Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 5 #42554
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka tropikalna

    Sk³ad:
    6 plastrów ananasa
    2 pomarañcze
    50 grodzynek
    60 ml soku ananasowego,
    ³y¿ka miodu
    sól
    ³y¿ka soku z cytryny
    2 ³y¿ki oleju
    szczypta imbiru

    Sposób wykonania:
    Ananasy wyj±æ z puszki, dok³adnie os±czyæ, pokroiæ na spore kawa³ki. Pomarañcze obraæ i pokroiæ nad du¿ym talerzem ¿eby zebraæ wyciekaj±cy sok. Rodzynki sparzyæ. Gdy wystygn± i obciekn±, wymieszaæ z owocami. Sok z pomarañczy po³±czyæ z ananasowym i cytrynowym. Dodaæ miód. Ukrêciæ razem wszystkie sk³adniki i przyprawiæ. Gotowym sosem delikatnie skropiæ owoce

    in reply to: Re:Partia 5 #42553
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka na ka¿d± okazjê

    Sk³ad:
    30 dkg sera ¿ó³tego
    20 dkg polêdwicy sopockiej
    kukurydza w puszce
    3 ogórki kiszone
    majonez

    Sposób wykonania:
    Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce na grubych oczkach. Polêdwicê pokroiæ w cienkie s³upki. Ogórki pokroiæ w kosteczkê, dosypaæ kukurydzê, dodaæ majonez, odrobinkê soli i pieprzu do smaku i… smacznego!

    in reply to: Re:Partia 5 #42552
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka bananowo-ry¿owa

    Sk³ad:
    3 banany
    5 ³y¿ek ry¿u ugotowanego na sypko
    pó³ selera
    10 dkg szynki
    5 ³y¿ek majonezu
    2 ³y¿ki ¶mietany
    ³y¿ka soku z cytryny
    curry
    sól
    cukier

    Sposób wykonania:
    Banany obraæ, przekroiæ wzd³u¿ na pó³, a nastêpnie pokroiæ w plasterki grubo¶ci 1/2 cm. Szynkê pokroiæ w kosteczkê. Seler obraæ i zetrzeæ na tarce, skropiæ sokiem z cytryny, aby nie ¶ciemnia³. Do majonezu dodaæ ¶mietanê i curry. Wymieszaæ wszystkie sk³adniki z ry¿em, doprawiæ sol± lub cukrem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42551
    Katarzyna
    Participant

    Sma¿ony camembert lub brie

    Sk³ad:
    2 serki cemembert lub brie
    2 jajka
    6 ³y¿ek m±ki
    6 ³y¿ek tartej bu³ki
    2 ³y¿ki mas³a
    sól

    Sposób wykonania:
    Serki przekroiæ poziomo na pó³. Ka¿d± pó³ówkê dwukrotnie obtoczyæ kolejno: w m±ce, rozbe³tanym jajku i tartej bu³ce. Na patelni rozgrzaæ mas³o. Panierowany ser sma¿yæ z obu stron, na jasnoz³oty kolor. Podawaæ gor±cy z owocami: brzoskwiniami, ananasami z puszki lub ze ¶wie¿ymi gruszkami, ¶liwkami i winogronami.

    in reply to: Re:Partia 5 #42550
    Katarzyna
    Participant

    Tarta z serem i orzechami

    Sk³ad:
    CIASTO:
    20 dkg m±ki
    10 dkg mas³a,
    1 ¿ó³tko,
    2 ³y¿ki ¶mietany (albo jogurtu naturalnego),
    szczypta soli

    FARSZ:
    30 dag sera ¿ó³tego (3 gatunki po 10 dag, raczej ostre smaki) – zetrzeæ na grubych oczkach tarki
    4 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
    cebula dymki lub szczypiorek (pokroiæ do¶æ drobno)

    Sposób wykonania:
    Wszystkie sk³adniki na ciasto zagnie¶æ razem. Wylepiæ nim formê, ponak³uwaæ widelcem. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.Sk³adniki farszu zmieszaæ ze sob±. Nastêpnie ciasto wy³o¿yæ przygotowany farsz. Ca³o¶æ zapiekaæ jeszcze przez 10 min.

    in reply to: Re:Partia 5 #42549
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti z sosem pieczarkowym

    Sk³ad:
    50 dag makaronu spaghetti
    5 ³y¿ek oliwy
    5 ³y¿ek mas³a
    2 posiekane cebule
    50 dag posiekanych pieczarek
    2-3 roztarte z±bki czosnku
    sól
    pieprz
    50 dag pomidorów sparzonych obranych
    oregano
    bazylia
    tarty ser ¿ó³ty

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Mas³o i oliwê rozgrzaæ w garnku w³o¿yæ cebulê,zeszkliæ. Dodaæ pieczarki, czosnek, sól, pieprz, wymieszaæ, dusiæ przez 10 min czêsto mieszaj±c, w³o¿yæ pomidory i oregano, dusiæ pod przykryciem przez pó³ godziny kilkakrotnie mieszaj±c. Polaæ sosem makaron, du¿a grudkê mas³a po³o¿yæ bezpo¶rednio na sosie, posypaæ serem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42548
    Katarzyna
    Participant

    Pasta provinciale

    Sk³ad:
    30 dkg makaronu penne
    szpinak( ile kto lubi)
    2-3 z±bki czosnku
    1/2 kubka ¶mietany
    15 dkg sera pecorino romano lub oscypek (tarty),
    szczypta m±ki
    sól
    pieprz
    ³y¿ka mas³a

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Szpinak obgotowany i posiekany dusiæ na ma¶le (ok.15 min) dodaj±c zgnieciony czosnek i pieprz. Posoliæ, dodaæ ¶mietanê rozmieszan± z szczypt± m±ki. Wymieszaæ, dodaæ ser i ponownie wymieszaæ.
    Podawaæ z makaronem posypaæ pozosta³ym serem.

    in reply to: Re:Partia 5 #42547
    Katarzyna
    Participant

    Koktajlowe kanapki

    Sk³ad:
    4 jajka
    ma³a g³ówka lodowej sa³aty
    16 plasterków bekonu
    8 plasterków pieczonej piersi kurczaka
    12 kromek pieczywa tostowego
    3 ³y¿ki majonezu
    2 ³y¿ki keczupu
    ³y¿ka musztardy
    16 oliwek
    2 ³y¿ki oleju

    Sposób wykonania:
    Jajka ugotowaæ na twardo. Ostudziæ i pokroiæ w plastry. Sa³atê op³ukaæ, dok³adnie os±czyæ i pokroiæ w paseczki.
    Tosty opiec w tosterze lub podsma¿yæ w piekarniku. Majonez wymieszaæ razem z musztard± i keczupem.
    8 plasterków bekonu od³o¿yæ. 4 tosty posmarowaæ majonezowo-pomidorowym kremem. Na ka¿dy tost nak³adaæ sa³atê, plasterki jajek, pieczonego kurczaka i bekonu, tak aby wykorzystaæ po³owê porcji. Wierzch posamrowaæ kremem i przykryæ tostem.
    W taki sam sposób na tostach roz³o¿yæ kolejn± watrstwê jajek, sa³aty, bekonu i drobiu. Posmarowaæ kremem. Przykryæ pozosta³ymi 4 kromkami. Od³o¿one plasterki bekonu podsma¿yæ na oleju. Os±czyæ, nadziaæ na wyka³aczki, przeplataj±c je razem z oliwkami. Tosty przekroiæ w poprzek na pó³. W ka¿dy tost wbiæ po wyka³aczce z bekonem i oliwkami.

    in reply to: Re:Partia 5 #42546
    Katarzyna
    Participant

    Cape Brandy Pudding

    Sk³ad:
    25 dkg suszonych daktyli bez pestek
    1 ³y¿eczka sody
    400 ml gor±cej wody
    11 dkg mas³a+15g(do syropu)
    20 dkg cukru+25 dkg
    2 jajka,
    24 dkg m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    125 ml koniaku
    aromat waniliowy

    Sposób wykonania:
    Daktyle poci±æ w ma³e cz±stki i podzieliæ na 2 porcje. Do jednej dodaæ sodê i zalaæ gor±c± wod± (250ml), zamieszaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Wymieszaæ b. dobrze mas³o, cukier i jajka (mikserem). Dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i sól, wymieszaæ. Dodaæ daktyle bez wody i wymieszaæ. Dodaæ daktyle z wod± i wymieszaæ znowu. Piec 40-50 min w 180 stopniach.
    Przygotowaæ syrop:
    190ml wody zagotowaæ z 15g mas³a i 25 dkg cukru na ma³ym ogniu przez 10-15 min, dopóki nie "ci±gnie siê". Po odstawieniu z ognia dodaæ 125ml brandy (koniaku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Zalaæ gor±ce ciasto. Serwowaæ na ciep³o lub zimno po ca³kowitym wsi±kniêciu syropu z bit± ¶mietan± (bez cukru) albo lodami waniliowymi

    in reply to: Re:Partia 5 #42542
    Katarzyna
    Participant

    Pomidory faszerowane kuskusem

    Sk³ad:
    4 du¿e pomidory
    10 dkg kuskusu
    20 dkg wêdzonej szynki
    2 jaja na twardo
    2 dkg ¿ó³tego tartego sera
    2 dkg mas³a
    3/4 szklanki ¶mietany
    1 z±bek czosnku
    ³y¿ka natki posiekanej
    Maggi,sól,pieprz

    Sposób wykonania:
    Pomidory ¶ci±æ z góry i wydr±¿yæ,posoliæ wewn±trz. kuskus wsypac do salaterki,zalac wrz±tkiem i z maggi. Odczekaæ a¿ wch³onie wodê. rozdrobniæ widelcem. Szynkê pokroiæ i wymieszaæ z pokrojonymi jajami,zgniecionym czosnkiem,kuskusem, ¶mietan±,natk±. Przyprawiæ do smaku.Nape³niæ pomidory i w³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego. Posypaæ serem, po³o¿yæ na wierzch kawa³eczek mas³a. Przykryæ sciêtym czubkiem pomidora.zapiekaæ 15 min.

    in reply to: Re:Partia 5 #42534
    Katarzyna
    Participant

    Lazagne z warzywami i pieczarkami

    Sk³ad:
    12 p³atów lazagne
    5 dkg mas³a
    6 dkg m±ki
    3/4 l mleka
    1/2 l bulionu
    rozmaryn,tymianek
    3 listki laurowe
    1 ¿ó³ta 1 czerwona papryka
    25 dkg pieczarek
    oliwa
    sól, pieprz,ga³ka muszkato³owa
    chili
    5 dkg parmezanu
    3 dkg tartej bu³ki
    1 cukinia

    Sposób wykonania:
    mas³o stopiæ,opruszyæ m±k±,zasma¿yæ. Wlewaæ mleko mieszaj±c
    i rosó³.Dodaæ lisci laurowe i zio³a. Gotowaæ 15 min czêsto mieszaj±c. przyprawiæ sol±, ga³k± muszkato³ow± i chili. Papryki pokroic w paski,cukiniê w plasterki, pieczarki w æwiartki.Na oliwie zasma¿yæ warzywa i pieczarki.Posoliæ i popieprzyæ. Do formy ¿aroodpornej wlaæ troche sosu. Po³o¿yæ na dnie lasagne.Uk³adaæ:sos, warzywa z pieczarkami i p³aty. Zakoñczyæ sosem i warzywami. Posypaæ parmezanem wymieszanym z bu³k±. Piec 45 min w 175 stopniach.

    in reply to: Re:Partia 5 #42531
    Katarzyna
    Participant

    Lasagne z bak³a¿anami

    Sk³ad:
    8 p³atów lasagne
    1 cebula
    3 ³y¿ki oliwy
    50 dkg pomidorów z puszki
    sól,pieprz
    1 bak³a¿an
    4 pomidory ¶wie¿e
    25 dkg mozarelli
    Pêczek bazylii
    5 dkg parmezanu.

    Sposób wykonania:
    P³aty ugotowaæ i przelaæ dobrze wod±. W rondlu rozgrzaæ oliwê,zeszklic pokrojona cebulê, dodaæ pokrojone pomidory z puszki i gotowaæ ok. 8 min. Doprawiæ sol± i pieprzem. Bak³a¿ana pokroiæ w sko¶ne plastry, ka¿dy posoliæ i odstawiæ na 10 min. Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Bak³a¿ana op³ukaæ zimna wod± ,wysuszyæ i podsma¿yæ na z³oto na oliwie. Ka¿dy p³at przekroiæ na 3 czê¶ci. Blachê nat³u¶ciæ. 8 kwadratów po³o¿yæ na blaszce. Na ka¿dym k³a¶æ: bak³a¿ana, pomidora, mozarelle i kilka li¶ci bazylii. Potem nastêpny p³at i polaæ czê¶ci± sosu i znów warzywa i p³at. Znów sos i posypaæ parmezanem. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni. Udekorowaæ bazyli±.

    in reply to: Re:Partia 5 #42529
    Katarzyna
    Participant

    Papardelle zapiekane

    Sk³ad:
    25 dkg makaronu papardelle
    3 kolorowe papryki
    60 dkg fileta z indyka
    2 z±bki czosnku
    2 ³y¿ki oliwy
    ¶wie¿e oregano
    500 ml przecieru pomidorowego(z kartonu)
    8 dkg miêkkiego sera ¿ó³tego

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Paprykê poci±æ na ma³e kawa³ki. Miêso pokroic na 5 mm plastry. Czosnek zmia¿d¿yæ i zeszkliæ na oliwie,dodaæ miêso i usma¿yæ na z³oty kolor,posoliæ i popieprzyæ. Teraz obsma¿yæ paprykê, dodaæ porwane oregano doprawiæ sol± i pieprzem. Zalaæ przecierem i gotowaæ na mocnym ogniu 5 min. Do naczynia ¿aroodpornego wrzucaæ: makaron, miêso i paprykê z sosem. Ca³o¶æ posypaæ serem. Zapiec w piekarniku na 225 stopniach.

    in reply to: Re:Partia 5 #42528
    Katarzyna
    Participant

    Tagliatelle w sosie winegret

    Sk³ad:
    25 dkg tagliatelle
    3 z±bki czosnku
    12 dkg suszonych pomidorów
    5 ³y¿ek oliwy
    4 ³y¿ki orzechów piniowych
    200 ml bulionu
    5 ³y¿ek soku z cytryny
    8 ³y¿ek octu balsamicznego
    pieprz,sól

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Czosnek pokroiæ i podsma¿yæ na oliwie.Dodac orzeszki i pokrojone w paski pomidory. Chwilê podsma¿yæ. Dodaæ bulion,sok z cytryny,ocet.Zagotowaæ. Powsta³y winegret dopawic sol± i pieprzem, mo¿na te¿ cukrem. Wymieszaæ sos z makaronem

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42525
    Katarzyna
    Participant

    Rurki z cykori±

    Sk³ad:
    35 dkg dowolnego makaronu rurki
    10 dkg orzechów w³oskich
    1 z±bek czosnku
    ¶wie¿a bazylia-pêczek
    1/2 pêczka natki
    5 dkg parmezanu
    100ml oliwy
    2 cykorie
    sól,pieprz
    8 dkg cukru
    1/2 szklanki bulionu

    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotowaæ. Orzechy i bazyliê posiekaæ.Czosnek zgnie¶æ. Parmezan zetrzeæ na tarce. Bazyliê, parmezan i orzechy zmiksowaæ dolewaj±c powoli prawie ca³± oliwê.Doprawiæ sol± i pieprzem. Cykorie pokroiæ na æwiartki. Na patelni skarmelizowaæ cukier i mieszaj±c rozprowadziæ go z bulionem.Dodaæ cykorie i obracaj±c gotowaæ ok 5 min.
    Wyj±æ. Na drugiej patelni rozgrzaæ troche oliwy i podsma¿yæ na niej cykoriê jeszcze 5 min. Makaron wymieszaæ z past± z bazylii i cykori±.

Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 239 total)