Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 5 #43115
    Mateusz
    Participant

    "Zrazy Gdañskie"

    Sk³adniki:
    50-60 dag schabu karkowego
    0.5 szklanki wywaru miêsno-warzywnego
    0.5 szklanki ¶mietany
    natka pietruszki
    t³uszcz (olej, smalec)
    sól, pieprz
    suszona w³oszczyzna
    tymianek

    Sposób wykonania:
    Wyj±æ ko¶æ, pokroiæ miêso na plastry, rozbiæ je, posoliæ, oprószyæ pieprzem. Na ¶rodek ka¿dego plastra na³ozyæ trochê siekanej natki z pietruszki. Zrazy zwin±æ, obtoczyæ w m±ce, obsma¿yæ tak aby by³y rumiane na gor±cym t³uszczu, prze³o¿yæ do rondla, podlaæ wywarem, dodaæ suszon± w³oszczyznê i odrobinê tymianku. Dusiæ do miêkko¶ci na ma³ym ogniu (30-40 minut). Dodaæ ¶mietanê roztrzepan± w kubku z niepe³n± ³y¿eczk± m±ki i wywarem, zagotowaæ. Przyprawiædo smaku pieprzem i przypraw±. Najlepiej smakuj± z kasz± jêczmienn± lub gryczan± , jak± kto lubi.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43114
    Mateusz
    Participant

    "Forszmak z resztek pieczystego"

    Sk³adniki:
    resztki pieczonego miêsa z drobiu
    20 dag szpiku wo³owego
    4 ³yzki mas³a
    10 jajek
    2 ³y¿ki tartej bu³ki
    ga³ka muszkata³owa
    natka z pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Posiekaæ drobno miêso z resztek indyka, kury czy kaczki. Do tego dodaæ utarty wo³owy szpik, 4 jajka ugotowane na twardo i posiekane. Utrzeæ wszystko na jednolit± masê miêsn±. Wsypaæ³y¿kê tartej bu³ki, zetrzeæ trochê ga³ki muszkata³owej, dodaæ ubit± na sztywnno pianê z bia³ek, sól, pieprz i wymieszaæ. Wysmarowaæ formê mas³em, posypaæ bu³k± tart±, wy³o¿yæ listkami z zielonej pietruszki, wstawiæ do piekarnika na godzinê i upiec.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43113
    Mateusz
    Participant

    "Gê¶ po Polsku faszerowana jab³kami"

    Sk³adniki:
    1 gê¶
    1 kg jab³ek
    2 z±bki czosnku
    1 ³yzka mejeranku
    kilka ga³±zek natki pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Gê¶ oczy¶ciæ, umyæ, natrzeæ w ¶rodku i na zewn±trz majerankiem i czosnkiem roztartym z sol±, po czym odstawiæ w ch³odne miejsce co najmniej na 1 godzinê (mo¿na na noc). Jab³ka obraæ, pokroiæna æwiartki i oczy¶ciæz gniazd nasiennych, gê¶ nape³niæ jab³kami, zaszyæ, w³ozyæ do brytfanny i podlaæ 5 ³y¿kami wody. Piec oko³o 1.5 godziny pocz±tkowo w temperaturzez 250 C. Czêsto podlewaæ wytworzonym sosem. W po³owie pieczenia zmniejszyæ ogieñ. Upieczon± gê¶ podzieliæ na porcje, u³o¿yæna pó³misku, ob³o¿yæ jab³kami i polaæ osem do pieczenia. Pozosta³y sos podaæ w sosjerce. Potrawê ozdobiæ ga³±zkami natki pieruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43112
    Mateusz
    Participant

    "Gê¶ z kapust±"

    Sk³adniki:
    1 spora gê¶
    3 ³y¿eczki soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    2 cebule
    1 g³ówka czerwonej lubbia³ej kapusty
    2 kwa¶ne jab³ka

    Sposób wykonania:
    Gê¶ podzieliæ na porcje, natrzeæ sol± i pieprzem. Blachê wysmarowaæ mas³em, po³o¿yæ na niej gê¶ i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do oko³o 180 C, piec, a¿ bêdzie prawie miêkka, oko³o 2 godziny. W miêdzyczasie poszatkowaæ kapustê i obran± cebulê. Nastêpnie zlaæ 6 ³y¿ek t³uszczu spod gêsi do szerokiego, p³askiego garnka, w³o¿yæ kapustêi cebulê, dusiæ na ma³ym ogniu 20 minut mieszaj±c kilkakrotnie. Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce, dodaæ do kapusty, posoliæ i popieprzyæ do smaku, wymieszac, u³o¿yæ pieczone kawa³ki gêsi na kapu¶cie, dusiæjeszcze oko³o godziny na wolnym ogniu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43080
    Mateusz
    Participant

    "Sernik wiedeñski"

    Sk³adniki:
    1 kg twarogu
    6 jajek
    0.4 kg cukru pudru
    0.1 kg mas³a
    0.1 kg kaszy manny
    0.05 kg skórki pomarañczowej
    0.05 kg rodzynek
    1 cukier waniliowy
    sól

    Sposób wykonania:
    Twaróg przepu¶ciæ przez maszynkê. Mas³o ubiæ na pianê. Wszystkie sk³adniki po³±czyæ. Przygotowan± masê w³o¿yæ do formy wy³o¿onej pergaminem i potartej t³uszczem, wyrównaæ powierzchniê – piec oko³o 30 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43079
    Mateusz
    Participant

    "Ciasto dro¿d¿owe"

    Sk³adniki:
    0.5 kg m±ki
    15 dag cukru
    0.25 l mleka
    5 jajek
    0.1 dag mas³a
    0.06 gram dro¿d¿y
    0.05 dag rodzynek
    skórka cytrynowa
    sól

    Sposób wykonania:
    Z 0.1 kg m±ki, mleka, dro¿d¿y roztartych z cukrem przygotowaæ rozczyn i pozostawiæ do wyro¶niêcia. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem i w³o¿yæ do miski. Dodaæ resztê m±ki, wyro¶niêty rozczyn, sól, utart± skurkê-wyrobiæ. Nastêpnie dodaæ roztopione mas³o i wyrabiaæ do momentu a¿ ciasto bêdzie odchodziæ od miski. Pozostawiæ je do wyro¶niêcia, prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem formy powtórnie zostawiæ do wyro¶niêcia i upiec.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43077
    Mateusz
    Participant

    "Sernik na zimno"

    Sk³adniki:
    0.5 kg t³ustego sera
    25 dag mas³a
    3 jajka
    0.5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 ³y¿eczki sproszkowanej ¿elatyny

    Sposób wykonania:
    Cukier, mas³o, 2 ¿ó³tka i ca³e jajko utrzeæ, dodawaæ po trochu zmielonego w maszynie sera. Ze szklanki mleka odlaæ trochê i zwil¿yæ nim ¿elatynê. Resztê mleka zagotowaæ, wymieszaæ z namoczon± ¿elatyn± aby siê rozpu¶ci³a, ostudziæ. Dodaæ do ucieranej masy serowej. Mo¿na dodaæ rodzynki, siekane orzechy, ¶liwki suszone, cukier waniliowy, trochê zapachu rumowego lub waniliowego. Na dno w³o¿yæ pokruszone herbatniki i doperio masê serow±. Zalaæ stygn±c± galaretk± i przybraæ os±czonymi z kompotu owocami. Wstawiæ przed spo¿yciem i podaniem do lodówki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43062
    Mateusz
    Participant

    "Pulpety dp flaczków"

    Sk³adniki:
    25 dag w±troby cielêcej lub wieprzowej
    2 ³y¿ki ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego
    1 surowe jajka
    kilka ³y¿ek bu³ki tartej
    natka z pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    W±trobê posiekaæ na miezgê z dodatkiem 2 ³y¿ek ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego. Do masy dodaæ 1 surowe jajko i tylko bu³ki tartej, by uzyskaæ odpowiedni gêst± do formowania pulpetów konsystencjê. Masê posoliæ i popieprzyæ, dodaæ drobno posiekan± 1 ³y¿kê natki z pietruszki. Formowaæ pulpety wielko¶ci orzecha w³oskiego i gotowaæ razem z flaczkami przez oko³o 30 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43061
    Mateusz
    Participant

    "W±trubka z jab³kami"

    Sk³adniki:
    1 pêczek dymki
    2 jab³ka
    75 dag w±tróbek drobiowych
    2 ³y¿ki mas³a
    1 pêczek majeranku
    sól, pieprz
    natka i majeranek do dekoracji

    Sposób wykonania;
    Dymkê umyæ i pokroiæ. Jab³ka umyæ , pokroiæ w æwiartki, usun±æ gniazda nasienne. Mi±¿sz pokroiæ w cz±stki. W±tróbki umyæ w zimnej wodzie, pokroiæ na mniejsze kawa³ki. Mas³o mocno rozgrzaæ na patelni. Podsma¿yæ kawa³ki w±tróbek, od czasu do czasu je odwracaj±c (oko³o 10 minut). Oprószyæ sol± i pieprzem. Majeranek umyæ, oderwaæ listki. Kawa³ki jab³eki dymki dodaæ do w±tróbek, podsma¿yæ razem. Zalaæ sokiem jab³kowym, gotowaæ piêæ minut. W±tróbki posypaæ majerankiem, doprawiæ do smaku ol± i pieprzem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43060
    Mateusz
    Participant

    "Gulasz z kurczaka"

    Sk³adniki:
    0.5 kurczaka
    2-3 cebule
    5 dag smalcu lub innego t³uszczu
    sól, pieprz
    cz±ber, majeranek
    30 dag pieczarek

    Sposób wykonania:
    Kurczaka podzieliæ na czê¶ci, posoliæ. Cebulê obraæ, pokroiæ w cienkie plastry. Wrzuciæ j± do rondla a rozgrzany t³uszcz, poddusiæ. Na patelni, na rozgrzanym t³uszczu obsma¿yæ kawa³ki kurczaka, obtoczone w m±ce, uprzednio wymieszanej z piprzem i zio³ami, Prze³o¿yæ je do rondla, podlaæ wod± i dusiæ pod przykryciem. W miêdzyczasie umyæ i pokroiæ pieczarki, lekko podsma¿yæ na patelni, a nastêpnie wrzuciæ do kurczaka i dusiæ razemoko³o 0.5 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43059
    Mateusz
    Participant

    "Kaczka po staropolsku"

    Sk³adniki:
    1 kaczka
    1 kg kwa¶nych jab³ek
    1 szklanka czerwonego wina
    2 ³y¿ki t³uszczu
    pieprz, sól, majeranek, estragon

    Sposób wykonania:
    Kaczkê umyæ, posoliæ, natrzeæ przyprawami. Do ¶rodka w³o¿yædwa obrane i pokrajane w cz±stki jab³ka, u³o¿yæ w brytfannie wysmarowanej t³uszczem, podlaæ winem i wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika (220 C). Piec oko³o 2 godzin, czêsto polewaj±c sosem. W tym czasie obraæ resztê jab³ek, wydra¿yæ¶rodki, pokrajaæ w plasry i usma¿yæ na mocno rozgrzabym t³uszczu z obu stron na z³ocisty kolor, uwa¿aj±c aby kr±¿ki siê nie rozpad³y. Upieczon± kaczkê podzieliæ na sze¶æ czêsci, u³o¿yæ waz z jab³kami na pó³misku, ob³o¿yæ kr±¿kami sma¿onych jab³ek. Podawaæ z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43058
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yk z kurczaka"

    Sk³adniki:
    1 du¿y kurczak
    oko³o 20 plasterków wêdzonego boczku
    15dag pieczarek
    4 ³y¿ki smalcu do sma¿enia
    posiekana natka pietruszki

    Sposób wykonania:
    Miêso podzieliæ na niewielkie kawa³eczki. Ka¿dy posoliæ, oprószyæ pieprzem, zawin±æ w plasterek boczku. Na szpikulec nak³adaæ krojon± na pó³ pieczarkê i tak na przemian, kurczaka i pieczarkê. Sma¿yæ na gor±cym t³uszczu oko³o 15 minu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43057
    Mateusz
    Participant

    "Zapiekanka z grzybów i ziemniaków"

    Sk³adniki:
    8 ziemniaków
    40 dag obgotowanych ¶wie¿ych grzybów
    2 cebule
    1 ³y¿ka m±ki
    5 ³y¿ek oleju
    0.5 szklanki ¶mietany
    ma³y pêczek natki pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki obraæ, umyæ i pokroiæ w kostkê, usma¿yæ, a¿ bêd± prawie miêkkie na rozgrzanym oleju, wymieszaæ z grzybami, posiekan± cebul±, posiekan± natk±, sol± i pieprzem. Polaæ ¶mietan± i zapiekaæ w piekarniku przez 20 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43056
    Mateusz
    Participant

    "Duszone grzyby z zielon± pietruszk±"

    Sk³adniki:
    50 dag podgrzybków
    25 dag pieczarek
    15 dag browików
    10 dag boczku
    2 cebule ¶redniej wielko¶ci
    1-2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
    2 ³y¿ki mas³a
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Grzyby oczy¶ciæ, umyæ, ma³e grzyby pozostawiæ w ca³o¶ci, du¿e pokrajaæ w kawa³ki. Cebule obraæ, drobno pokroiæ. Boczek pokroiæ w kostkê, podsma¿yæ. Dodaæ roztopione mas³o, podsma¿yæ na nimcebulê, dodaæ grzyby, przpyprawiæ sol± i pieprzem. Dusiæ oko³o 20 minut do miêkko¶ci. Psypaæ natk±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43055
    Mateusz
    Participant

    "Soczewica"

    Sk³adniki:
    0.5 kg soczewicy
    1 ³¿ka mas³a
    1 ³y¿ka m±ki
    1 ³y¿ka octu
    1 ³y¿ka cukru
    sól

    Sposób wykonania:
    Soczewicê zagotowaæ w sporym garnku, odlaæ wodê, przep³ukaæ na sicie zimn± wod±, w³o¿yæ do garnka, dolaæ ciep³ej wody i gotowaæ na wolnym ogniu oko³o 30-45 minut. Gdy bêdzie miêkka, posoliæ i odcedziæ. Rozpu¶ciæ na patelni ³y¿kê mas³a, dodaæ ³y¿kê m±ki, rozetrzeæ, dolaæ ocet i sok z soczewicy, wymieszaæ, dodaæ ³y¿kê upalonego na suchej patelni cukru, wymieszaæ sos z soczewic± i podaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 158 total)