11 marca 2005 at 15:33
#43062
Mateusz
Participant
"Pulpety dp flaczków"
Sk³adniki:
25 dag w±troby cielêcej lub wieprzowej
2 ³y¿ki ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego
1 surowe jajka
kilka ³y¿ek bu³ki tartej
natka z pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
W±trobê posiekaæ na miezgê z dodatkiem 2 ³y¿ek ³oju wo³owego lub szpiku wo³owego. Do masy dodaæ 1 surowe jajko i tylko bu³ki tartej, by uzyskaæ odpowiedni gêst± do formowania pulpetów konsystencjê. Masê posoliæ i popieprzyæ, dodaæ drobno posiekan± 1 ³y¿kê natki z pietruszki. Formowaæ pulpety wielko¶ci orzecha w³oskiego i gotowaæ razem z flaczkami przez oko³o 30 minut.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier