Lasagne z bak³a¿anami
Sk³ad:
8 p³atów lasagne
1 cebula
3 ³y¿ki oliwy
50 dkg pomidorów z puszki
sól,pieprz
1 bak³a¿an
4 pomidory ¶wie¿e
25 dkg mozarelli
Pêczek bazylii
5 dkg parmezanu.
Sposób wykonania:
P³aty ugotowaæ i przelaæ dobrze wod±. W rondlu rozgrzaæ oliwê,zeszklic pokrojona cebulê, dodaæ pokrojone pomidory z puszki i gotowaæ ok. 8 min. Doprawiæ sol± i pieprzem. Bak³a¿ana pokroiæ w sko¶ne plastry, ka¿dy posoliæ i odstawiæ na 10 min. Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Bak³a¿ana op³ukaæ zimna wod± ,wysuszyæ i podsma¿yæ na z³oto na oliwie. Ka¿dy p³at przekroiæ na 3 czê¶ci. Blachê nat³u¶ciæ. 8 kwadratów po³o¿yæ na blaszce. Na ka¿dym k³a¶æ: bak³a¿ana, pomidora, mozarelle i kilka li¶ci bazylii. Potem nastêpny p³at i polaæ czê¶ci± sosu i znów warzywa i p³at. Znów sos i posypaæ parmezanem. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni. Udekorowaæ bazyli±.