Zupa kataloñska
Sk³ad:
60 dkg polêdwicy
10 dkg kie³basy (mocno czosnkowej)
50 dkg ziemniaków
50 dkg marchewek
60 dkg pomidorów (du¿ych)
3 z±bki czosnku
2 cebule
4 szklanki bulionu
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
4 listki laurowe
sól, bia³y pieprz
Sposób wykonania:
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu ¶rodków z pestkami mi±¿sz kroimy w kostkê. Miêso i obrane ziemniaki kroimy w kostkê, marchewkê za¶ w drobne plasterki. Cebule kroimy w alarki, czosnek przeciskamy przez wyciskarkê.
W garnku rozgrzewamy oliwê i sma¿ymy na niej miêso do uzyskania z³otobr±zowego koloru. Nastêpnie przek³adamy miêso do miseczki, posypujemy sol±, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsma¿amy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrz±cym zalewamy warzywa. Dodajemy miêso i listki laurowe, nastêpnie ca³o¶æ gotujemy na ¶rednim ogniu jakie¶ 30 min bez pokrywki. Na piêæ minut przed koñcem gotowania dodajemy pokrojon± w kostkê kie³basê.