Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Zrazy Gdañskie"
Sk³adniki:
50-60 dag schabu karkowego
0.5 szklanki wywaru miêsno-warzywnego
0.5 szklanki ¶mietany
natka pietruszki
t³uszcz (olej, smalec)
sól, pieprz
suszona w³oszczyzna
tymianekSposób wykonania:
Wyj±æ ko¶æ, pokroiæ miêso na plastry, rozbiæ je, posoliæ, oprószyæ pieprzem. Na ¶rodek ka¿dego plastra na³ozyæ trochê siekanej natki z pietruszki. Zrazy zwin±æ, obtoczyæ w m±ce, obsma¿yæ tak aby by³y rumiane na gor±cym t³uszczu, prze³o¿yæ do rondla, podlaæ wywarem, dodaæ suszon± w³oszczyznê i odrobinê tymianku. Dusiæ do miêkko¶ci na ma³ym ogniu (30-40 minut). Dodaæ ¶mietanê roztrzepan± w kubku z niepe³n± ³y¿eczk± m±ki i wywarem, zagotowaæ. Przyprawiædo smaku pieprzem i przypraw±. Najlepiej smakuj± z kasz± jêczmienn± lub gryczan± , jak± kto lubi.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Forszmak z resztek pieczystego"
Sk³adniki:
resztki pieczonego miêsa z drobiu
20 dag szpiku wo³owego
4 ³yzki mas³a
10 jajek
2 ³y¿ki tartej bu³ki
ga³ka muszkata³owa
natka z pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
Posiekaæ drobno miêso z resztek indyka, kury czy kaczki. Do tego dodaæ utarty wo³owy szpik, 4 jajka ugotowane na twardo i posiekane. Utrzeæ wszystko na jednolit± masê miêsn±. Wsypaæ³y¿kê tartej bu³ki, zetrzeæ trochê ga³ki muszkata³owej, dodaæ ubit± na sztywnno pianê z bia³ek, sól, pieprz i wymieszaæ. Wysmarowaæ formê mas³em, posypaæ bu³k± tart±, wy³o¿yæ listkami z zielonej pietruszki, wstawiæ do piekarnika na godzinê i upiec.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Gê¶ po Polsku faszerowana jab³kami"
Sk³adniki:
1 gê¶
1 kg jab³ek
2 z±bki czosnku
1 ³yzka mejeranku
kilka ga³±zek natki pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
Gê¶ oczy¶ciæ, umyæ, natrzeæ w ¶rodku i na zewn±trz majerankiem i czosnkiem roztartym z sol±, po czym odstawiæ w ch³odne miejsce co najmniej na 1 godzinê (mo¿na na noc). Jab³ka obraæ, pokroiæna æwiartki i oczy¶ciæz gniazd nasiennych, gê¶ nape³niæ jab³kami, zaszyæ, w³ozyæ do brytfanny i podlaæ 5 ³y¿kami wody. Piec oko³o 1.5 godziny pocz±tkowo w temperaturzez 250 C. Czêsto podlewaæ wytworzonym sosem. W po³owie pieczenia zmniejszyæ ogieñ. Upieczon± gê¶ podzieliæ na porcje, u³o¿yæna pó³misku, ob³o¿yæ jab³kami i polaæ osem do pieczenia. Pozosta³y sos podaæ w sosjerce. Potrawê ozdobiæ ga³±zkami natki pieruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Gê¶ z kapust±"
Sk³adniki:
1 spora gê¶
3 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
2 cebule
1 g³ówka czerwonej lubbia³ej kapusty
2 kwa¶ne jab³kaSposób wykonania:
Gê¶ podzieliæ na porcje, natrzeæ sol± i pieprzem. Blachê wysmarowaæ mas³em, po³o¿yæ na niej gê¶ i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do oko³o 180 C, piec, a¿ bêdzie prawie miêkka, oko³o 2 godziny. W miêdzyczasie poszatkowaæ kapustê i obran± cebulê. Nastêpnie zlaæ 6 ³y¿ek t³uszczu spod gêsi do szerokiego, p³askiego garnka, w³o¿yæ kapustêi cebulê, dusiæ na ma³ym ogniu 20 minut mieszaj±c kilkakrotnie. Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce, dodaæ do kapusty, posoliæ i popieprzyæ do smaku, wymieszac, u³o¿yæ pieczone kawa³ki gêsi na kapu¶cie, dusiæjeszcze oko³o godziny na wolnym ogniu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sernik wiedeñski"
Sk³adniki:
1 kg twarogu
6 jajek
0.4 kg cukru pudru
0.1 kg mas³a
0.1 kg kaszy manny
0.05 kg skórki pomarañczowej
0.05 kg rodzynek
1 cukier waniliowy
sólSposób wykonania:
Twaróg przepu¶ciæ przez maszynkê. Mas³o ubiæ na pianê. Wszystkie sk³adniki po³±czyæ. Przygotowan± masê w³o¿yæ do formy wy³o¿onej pergaminem i potartej t³uszczem, wyrównaæ powierzchniê – piec oko³o 30 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciasto dro¿d¿owe"
Sk³adniki:
0.5 kg m±ki
15 dag cukru
0.25 l mleka
5 jajek
0.1 dag mas³a
0.06 gram dro¿d¿y
0.05 dag rodzynek
skórka cytrynowa
sólSposób wykonania:
Z 0.1 kg m±ki, mleka, dro¿d¿y roztartych z cukrem przygotowaæ rozczyn i pozostawiæ do wyro¶niêcia. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem i w³o¿yæ do miski. Dodaæ resztê m±ki, wyro¶niêty rozczyn, sól, utart± skurkê-wyrobiæ. Nastêpnie dodaæ roztopione mas³o i wyrabiaæ do momentu a¿ ciasto bêdzie odchodziæ od miski. Pozostawiæ je do wyro¶niêcia, prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem formy powtórnie zostawiæ do wyro¶niêcia i upiec.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sernik na zimno"
Sk³adniki:
0.5 kg t³ustego sera
25 dag mas³a
3 jajka
0.5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 ³y¿eczki sproszkowanej ¿elatynySposób wykonania:
Cukier, mas³o, 2 ¿ó³tka i ca³e jajko utrzeæ, dodawaæ po trochu zmielonego w maszynie sera. Ze szklanki mleka odlaæ trochê i zwil¿yæ nim ¿elatynê. Resztê mleka zagotowaæ, wymieszaæ z namoczon± ¿elatyn± aby siê rozpu¶ci³a, ostudziæ. Dodaæ do ucieranej masy serowej. Mo¿na dodaæ rodzynki, siekane orzechy, ¶liwki suszone, cukier waniliowy, trochê zapachu rumowego lub waniliowego. Na dno w³o¿yæ pokruszone herbatniki i doperio masê serow±. Zalaæ stygn±c± galaretk± i przybraæ os±czonymi z kompotu owocami. Wstawiæ przed spo¿yciem i podaniem do lodówki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pulpety dp flaczków"
Sk³adniki:
25 dag w±troby cielêcej lub wieprzowej
2 ³y¿ki ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego
1 surowe jajka
kilka ³y¿ek bu³ki tartej
natka z pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
W±trobê posiekaæ na miezgê z dodatkiem 2 ³y¿ek ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego. Do masy dodaæ 1 surowe jajko i tylko bu³ki tartej, by uzyskaæ odpowiedni gêst± do formowania pulpetów konsystencjê. Masê posoliæ i popieprzyæ, dodaæ drobno posiekan± 1 ³y¿kê natki z pietruszki. Formowaæ pulpety wielko¶ci orzecha w³oskiego i gotowaæ razem z flaczkami przez oko³o 30 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"W±trubka z jab³kami"
Sk³adniki:
1 pêczek dymki
2 jab³ka
75 dag w±tróbek drobiowych
2 ³y¿ki mas³a
1 pêczek majeranku
sól, pieprz
natka i majeranek do dekoracjiSposób wykonania;
Dymkê umyæ i pokroiæ. Jab³ka umyæ , pokroiæ w æwiartki, usun±æ gniazda nasienne. Mi±¿sz pokroiæ w cz±stki. W±tróbki umyæ w zimnej wodzie, pokroiæ na mniejsze kawa³ki. Mas³o mocno rozgrzaæ na patelni. Podsma¿yæ kawa³ki w±tróbek, od czasu do czasu je odwracaj±c (oko³o 10 minut). Oprószyæ sol± i pieprzem. Majeranek umyæ, oderwaæ listki. Kawa³ki jab³eki dymki dodaæ do w±tróbek, podsma¿yæ razem. Zalaæ sokiem jab³kowym, gotowaæ piêæ minut. W±tróbki posypaæ majerankiem, doprawiæ do smaku ol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Gulasz z kurczaka"
Sk³adniki:
0.5 kurczaka
2-3 cebule
5 dag smalcu lub innego t³uszczu
sól, pieprz
cz±ber, majeranek
30 dag pieczarekSposób wykonania:
Kurczaka podzieliæ na czê¶ci, posoliæ. Cebulê obraæ, pokroiæ w cienkie plastry. Wrzuciæ j± do rondla a rozgrzany t³uszcz, poddusiæ. Na patelni, na rozgrzanym t³uszczu obsma¿yæ kawa³ki kurczaka, obtoczone w m±ce, uprzednio wymieszanej z piprzem i zio³ami, Prze³o¿yæ je do rondla, podlaæ wod± i dusiæ pod przykryciem. W miêdzyczasie umyæ i pokroiæ pieczarki, lekko podsma¿yæ na patelni, a nastêpnie wrzuciæ do kurczaka i dusiæ razemoko³o 0.5 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Kaczka po staropolsku"
Sk³adniki:
1 kaczka
1 kg kwa¶nych jab³ek
1 szklanka czerwonego wina
2 ³y¿ki t³uszczu
pieprz, sól, majeranek, estragonSposób wykonania:
Kaczkê umyæ, posoliæ, natrzeæ przyprawami. Do ¶rodka w³o¿yædwa obrane i pokrajane w cz±stki jab³ka, u³o¿yæ w brytfannie wysmarowanej t³uszczem, podlaæ winem i wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika (220 C). Piec oko³o 2 godzin, czêsto polewaj±c sosem. W tym czasie obraæ resztê jab³ek, wydra¿yæ¶rodki, pokrajaæ w plasry i usma¿yæ na mocno rozgrzabym t³uszczu z obu stron na z³ocisty kolor, uwa¿aj±c aby kr±¿ki siê nie rozpad³y. Upieczon± kaczkê podzieliæ na sze¶æ czêsci, u³o¿yæ waz z jab³kami na pó³misku, ob³o¿yæ kr±¿kami sma¿onych jab³ek. Podawaæ z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Szasz³yk z kurczaka"
Sk³adniki:
1 du¿y kurczak
oko³o 20 plasterków wêdzonego boczku
15dag pieczarek
4 ³y¿ki smalcu do sma¿enia
posiekana natka pietruszkiSposób wykonania:
Miêso podzieliæ na niewielkie kawa³eczki. Ka¿dy posoliæ, oprószyæ pieprzem, zawin±æ w plasterek boczku. Na szpikulec nak³adaæ krojon± na pó³ pieczarkê i tak na przemian, kurczaka i pieczarkê. Sma¿yæ na gor±cym t³uszczu oko³o 15 minu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Zapiekanka z grzybów i ziemniaków"
Sk³adniki:
8 ziemniaków
40 dag obgotowanych ¶wie¿ych grzybów
2 cebule
1 ³y¿ka m±ki
5 ³y¿ek oleju
0.5 szklanki ¶mietany
ma³y pêczek natki pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
Ziemniaki obraæ, umyæ i pokroiæ w kostkê, usma¿yæ, a¿ bêd± prawie miêkkie na rozgrzanym oleju, wymieszaæ z grzybami, posiekan± cebul±, posiekan± natk±, sol± i pieprzem. Polaæ ¶mietan± i zapiekaæ w piekarniku przez 20 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Duszone grzyby z zielon± pietruszk±"
Sk³adniki:
50 dag podgrzybków
25 dag pieczarek
15 dag browików
10 dag boczku
2 cebule ¶redniej wielko¶ci
1-2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
2 ³y¿ki mas³a
sól, pieprzSposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, umyæ, ma³e grzyby pozostawiæ w ca³o¶ci, du¿e pokrajaæ w kawa³ki. Cebule obraæ, drobno pokroiæ. Boczek pokroiæ w kostkê, podsma¿yæ. Dodaæ roztopione mas³o, podsma¿yæ na nimcebulê, dodaæ grzyby, przpyprawiæ sol± i pieprzem. Dusiæ oko³o 20 minut do miêkko¶ci. Psypaæ natk±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Soczewica"
Sk³adniki:
0.5 kg soczewicy
1 ³¿ka mas³a
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿ka octu
1 ³y¿ka cukru
sólSposób wykonania:
Soczewicê zagotowaæ w sporym garnku, odlaæ wodê, przep³ukaæ na sicie zimn± wod±, w³o¿yæ do garnka, dolaæ ciep³ej wody i gotowaæ na wolnym ogniu oko³o 30-45 minut. Gdy bêdzie miêkka, posoliæ i odcedziæ. Rozpu¶ciæ na patelni ³y¿kê mas³a, dodaæ ³y¿kê m±ki, rozetrzeæ, dolaæ ocet i sok z soczewicy, wymieszaæ, dodaæ ³y¿kê upalonego na suchej patelni cukru, wymieszaæ sos z soczewic± i podaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
-
AuthorPosts