Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Wo³owina duszona z warzywami"
Sk³adniki:
1 ³y¿eczka soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
2 z±bki czosnku
1 kg mostku wo³owego
2 ³y¿ki oleju
2 cebule
1 szklanka wrz±tku
2 pomidory
2 marchewki
4 ziemniakiSposób wykoania:
Miêso umyæ, czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ miêso, odsawiæ na godzinê. Olejrozgrzaæ w szerkokim, p³askim garnku, w³o¿yæ miêso, zrumieniæ z obu stron, wyj±æ. Cebulê obraæ, poskiekaæ, w³o¿yæ do gor±cego oleju i sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor. W³o¿yæ miêso go garnka z cebul±, wlaæ wodê, dodaæ uprzednio sparzone, obran ze skórki i pokrojone w kostkê pomidory, pzykryæ i dusiæ oko³o 2.5 godziny na wolnym ogniu. Marchewkê i ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê, dodaæ do miêsa i dusiæ kolejne 0.5 godziny. W razie potrzeby doprawiæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Duszone miêso"
Sk³adniki:
1 kg mostku lub szpondra wo³owego
2 ³y¿ki oleju
2 cebule
1 ³y¿eczka soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
1 z±bek czosnku
1 ma³y listek laurowy
1.5 szklanki wrz±tku
1 ³y¿ka m±kiSposób wykonania:
Rozgrzaæ olej w du¿ym, szerokim, p³askim garnku, w³o¿yæ miêso, zmniejszyæ ogieñ, sma¿yæ pod przykryciem a¿ bêdzie rumiane z obu stron. Cebule obraæ i posiekaæ, czosnek rozetrzeæ, wzuciæ do garnka, dodaæ warzywa, sól, pieprz i listek laurowy, wlaæ wodê, doprowadziæ do wrzenia. Gotowaæ pod przykryciem, a¿ miêso bêdzie miêkkie, oko³o 2.5 godziny. M±kê rozprowadziæ ma³± ilo¶ci± wody, wlaæ do miêsa, mieszaj±c gotowaæ jeszcze oko³o 10 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Wo³owina gotowana"
Sk³adniki:
1 kg ³aty lub ¿eberek wo³owych
2 ³y¿ki oleju
1.5 l wrz±tku
2 cebule
2 marchewki
0.25 ma³ego selera
4 ga³±zki zielonej pieruszki
1.5 ³y¿eczki soli
3 ziarenka pieprzuSposób wykonania:
Miêso lekko zrumieniæ na rozgrzanym oleju, prze³o¿yæ do garnka. Wlaæ wodê, dodaæ cebulê, marchewkê, seler i zielon± pietruszkê, doprowadziæ do wrzenia, osoliæ, dodaæ pieprz, przykryæ, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ oko³o 2 godzin, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Rosó³ przecedziæ przez sito, podawac z makaronem. Miêso pokrajaæ na porcje i podawaæ z chrzanem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kotlety mielone"
Sk³adniki:
75 dag wo³owiny
3 cebule
2 z±bki czosnku
2 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
1 ziemniak
1 jajko
0.25 szklanki wody
3-4 ³y¿ki oleju
bu³ka tartaSposób wykonania:
Miêso zmieliæ razem zcebul± i czosnkiem. Ziemniak obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Wymieszaæ z miêsem, sol±, pieprzem, jajkiem i wod±, wyrabiaæ rek± pzez 2 minuty. Je¶li mieso jest za rzadkie, dosypaæ troche bu³ki tartej. Uformowaæ 8 kotletów. Olej rozgrzaæ na du¿ej patelni, k³a¶æ kotlety na gor±cy olej i obsma¿yæ z obu stron. Zmniejszyæ ogieñ, przykryæ i dusiæ 15-20 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Prêga z kwaszon± kapust±"
Sk³adniki:
1.5 kg prêgi wo³owej
3 cbule
2 ³y¿ki t³uszczu
1.5 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
75 dag kapusty kwaszonej
1 listek laurowy
1 szklanka wrz±tkuSposób wykonania;
Miêso pokrajaæ w du¿± kostkê, zrumieniæ na gor±cym t³uszczu, wyj±æ na talerz, Cebulê obraæ, posiekaæ, w³o¿yæ na rozgrzany t³uszcz, sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor, mieso w³o¿yæ z powrotem do cebuli, pzyprawiæ sol± i pieprzem wymieszaæ, przykryæ, dusiæ na ma³ym ogniu przez 0.5 godziny. Kapustê posiekaæ (gdyby by³a za kwa¶na, wymyæ i odcisnaæ) w³o¿yæ do miêsa, zamieszaæ, dusiæ oko³o 10 minut, Dodaæ listek laurowy, wlaæ wrz±c± wodê, dusiæ 1.5 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pikantne klopsiki"
Sk³adniki:
0.5 kg mielonego miêsa
t³uszcz do sma¿enia
1 ma³a bu³eczka
1 jajko
1 cebula
10 dag bryndzy
sól, pieprz do smaku
pikantny sos pomidorowySposób wykonania:
Bu³eczkê namoczyæ i odcisn±æ, cebulê zetrzeæ na drobnej tarce. Do zmielonego miêsa dodaæ bu³eczkê, start± cebulê, jajko, bryndzê, wszystko wymieszaæ na jednolit± masê, doprawiaj±c do smaku sol± i pieprzem. Formowaæ na kulki nieco wiêksze od w³oskiego orzecha, obtaczaæ w m±ce, podsma¿yæ na t³uszczu i wrzuciæ do sosu pomidorowego. Gotowaæ 15-20 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Wo³owina peklowana"
Sk³adniki:
1 szklanka soli
4 l wody
1 ³y¿eczka cukru
2 ³y¿ki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz)
1.5 dag saletry
8 listków laurowych
2.5-3 kg chudego mostku wo³owego
8-10 z±bków czosnku
2 cebule
0.75 ma³ego seleraSposób wykonania:
Sól, cukier, saletrê, przyprawy i listki laurowe wymieszaæ. Zalaæ wod±, gotowaæ 5 minut na ¶rednim ogniu, wystudziæ. Miêso w³o¿yæ do kamiennego garnka lub miski (nie metalowej). Zalaæ marynat±, w³o¿yæ obrany czosnek, na wierzch po³o¿yæ talerz, przycisn±æ kamieniem, obwi±zaæ garnek p³ótne. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 10-12 dni. Miêso umyæ, w³o¿yæ do garnka, dodaæ cebulê i seler, zalaæ wod±, gotowaæ na ma³ym ogniu oko³o 3 godzin. Wyj±æ. Miêso pokroiæ w plastry, podaac na gor±co.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kulki miêsne"
Sk³adniki:
50 dag wo³owiny
3 z±bki czosnku
2 jaja
1 szklanka tartej bu³ki
2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej miêty lub 1 ³y¿ka roztarej suszonej miêty
1 ³y¿eczka zmielonego cynamonu
1 ³y¿eczka soli
0.5 ³yzeczki pieprzu
olej do sma¿eniaSposób wykonania:
Miêso zmieliæ, czosnek rozetrzeæ. Wymieszaæ miêso z czosnkiem, jajkami, bu³k± tart±, miêt±, cynamonem, sol± i pieprzem. Odstawiæ na 15 minut w ch³odne miejsce. Uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego. Sma¿yæ 3-5 minut w rozgrzanym oleju, a¿ bêd± rumiane ze wszystkich stron.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Gulasz z polêdwicy na winie"
Sk³adniki:
30-40 dag polêdwicy wo³owej
1 cebula
1 ³y¿ka m±ki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
olej
sól, pieprz
0.5 szklanki roso³u wo³owegoSposób wykonania:
Miêso pokroiæ w grub± kostkê, cebulê w kr±¿ki. Podsma¿yæ cebulê na dobrze rozgzanym oleju, miêso posoliæ, obtoczyæ w m±ce wymieszanej z pieprzem, wrzuciæ na patelniê, wymieszaæ z cebul± i sma¿yæ oko³o 5 minut mieszaj±c. Dolaæ rosó³, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Przed podaniem dolaæ wino, podgrzaæ, ale nie gotowaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Bryzol z boczkiem"
Sk³adniki:
4 plastry polêdwicy wo³owej
8 plastrów boczku wêdzonego
1-2 ³y¿ki mas³a
sól, pieprzSposób wykonania:
Na ma³ym ogniu podsma¿yæ lekko plastry boczku, od³o¿yæ na talerzyk. Na wytopionym z boczku t³uszczu usma¿yæ bryzole (po 4-5 minut z ka¿dej strony). Nastêpnie posypaæ je sol± i pieprzem, wy³o¿yæ na podgrzany talerz i ozdobiæ zwiniêtymi w ruloniki plasterkami boczku. Do t³uszczu na patelni dodaæ mas³o i 2-3 ³y¿ki gor±cej wody. Sosem tym polaæ bryzole.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Rumsztyki wo³owe"
Sk³adniki:
40-50 dag wo³owiny bez ko¶ci
1 ³y¿ka m±ki
sól, pieprz
olej do sma¿enia
posiekana natka pietruszkiSposób wykonania:
miêso umyæ, oczy¶ciæ z ¿y³ i pokrajaæ na cienkie plastry w poprzek w³ókien. Nastêpnie rozbiæ t³uczkiem, uformowaæ no¿em owalne rumsztyki, obtoczyæ je w m±ce wymieszanej z pieprzem. Usma¿yæ na patelni, na rozgrzanym oleju, rumieni±c z obu stron. Posoliæ, podlaæ odrobin± wody i pozostawiæ na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Podawaæ u³o¿one na pó³misku, posypane natk± pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Boeuf a la strogonow"
Sk³±dniki:
40 dag rostbefu
6 cebul
1 ³y¿ka smalcu
1 szklanka ¶mietany
1 ³y¿ka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
0.5 kg pieczarekSposób wykonania:
umye i oczyszczone z b³on miêso pokrajaæ w kostkê, obtoczyæ w m±ce i obrumieniæ na patelni, na rozgrzanym t³uszczu. Prze³ozyæ do rondla, osoliæ, podlaæ wod± i dusiæ na wolnym ogniu pod przykryciem oko³o 1.5 godziny. Na ostatnie pó³ godziny dodaæ pokrajan± w piórka cebulê i pokrojone, podsma¿one na patelni pieczarki. Na koniec dodaæ ¶mietanê, je¶li kto¶ lubi to wymieszan± z przecierem pomidoowym, jesli nie to mo¿e byæ bez przecieru, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, zagotowaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Befsztyki wo³owe"
Sk³±dniki:
40-50 dag polêdwicy
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 ³y¿ka mas³a
2 ³y¿ki tartego chrzanuSposób wykonania:
Miêso umyæ, ewentualnie wykrajaæ ¿y³y, osuszyæ, pokroiæ w plastry ( w poprzek w³ókien). Kawa³ki miêsa popieprzyæ, pokropiæ sokiem z cytryny, pozostawiæ u³o¿one jedna na drugiej i przyci¶niête, w ch³odnym miejscu na oko³o 1 godzinê. Nastêpnie rozbiæ miêso t³uczkiem (zwil¿onym wod±), uformowaæ okr±g³e befsztyki, usma¿yæ wk³adaj±c na patelniê z rozgrzanym smalcem. Zrumieniæ obustronnie, posoliæ, od razu podawaæ. Gotowe befsztyki u³o¿yæ na pó³misku, na ka¿dym po³o¿yæ odrobinê mas³a i trochê chrzanu. Mo¿na usma¿yæ odzielnie plastry cebuli i dodaæ do usma¿onych befsztyków, je¶li kto¶ lubi.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ragout wo³owe z pieczarkami"
Sk³adniki:
40-50 dag wo³owiny
1 ³y¿ka smalcu
10 dag pieczarek
2 cebule
1 ³y¿eczka przecieru pomidorowego
0.5 ³y¿ki m±ki
0.5 szklanki ¶mietany
2 z±bki czosnku
sól, pieprz
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
szczypta majerankuSposób wykonania:
Miêso pokroiæ w cienkie plastry, rozbiæ t³uczkiem. Natrzeæ sol± ugniecion± z czosnkiem i majerankiem, popieprzyæ, pokroiæ drobno cebulê, podsma¿yæ na smalcu, w³o¿yæ na patelniê miêso, zrumieniæ z obu stron, podlaæ trochê wody i dusiæ pod przykryciem. Pieczarki oczy¶ciæ, umyæ, osuszyæ, drobno pokrajaæ, dodaæ do miêsa i udusiæ do miêkko¶ci. Sos: wlaæ do rondelka ¶mietanê wymieszan± z m±k± oraz przecierem pomidorowym i zagotowaæ, dodaæ natkê pietruszki, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Polêdwica w s³oninie"
Sk³adniki:
1 kg polêdwicy
0.5 szklanki octu
kawa³ek cynamonu
kilka go¼dzików
listek laurowy
kilka ziaren pieprzu i zela angielkskiego
15 dag s³oniny
0.5 ³y¿ki maki
0.5 szklanki gêstej ¶mieany
sól
2 ³y¿ki posiekanej naci pietruszkiSpoób wykonania:
Zagotowaæ ocet z przyprawami, miêso umyæ, oczy¶ciæ z b³on, a nastêpnie oblaæ gor±cym octem i pozostawiæ w przykrytym naczyniu w ch³odnym miejscu na 12-24 godziny. Nastepnie owin±æ miêso plastrami s³oniny, w³o¿yæ do brytfanny i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Zrumieniæ, piec, a¿ bêdzie miêkkie (oko³o 1.5 godziny), podlewaj±c od czasu do czasu wod±, a pod koniec pieczenia polaæ ¶mietan±. Wyj±æ upieczon± polêdwicê, sos przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku i wymieszaæ z posiekan± natk± pietruszki. miêso pokrajaæ w plastry, u³o¿yæ na pó³misku, polaæ sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts