12 marca 2005 at 13:31
#43120
Mateusz
Participant
"Bryzole wieprzowe"
Sk³adniki:
50 dag chudej szynki bez ko¶ci
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿eczka mas³a
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿enia
Sposób wykonania:
Miêso oczy¶ciæ, umyæ, pokrajaæ w poprzek w³ókien na porcje, zbiæ t³uczkiem i obtoczyæ w m±ce. Rozgrzaæ mocno smalec na patelni, zrumieniæ z obu stron miêso, a nastêpnie zmniejszyæ ogieñ i dosma¿yæ na wolnym ogniu pod przykryciem. Mozna podlaæ odrobinê wody, ¿eby siê nie przypali³y. Oprószyæ sol± i pieprzem. Na ka¿dej porcji umie¶ciæ kawa³ek mas³a.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.