    Sk³ad:
    40 dkg ry¿u
    1 ma³a czerwona papryka
    1 ma³y ogórek
    2 cebule dymki
    1 puszka kukurydzy
    4 ³y¿ki winegretu
    1 ³y¿ka posiekanej natki

    Sposób wykonania:
    Ryz ugotowaæ na sypko. Dobrze wysuszyæ. Paprykê pokroiæ w kostkê. Ogórek obraæ i pokroic na cienkie pó³plasterki. Dymkê te¿. Ry¿ i warzywa wymieszac w du¿ej misce polewaj±c sosem.Podawaæ w salaterkach posypan± pietruszk±

    in reply to: Re:Partia 5 #42606
    Katarzyna
    Participant

    Muffiny ziemniaczano serowe

    Sk³ad:
    30 dkg m±ki
    1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    45 dkg tartych ziemniaków
    5 dkg tartego ementalera
    2 posiekane plasterki s³oniny
    1 jajo
    1 ³y¿ka oliwy
    250ml mleka

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ z proszkiem. W³o¿yæ do niej ziemniaki, ser i s³oninê. Zrobiæ do³ek i wlaæ:jajo,oliwê i wymieszaæ z mlekiem. Nak³adaæ do foremek babeczkowych.Piec 10 min w 180 stopniach.

    in reply to: Re:Partia 5 #42605
    Katarzyna
    Participant

    Ziemniaczki sma¿one z zio³ami

    Sk³ad:
    70dkg startych ziemniaków
    ¼ szklanki posiekanego szczypiorku
    1 ³y¿ka oregano
    2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
    2 jaja
    4 dkg m±ki
    1 ³y¿ka oliwy

    Sposób wykonania:
    Wymieszaæ sk³adniki w misce. Sma¿yæ na z³oto-br±zowo na patelni malutkie placuszki. Podawaæ z kleksami ¶mietany

    in reply to: Re:Partia 5 #42604
    Katarzyna
    Participant

    Placki ziemniaczano-serowe

    Sk³ad:
    2 szklanki piure ziemniaczanego
    15dkg startego ementalera
    2 ³y¿ki m±ki
    1 rozm±cone jajko
    ½ ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
    1 ³y¿ka oliwy z oliwek

    Sposób wykonania:
    Wszystkie sk³adniki wymieszaæ dok³adnie w misce. Sma¿yæ placuszki na oliwie

    in reply to: Re:Partia 5 #42603
    Katarzyna
    Participant

    Krokiety ziemniaczane z migda³ami

    Sk³ad:
    3 du¿e ziemniaki pokrojone w æwiartki
    1 jajo
    15g mas³a
    Pieprz,ga³ka muszkato³owa
    15dkg m±ki
    8 dkg p³atków migda³owych

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki ugotowaæ i ut³uc na piure. Dodaæ ¿ó³tko ,mas³o, pieprz, ga³kê. Wymieszaæ i ostudziæ. Wysmarowaæ blachê z piekarnika t³uszczem. Z ziemniaków formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego i obtaczaæ m±ce. Zanurzyæ w bia³ku a potem w migda³ach.
    Wstawiæ na 30 min do lodówki. Potem piec w temp 210 stopni na z³oty kolor. Podawaæ tu¿ po zrobieniu.

    in reply to: Re:Partia 5 #42602
    Katarzyna
    Participant

    Pieczone ziemniaczki

    Sk³ad:
    M³ode ziemniaczki
    Do nadzienia kilka wersji:
    1-pieczarki posiekane,lubczyk lub pietruszka
    Mas³o,sól, pieprz
    2-miêso mielone,sól,pieprz
    Przecier pomidorowy
    3-szynka gotowana,oliwki czarne
    4-ser ¿ó³ty

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki nak³uæ i wyci±æ z ka¿dego cz±stkê ok.1/5 i na³o¿yæ przygotowane nadzienie.Piec na blasze w piekarniku o temp210 stopni na ok. 1 godzinê.

    in reply to: Re:Partia 5 #42601
    Katarzyna
    Participant

    to jeszcze co¶ na gor±ce dni…
    Quick pick

    Sk³ad:
    herbata zimna
    60ml syropu miêtowego
    cz±stka limetki
    ga³±zka miêty

    Sposób wykonania:
    Do wysokiej szklanki wrzucic lód.Wlac syrop i herbatê.Wrzuciæ limetkê i przybraæ miêt±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42600
    Katarzyna
    Participant

    Krem morelowy z migda³ami

    Sk³ad:
    50 dkg moreli
    1 ³y¿ka posiekanych migda³ów
    125 ml ¶mietany
    5 dkg cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Morele obraæ, pokroiæ i zmiksowaæ. ¦mietanê ubiæ z cukrem. Czê¶æ ubitej ¶mietany wymieszaæ z musem morelowym. Prze³o¿yæ do miseczek, udekorowaæ reszt± ¶mietany i przyrumienionymi migda³ami .

    in reply to: Re:Partia 5 #42599
    Katarzyna
    Participant

    Pieczeñ cielêca zapiekana w beszamelu

    sk³ad:
    60 dkg cielêciny bez ko¶ci
    olej
    sól
    1-2 z±bki czosnku
    3 ³y¿ki mas³a
    2 dkg tartej bu³ki
    sos beszamelowy:
    3 ³y¿ki m±ki
    4 dkg mas³a
    1/2 szklanki ¶mietany
    1 szklanka mleka
    1-2 ¿ó³tka
    3 dkg sera tyl¿yckiego
    1 cytryna lub kwasek cytrynowy

    Sposób wykonania:
    Miêso wyp³ukaæ posoliæ, zrumieniæ ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym t³uszczu. Prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, polaæ t³uszczem ze sma¿enia, skropiæ wod±. Wstawiæ piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, polewaj±c sosem. Wyparowany sos uzupe³niæ wod±. Gdy pieczeñ jest prawie miêkka, posmarowaæ powierzchniê miêsa roztartym czosnkiem. Upieczone miêso wyj±æ, pokroiæ w cienkie, szerokie plastry, u³o¿yæ w naczyniu ¿aroodpornym. Mas³o stopiæ, wymieszaæ z m±k±, zasma¿yæ , dolaæ mleko, zagotowaæ, przyprawiæ do smaku sol±, sokiem cytryny . Do beszamelu dodaæ pozosta³y z pieczenia sos, zagotowaæ, wymieszaæ ze ¶mietan± i z ¿ó³tkami, polaæ pieczeñ. Z wierzchu grubo posypaæ tartym serem. Skropiæ mas³em z tart± bu³k±. Wstawiæ do piekarnika na 20 minut i zapiec (200 stopni). Gdy ser lekko siê zrumieni wyj±æ.

    in reply to: Re:Partia 5 #42598
    Katarzyna
    Participant

    Dip paprykowy

    Sk³ad:
    25 dkg serka homogenizowanego lub 20 dag twarogu i 2 ³y¿ki mleka
    1 czerwona papryka
    1/4 ³y¿ki pieprzu cayenne lub kilka kropli tabasco
    pêczek szczypiorku
    odrobina sosu worcester lub sojowego
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Twaro¿ek lub krem utarty z twarogu i mleka doprawiæ sosem worcester lub sojowym oraz cayenne albo tabasco. Paprykê pokroiæ w drobn± kostkê, wy³o¿yæ na sitko, przelaæ najpierw wrz±tkiem, a potem zimn± wod±, os±czyæ i dodaæ do serka. Do³o¿yæ posiekany szczypiorek.Zmiskowaæ.

    in reply to: Re:Partia 5 #42596
    Katarzyna
    Participant

    Sos Serowy

    Sk³ad:
    2 szklanki mleka
    20 dkg serka topionego
    tymianek, bazylia, rozmaryn
    sos sojowy

    sposób wykonania:
    Mleko podgrzaæ, w³o¿yæ serek topiony i mieszaj±c, gotowaæ na ma³ym ogniu. Gdy serek siê roztopi, przyprawiæ do smaku sosem sojowym, zio³ami i zagotowaæ.

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 239 total)