Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia 5

Home Forums Re:Partia 5

#42546
Katarzyna
Participant

Cape Brandy Pudding

Sk³ad:
25 dkg suszonych daktyli bez pestek
1 ³y¿eczka sody
400 ml gor±cej wody
11 dkg mas³a+15g(do syropu)
20 dkg cukru+25 dkg
2 jajka,
24 dkg m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 ml koniaku
aromat waniliowy

Sposób wykonania:
Daktyle poci±æ w ma³e cz±stki i podzieliæ na 2 porcje. Do jednej dodaæ sodê i zalaæ gor±c± wod± (250ml), zamieszaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Wymieszaæ b. dobrze mas³o, cukier i jajka (mikserem). Dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i sól, wymieszaæ. Dodaæ daktyle bez wody i wymieszaæ. Dodaæ daktyle z wod± i wymieszaæ znowu. Piec 40-50 min w 180 stopniach.
Przygotowaæ syrop:
190ml wody zagotowaæ z 15g mas³a i 25 dkg cukru na ma³ym ogniu przez 10-15 min, dopóki nie "ci±gnie siê". Po odstawieniu z ognia dodaæ 125ml brandy (koniaku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Zalaæ gor±ce ciasto. Serwowaæ na ciep³o lub zimno po ca³kowitym wsi±kniêciu syropu z bit± ¶mietan± (bez cukru) albo lodami waniliowymi