Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia 5

Home Forums Re:Partia 5

#42599
Katarzyna
Participant

Pieczeñ cielêca zapiekana w beszamelu

sk³ad:
60 dkg cielêciny bez ko¶ci
olej
sól
1-2 z±bki czosnku
3 ³y¿ki mas³a
2 dkg tartej bu³ki
sos beszamelowy:
3 ³y¿ki m±ki
4 dkg mas³a
1/2 szklanki ¶mietany
1 szklanka mleka
1-2 ¿ó³tka
3 dkg sera tyl¿yckiego
1 cytryna lub kwasek cytrynowy

Sposób wykonania:
Miêso wyp³ukaæ posoliæ, zrumieniæ ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym t³uszczu. Prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, polaæ t³uszczem ze sma¿enia, skropiæ wod±. Wstawiæ piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, polewaj±c sosem. Wyparowany sos uzupe³niæ wod±. Gdy pieczeñ jest prawie miêkka, posmarowaæ powierzchniê miêsa roztartym czosnkiem. Upieczone miêso wyj±æ, pokroiæ w cienkie, szerokie plastry, u³o¿yæ w naczyniu ¿aroodpornym. Mas³o stopiæ, wymieszaæ z m±k±, zasma¿yæ , dolaæ mleko, zagotowaæ, przyprawiæ do smaku sol±, sokiem cytryny . Do beszamelu dodaæ pozosta³y z pieczenia sos, zagotowaæ, wymieszaæ ze ¶mietan± i z ¿ó³tkami, polaæ pieczeñ. Z wierzchu grubo posypaæ tartym serem. Skropiæ mas³em z tart± bu³k±. Wstawiæ do piekarnika na 20 minut i zapiec (200 stopni). Gdy ser lekko siê zrumieni wyj±æ.