24 marca 2005 at 11:17
#43454
Mateusz
Participant
"Kotlety mielone"
Sk³adniki:
75 dag wo³owiny
3 cebule
2 z±bki czosnku
2 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
1 ziemniak
1 jajko
0.25 szklanki wody
3-4 ³y¿ki oleju
bu³ka tarta
Sposób wykonania:
Miêso zmieliæ razem zcebul± i czosnkiem. Ziemniak obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Wymieszaæ z miêsem, sol±, pieprzem, jajkiem i wod±, wyrabiaæ rek± pzez 2 minuty. Je¶li mieso jest za rzadkie, dosypaæ troche bu³ki tartej. Uformowaæ 8 kotletów. Olej rozgrzaæ na du¿ej patelni, k³a¶æ kotlety na gor±cy olej i obsma¿yæ z obu stron. Zmniejszyæ ogieñ, przykryæ i dusiæ 15-20 minut.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.