Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 5 #42595
    Katarzyna
    Participant

    Polêdwiczka wieprzowa z jab³kami i kulkami z ziemniaków

    Sk³ad:
    1-2 polêdwiczki
    2 kwa¶ne jab³ka
    2 ma³e cebule
    2 ³y¿ki oleju
    ³y¿ka curry
    sól i pieprz
    1 kg ziemniaków
    ³y¿eczka szafranu lub kurkumy
    ³y¿ka mas³a
    pêczek koperku

    Sposób wykonania:
    Miêso posoliæ, natrzeæ curry i pieprzem. Wstawiæ na 2 godz. do lodówki. Nastêpnie zrumieniæ na oleju. Prze³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego, a na patelniê w³o¿yæ pokrojone jab³ka i cebulê, podlaæ odrobin± gor±cej wody. Krótko sma¿yæ, nie rumieni±c. Tymi dodatkami ob³o¿yæ miêso i piec pod pokryw± ok. 15 min w temperaturze 220stopni. Nastêpnie zdj±æ pokrywê, w razie potrzeby wlaæ kilka ³y¿ek gor±cej wody i piec jeszcze 10-15 min. Ziemniaki ugotowaæ w ³upinach na pó³miêkko, odcedziæ i ostudziæ. Po obraniu ze skórki wyci±æ kulki specjaln± ³y¿eczk±, wrzuciæ je do osolonego wrz±tku z dodatkiem szafranu lub kurkumy. Miêkkie odcedziæ, króciutko odparowaæ, dodaæ mas³o, posypaæ koperkiem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42594
    Katarzyna
    Participant

    Jab³ka z ¿ubrówk±

    Sk³ad:
    4 szare renety
    ³y¿ka soku z cytryny
    15 dkg cukru
    butelka wody mineralnej niegazowanej
    kieliszek ¿ubrówki
    go¼dzik

    Sposób wykonania:
    Jab³ka obraæ i pokroiæ na ósemki, wydr±¿yæ gniazda nasienne, skropiæ sokiem z cytryny. 10 dkg cukru zalaæ po³ow± szklanki wody mineralnej, wrzuciæ go¼dzik, podgrzewaæ mieszaj±c. Gdy cukier siê rozpu¶ci, w³o¿yæ do syropu jab³ka i gotowaæ 10 min na wolnym ogniu, po czym prze³o¿yæ jab³ka do salaterki, usun±æ go¼dzik, a syrop podgrzewaæ, by lekko zgêstnia³. Nastêpnie wymieszaæ syrop z ¿ubrówk±, polaæ owoce, a gdy przestygn±, wstawiæ je do lodówki. Z pozosta³ego cukru i ³y¿ki wody ugotowaæ jasnobr±zowy karmel. Wyj±æ z lodówki i udekorowaæ karmelem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42591
    Katarzyna
    Participant

    Banany w kawie

    Sk³ad:
    6 bananów
    4 ³y¿eczki rozpuszczalnej kawy
    ³y¿eczka kakao
    pó³ ³y¿eczki cynamonu
    4 ³y¿ki miodu
    1,5 ³y¿ki grubo posiekanych orzechów w³oskich

    Sposób wykonania:
    Kawê , kakao i cynamon zalaæ szklank± wrz±tku, przykryæ i odstawiæ na 3 min. Nastêpnie dodaæ miód i zagotowaæ. Banany obraæ, przekroiæ wzd³u¿, u³o¿yæ ciasno w ¿aroodpornym naczyniu i polaæ syropem kawowym. Naczynie przykryæ foli± aluminiow± i wstawiæ na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180stopni. W po³owie pieczenia obróciæ banany na drug± stronê. Nastêpnie ³y¿k± cedzakow± wyj±æ je, u³o¿yæ na pó³misku i ostudziæ. Syrop kawowy przelaæ do rondelka i odparowaæ do 1/3 objêto¶ci, aby sta³ siê gêsty i ci±gn±cy. Banany polaæ reszt± syropu, przybraæ bit± ¶mietan± i posypaæ orzechami.

    in reply to: Re:Partia 5 #42589
    Katarzyna
    Participant

    W³oska przystawka z ry¿u

    sk³ad:
    40 dkg ry¿u
    du¿e jab³ko
    10 dkg ementalera
    5 dkg szynki
    12 sztuk orzechów w³oskich
    oliwa
    pó³ ³y¿ki soku cytrynowego
    kilka kropel sosu Worcestaire
    sól,pieprz

    Sposób wykonania:
    Ry¿ ugotowaæ na sypko,ostudziæ. Ser i szynkê poci±æ na zapa³ki, jab³ko w kostkê,orzechy posiekac. Zrobic sos z 2 ³y¿ek oliwy i przypraw. Wymieszaæ wszystko , doprawiæ je¶li trzeba.

    in reply to: Re:Partia 5 #42581
    Katarzyna
    Participant

    O rany ile ja tego dzis napisa³am!! :blink:

    in reply to: Re:Partia 5 #42580
    Katarzyna
    Participant

    White russian

    Sk³ad:
    60ml wódki
    30ml likieru kawowego
    30ml mieszanki porteru i piwa(1:1)

    Sposób wykonania:
    Wlaæ do shakera z pot³uczonym lodem i wymieszaæ. Przelaæ do niskiej szklanki.

    in reply to: Re:Partia 5 #42579
    Katarzyna
    Participant

    Spritzer

    Sk³ad:
    90ml bia³ego lub czerwonego wina
    woda mineralna gazowana
    Kawa³ek skórki z cytryny

    Sposób wykonania:
    Do kieliszka od wina wrzuciæ lód. Wlaæ wino.Dope³niæ wod±. Przybraæ skórk±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42578
    Katarzyna
    Participant

    Shark attack

    Sk³ad:
    90ml wódki
    45ml lemoniady
    2ml grenadiny

    Sposób wykonania:
    Do wysokiej szklanki w³o¿yæ kostki lodu.Wlaæ wszysktie sk³adniki i wymieszaæ.

    in reply to: Re:Partia 5 #42577
    Katarzyna
    Participant

    Presidente coctail

    sk³ad:
    60ml jasnego rumu
    15ml wytrawnego wermutu
    5 ml likieru Triple Sec
    kilka kropel grenadiny
    kawa³ek skórki cytrynowej

    sposób wykonania:
    Wlaæ do shakera z pot³uczonym lodem i dobrze wymieszaæ. Przecedziæ do kieliszka koktajlowego.Przybraæ skórk±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42576
    Katarzyna
    Participant

    Pina Colada

    sk³ad:
    60ml jasnego rumu
    30ml ciemnego rumu
    90ml soku ananasowego
    60ml kremu kokosowego(lub soku)
    kawa³ek ananasa

    Sposób wykonania:
    sk³adniki zmiksowaæ(bez ananasa) z pokruszonym lodem. Przelaæ do du¿ego kieliszka. ozdobiæ ananasem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42575
    Katarzyna
    Participant

    Margarita

    Sk³ad:
    90ml z³otej lub srebrnej tequili
    30ml likietu Triple Sec
    60ml soku z limonek
    sól

    Namoczyæ brzeg kieliszka koktajlowego i zanurzyæ go w soli. Sk³adniki wlaæ do shakera z pokruszonym lodem i wymieszaæ.Przecedziæ do kieliszka.

    in reply to: Re:Partia 5 #42574
    Katarzyna
    Participant

    Gibson

    Sk³ad:
    90ml wódki lub ginu
    5ml wermutu wytrawnego
    cebulki koktajlowe

    Sposób wykonania:
    W szklanicy wymieszaæ z lodem sk³adniki. Przelac do kieliszka koktajlowego i pezybraæ cebulkami.

    in reply to: Re:Partia 5 #42573
    Katarzyna
    Participant

    Cuba Libre

    Sk³ad:
    60 ml jasnego rumu
    coca-cola
    cz±stka limetki

    Sposób wykonania:
    Do wysokiej szklanki wsypaæ du¿o lodu. Wlaæ rum,dope³niæ col±, przybraæ limetk±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42572
    Katarzyna
    Participant

    Cosmopolitan

    Sk³ad:
    60 ml wódki
    30ml likieru Triple Sec
    30 ml soku ¿urawinowego
    15 ml soku z limetki

    Sposób wykonania:
    Wlaæ wszystko do shakera z drobno pot³uczonym lodem i dobrze wymieszaæ. Przecedziæ do kieliszka koktajlowego.

    in reply to: Re:Partia 5 #42571
    Katarzyna
    Participant

    Blue lagoon

    Sk³ad:
    60ml wódki
    30 ml blue Curacao
    60 ml soku ananasowego
    3 ml likieru Triple Sec
    kawalek ananasa

    Sposób wykonania:
    Wlac do shakera z pokruszonym lodem,wymieszaæ,przecedziæ do kieliszka koktajlowego.Przybraæ ananasem.

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 239 total)