"£opatka z warzywami"
Sk³adniki:
50 dag ³opatki
1 ma³a g³ówka kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
0.5 selera
2 cebule
1 ³y¿ka m±ki
5 ³y¿ek oleju
2 pomidory
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Miêso odkroiæ od ko¶ci, pokroiæ w plastry. Nasypaæ m±kê na talerzyk, wymieszaæ z sol± i pieprzem, obtoczyæ w niej kaw±³ki miêsa i mocno obsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Warzywa obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce o grubych otwarach. Kapustê oczy¶ciæ z nadpsutych li¶ci i drobno pokroiæ. Warzywa wraz z miêsem w³o¿yæ do garnka, zalaæ wrz±c± wod± i dusiæ pod przykryciem. W rondelku udusiæ pomidory obrane ze skórki, ostudziæ, przetrzeæ przez sito. Gdy miêso i warzywa bêd± prai miêkkie, dodaæ pzetarte pomidory, dopraiæ do smaku pieprzem i sol±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.