Strudel z kapust±
Sk³ad:
50dkg kiszonej kapusty
4 ³y¿ki oleju
4 dkg wêdzonego boczku
1 ma³a kie³baska
1 cebula
2 ziemniaki
1 ³y¿ka przecieru pomidorowego
1 szklanki bia³ego wina
czosnek, kminek, pieprz
sól, pieprz,
1 ³y¿eczka kminku
1 ³y¿eczka czubata s³odkiej papryki
ciasto:
30 dkg m±ki krupczatki
2 ³y¿ki oleju
sól
1 ³y¿ka octu
3 szklanki letniej
Sposób wykonania:
Ciasto: M±kê przesiewamy. I wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy no¿em stopniowo dodaj±c wody z dodatkiem soli i octu. Nastêpnie wyrabiamy ciasto rêcznie, a¿ bêdzie ca³kowicie g³adkie. Ciasto dzielimy na dwie czê¶ci, smarujemy olejem, przykrywamy ciep³ym naczyniem i pozostawiamy na pó³ godziny. Na p³ótnie posypanym m±k± rozwa³kowaæ ciasto, a nastêpnie rozci±gn±æ je jak to tylko mo¿liwe. Ciasto powino byæ prawie przezroczyste. Gruby brzeg trzeba odci±æ, a rozci±gniête ciasto zostawiæ by przesch³o. Tu¿ przed na³o¿eniem nadzienia posmarowaæ roztopionym t³uszczem.
Nadzienie: Boczek kroimy w drobn± kostkê i sma¿ymy na oleju. Dodajemy posiekan± cebulê i kie³basê pokrojon± w plasterki, a po kilku munutach duszenia kiszon± kapustê, sól, pieprz, kminek i czosnek. Nale¿y pamietaæ, aby wycisn±æ nadmiar soku z kapusty przed duszeniem. Wszystko dok³adnie mieszamy i dusimy oko³o 15 – 20 minut a¿ kapusta bêdzie miêkka. Ziemniaki kroimy w kostkê i sma¿ymy w drugim naczyniu. Usma¿one ziemniaki dodajemy do kapusty i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie k³adziemy na rozwa³kowanym cie¶cie i zwijamy . Powinny wyj¶æ dwa. Strudle k³adziemy w brytfance nasmarowanej t³uszczem i pieczemy w temeraturze 200 st. Upieczony strudel polewamy wod± z dodatkiem odrobiny oleju i soli i ponownie zapiekamy