6 marca 2005 at 23:05
#42854
Katarzyna
Participant
Ch³odnik ogórkowy
Sk³ad:
1 l jogurtu naturalnego nies³odzonego
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
1 du¿y ogórek
3 z±bki czosnku
1 szklanki posiekanych orzechów w³oskich
2 ³y¿ki posiekanego koperku
1 ³y¿ka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obrany ogórek przekroiæ wzd³u¿, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ w cienkie s³upki.
Jogurt dok³adnie wymieszaæ z oliw±, ¶mietan±, sol± i zmia¿d¿onym czosnkiem. Jogurt przykryæ i dobrze sch³ód¼ w lodówce.
Na koniec dodaæ koperek, orzechy i ogórek i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem zupê oprószyæ pieprzem i udekorowaæ kilkoma orzechami.