Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Polêdwiczka wieprzowa z jab³kami i kulkami z ziemniaków
Sk³ad:
1-2 polêdwiczki
2 kwa¶ne jab³ka
2 ma³e cebule
2 ³y¿ki oleju
³y¿ka curry
sól i pieprz
1 kg ziemniaków
³y¿eczka szafranu lub kurkumy
³y¿ka mas³a
pêczek koperkuSposób wykonania:
Miêso posoliæ, natrzeæ curry i pieprzem. Wstawiæ na 2 godz. do lodówki. Nastêpnie zrumieniæ na oleju. Prze³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego, a na patelniê w³o¿yæ pokrojone jab³ka i cebulê, podlaæ odrobin± gor±cej wody. Krótko sma¿yæ, nie rumieni±c. Tymi dodatkami ob³o¿yæ miêso i piec pod pokryw± ok. 15 min w temperaturze 220stopni. Nastêpnie zdj±æ pokrywê, w razie potrzeby wlaæ kilka ³y¿ek gor±cej wody i piec jeszcze 10-15 min. Ziemniaki ugotowaæ w ³upinach na pó³miêkko, odcedziæ i ostudziæ. Po obraniu ze skórki wyci±æ kulki specjaln± ³y¿eczk±, wrzuciæ je do osolonego wrz±tku z dodatkiem szafranu lub kurkumy. Miêkkie odcedziæ, króciutko odparowaæ, dodaæ mas³o, posypaæ koperkiem.KatarzynaParticipantJab³ka z ¿ubrówk±
Sk³ad:
4 szare renety
³y¿ka soku z cytryny
15 dkg cukru
butelka wody mineralnej niegazowanej
kieliszek ¿ubrówki
go¼dzikSposób wykonania:
Jab³ka obraæ i pokroiæ na ósemki, wydr±¿yæ gniazda nasienne, skropiæ sokiem z cytryny. 10 dkg cukru zalaæ po³ow± szklanki wody mineralnej, wrzuciæ go¼dzik, podgrzewaæ mieszaj±c. Gdy cukier siê rozpu¶ci, w³o¿yæ do syropu jab³ka i gotowaæ 10 min na wolnym ogniu, po czym prze³o¿yæ jab³ka do salaterki, usun±æ go¼dzik, a syrop podgrzewaæ, by lekko zgêstnia³. Nastêpnie wymieszaæ syrop z ¿ubrówk±, polaæ owoce, a gdy przestygn±, wstawiæ je do lodówki. Z pozosta³ego cukru i ³y¿ki wody ugotowaæ jasnobr±zowy karmel. Wyj±æ z lodówki i udekorowaæ karmelem.KatarzynaParticipantBanany w kawie
Sk³ad:
6 bananów
4 ³y¿eczki rozpuszczalnej kawy
³y¿eczka kakao
pó³ ³y¿eczki cynamonu
4 ³y¿ki miodu
1,5 ³y¿ki grubo posiekanych orzechów w³oskichSposób wykonania:
Kawê , kakao i cynamon zalaæ szklank± wrz±tku, przykryæ i odstawiæ na 3 min. Nastêpnie dodaæ miód i zagotowaæ. Banany obraæ, przekroiæ wzd³u¿, u³o¿yæ ciasno w ¿aroodpornym naczyniu i polaæ syropem kawowym. Naczynie przykryæ foli± aluminiow± i wstawiæ na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180stopni. W po³owie pieczenia obróciæ banany na drug± stronê. Nastêpnie ³y¿k± cedzakow± wyj±æ je, u³o¿yæ na pó³misku i ostudziæ. Syrop kawowy przelaæ do rondelka i odparowaæ do 1/3 objêto¶ci, aby sta³ siê gêsty i ci±gn±cy. Banany polaæ reszt± syropu, przybraæ bit± ¶mietan± i posypaæ orzechami.KatarzynaParticipantW³oska przystawka z ry¿u
sk³ad:
40 dkg ry¿u
du¿e jab³ko
10 dkg ementalera
5 dkg szynki
12 sztuk orzechów w³oskich
oliwa
pó³ ³y¿ki soku cytrynowego
kilka kropel sosu Worcestaire
sól,pieprzSposób wykonania:
Ry¿ ugotowaæ na sypko,ostudziæ. Ser i szynkê poci±æ na zapa³ki, jab³ko w kostkê,orzechy posiekac. Zrobic sos z 2 ³y¿ek oliwy i przypraw. Wymieszaæ wszystko , doprawiæ je¶li trzeba.KatarzynaParticipantO rany ile ja tego dzis napisa³am!! :blink:
KatarzynaParticipantWhite russian
Sk³ad:
60ml wódki
30ml likieru kawowego
30ml mieszanki porteru i piwa(1:1)Sposób wykonania:
Wlaæ do shakera z pot³uczonym lodem i wymieszaæ. Przelaæ do niskiej szklanki.KatarzynaParticipantSpritzer
Sk³ad:
90ml bia³ego lub czerwonego wina
woda mineralna gazowana
Kawa³ek skórki z cytrynySposób wykonania:
Do kieliszka od wina wrzuciæ lód. Wlaæ wino.Dope³niæ wod±. Przybraæ skórk±.KatarzynaParticipantShark attack
Sk³ad:
90ml wódki
45ml lemoniady
2ml grenadinySposób wykonania:
Do wysokiej szklanki w³o¿yæ kostki lodu.Wlaæ wszysktie sk³adniki i wymieszaæ.KatarzynaParticipantPresidente coctail
sk³ad:
60ml jasnego rumu
15ml wytrawnego wermutu
5 ml likieru Triple Sec
kilka kropel grenadiny
kawa³ek skórki cytrynowejsposób wykonania:
Wlaæ do shakera z pot³uczonym lodem i dobrze wymieszaæ. Przecedziæ do kieliszka koktajlowego.Przybraæ skórk±.KatarzynaParticipantPina Colada
sk³ad:
60ml jasnego rumu
30ml ciemnego rumu
90ml soku ananasowego
60ml kremu kokosowego(lub soku)
kawa³ek ananasaSposób wykonania:
sk³adniki zmiksowaæ(bez ananasa) z pokruszonym lodem. Przelaæ do du¿ego kieliszka. ozdobiæ ananasem.KatarzynaParticipantMargarita
Sk³ad:
90ml z³otej lub srebrnej tequili
30ml likietu Triple Sec
60ml soku z limonek
sólNamoczyæ brzeg kieliszka koktajlowego i zanurzyæ go w soli. Sk³adniki wlaæ do shakera z pokruszonym lodem i wymieszaæ.Przecedziæ do kieliszka.
KatarzynaParticipantGibson
Sk³ad:
90ml wódki lub ginu
5ml wermutu wytrawnego
cebulki koktajloweSposób wykonania:
W szklanicy wymieszaæ z lodem sk³adniki. Przelac do kieliszka koktajlowego i pezybraæ cebulkami.KatarzynaParticipantCuba Libre
Sk³ad:
60 ml jasnego rumu
coca-cola
cz±stka limetkiSposób wykonania:
Do wysokiej szklanki wsypaæ du¿o lodu. Wlaæ rum,dope³niæ col±, przybraæ limetk±.KatarzynaParticipantCosmopolitan
Sk³ad:
60 ml wódki
30ml likieru Triple Sec
30 ml soku ¿urawinowego
15 ml soku z limetkiSposób wykonania:
Wlaæ wszystko do shakera z drobno pot³uczonym lodem i dobrze wymieszaæ. Przecedziæ do kieliszka koktajlowego.KatarzynaParticipantBlue lagoon
Sk³ad:
60ml wódki
30 ml blue Curacao
60 ml soku ananasowego
3 ml likieru Triple Sec
kawalek ananasaSposób wykonania:
Wlac do shakera z pokruszonym lodem,wymieszaæ,przecedziæ do kieliszka koktajlowego.Przybraæ ananasem. -
AuthorPosts