"Gê¶ z kapust±"
Sk³adniki:
1 spora gê¶
3 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
2 cebule
1 g³ówka czerwonej lubbia³ej kapusty
2 kwa¶ne jab³ka
Sposób wykonania:
Gê¶ podzieliæ na porcje, natrzeæ sol± i pieprzem. Blachê wysmarowaæ mas³em, po³o¿yæ na niej gê¶ i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do oko³o 180 C, piec, a¿ bêdzie prawie miêkka, oko³o 2 godziny. W miêdzyczasie poszatkowaæ kapustê i obran± cebulê. Nastêpnie zlaæ 6 ³y¿ek t³uszczu spod gêsi do szerokiego, p³askiego garnka, w³o¿yæ kapustêi cebulê, dusiæ na ma³ym ogniu 20 minut mieszaj±c kilkakrotnie. Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce, dodaæ do kapusty, posoliæ i popieprzyæ do smaku, wymieszac, u³o¿yæ pieczone kawa³ki gêsi na kapu¶cie, dusiæjeszcze oko³o godziny na wolnym ogniu.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.