Zupa z fasolki szparagowej
Sk³ad:
30 dkg fasoli szparagowej
15 dkg ziemniaków
1 cebula
pó³ puszki zielonego groszku
7 dkg boczku wêdzonego
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
1 l wody
2 kostki bulionu jarzynowego
posiekana ¶wie¿a natka pietruszki albo parmezan
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonanania:
Fasolê oczy¶ciæ z ogonków i w³ókien, pokroiæ na spore kawa³ki. Obraæ ziemniaki i pokroiæ w kostkê. Posiekaæ cebulê w drobn± kostkê. Pokroiæ boczek te¿ w kostkê i razem podsma¿yæ na rozgrzanej oliwie w garnku. Jak siê lekko zarumieni±, dodaæ fasolkê i ziemniaki. Dusiæ przez 10 minut. Dolaæ litr wody i zagotowaæ. Wrzuciæ kostki bulionowe, i dalej gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o pó³ godziny.Na koñcu dodaæ groszek z puszki i doprawiæ zupê sol± i pieprzem.
Zupê podawaæ posypan± ¶wie¿± natk± pietruszki albo parmezanem.