Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Pieczeñ wieprzowa z zio³ami"
Sk³adniki:
1kg szynki wieprzowej
4 cebule
4 z±bki czosnku
4 ³y¿ki mas³a
po pó³ ³y¿eczki oregano, bazylii, tymianku i miêty
2 ziarenka zio³a angielskiego
sól, pieprzSposób wykonania:
Wieprzowinê dok³adnie umyæ i osuszyæ. Stopiæ po³owê mas³a, dodaæ po³owê przygotowanych zió³ i roztarty z±bek czosnku, w³ozyæ miêso i zrumieniæ. Na pozosta³ym ma¶le lekko podsma¿yæ cebulê, w³o¿yæ do wieprzowiny, wsypaæ resztê zió³, ut³uczone w mo¼dzierzu ziele angielskie, sól i pieprz. Wlaæ taka ilo¶æ letniej wody, aby przykry³a miêso. Dusiæ, a¿ miêso bêdzie miêkkie (oko³o 1.5 godziny)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Bia³a kie³basa zapiekana"
Sk³adniki:
1 kg bia³ek kie³basy
2 cebule
1 g³owka czosnku
1 ³y¿ka smalcuSposób wykonania:
Brytfannê do pieczenia wysmarowaæ smalcem i ¶ci¶le u³o¿yæ w nim kie³basê. Cebulê obraæ, pokroiæ w k±zki. Z g³owki czosnku oddzieliæ piêæ z±bków, obraæ je. Kie³basê ob³o¿yæ cebul± i obranymi z±bkami czosnku. Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do oko³o 180 C. Piec oko³o godziny, co jakis czas nak³uwaj±c kie³basê, byu wyp³yn±³ z niej nadmiar t³uszczu i wody.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Schab ze ¶liwkami"
Sk³adniki:
50 dag schabu
10 dag suszonych ¶liwek
1 ³yzka smalcu
2 cebule
0.75 ³y¿eczki kminku
sól, pieprzSposób wykonania:
¦liwki umyæ, namoczyæ na kilka godzin i usun±æ pestki. Z umytego schau wykroiæ ko¶ci, miêso lekko obrumienic na smalcu, prze³o¿yæ do rondla, dodaæ posiekan± cebulê i ¶liwki, oprószyæ sol± i pieprzem oraz lekko podlaæ wod±. Udusiæ do miêkko¶ci na wolnym ogniu, dodaj±c kminek. Gdy miêso bêdzie miêkkie, pokrajaæ je, u³o¿yæ na pómisku i ob³o¿yæ ¶liwkami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Schab pieczony"
Sk³adniki:
2-3 kg schabu
5 z±bków czosnku
sól
0.5 ³y¿eczki majeranku
1 kg jab³ekSposób wykonania:
Oczyszczone miêso umyæ, wykrajaæ ko¶ci, natrzeæ czosnkiemroztartym z sol± i wymieszanym z majerankiem. U³o¿yæ na brytfannie i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Zrumieniæ, a nastêpnie piec podlawaj±c od czasu do czasu wod±. Jab³ka umyæ i pozostawiæ w ca³o¶ci wykrawiaj±c tylko gniazda nasienne. Pod koniec pieczenia ob³o¿yæ nimi schab. Upieczony ob³o¿yæ jab³kami i pieczonymi ziemniakami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Schab duszony"
Sk³adniki:
1 kg schabu
6 z±bków czosnku
3-4 cebule
0.5 ³y¿eczki smalcu
sól, pieprzSposób wykonania:
Schab umyæ, wykrajaæ ko¶æ pozostawiaj±c ma³a polêdwiczkê. Natrzeæ czosnkiem obranym, pokrajanym i roztartym z sol±, a nastêpnie zrumieniæ ze wszystkich stron na smalcu zapiec w piekarniku. Zrumieniony schab u³o¿yæ w rondlu, oprószyæ pieprzem, ob³o¿yæ pokrajan± w cz±stki cebul± i podlaæ wod±. Gotowy schab pokajaæ na sko¶ne plasterki, u³o¿yæ na pó³misku, polac powsta³ym w czasie duszenia sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Flaczki z wieprzowiny"
Sk³adniki:
0.5 kg ³opatki
3 cebule
70 dag w³oszczyzny
1 ³y¿ka m±ki
10 dag smalcu
sól, pieprz
majeranek, imbir, ziele angielskieSposób wykonania:
Umyte mi¶o pokrajaæ w w±skie paski, posoliæ, obtoczyæ w m±ce wymieszanej z pieprzem, podsma¿yæ w po³owie t³uszczu. Prze³o¿yæ do rondla, podlaæ wod± lub roso³em, dodaæ imbiru, dusiæ pod przykryciem oko³o 20 minut. Warzywa umyæ, obraæ, op³ukaæ i drobno pokrajaæ lub zetrzeæ na tarce. Tak przygotowane w³o¿yæ do dusz±cego sie miêsa, podlaæ wrz±c± wod± lub roso³m i dodaæpozosta³y t³uszcz. Dusiæ do miêkko¶ci (oko³o 30 minut), przyprawiæ do smaku sol±, pieprzem, majerankiem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Stek wieprzowy"
Sk³adniki:
0.5 kg chudej szynki
1 ³y¿eczka m±ki
2 z±bki czosnku
2 cebule
sól, pieprz
2 ³y¿ki smalcuSposób wykonania:
Miêso umyæ, pokrajaæ w poprzek w³ókien na plastry, zbiæ t³uczkiem lekko zwil¿onym wod±, uformowaæ owalne steki. Czosnek drobniutko posiekaæ i równomiernie rozprowadziæ na powierzchni steków, wciskaj±c w miêso. Wysypaæ m±kê na talerzyk, wymieszaæ z pieprzem, steki posoliæ, obtoczyæ w m±ce. Usma¿yæ, wk³adaj±c na patelniê z rozgrzanym smalcem. Na pozosta³ym smalcu zrumieniæ pokrajan± w kr±¿ki cebulê. U³o¿yæ steki na pó³misku, obk³adaj±c cebul±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¯eberka wieprzowe duszone z pomidorami"
Sk³adiki:
60-75 dag ¿eberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów
2 ³y¿ki m±ki
2 ³y¿ki smalcu
sól, pieprzSposób wykonania:
¯eberka umyæ, pokrajaæ w porcje. Nasypaæ m±ki na talerzyk, wymieszaæ z pieprzem, posoliæ ¿eberka, obotczyæ w m±ce i lekko obrumieniæ na smalcu razem z posiekan± cebul±. Prze³o¿yæ do rondla, dolaæ odrobinê wody i dusiæ pod przykryciem oko³o 30 minut. Umyte pomidoy sprzyæ wrz±tkiem, obraæ ze skóki, pokrajaæ w cz±stki, dodaæ do ¿eberek, udusiæ do miêkko¶ci i przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pieczony schab lub szynka"
Sk³adniki:
1-2 kg miêsa
5 z±bków czosnku
1 ³y¿eczka majeranku
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso umyæ, osuszyæ. Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol± na miazgê. Przygotowanym czosnkiem natrzeæ miêso, oprószyæ pieprem i majerankiem. Zostawiæ w lodówce na oko³o 1 godzinê. Przygotowane miêsko u³o¿yæ w bytfannie lub naczyniu ¿aroodpornym i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec oko³o 1 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Zrazy wieprzowe"
Sk³adniki:
50 dag chudego miêso bez ko¶ci (³opatka, szynka)
5 dag wêdzonego boczku
10 dag pieczarek lub ¶wie¿ych grzybów
2 cebule
1 seler
1 ³y¿eczka tartej bu³ki
1.5 szklanki oleju
sól, pieprz
2 ³y¿ki poskiekanej natki pietruszki i estragonuSposób wykonania:
Umyte miêso pokrajaæ w cienkie plastry i dok³adnie zbiæ t³uczkiem, posoliæ i popieprzyæ. Na ka¿dym uk³adaæ paseczki boczku, zwijaæ w ruloniki, spi±æ wyka³aczkami, obtaczaæ w bu³ce. Sma¿yæ na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu prze³o¿yæ do rondla i dusiæ z dodatkim drobno poszatkowan± cebul± i utarty seler. Dusiæ do miêkko¶ci, w miarê potrzebny uzupe³niaj±c sos wod±. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Bitki wieprzowe duszone"
Sk³adniki:
0.5 kg szynki lub ³opatki
0.5 ³y¿eczki rozmarynu lub lubczyku
po 0.25 ³y¿eczki esragonu i sza³wi
2 z±bki czosnku
1 cebula
1 szklanka roso³u
5 ³y¿ek oleju
sól, pieprz
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki i szczypiorkuSposób wykonania:
Umyte miêso oczy¶ciæ, pokrajaæ w cienkie plasterki i zbiæ t³uczkiem. Natrzeæ je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rodrobnionymi zio³ami i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 1 godzinê u³o¿one jede na drugim. Nastêpnie usmazyæ na oliwue lekko rumieni±c, prze³o¿yæ do rondla i dodaæ drobno posiekan± cebulê. Podlaæ roso³em i dusiæ na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarê potrzeby podlewaj±c roso³em; sosu powinno byæ bardzo ma³o. Gdy miêso bêdzie miêkkie, przyprawiæ je do smaku sol± i pieprzem i wymieszaæ z posiekan± zielenin±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kotlety schabowe panierowane"
Sk³adniki:
50 dag schabu bez ko¶ci
1.5 ³y¿ki m±ki
1-2 jaja
0.25 szklanki tartej bu³ki
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿eniaSposób wykonania:
Schab umyæ, pokrajaæ na plastry i zbiæ t³uczkiem w cienkie plastry. Nasypaæ m±ki na talerzyk, wymieszaæ j± z pieprzem. Oprószyæ kotlety sol±, obtoczyæ w m±ce, nastêpnie maczaæ w rozbitym jajku i obtaczaæ w bu³ce tartej. Ka¿dy przygotowany kotlet przycisn±æ no¿em lub ³opatk±. Sma¿yæ z obu stron k³ad±c na patelniê z rozgrzanym smalcem. Usma¿one kotlety wstawiæ na kilka minut do piekarnika, lub prze³o¿yæ do niedu¿ego garnka, przykryæ i chilê poddusiæ na bardzo ma³ym gazie, zeby dosz³y.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Bryzole wieprzowe"
Sk³adniki:
50 dag chudej szynki bez ko¶ci
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿eczka mas³a
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿eniaSposób wykonania:
Miêso oczy¶ciæ, umyæ, pokrajaæ w poprzek w³ókien na porcje, zbiæ t³uczkiem i obtoczyæ w m±ce. Rozgrzaæ mocno smalec na patelni, zrumieniæ z obu stron miêso, a nastêpnie zmniejszyæ ogieñ i dosma¿yæ na wolnym ogniu pod przykryciem. Mozna podlaæ odrobinê wody, ¿eby siê nie przypali³y. Oprószyæ sol± i pieprzem. Na ka¿dej porcji umie¶ciæ kawa³ek mas³a.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"£opatka z warzywami"
Sk³adniki:
50 dag ³opatki
1 ma³a g³ówka kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
0.5 selera
2 cebule
1 ³y¿ka m±ki
5 ³y¿ek oleju
2 pomidory
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso odkroiæ od ko¶ci, pokroiæ w plastry. Nasypaæ m±kê na talerzyk, wymieszaæ z sol± i pieprzem, obtoczyæ w niej kaw±³ki miêsa i mocno obsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Warzywa obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce o grubych otwarach. Kapustê oczy¶ciæ z nadpsutych li¶ci i drobno pokroiæ. Warzywa wraz z miêsem w³o¿yæ do garnka, zalaæ wrz±c± wod± i dusiæ pod przykryciem. W rondelku udusiæ pomidory obrane ze skórki, ostudziæ, przetrzeæ przez sito. Gdy miêso i warzywa bêd± prai miêkkie, dodaæ pzetarte pomidory, dopraiæ do smaku pieprzem i sol±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¯eberka z gruszkami"
Sk³±dniki:
1 kg ¿eberek wieprzowych
1 l kompotu gruszkowego
3 ³y¿ki oleju
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowySposób wykonania:
¯eberka natrzeæ sol± i pieprzem, posmarowaæ przecierem pomidorowym. Obsma¿yæ, ¿eberka ze wszystkich stron na rozgrzanym t³uszczu, w g³êbszym rondlu. Odcedziæ gruszki, kompot wlaæ do miêsa. Dusiæ pod przykryciem oko³o godziny, a¿ miêso nabierze delikatnej miêkko¶ci, a sos czê¶ciowo odpauje. Pod koniec dodaægruszki: w ca³o¶ci b±d¼ pokrojone w paski. Wy³o¿yæ na pó³misek ozdabiaj±c gruszkami. Je¿eli sos jest za rzadki, ³y¿eczkê m±ki kartoflanej rozmieszac z ma³± ilo¶ci± zimnej wody i dolaæ do sosu. Zagotowaæ, wlaæ do sosjerki i podaæ. Zamiast gruszek mo¿na u¿yæ ¶liwek suszonych i kompotu ¶liwkowego, lub wody z wymoczonych ¶liwek suszonych.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts