Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 5 #42570
    Katarzyna
    Participant

    Black devil

    Sk³ad:
    60ml jasnego rumu
    15 ml wytrwnego wermutu
    czarna oliwka

    Sposób wykonania:
    wymieszaæ rum z wermutem i wlaæ do kieliszka koktajlowego. Wrzuciæ oliwkê.

    in reply to: Re:Partia 5 #42569
    Katarzyna
    Participant

    Sos winegret zio³owy

    Sk³ad:
    Oliwa
    sól,pieprz
    cukier
    ocet winny z bia³ego wina
    musztarda francuska
    czosnek granulowany
    zio³a do sa³atek:oregano,bazylia,tymianek..
    koperek

    Sposób wykonania:
    Do 6 ³y¿ek oliwy i 1 ³y¿eczki musztardy dodaæ po kropli 2 ³y¿ki octu winnego, stale ucieraj±c na jadnolit± masê. Doprawiæ szczypt± soli, cukru oraz pozosta³ymi przyprawami.

    in reply to: Re:Partia 5 #42568
    Katarzyna
    Participant

    Dip diabelski z miêsem

    Sk³ad:
    300g jogurtu naturalnego
    15 dkg miêsa pieczonego (np.schabu )
    1 z±bek czosnku
    ½ ³y¿eczki chili
    1 ½ ³y¿eczki papryki s³odkiej
    sól zio³owa

    Sposób wykonania:
    Miêso pokroiæ w drobn± kostkê. Jogurt wymieszaæ z wyci¶niêtym czosnkiem, chili, papryk± s³odk± oraz sol± zio³ow± do smaku. Miêso po³±czyæ z powsta³ym dipem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42567
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka jesienna z cukini

    Sk³ad:
    2 ma³e cukinie
    1 czerwona i 1 zielona papryka
    2 pomidory
    1 cebula
    20 dkg szynki lub innej wêdliny
    10 dkg sera feta
    kilka oliwek
    SOS: sok z 1 cytryny
    4 ³y¿ki oleju
    sól, cukier
    2 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
    1 ³y¿eczka czosnku granulowanego
    1/2 ³y¿ki zió³ (takie jakie lubimy do sa³atek)
    pieprz czarny

    Sposób wykonania:
    Wszystkie sk³adniki sa³atki ( oprócz oliwek) pokroiæ w kostkê i wymieszaæ.
    Sok z cytryny wymieszaæ z octem, olejem, czosnkiem i zio³ami . Doprawiæ sol±, cukrem, pieprzem i odstawiæ na 10 minut. Sosem polaæ sa³atkê, przybraæ oliwkami i odstawiæ w ch³odne miejsce na ok. 2 godz.

    in reply to: Re:Partia 5 #42566
    Katarzyna
    Participant

    Cynamonowe ciasteczka

    Sk³ad:
    4 bia³ka
    25 dkg cukru pudru
    30 dkg zmielonych migda³ów
    otarta skórka z cytryny
    5 ³y¿ek m±ki pszennej
    1 ³y¿eczka cynamonu
    rum

    Sposób wykonania:
    Bia³ka ubiæ, stopniowo dodaj±c cukier puder. Oko³o ¼ objêto¶ci piany od³o¿yæ na lukier. Resztê piany wymieszaæ z migda³ami, cynamonem, skórk± z cytryny i m±k±. Na blachê wy³o¿on± pergaminem przy pomocy rêkawa dekoracyjnego wyciskaæ ró¿ne kszta³ty ciasteczek. Od³o¿on± pianê utrzeæ z rumem i posmarowaæ ciasteczka. Nastêpnie blachê wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i piec ok. 30 min

    in reply to: Re:Partia 5 #42565
    Katarzyna
    Participant

    Ciasteczka Brownies

    Sk³ad:
    4 jajka
    35 dkg cukru
    40 dkg czekolady pe³nomlecznej
    9 dkg mas³a
    12 dkg m±ki
    16 dkg tartych orzechów w³oskich
    Do dekoracji: 20 dkg polewy czekoladowej
    6 dkg orzechów w³oskich (po³ówki).

    Sposób wykonania:
    Jajka utrzeæ z cukrem tak, aby cukier ca³kowicie siê rozpu¶ci³, a masa by³a puszysta. Czekoladê po³amaæ na ma³e kawa³eczki, w³o¿yæ do ma³ego rondelka, podlaæ 4 ³y¿kami wody i stopiæ. Dodaæ mas³o i stale mieszaj±c, stopiæ je. Masê czekoladow± wlaæ do masy jajecznej, dodaæ przesian± m±kê oraz tarte orzechy i ca³o¶æ wymieszaæ.
    Rozgrzaæ piekarnik do 170 stopni. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Ciasto prze³o¿yæ na blachê, równo rozsmarowaæ i piec przez 18-20 min w piekarniku. Po upieczeniu wyj±æ i natychmiast pokroiæ na kwadraty o bokach 3-5 cm .
    Przygotowaæ polewê, polaæ ni± ciasteczka i udekorowaæ po³ówkami orzechów. Tak przygotowane ciasteczka zostawiæ do zastygniêcia, a nastêpnie prze³o¿yæ do szczelnie zamykanego opakowania.

    in reply to: Re:Partia 5 #42564
    Katarzyna
    Participant

    Zupa krem z pomidorów z bazyli±

    Sk³ad:
    3 kg pomidorów
    4 cebule
    4 ziemniaki
    3 szklanki bulionu drobiowego
    3/4 szklanki gêstej ¶mietany
    4 ³y¿ki oliwy
    sól
    3 ³y¿ki bazylii
    1/4 ³y¿ki pieprzu

    Sposób wykonania:
    Pomidory sparzyæ, obraæ ze skórki i pokroiæ na cz±stki. Cebule drobno posiekaæ,ziemniaki pokroiæ w kostkê. W rondlu rozgrzaæ oliwê, podsma¿yæ cebulê i ziemniaki na jasnoz³oty kolor. Nastêpnie wlaæ rosó³ i gotowaæ oko³o 10 minut. Dodaæ pomidory, sól, pieprz, 2 ³y¿ki bazylii i gotowaæ kolejne 20 minut. Zupê zmiksowaæ, a nastêpnie przetrzeæ przez sito. ¦mietanê ubiæ mikserem i wymieszaæ z reszt± bazylii. Ka¿d± porcjê zupy dekorowaæ ³y¿k± ubitej ¶mietany. Podawaæ z grzankami lub pieczywem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42563
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti z ma³¿ami

    Sk³ad:
    1 s³oik (300 g) ma³¿y
    1 cebula
    1 du¿y ogórek konserwowy
    4 ma³e pieczarki
    2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    1 ³y¿ka cukru
    2 ³y¿ki mas³a
    20 dkg ¿ó³tego sera
    25 dkg makaronu spaghetti
    1,5 ³y¿ki bazilli

    Sposob wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Posiekan± cebulê zeszkliæ na ma¶le. Dodaæ pokrojony w kostkê ogórek, pieczarki, koncentrat pomidorowy i cukier. Dolaæ 1/4 szklanki wody i dusiæ ok. 15 min. Dodaæ bazylie oraz ma³¿e i gotowaæ ok. 10 min. Na makaron na³o¿yæ sos i posypaæ startym serem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42562
    Katarzyna
    Participant

    Faszerowane pieczarki

    Sk³ad:
    8 du¿ych pieczarek o zamkniêtych kapeluszach
    sok z 1 cytryny
    cebula
    3 ³y¿ki mas³a
    10dkg krabów
    kilka kropli sosu worcester
    4 jaja
    1opakowanie sera mozzarella
    sól
    ³y¿eczka koperku
    pieprz bia³y

    Sposób wykonania:
    Pieczarki oczy¶ciæ. Nó¿ki ostro¿nie wykrêciæ z kapeluszy. Grzyby i kraby skropiæ sokiem z cytryny. Nó¿ki drobno posiekaæ. Cebulê pokroiæ w drobn± kosteczkê i podsma¿yæ na ma¶le, nastêpnie dodaæ posiekane nó¿ki i dusiæ 20 min. Kraby dodaæ do duszenia i jeszcze krótko dusiæ, doprawiæ sol±, pieprzem, sosem worcester. Dodaæ koperek i wymieszaæ. Powsta³± mas± wype³niæ kapelusze pieczarek. Jaja ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w æwiartki. Ser pokroiæ na 8 plastrów i u³o¿yæ na faszerowanych pieczarkach. Pieczarki w³o¿yæ do formy cienko posmarowanej mas³em, a miêdzy nimi u³o¿yæ æwiartki jaja. Piec ok. 8–10 min. w temp. 175 stopni.

    in reply to: Re:Partia 5 #42561
    Katarzyna
    Participant

    Curry z kurczaka

    Sk³ad:
    1 kg piersi z kurczaka
    10 dkg mas³a
    300 ml jogurtu naturalnego
    4 cebule
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    1 torebka cury
    3 ³y¿eczki Czosnku granulowanego

    Sposób wykonia:
    Cebule obraæ pokroiæ w kostkê, dodaæ czosnek i udusiæ razem na ma¶le, nie rumieni±c. Po przestudzeniu dodaæ jogurt, curry i przecier pomidorowy. Umyæ piersi z kurczaka i pokroiæ na kawa³ki. Zalaæ uprzednio przyrz±dzonym sosem i odstawiæ na 1 godzinê w ch³odne miejsce. Dusiæ pod przykryciem ok. 30 min. Podawaæ z ry¿em.

    in reply to: Re:Partia 5 #42559
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka czerwono-zielona

    Sk³ad:
    1 g³ówka kruchej sa³aty
    2 du¿e pomidory
    1 ¶wie¿y ogórek
    pó³ kostki sera feta
    ma³y s³oiczek czarnych oliwek
    s³oiczek czerwonej papryki (marynowanej) lub jedna ¶wie¿a
    sól
    pieprz
    zio³a prowansalskie
    SOS:
    z±bek czosnku
    szklanka oliwy z oliwek
    ³y¿eczka musztardy
    estragon
    pó³ kieliszka bia³ego wina wytrawnego

    Sposób wykonania:
    Warzywa umyæ. Li¶cie sa³aty rozerwaæ na niedu¿e kawa³ki. Pomidory pokroiæ w æwiartki, ogórek pokroiæ. Paprykê wydr±¿yæ i pokroiæ na cienkie paseczki. Uk³adaæ warzywa warstwami, stosuj±c zasadê zmiany kolorów: sa³ata, pomidory, ogórek, papryka. Warzywa posoliæ, dodaæ pieprz.
    Ser feta pokroic w ma³± kostkê, Posypaæ serem warzywa. Oliwki pokroiæ na po³ówki, posypaæ na ser. Wszystko przysypaæ zio³ami prowansalskimi.
    SOS: do oliwy dodaæ musztardê, wino, zmia¿d¿ony z±bek czosnku i estragon. Wymieszaæ i polaæ sa³atkê.

    in reply to: Re:Partia 5 #42558
    Katarzyna
    Participant

    Kabaczek po grecku

    Sk³ad:
    1 kg kabaczka
    1/2 kg pomidorów
    4 cebule
    3 papryki
    sól
    3/4 szklanki oleju

    Sposób wykonania:
    Kabaczek obraæ, przeci±æ wzd³u¿, wydr±¿yæ pestki i w³ókna, zetrzeæ na tarce. Drobno posiekan± cebulê poddusiæ w oleju nie rumieni±c, dodaæ kabaczek, pokrojon± paprykê i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok. pó³ godziny dusiæ. Poddusiæ i przetrzeæ pomidory.Dodaæ je do warzyw i dusiæ jeszcze 10 min. Podawaæ na gor±co do ry¿u lub na zimno.

    in reply to: Re:Partia 5 #42557
    Katarzyna
    Participant

    Sos musztardowo-koperkowy

    Sk³ad:
    10 ³y¿ek cukru
    10 ³y¿ek musztardy
    10 ³y¿ek bia³ego octu winego
    10 ³y¿ek miodu
    100 ml oliwy
    pêczek koperku

    Sposób wykonania:
    Pêczek koperku posiekaæ. Musztardê, cukier, bia³y ocet winny i miód utrzeæ na jednolit± masê. Stopniowo dodawaæ oliwê z oliwek, a na koniec koperek.
    Dok³adnie wymieszaæ.

    in reply to: Re:Partia 5 #42556
    Katarzyna
    Participant

    Zupa wêgierska z kurczaka

    Sk³ad:
    30 dag kurczaka
    2 ³y¿ki oleju
    cebula
    z±bek czosnku
    pó³ ³y¿eczki papryki
    2 ³y¿ki ketchupu
    75 dag ziemniaków
    zielenina

    Sposób wykonania:
    Miêso pokroiæ w kostkê. Pokroiæ cebulê i czosnek. Na rozgrzany t³uszcz w³o¿yæ miêso, cebulê, czosnek, opruszyæ papryk±, lekko wszystko zrumieniæ. Zalaæ ok 1 i 1/2 litra wody, osoliæ, ugotowaæ. Gdy miêso bêdzie miêkkie, dodaæ ketchup, przyprawiæ do smaku. Oddzielnie ugotowane ziemniaki pokroiæ w cz±stki, odcedziæ. Roz³o¿yæ ziemniaki na talerze, rozlaæ zupê, posypaæ zielenin±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42555
    Katarzyna
    Participant

    Sugo

    Sk³ad:
    oliwa z oliwek
    3 cebule
    4-5 z±bków czosnku
    s³oiczek koncentratu pomidorowego
    puszka tuñczyka w oleju
    ser mozzarella
    makaron ¶widerki – pó³ opakowania
    pieprz, sól, papryka ostra

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Posiekaæ czosnek i cebulê. W du¿ym garnku podgrzaæ olej, po czym wrzuciæ czosnek, nastêpnie wrzuæ cebulê. Podgrzewaæ ok. 8-10 min, mieszaj±c. Dodaæ koncentrat pomidorowy (rozcieñczony w szklance z wod±). Gotowaæ kolejne 8-10 min, mieszaj±c. Mo¿na dodaæ tak¿e pokrojone w koskê pomidory lub paprykê, wed³ug uznania. Nastêpnie dodaæ pó³ puszki tuñczyka, gotowaæ ok. 5 minut. Dodaæ resztê tuñczyka. Przyprawiæ do smaku.
    Makaron wymieszaæ z sosem. Posypaæ startym serem.

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 239 total)