Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 2

Home Forums Re:Partia nr 2

#42837
Katarzyna
Participant

Selery zapiekane

Sk³ad:
2 ¶redniej wielko¶ci selery
25 dkg chudego bia³ego sera
4 ³y¿ki s³odkiej ¶mietanki
1 cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
6 zielonych oliwek
3 jaja
1 ³y¿ka siekanych ¶wie¿ych zió³:
koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
sos:
3 ³yki oliwy
1 ³yzeczka musztardy

Sposób wykonania:
Selery umyæ bardzo dok³adnie szczoteczk±, po czym gotowaæ pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 40 minut. Ostudziæ, obraæ i pokroiæ w plastry grubo¶ci ok 1 cm. Po³±czyæ ze sob± sk³adniki sosu. Dodaæ 3 ³y¿ki ciep³ej wody i wymieszaæ. Sosem zalaæ plastry selera i odstawiæ do lodówki.
Twaróg przetrzeæ przez sito i po³±czyæ ze ¶mietank±. Cebulê drobno posiekaæ. Papryki pokroiæ w kwadraciki. Oliwki pokroiæ w plasterki.
Jaja rozbiæ. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, któr± wymieszaæ z twarogiem, ¿ó³tkami, cebul±, papryk±, oliwkami i posiekanymi zio³ami.
Plastry selera os±czyæ z sosu, u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu, przykryæ przygotowan± mas± i zapiekaæ przez 10 minut w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku.