Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Mak z bakaliami"
Sk³adniki:
2 szklanki maku
5 dag fig
10 dag orzechów
15 dag rodzynków
2-3 ³y¿ki miodu
2 paczki cukru waniliowego
3 ³y¿ki posiekanej sma¿onej w cukrze skórki pomarañczowej
1. 5 szklanki cukru
0.5 szklanki ¶mietankiSposób wykonania:
Mak sparzyæ wod± i pozostawiæ na noc. Nastêpnego dnia odcedziæ i zmieliæ dwu-, trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaæ z miodem, cukrem, ¶mietank± i pokrajanymi bakaliami, dodaæ cukier waniliowy i skórkê pomaranczow±. wy³o¿yæ na pó³misek, udekorowaæ po³owkami orzechów, Pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Podawaæ na deser po wigilii lu po obiedzie pierwszego dnia ¶wi±t.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Deser z p³atków owsianych"
Sk³adniki:
3 szklanki mleka
3 czubiate ³yzki p³atków owsianych
1 szklanka owoców ¶wie¿ych lub z kompotu (najlepiej truskawek, czarnych porzeczek, wi¶ni, malin)
2 ³y¿ki cukru
otarta skórka od cytryny (po uprzednim sparzeniu)Sposób wykonania:
P³atki zalaæ na godzinê mlekiem, po czym gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ siê rozklej±. Nastêpnie przetrzeæ przez sito i os³odziæ. W salaterce lub w ozdobnym kuflu uk³adaæ warstwami mus z p³atków i owoce. Z wierzchu mo¿na posypaæ pokrojonymi bakaliami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Krem malinowy"
Sk³adniki:
0.5 kg malin
1 szklanka mleka
1 szklanka ubitej ¶mietany
2 ³y¿ki ¿elatyny w proszku
0.5 szklanki cuktu pudruSposób wykonania:
¯elatynê rozprowadziæ niewielk± ilo¶ci± mleka (najlepiej na parze, nad wiêkszym garnkiem z gor±c± wod±), dodaæ do pozosta³ego mleka. Owoce utrzeæ z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dok³adnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ ubita ¶mietanê i roz³o¿yæ krem w miseczkach lub pucharkach. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu, a podaj±c przybieraæ pozostawion± niewielk± ilo¶cia ¶mietany oraz malinami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kisiel kakaowy"
Sk³adniki:
2.5 szklanki mleka
1 p³aska ³yzka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kakao
3-4 ³y¿ki cukruSposób wykonania:
M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z cukrem i kakao, dodaæ 0.5 szklanki zimnego mleka, wymieszaæ. Pozosta³e mleko zagotowaæ. Do wrz±tku wlewaæ powoli przygotowane sk³adniki, ca³y czas mieszaj±c. Mieszaj±c doprowadziæ do wrzenia, wlaæ do salaterek pozostawiæ do ostudzenie. Mo¿na podaæ z bit± ¶mietan±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Galaretka karmelowa"
Sk³adniki:
2 ³yzki cukru
1.5 szklanki mleka
2 ³y¿eczki ¿elatyny
2 ³y¿ki cukru pudru
0.5 laski wanilii
0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanySposób wykonania:
2 ³y¿ki cukru zarumieniæ na suchej patelni, uwa¿aj±c ¿eby siê nie przypali³, dodaæ 3 ³y¿ki wody, gotowaæ na wolnym ogniu, a¿ siê karmel ca³kowice rozpu¶ci, ostudziæ. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, a gdy napêcznieje dolaæ trochê wrz±cej wody i wymieszaæ. Mleko przegotowaæ z wanili±, wymieszaæ z karmelem i ¶mietank±, dodaæ rozpuszczon± ¿elatynê, zagotowaæ. Wlaæ do salaterek, pozostawiæ do ostygniêcia.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Owoce w galarecie z bit± ¶mietan±"
Sk³adniki:
0.5 l kompotu morelowego
0.5 l kompotu gruzkowego
3 ³y¿eczki ¿elatyny
1 szklanka ¶mietany
0.5 szklanki cukruSposób wykonania:
Odcedziæ owoce, pokroiæ do¶æ grubo, u³o¿yæ w salaterkach. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, pozostawiæ a¿ napêcznieje, nastêpnie dolaæ trochê wrz±cej wody, rozpu¶ciæ ¿elatynê. Wlaæ do garnka sok z kompotów, dodaæ ¿elatynê, zagotowaæ, zalaæ owoce w salaterkach, pozostawiæ do wystudzenia. Ubiæ ¶mietanê dodaj±c cukier, przyozdobiæ ni± galaretkê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Napój mleczny z agrestu"
Sk³adniki:
2 szklanki mleka
30 dag dojrza³ego agrestu
1-2 ³y¿ki cukru
1 paczka cukru waniliowego
0.5 szklanki czerwonych porzeczek lub malin
0.75 szklanki ¶mietanySposób wykonania:
Mleko zagotowaæ, ostudziæ. Agrest i porzeczki umyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek i ogonków. Zagotowaæ 0.5 szklanki wody z dodatkiem cukru. Do wrz±tku wsypaæ agrest, ugotowaæ a¿ bêdzie siê rozlatywa³, ostudziæ. Do dzbanka wlaæ mleko, dodaæ agrest, ¶mietankê, cukier waniliowy i porzeczki. Porz±dnie ubiæ. Pozostawiæ na godzinê w ch³odnym miejscu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Deser kawowy"
Sk³adniki:
2 fili¿naki mocnej kawy
0.25 szklanki wina s³odkiego lub pó³s³odkiego
2 czubate ³y¿ki cukru
3 ¿ó³tka
lody np. waniliowe
5 dag rodzynek
owoce jagodoweSposób wykonania:
Kawê, wino, cukier i ¿ó³tka dok³adnie wymieszaæ w g³êbokiej misce, wsatwiæ naczynie do garnka z gor±c± wod± i ubijaj±æ trzepaczk±, podgrzewaæ na malutkim ogdiu, a¿ powstanie kremowa pianka. Do pucharków na³o¿yæ lody, polaæ je przestudzonym kremem kawowym, posypaæ rodzynkami, mo¿na przybieraæ owocami – np. wi¶niami, malinami, jagodamio itp.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Makowiec"
Sk³adniki:
50 dag maku
40 dag cukru
10 jajek
2 ³y¿ki tartek bu³ki
2 krople olejku migda³owegoSposób wykonania:
Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Mak sparzyæ, odcedziæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce. Mak dodaæ do jajek i powoli ucieraæ. Ubiæ na sztywn± pianê z bia³ek, wymieszaæ z mas± jajeczno-makow±, dodaæ tart± bu³kê i olejek. Ciasto ostro¿nie wlaæ do du¿ej tortownicy, wysmatowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny. Ostudziæ w piekarniku. Mo¿na go przekroiæ i prze³o¿yæ mas±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Krucho-dro¿d¿owe rogaliki"
Sk³adniki:
25 dag mas³a
5 dag dro¿d¿y
0.5 kg m±ki
1 ³y¿eczka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
powid³a lub d¿emSposób wykonania:
Dro¿d¿e, cukier i ¶mietanê rozmieszaæ, zostawiæ na parê minut a¿ urosn±. Z m±ki, mas³a i jajek, dodaj±c sól i wyro¶niête dro¿d¿e, zagnie¶æ ciasto, pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Rozwa³kowaæ placki, przeci±æ na 4 czê¶ci, u³o¿yæ na nich powid³a, zawin±æ rogalik. Piec oko³o 40 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciastka z orzechów laskowych"
Sk³adniki:
25 dag orzechów laskowych (wy³uskanych)
25 dag cukru pudru
0.5 torebki cukru waniliowego
1 jajko
1 ¿ó³tkolukier:
1 bia³ko
4 ³y¿ki cukru pudru
kilka kropel soku z cytrynySposób wykonania:
Orzechy zmieliæ w maszynce, dodaæ cukier puder i cukier waniliowy, ca³e jajko, ¿ó³tko. Utrzeæ na g³adk± masê. Przygotowaæ lukier, ucieraj±c bia³ko z cukrem pudrem i paroma kroplami soku z cytryny. Rozwa³kowaæ ciasto, pokroiæ na ma³e romby i polukrowaæ. U³o¿yæ ciastka na nie smarowanej blasze i suszyæ w nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Topielec"
Sk³adniki:
50 dag m±ki
10 dag dro¿d¿y
20 dag cukru
5 ³y¿ek mleka
20 dag mas³a
3 jajka
t³uszcz do smarowania formySposób wykonania:
Odsypaæ 0.5 szklanki m±ki i odstawiæ. Jajka i cukier utrzeæ do bia³o¶ci, dodaæ dro¿d¿e ukrêcone z ³y¿eczka cukru, resztê m±ki, mleko i stopione mas³o. Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ, lekko wyrobiæ i uformowaæ kulê. W³o¿yæ j± do naczynia z wod± o temperaturze pokojowej. Po up³ywie 3-5 godzin kula wyp³ynie na powierzchniê. Po wy³owieniu odcisn±æ j± z wody, dodaæ 0.5 szklanki m±ki i wyrobiæ. U³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tarta bu³k± blasze i postawiæ w ciep³ym miejscu od wyro¶niêcia. Piec ¶rednio gor±cym piekarniku oko³o 3-40 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Placek wi¶niowy"
Sk³adniki:
1 kg wi¶ni
25 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru
5 ¿ó³tek
ma³a torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
t³uszcz do posmarowania formy i tarta bu³ka
1 ³¿ka cukru pudruSposób wykonania:
Usun±æ pestki z wi¶ni i os±czyæ z soku. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o, utrzeæ. M±kê wymieszaæ z poszkiem do pieczenia, sol± i cukrem waniliowym, dodaæ do masy ma¶lanej, utrzeæ. Dodaæ wi¶nie, wymieszaæ i prze³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Mazurek rodzynkowy"
Sk³adniki:
Ciasto:
60 dag m±ki
25 dag cukru
25 dag mas³a
25 dag rodzynków
0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanki
3 ¿ó³tka
1 jajko
0.5 ³y¿eczki solipolewa:
5 dag migda³ów
bia³ko
5 dag grubego cukruSposób wykonania:
Rodzynki umyæ. M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ wg³êbienie, dodaæ posiekane, oziêbione mas³o, rodzynki, cukier, ¶mietanê, ¿ó³tka i sól, zagnie¶æ ciasto. Odstawiæ na godzinê w ch³odne miejsce, po czym rozwa³kowaæ cienkie placki, smarowaæ je bia³kiem i posypywaæ posiekanymi migda³ami (bez skórki) oraz grubym cukrem. Uk³adaæ jeden na drugim w wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formie. Piec oko³o 15 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Beza owocowa"
Sk³adniki:
10 bia³ek
10 ³y¿ek cukru pudru
cukier waniliowy
10 dag ³uskanych orzechów laskowych lub migda³ów
10 dag suszonych ¶liwek bez pestek
10 dag suszonych gruszek lub jab³ek
10 dag rodzynków
2 ³y¿ki sma¿onej skórki pomarañczowej
wi¶nie z kompotu
tarta bu³ka i t³uszcz do smarowania formySposób wykonania:
Suszone owoce namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, odcedziæ i posiekaæ razem ze skórk± pomarañczow±. U³o¿yæ je na nat³uszczonej blasze, wysypanej tart± bu³k±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, wymieszaæ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, u³o¿yæ na owocach. Z wierzchu posypaæ posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migda³ami). Piec w s³abo nagrzanym piekarniku oko³o 25-30 minut, ciasto nie mo¿e siê zrumieniæ. Gotow± bezê przybaæ wi¶niami z kompotu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts