6 marca 2005 at 15:49
#42821
Katarzyna
Participant
Tort biszkoptowy oszczêdny
Sk³ad:
4 jaja
25 dkg cukru
13 dkg m±ki pszennej
13 dkg m±ki ziemniaczanej
6 ³y¿ek wody
1/2 ma³ej paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
mas³o do formy
Sposób wykonania:
M±kê przesiaæ z proszkiem. ¯ó³tka utrzec z 20 dkg cukru. Pod konieec ucierania dodawaæ po 1 ³y¿ce wodê. Bia³ka ubiæ na sztywno dodaj±c pod koniec resztê cukru. Pianê wy³o¿yæ na ¿ó³tka, wsypaæ m±kê, cukier waniliowy, skórkê i lekko wymieszaæ. Wy³o¿yæ do formy i piec ok 40 min w 160 stopniach.