Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Sa³atka tropikalna
Sk³ad:
6 plastrów ananasa
2 pomarañcze
50 grodzynek
60 ml soku ananasowego,
³y¿ka miodu
sól
³y¿ka soku z cytryny
2 ³y¿ki oleju
szczypta imbiruSposób wykonania:
Ananasy wyj±æ z puszki, dok³adnie os±czyæ, pokroiæ na spore kawa³ki. Pomarañcze obraæ i pokroiæ nad du¿ym talerzem ¿eby zebraæ wyciekaj±cy sok. Rodzynki sparzyæ. Gdy wystygn± i obciekn±, wymieszaæ z owocami. Sok z pomarañczy po³±czyæ z ananasowym i cytrynowym. Dodaæ miód. Ukrêciæ razem wszystkie sk³adniki i przyprawiæ. Gotowym sosem delikatnie skropiæ owoceKatarzynaParticipantSa³atka na ka¿d± okazjê
Sk³ad:
30 dkg sera ¿ó³tego
20 dkg polêdwicy sopockiej
kukurydza w puszce
3 ogórki kiszone
majonezSposób wykonania:
Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce na grubych oczkach. Polêdwicê pokroiæ w cienkie s³upki. Ogórki pokroiæ w kosteczkê, dosypaæ kukurydzê, dodaæ majonez, odrobinkê soli i pieprzu do smaku i… smacznego!KatarzynaParticipantSa³atka bananowo-ry¿owa
Sk³ad:
3 banany
5 ³y¿ek ry¿u ugotowanego na sypko
pó³ selera
10 dkg szynki
5 ³y¿ek majonezu
2 ³y¿ki ¶mietany
³y¿ka soku z cytryny
curry
sól
cukierSposób wykonania:
Banany obraæ, przekroiæ wzd³u¿ na pó³, a nastêpnie pokroiæ w plasterki grubo¶ci 1/2 cm. Szynkê pokroiæ w kosteczkê. Seler obraæ i zetrzeæ na tarce, skropiæ sokiem z cytryny, aby nie ¶ciemnia³. Do majonezu dodaæ ¶mietanê i curry. Wymieszaæ wszystkie sk³adniki z ry¿em, doprawiæ sol± lub cukrem.KatarzynaParticipantSma¿ony camembert lub brie
Sk³ad:
2 serki cemembert lub brie
2 jajka
6 ³y¿ek m±ki
6 ³y¿ek tartej bu³ki
2 ³y¿ki mas³a
sólSposób wykonania:
Serki przekroiæ poziomo na pó³. Ka¿d± pó³ówkê dwukrotnie obtoczyæ kolejno: w m±ce, rozbe³tanym jajku i tartej bu³ce. Na patelni rozgrzaæ mas³o. Panierowany ser sma¿yæ z obu stron, na jasnoz³oty kolor. Podawaæ gor±cy z owocami: brzoskwiniami, ananasami z puszki lub ze ¶wie¿ymi gruszkami, ¶liwkami i winogronami.KatarzynaParticipantTarta z serem i orzechami
Sk³ad:
CIASTO:
20 dkg m±ki
10 dkg mas³a,
1 ¿ó³tko,
2 ³y¿ki ¶mietany (albo jogurtu naturalnego),
szczypta soliFARSZ:
30 dag sera ¿ó³tego (3 gatunki po 10 dag, raczej ostre smaki) – zetrzeæ na grubych oczkach tarki
4 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
cebula dymki lub szczypiorek (pokroiæ do¶æ drobno)Sposób wykonania:
Wszystkie sk³adniki na ciasto zagnie¶æ razem. Wylepiæ nim formê, ponak³uwaæ widelcem. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.Sk³adniki farszu zmieszaæ ze sob±. Nastêpnie ciasto wy³o¿yæ przygotowany farsz. Ca³o¶æ zapiekaæ jeszcze przez 10 min.KatarzynaParticipantSpaghetti z sosem pieczarkowym
Sk³ad:
50 dag makaronu spaghetti
5 ³y¿ek oliwy
5 ³y¿ek mas³a
2 posiekane cebule
50 dag posiekanych pieczarek
2-3 roztarte z±bki czosnku
sól
pieprz
50 dag pomidorów sparzonych obranych
oregano
bazylia
tarty ser ¿ó³tySposób wykonania:
Makaron ugotowaæ.Mas³o i oliwê rozgrzaæ w garnku w³o¿yæ cebulê,zeszkliæ. Dodaæ pieczarki, czosnek, sól, pieprz, wymieszaæ, dusiæ przez 10 min czêsto mieszaj±c, w³o¿yæ pomidory i oregano, dusiæ pod przykryciem przez pó³ godziny kilkakrotnie mieszaj±c. Polaæ sosem makaron, du¿a grudkê mas³a po³o¿yæ bezpo¶rednio na sosie, posypaæ serem.KatarzynaParticipantPasta provinciale
Sk³ad:
30 dkg makaronu penne
szpinak( ile kto lubi)
2-3 z±bki czosnku
1/2 kubka ¶mietany
15 dkg sera pecorino romano lub oscypek (tarty),
szczypta m±ki
sól
pieprz
³y¿ka mas³aSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Szpinak obgotowany i posiekany dusiæ na ma¶le (ok.15 min) dodaj±c zgnieciony czosnek i pieprz. Posoliæ, dodaæ ¶mietanê rozmieszan± z szczypt± m±ki. Wymieszaæ, dodaæ ser i ponownie wymieszaæ.
Podawaæ z makaronem posypaæ pozosta³ym serem.KatarzynaParticipantKoktajlowe kanapki
Sk³ad:
4 jajka
ma³a g³ówka lodowej sa³aty
16 plasterków bekonu
8 plasterków pieczonej piersi kurczaka
12 kromek pieczywa tostowego
3 ³y¿ki majonezu
2 ³y¿ki keczupu
³y¿ka musztardy
16 oliwek
2 ³y¿ki olejuSposób wykonania:
Jajka ugotowaæ na twardo. Ostudziæ i pokroiæ w plastry. Sa³atê op³ukaæ, dok³adnie os±czyæ i pokroiæ w paseczki.
Tosty opiec w tosterze lub podsma¿yæ w piekarniku. Majonez wymieszaæ razem z musztard± i keczupem.
8 plasterków bekonu od³o¿yæ. 4 tosty posmarowaæ majonezowo-pomidorowym kremem. Na ka¿dy tost nak³adaæ sa³atê, plasterki jajek, pieczonego kurczaka i bekonu, tak aby wykorzystaæ po³owê porcji. Wierzch posamrowaæ kremem i przykryæ tostem.
W taki sam sposób na tostach roz³o¿yæ kolejn± watrstwê jajek, sa³aty, bekonu i drobiu. Posmarowaæ kremem. Przykryæ pozosta³ymi 4 kromkami. Od³o¿one plasterki bekonu podsma¿yæ na oleju. Os±czyæ, nadziaæ na wyka³aczki, przeplataj±c je razem z oliwkami. Tosty przekroiæ w poprzek na pó³. W ka¿dy tost wbiæ po wyka³aczce z bekonem i oliwkami.KatarzynaParticipantCape Brandy Pudding
Sk³ad:
25 dkg suszonych daktyli bez pestek
1 ³y¿eczka sody
400 ml gor±cej wody
11 dkg mas³a+15g(do syropu)
20 dkg cukru+25 dkg
2 jajka,
24 dkg m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 ml koniaku
aromat waniliowySposób wykonania:
Daktyle poci±æ w ma³e cz±stki i podzieliæ na 2 porcje. Do jednej dodaæ sodê i zalaæ gor±c± wod± (250ml), zamieszaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Wymieszaæ b. dobrze mas³o, cukier i jajka (mikserem). Dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i sól, wymieszaæ. Dodaæ daktyle bez wody i wymieszaæ. Dodaæ daktyle z wod± i wymieszaæ znowu. Piec 40-50 min w 180 stopniach.
Przygotowaæ syrop:
190ml wody zagotowaæ z 15g mas³a i 25 dkg cukru na ma³ym ogniu przez 10-15 min, dopóki nie "ci±gnie siê". Po odstawieniu z ognia dodaæ 125ml brandy (koniaku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Zalaæ gor±ce ciasto. Serwowaæ na ciep³o lub zimno po ca³kowitym wsi±kniêciu syropu z bit± ¶mietan± (bez cukru) albo lodami waniliowymiKatarzynaParticipantPomidory faszerowane kuskusem
Sk³ad:
4 du¿e pomidory
10 dkg kuskusu
20 dkg wêdzonej szynki
2 jaja na twardo
2 dkg ¿ó³tego tartego sera
2 dkg mas³a
3/4 szklanki ¶mietany
1 z±bek czosnku
³y¿ka natki posiekanej
Maggi,sól,pieprzSposób wykonania:
Pomidory ¶ci±æ z góry i wydr±¿yæ,posoliæ wewn±trz. kuskus wsypac do salaterki,zalac wrz±tkiem i z maggi. Odczekaæ a¿ wch³onie wodê. rozdrobniæ widelcem. Szynkê pokroiæ i wymieszaæ z pokrojonymi jajami,zgniecionym czosnkiem,kuskusem, ¶mietan±,natk±. Przyprawiæ do smaku.Nape³niæ pomidory i w³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego. Posypaæ serem, po³o¿yæ na wierzch kawa³eczek mas³a. Przykryæ sciêtym czubkiem pomidora.zapiekaæ 15 min.KatarzynaParticipantLazagne z warzywami i pieczarkami
Sk³ad:
12 p³atów lazagne
5 dkg mas³a
6 dkg m±ki
3/4 l mleka
1/2 l bulionu
rozmaryn,tymianek
3 listki laurowe
1 ¿ó³ta 1 czerwona papryka
25 dkg pieczarek
oliwa
sól, pieprz,ga³ka muszkato³owa
chili
5 dkg parmezanu
3 dkg tartej bu³ki
1 cukiniaSposób wykonania:
mas³o stopiæ,opruszyæ m±k±,zasma¿yæ. Wlewaæ mleko mieszaj±c
i rosó³.Dodaæ lisci laurowe i zio³a. Gotowaæ 15 min czêsto mieszaj±c. przyprawiæ sol±, ga³k± muszkato³ow± i chili. Papryki pokroic w paski,cukiniê w plasterki, pieczarki w æwiartki.Na oliwie zasma¿yæ warzywa i pieczarki.Posoliæ i popieprzyæ. Do formy ¿aroodpornej wlaæ troche sosu. Po³o¿yæ na dnie lasagne.Uk³adaæ:sos, warzywa z pieczarkami i p³aty. Zakoñczyæ sosem i warzywami. Posypaæ parmezanem wymieszanym z bu³k±. Piec 45 min w 175 stopniach.KatarzynaParticipantLasagne z bak³a¿anami
Sk³ad:
8 p³atów lasagne
1 cebula
3 ³y¿ki oliwy
50 dkg pomidorów z puszki
sól,pieprz
1 bak³a¿an
4 pomidory ¶wie¿e
25 dkg mozarelli
Pêczek bazylii
5 dkg parmezanu.Sposób wykonania:
P³aty ugotowaæ i przelaæ dobrze wod±. W rondlu rozgrzaæ oliwê,zeszklic pokrojona cebulê, dodaæ pokrojone pomidory z puszki i gotowaæ ok. 8 min. Doprawiæ sol± i pieprzem. Bak³a¿ana pokroiæ w sko¶ne plastry, ka¿dy posoliæ i odstawiæ na 10 min. Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Bak³a¿ana op³ukaæ zimna wod± ,wysuszyæ i podsma¿yæ na z³oto na oliwie. Ka¿dy p³at przekroiæ na 3 czê¶ci. Blachê nat³u¶ciæ. 8 kwadratów po³o¿yæ na blaszce. Na ka¿dym k³a¶æ: bak³a¿ana, pomidora, mozarelle i kilka li¶ci bazylii. Potem nastêpny p³at i polaæ czê¶ci± sosu i znów warzywa i p³at. Znów sos i posypaæ parmezanem. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni. Udekorowaæ bazyli±.KatarzynaParticipantPapardelle zapiekane
Sk³ad:
25 dkg makaronu papardelle
3 kolorowe papryki
60 dkg fileta z indyka
2 z±bki czosnku
2 ³y¿ki oliwy
¶wie¿e oregano
500 ml przecieru pomidorowego(z kartonu)
8 dkg miêkkiego sera ¿ó³tegoSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Paprykê poci±æ na ma³e kawa³ki. Miêso pokroic na 5 mm plastry. Czosnek zmia¿d¿yæ i zeszkliæ na oliwie,dodaæ miêso i usma¿yæ na z³oty kolor,posoliæ i popieprzyæ. Teraz obsma¿yæ paprykê, dodaæ porwane oregano doprawiæ sol± i pieprzem. Zalaæ przecierem i gotowaæ na mocnym ogniu 5 min. Do naczynia ¿aroodpornego wrzucaæ: makaron, miêso i paprykê z sosem. Ca³o¶æ posypaæ serem. Zapiec w piekarniku na 225 stopniach.KatarzynaParticipantTagliatelle w sosie winegret
Sk³ad:
25 dkg tagliatelle
3 z±bki czosnku
12 dkg suszonych pomidorów
5 ³y¿ek oliwy
4 ³y¿ki orzechów piniowych
200 ml bulionu
5 ³y¿ek soku z cytryny
8 ³y¿ek octu balsamicznego
pieprz,sólSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Czosnek pokroiæ i podsma¿yæ na oliwie.Dodac orzeszki i pokrojone w paski pomidory. Chwilê podsma¿yæ. Dodaæ bulion,sok z cytryny,ocet.Zagotowaæ. Powsta³y winegret dopawic sol± i pieprzem, mo¿na te¿ cukrem. Wymieszaæ sos z makaronemKatarzynaParticipantRurki z cykori±
Sk³ad:
35 dkg dowolnego makaronu rurki
10 dkg orzechów w³oskich
1 z±bek czosnku
¶wie¿a bazylia-pêczek
1/2 pêczka natki
5 dkg parmezanu
100ml oliwy
2 cykorie
sól,pieprz
8 dkg cukru
1/2 szklanki bulionuSposób przygotowania:
Makaron ugotowaæ. Orzechy i bazyliê posiekaæ.Czosnek zgnie¶æ. Parmezan zetrzeæ na tarce. Bazyliê, parmezan i orzechy zmiksowaæ dolewaj±c powoli prawie ca³± oliwê.Doprawiæ sol± i pieprzem. Cykorie pokroiæ na æwiartki. Na patelni skarmelizowaæ cukier i mieszaj±c rozprowadziæ go z bulionem.Dodaæ cykorie i obracaj±c gotowaæ ok 5 min.
Wyj±æ. Na drugiej patelni rozgrzaæ troche oliwy i podsma¿yæ na niej cykoriê jeszcze 5 min. Makaron wymieszaæ z past± z bazylii i cykori±. -
AuthorPosts