Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 8 #43457
    Mateusz
    Participant

    "Wo³owina duszona z warzywami"

    Sk³adniki:
    1 ³y¿eczka soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    2 z±bki czosnku
    1 kg mostku wo³owego
    2 ³y¿ki oleju
    2 cebule
    1 szklanka wrz±tku
    2 pomidory
    2 marchewki
    4 ziemniaki

    Sposób wykoania:
    Miêso umyæ, czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ miêso, odsawiæ na godzinê. Olejrozgrzaæ w szerkokim, p³askim garnku, w³o¿yæ miêso, zrumieniæ z obu stron, wyj±æ. Cebulê obraæ, poskiekaæ, w³o¿yæ do gor±cego oleju i sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor. W³o¿yæ miêso go garnka z cebul±, wlaæ wodê, dodaæ uprzednio sparzone, obran ze skórki i pokrojone w kostkê pomidory, pzykryæ i dusiæ oko³o 2.5 godziny na wolnym ogniu. Marchewkê i ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê, dodaæ do miêsa i dusiæ kolejne 0.5 godziny. W razie potrzeby doprawiæ sol± i pieprzem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43456
    Mateusz
    Participant

    "Duszone miêso"

    Sk³adniki:
    1 kg mostku lub szpondra wo³owego
    2 ³y¿ki oleju
    2 cebule
    1 ³y¿eczka soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    1 z±bek czosnku
    1 ma³y listek laurowy
    1.5 szklanki wrz±tku
    1 ³y¿ka m±ki

    Sposób wykonania:
    Rozgrzaæ olej w du¿ym, szerokim, p³askim garnku, w³o¿yæ miêso, zmniejszyæ ogieñ, sma¿yæ pod przykryciem a¿ bêdzie rumiane z obu stron. Cebule obraæ i posiekaæ, czosnek rozetrzeæ, wzuciæ do garnka, dodaæ warzywa, sól, pieprz i listek laurowy, wlaæ wodê, doprowadziæ do wrzenia. Gotowaæ pod przykryciem, a¿ miêso bêdzie miêkkie, oko³o 2.5 godziny. M±kê rozprowadziæ ma³± ilo¶ci± wody, wlaæ do miêsa, mieszaj±c gotowaæ jeszcze oko³o 10 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43455
    Mateusz
    Participant

    "Wo³owina gotowana"

    Sk³adniki:
    1 kg ³aty lub ¿eberek wo³owych
    2 ³y¿ki oleju
    1.5 l wrz±tku
    2 cebule
    2 marchewki
    0.25 ma³ego selera
    4 ga³±zki zielonej pieruszki
    1.5 ³y¿eczki soli
    3 ziarenka pieprzu

    Sposób wykonania:
    Miêso lekko zrumieniæ na rozgrzanym oleju, prze³o¿yæ do garnka. Wlaæ wodê, dodaæ cebulê, marchewkê, seler i zielon± pietruszkê, doprowadziæ do wrzenia, osoliæ, dodaæ pieprz, przykryæ, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ oko³o 2 godzin, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Rosó³ przecedziæ przez sito, podawac z makaronem. Miêso pokrajaæ na porcje i podawaæ z chrzanem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43454
    Mateusz
    Participant

    "Kotlety mielone"

    Sk³adniki:
    75 dag wo³owiny
    3 cebule
    2 z±bki czosnku
    2 ³y¿eczki soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    1 ziemniak
    1 jajko
    0.25 szklanki wody
    3-4 ³y¿ki oleju
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Miêso zmieliæ razem zcebul± i czosnkiem. Ziemniak obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Wymieszaæ z miêsem, sol±, pieprzem, jajkiem i wod±, wyrabiaæ rek± pzez 2 minuty. Je¶li mieso jest za rzadkie, dosypaæ troche bu³ki tartej. Uformowaæ 8 kotletów. Olej rozgrzaæ na du¿ej patelni, k³a¶æ kotlety na gor±cy olej i obsma¿yæ z obu stron. Zmniejszyæ ogieñ, przykryæ i dusiæ 15-20 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43453
    Mateusz
    Participant

    "Prêga z kwaszon± kapust±"

    Sk³adniki:
    1.5 kg prêgi wo³owej
    3 cbule
    2 ³y¿ki t³uszczu
    1.5 ³y¿eczki soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    75 dag kapusty kwaszonej
    1 listek laurowy
    1 szklanka wrz±tku

    Sposób wykonania;
    Miêso pokrajaæ w du¿± kostkê, zrumieniæ na gor±cym t³uszczu, wyj±æ na talerz, Cebulê obraæ, posiekaæ, w³o¿yæ na rozgrzany t³uszcz, sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor, mieso w³o¿yæ z powrotem do cebuli, pzyprawiæ sol± i pieprzem wymieszaæ, przykryæ, dusiæ na ma³ym ogniu przez 0.5 godziny. Kapustê posiekaæ (gdyby by³a za kwa¶na, wymyæ i odcisnaæ) w³o¿yæ do miêsa, zamieszaæ, dusiæ oko³o 10 minut, Dodaæ listek laurowy, wlaæ wrz±c± wodê, dusiæ 1.5 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43452
    Mateusz
    Participant

    "Pikantne klopsiki"

    Sk³adniki:
    0.5 kg mielonego miêsa
    t³uszcz do sma¿enia
    1 ma³a bu³eczka
    1 jajko
    1 cebula
    10 dag bryndzy
    sól, pieprz do smaku
    pikantny sos pomidorowy

    Sposób wykonania:
    Bu³eczkê namoczyæ i odcisn±æ, cebulê zetrzeæ na drobnej tarce. Do zmielonego miêsa dodaæ bu³eczkê, start± cebulê, jajko, bryndzê, wszystko wymieszaæ na jednolit± masê, doprawiaj±c do smaku sol± i pieprzem. Formowaæ na kulki nieco wiêksze od w³oskiego orzecha, obtaczaæ w m±ce, podsma¿yæ na t³uszczu i wrzuciæ do sosu pomidorowego. Gotowaæ 15-20 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43451
    Mateusz
    Participant

    "Wo³owina peklowana"

    Sk³adniki:
    1 szklanka soli
    4 l wody
    1 ³y¿eczka cukru
    2 ³y¿ki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz)
    1.5 dag saletry
    8 listków laurowych
    2.5-3 kg chudego mostku wo³owego
    8-10 z±bków czosnku
    2 cebule
    0.75 ma³ego selera

    Sposób wykonania:
    Sól, cukier, saletrê, przyprawy i listki laurowe wymieszaæ. Zalaæ wod±, gotowaæ 5 minut na ¶rednim ogniu, wystudziæ. Miêso w³o¿yæ do kamiennego garnka lub miski (nie metalowej). Zalaæ marynat±, w³o¿yæ obrany czosnek, na wierzch po³o¿yæ talerz, przycisn±æ kamieniem, obwi±zaæ garnek p³ótne. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 10-12 dni. Miêso umyæ, w³o¿yæ do garnka, dodaæ cebulê i seler, zalaæ wod±, gotowaæ na ma³ym ogniu oko³o 3 godzin. Wyj±æ. Miêso pokroiæ w plastry, podaac na gor±co.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43450
    Mateusz
    Participant

    "Kulki miêsne"

    Sk³adniki:
    50 dag wo³owiny
    3 z±bki czosnku
    2 jaja
    1 szklanka tartej bu³ki
    2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej miêty lub 1 ³y¿ka roztarej suszonej miêty
    1 ³y¿eczka zmielonego cynamonu
    1 ³y¿eczka soli
    0.5 ³yzeczki pieprzu
    olej do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Miêso zmieliæ, czosnek rozetrzeæ. Wymieszaæ miêso z czosnkiem, jajkami, bu³k± tart±, miêt±, cynamonem, sol± i pieprzem. Odstawiæ na 15 minut w ch³odne miejsce. Uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego. Sma¿yæ 3-5 minut w rozgrzanym oleju, a¿ bêd± rumiane ze wszystkich stron.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43449
    Mateusz
    Participant

    "Gulasz z polêdwicy na winie"

    Sk³adniki:
    30-40 dag polêdwicy wo³owej
    1 cebula
    1 ³y¿ka m±ki
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    olej
    sól, pieprz
    0.5 szklanki roso³u wo³owego

    Sposób wykonania:
    Miêso pokroiæ w grub± kostkê, cebulê w kr±¿ki. Podsma¿yæ cebulê na dobrze rozgzanym oleju, miêso posoliæ, obtoczyæ w m±ce wymieszanej z pieprzem, wrzuciæ na patelniê, wymieszaæ z cebul± i sma¿yæ oko³o 5 minut mieszaj±c. Dolaæ rosó³, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Przed podaniem dolaæ wino, podgrzaæ, ale nie gotowaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43448
    Mateusz
    Participant

    "Bryzol z boczkiem"

    Sk³adniki:
    4 plastry polêdwicy wo³owej
    8 plastrów boczku wêdzonego
    1-2 ³y¿ki mas³a
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Na ma³ym ogniu podsma¿yæ lekko plastry boczku, od³o¿yæ na talerzyk. Na wytopionym z boczku t³uszczu usma¿yæ bryzole (po 4-5 minut z ka¿dej strony). Nastêpnie posypaæ je sol± i pieprzem, wy³o¿yæ na podgrzany talerz i ozdobiæ zwiniêtymi w ruloniki plasterkami boczku. Do t³uszczu na patelni dodaæ mas³o i 2-3 ³y¿ki gor±cej wody. Sosem tym polaæ bryzole.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43447
    Mateusz
    Participant

    "Rumsztyki wo³owe"

    Sk³adniki:
    40-50 dag wo³owiny bez ko¶ci
    1 ³y¿ka m±ki
    sól, pieprz
    olej do sma¿enia
    posiekana natka pietruszki

    Sposób wykonania:
    miêso umyæ, oczy¶ciæ z ¿y³ i pokrajaæ na cienkie plastry w poprzek w³ókien. Nastêpnie rozbiæ t³uczkiem, uformowaæ no¿em owalne rumsztyki, obtoczyæ je w m±ce wymieszanej z pieprzem. Usma¿yæ na patelni, na rozgrzanym oleju, rumieni±c z obu stron. Posoliæ, podlaæ odrobin± wody i pozostawiæ na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Podawaæ u³o¿one na pó³misku, posypane natk± pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia 7 #43396
    Mateusz
    Participant

    "Boeuf a la strogonow"

    Sk³±dniki:
    40 dag rostbefu
    6 cebul
    1 ³y¿ka smalcu
    1 szklanka ¶mietany
    1 ³y¿ka przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    0.5 kg pieczarek

    Sposób wykonania:
    umye i oczyszczone z b³on miêso pokrajaæ w kostkê, obtoczyæ w m±ce i obrumieniæ na patelni, na rozgrzanym t³uszczu. Prze³ozyæ do rondla, osoliæ, podlaæ wod± i dusiæ na wolnym ogniu pod przykryciem oko³o 1.5 godziny. Na ostatnie pó³ godziny dodaæ pokrajan± w piórka cebulê i pokrojone, podsma¿one na patelni pieczarki. Na koniec dodaæ ¶mietanê, je¶li kto¶ lubi to wymieszan± z przecierem pomidoowym, jesli nie to mo¿e byæ bez przecieru, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, zagotowaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia 7 #43395
    Mateusz
    Participant

    "Befsztyki wo³owe"

    Sk³±dniki:
    40-50 dag polêdwicy
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    5 dag smalcu
    1 ³y¿ka mas³a
    2 ³y¿ki tartego chrzanu

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ, ewentualnie wykrajaæ ¿y³y, osuszyæ, pokroiæ w plastry ( w poprzek w³ókien). Kawa³ki miêsa popieprzyæ, pokropiæ sokiem z cytryny, pozostawiæ u³o¿one jedna na drugiej i przyci¶niête, w ch³odnym miejscu na oko³o 1 godzinê. Nastêpnie rozbiæ miêso t³uczkiem (zwil¿onym wod±), uformowaæ okr±g³e befsztyki, usma¿yæ wk³adaj±c na patelniê z rozgrzanym smalcem. Zrumieniæ obustronnie, posoliæ, od razu podawaæ. Gotowe befsztyki u³o¿yæ na pó³misku, na ka¿dym po³o¿yæ odrobinê mas³a i trochê chrzanu. Mo¿na usma¿yæ odzielnie plastry cebuli i dodaæ do usma¿onych befsztyków, je¶li kto¶ lubi.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia 7 #43394
    Mateusz
    Participant

    "Ragout wo³owe z pieczarkami"

    Sk³adniki:
    40-50 dag wo³owiny
    1 ³y¿ka smalcu
    10 dag pieczarek
    2 cebule
    1 ³y¿eczka przecieru pomidorowego
    0.5 ³y¿ki m±ki
    0.5 szklanki ¶mietany
    2 z±bki czosnku
    sól, pieprz
    2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
    szczypta majeranku

    Sposób wykonania:
    Miêso pokroiæ w cienkie plastry, rozbiæ t³uczkiem. Natrzeæ sol± ugniecion± z czosnkiem i majerankiem, popieprzyæ, pokroiæ drobno cebulê, podsma¿yæ na smalcu, w³o¿yæ na patelniê miêso, zrumieniæ z obu stron, podlaæ trochê wody i dusiæ pod przykryciem. Pieczarki oczy¶ciæ, umyæ, osuszyæ, drobno pokrajaæ, dodaæ do miêsa i udusiæ do miêkko¶ci. Sos: wlaæ do rondelka ¶mietanê wymieszan± z m±k± oraz przecierem pomidorowym i zagotowaæ, dodaæ natkê pietruszki, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia 7 #43393
    Mateusz
    Participant

    "Polêdwica w s³oninie"

    Sk³adniki:
    1 kg polêdwicy
    0.5 szklanki octu
    kawa³ek cynamonu
    kilka go¼dzików
    listek laurowy
    kilka ziaren pieprzu i zela angielkskiego
    15 dag s³oniny
    0.5 ³y¿ki maki
    0.5 szklanki gêstej ¶mieany
    sól
    2 ³y¿ki posiekanej naci pietruszki

    Spoób wykonania:
    Zagotowaæ ocet z przyprawami, miêso umyæ, oczy¶ciæ z b³on, a nastêpnie oblaæ gor±cym octem i pozostawiæ w przykrytym naczyniu w ch³odnym miejscu na 12-24 godziny. Nastepnie owin±æ miêso plastrami s³oniny, w³o¿yæ do brytfanny i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Zrumieniæ, piec, a¿ bêdzie miêkkie (oko³o 1.5 godziny), podlewaj±c od czasu do czasu wod±, a pod koniec pieczenia polaæ ¶mietan±. Wyj±æ upieczon± polêdwicê, sos przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku i wymieszaæ z posiekan± natk± pietruszki. miêso pokrajaæ w plastry, u³o¿yæ na pó³misku, polaæ sosem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 158 total)