Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Black devil
Sk³ad:
60ml jasnego rumu
15 ml wytrwnego wermutu
czarna oliwkaSposób wykonania:
wymieszaæ rum z wermutem i wlaæ do kieliszka koktajlowego. Wrzuciæ oliwkê.KatarzynaParticipantSos winegret zio³owy
Sk³ad:
Oliwa
sól,pieprz
cukier
ocet winny z bia³ego wina
musztarda francuska
czosnek granulowany
zio³a do sa³atek:oregano,bazylia,tymianek..
koperekSposób wykonania:
Do 6 ³y¿ek oliwy i 1 ³y¿eczki musztardy dodaæ po kropli 2 ³y¿ki octu winnego, stale ucieraj±c na jadnolit± masê. Doprawiæ szczypt± soli, cukru oraz pozosta³ymi przyprawami.KatarzynaParticipantDip diabelski z miêsem
Sk³ad:
300g jogurtu naturalnego
15 dkg miêsa pieczonego (np.schabu )
1 z±bek czosnku
½ ³y¿eczki chili
1 ½ ³y¿eczki papryki s³odkiej
sól zio³owaSposób wykonania:
Miêso pokroiæ w drobn± kostkê. Jogurt wymieszaæ z wyci¶niêtym czosnkiem, chili, papryk± s³odk± oraz sol± zio³ow± do smaku. Miêso po³±czyæ z powsta³ym dipem.KatarzynaParticipantSa³atka jesienna z cukini
Sk³ad:
2 ma³e cukinie
1 czerwona i 1 zielona papryka
2 pomidory
1 cebula
20 dkg szynki lub innej wêdliny
10 dkg sera feta
kilka oliwek
SOS: sok z 1 cytryny
4 ³y¿ki oleju
sól, cukier
2 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
1 ³y¿eczka czosnku granulowanego
1/2 ³y¿ki zió³ (takie jakie lubimy do sa³atek)
pieprz czarnySposób wykonania:
Wszystkie sk³adniki sa³atki ( oprócz oliwek) pokroiæ w kostkê i wymieszaæ.
Sok z cytryny wymieszaæ z octem, olejem, czosnkiem i zio³ami . Doprawiæ sol±, cukrem, pieprzem i odstawiæ na 10 minut. Sosem polaæ sa³atkê, przybraæ oliwkami i odstawiæ w ch³odne miejsce na ok. 2 godz.KatarzynaParticipantCynamonowe ciasteczka
Sk³ad:
4 bia³ka
25 dkg cukru pudru
30 dkg zmielonych migda³ów
otarta skórka z cytryny
5 ³y¿ek m±ki pszennej
1 ³y¿eczka cynamonu
rumSposób wykonania:
Bia³ka ubiæ, stopniowo dodaj±c cukier puder. Oko³o ¼ objêto¶ci piany od³o¿yæ na lukier. Resztê piany wymieszaæ z migda³ami, cynamonem, skórk± z cytryny i m±k±. Na blachê wy³o¿on± pergaminem przy pomocy rêkawa dekoracyjnego wyciskaæ ró¿ne kszta³ty ciasteczek. Od³o¿on± pianê utrzeæ z rumem i posmarowaæ ciasteczka. Nastêpnie blachê wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i piec ok. 30 minKatarzynaParticipantCiasteczka Brownies
Sk³ad:
4 jajka
35 dkg cukru
40 dkg czekolady pe³nomlecznej
9 dkg mas³a
12 dkg m±ki
16 dkg tartych orzechów w³oskich
Do dekoracji: 20 dkg polewy czekoladowej
6 dkg orzechów w³oskich (po³ówki).Sposób wykonania:
Jajka utrzeæ z cukrem tak, aby cukier ca³kowicie siê rozpu¶ci³, a masa by³a puszysta. Czekoladê po³amaæ na ma³e kawa³eczki, w³o¿yæ do ma³ego rondelka, podlaæ 4 ³y¿kami wody i stopiæ. Dodaæ mas³o i stale mieszaj±c, stopiæ je. Masê czekoladow± wlaæ do masy jajecznej, dodaæ przesian± m±kê oraz tarte orzechy i ca³o¶æ wymieszaæ.
Rozgrzaæ piekarnik do 170 stopni. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Ciasto prze³o¿yæ na blachê, równo rozsmarowaæ i piec przez 18-20 min w piekarniku. Po upieczeniu wyj±æ i natychmiast pokroiæ na kwadraty o bokach 3-5 cm .
Przygotowaæ polewê, polaæ ni± ciasteczka i udekorowaæ po³ówkami orzechów. Tak przygotowane ciasteczka zostawiæ do zastygniêcia, a nastêpnie prze³o¿yæ do szczelnie zamykanego opakowania.KatarzynaParticipantZupa krem z pomidorów z bazyli±
Sk³ad:
3 kg pomidorów
4 cebule
4 ziemniaki
3 szklanki bulionu drobiowego
3/4 szklanki gêstej ¶mietany
4 ³y¿ki oliwy
sól
3 ³y¿ki bazylii
1/4 ³y¿ki pieprzuSposób wykonania:
Pomidory sparzyæ, obraæ ze skórki i pokroiæ na cz±stki. Cebule drobno posiekaæ,ziemniaki pokroiæ w kostkê. W rondlu rozgrzaæ oliwê, podsma¿yæ cebulê i ziemniaki na jasnoz³oty kolor. Nastêpnie wlaæ rosó³ i gotowaæ oko³o 10 minut. Dodaæ pomidory, sól, pieprz, 2 ³y¿ki bazylii i gotowaæ kolejne 20 minut. Zupê zmiksowaæ, a nastêpnie przetrzeæ przez sito. ¦mietanê ubiæ mikserem i wymieszaæ z reszt± bazylii. Ka¿d± porcjê zupy dekorowaæ ³y¿k± ubitej ¶mietany. Podawaæ z grzankami lub pieczywem.KatarzynaParticipantSpaghetti z ma³¿ami
Sk³ad:
1 s³oik (300 g) ma³¿y
1 cebula
1 du¿y ogórek konserwowy
4 ma³e pieczarki
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
1 ³y¿ka cukru
2 ³y¿ki mas³a
20 dkg ¿ó³tego sera
25 dkg makaronu spaghetti
1,5 ³y¿ki bazilliSposob wykonania:
Makaron ugotowaæ.Posiekan± cebulê zeszkliæ na ma¶le. Dodaæ pokrojony w kostkê ogórek, pieczarki, koncentrat pomidorowy i cukier. Dolaæ 1/4 szklanki wody i dusiæ ok. 15 min. Dodaæ bazylie oraz ma³¿e i gotowaæ ok. 10 min. Na makaron na³o¿yæ sos i posypaæ startym serem.KatarzynaParticipantFaszerowane pieczarki
Sk³ad:
8 du¿ych pieczarek o zamkniêtych kapeluszach
sok z 1 cytryny
cebula
3 ³y¿ki mas³a
10dkg krabów
kilka kropli sosu worcester
4 jaja
1opakowanie sera mozzarella
sól
³y¿eczka koperku
pieprz bia³ySposób wykonania:
Pieczarki oczy¶ciæ. Nó¿ki ostro¿nie wykrêciæ z kapeluszy. Grzyby i kraby skropiæ sokiem z cytryny. Nó¿ki drobno posiekaæ. Cebulê pokroiæ w drobn± kosteczkê i podsma¿yæ na ma¶le, nastêpnie dodaæ posiekane nó¿ki i dusiæ 20 min. Kraby dodaæ do duszenia i jeszcze krótko dusiæ, doprawiæ sol±, pieprzem, sosem worcester. Dodaæ koperek i wymieszaæ. Powsta³± mas± wype³niæ kapelusze pieczarek. Jaja ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w æwiartki. Ser pokroiæ na 8 plastrów i u³o¿yæ na faszerowanych pieczarkach. Pieczarki w³o¿yæ do formy cienko posmarowanej mas³em, a miêdzy nimi u³o¿yæ æwiartki jaja. Piec ok. 8–10 min. w temp. 175 stopni.KatarzynaParticipantCurry z kurczaka
Sk³ad:
1 kg piersi z kurczaka
10 dkg mas³a
300 ml jogurtu naturalnego
4 cebule
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
1 torebka cury
3 ³y¿eczki Czosnku granulowanegoSposób wykonia:
Cebule obraæ pokroiæ w kostkê, dodaæ czosnek i udusiæ razem na ma¶le, nie rumieni±c. Po przestudzeniu dodaæ jogurt, curry i przecier pomidorowy. Umyæ piersi z kurczaka i pokroiæ na kawa³ki. Zalaæ uprzednio przyrz±dzonym sosem i odstawiæ na 1 godzinê w ch³odne miejsce. Dusiæ pod przykryciem ok. 30 min. Podawaæ z ry¿em.KatarzynaParticipantSa³atka czerwono-zielona
Sk³ad:
1 g³ówka kruchej sa³aty
2 du¿e pomidory
1 ¶wie¿y ogórek
pó³ kostki sera feta
ma³y s³oiczek czarnych oliwek
s³oiczek czerwonej papryki (marynowanej) lub jedna ¶wie¿a
sól
pieprz
zio³a prowansalskie
SOS:
z±bek czosnku
szklanka oliwy z oliwek
³y¿eczka musztardy
estragon
pó³ kieliszka bia³ego wina wytrawnegoSposób wykonania:
Warzywa umyæ. Li¶cie sa³aty rozerwaæ na niedu¿e kawa³ki. Pomidory pokroiæ w æwiartki, ogórek pokroiæ. Paprykê wydr±¿yæ i pokroiæ na cienkie paseczki. Uk³adaæ warzywa warstwami, stosuj±c zasadê zmiany kolorów: sa³ata, pomidory, ogórek, papryka. Warzywa posoliæ, dodaæ pieprz.
Ser feta pokroic w ma³± kostkê, Posypaæ serem warzywa. Oliwki pokroiæ na po³ówki, posypaæ na ser. Wszystko przysypaæ zio³ami prowansalskimi.
SOS: do oliwy dodaæ musztardê, wino, zmia¿d¿ony z±bek czosnku i estragon. Wymieszaæ i polaæ sa³atkê.KatarzynaParticipantKabaczek po grecku
Sk³ad:
1 kg kabaczka
1/2 kg pomidorów
4 cebule
3 papryki
sól
3/4 szklanki olejuSposób wykonania:
Kabaczek obraæ, przeci±æ wzd³u¿, wydr±¿yæ pestki i w³ókna, zetrzeæ na tarce. Drobno posiekan± cebulê poddusiæ w oleju nie rumieni±c, dodaæ kabaczek, pokrojon± paprykê i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok. pó³ godziny dusiæ. Poddusiæ i przetrzeæ pomidory.Dodaæ je do warzyw i dusiæ jeszcze 10 min. Podawaæ na gor±co do ry¿u lub na zimno.KatarzynaParticipantSos musztardowo-koperkowy
Sk³ad:
10 ³y¿ek cukru
10 ³y¿ek musztardy
10 ³y¿ek bia³ego octu winego
10 ³y¿ek miodu
100 ml oliwy
pêczek koperkuSposób wykonania:
Pêczek koperku posiekaæ. Musztardê, cukier, bia³y ocet winny i miód utrzeæ na jednolit± masê. Stopniowo dodawaæ oliwê z oliwek, a na koniec koperek.
Dok³adnie wymieszaæ.KatarzynaParticipantZupa wêgierska z kurczaka
Sk³ad:
30 dag kurczaka
2 ³y¿ki oleju
cebula
z±bek czosnku
pó³ ³y¿eczki papryki
2 ³y¿ki ketchupu
75 dag ziemniaków
zieleninaSposób wykonania:
Miêso pokroiæ w kostkê. Pokroiæ cebulê i czosnek. Na rozgrzany t³uszcz w³o¿yæ miêso, cebulê, czosnek, opruszyæ papryk±, lekko wszystko zrumieniæ. Zalaæ ok 1 i 1/2 litra wody, osoliæ, ugotowaæ. Gdy miêso bêdzie miêkkie, dodaæ ketchup, przyprawiæ do smaku. Oddzielnie ugotowane ziemniaki pokroiæ w cz±stki, odcedziæ. Roz³o¿yæ ziemniaki na talerze, rozlaæ zupê, posypaæ zielenin±.KatarzynaParticipantSugo
Sk³ad:
oliwa z oliwek
3 cebule
4-5 z±bków czosnku
s³oiczek koncentratu pomidorowego
puszka tuñczyka w oleju
ser mozzarella
makaron ¶widerki – pó³ opakowania
pieprz, sól, papryka ostraSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ.Posiekaæ czosnek i cebulê. W du¿ym garnku podgrzaæ olej, po czym wrzuciæ czosnek, nastêpnie wrzuæ cebulê. Podgrzewaæ ok. 8-10 min, mieszaj±c. Dodaæ koncentrat pomidorowy (rozcieñczony w szklance z wod±). Gotowaæ kolejne 8-10 min, mieszaj±c. Mo¿na dodaæ tak¿e pokrojone w koskê pomidory lub paprykê, wed³ug uznania. Nastêpnie dodaæ pó³ puszki tuñczyka, gotowaæ ok. 5 minut. Dodaæ resztê tuñczyka. Przyprawiæ do smaku.
Makaron wymieszaæ z sosem. Posypaæ startym serem. -
AuthorPosts