Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Polêdwica w winie"
Sk³adniki:
1 kg polêdwicy
2 ³y¿eczki oliwy
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
estragon
kilka go¼dzików
2 cebule
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿ka m±ki
0.5 szklanki mocnego roso³u
0.5 szklanki bia³ego wytrawnego wina
¿ó³tko
sól, pieprzSposób wykonania:
Umyte miêso oczy¶ciæ z b³on, skropiæ sokiem z cytryny, natrzeæ sol±, pieprzem i zio³ami, naszpikowaæ go¼dzikami, posmarowaæ oliw± i ob³o¿yæ plasterkami cebuli, w³o¿yæ do brytfanny, pieæ w dobrze nagrzanym piekarniku oko³o 1 godziny. W miêdzyczasie przygotowaæ sos: mas³o rozgrzaæ na patelni, dodaæ m±kê, wymieszaæ, podgrzaæ, dolaæ rosó³, rozetrzeæ na g³adk± masê, dolaæ wino, podgrzaæ, wbiæ ¿ó³tka i przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Upieczon± polêdwicê wyj±æ, pokrajaæ na skos w plastry, u³o¿yæ na pó³misku i zalaæ sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sztuka miêsa z sosem"
Sk³adniki:
1 kg wo³owiny bez ko¶ci lub 1 kg z ko¶ci±
w³oszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
sól, pieprz w ziarnkach
2-3 ziarnka ziela angielskiego
listek laurowy
tarta bu³ka
1 ³y¿ka mas³aSposób wykonania:
Zalaæ miêso wrz±c± osolon± wod±, tak aby by³o zakryte. Dodaæ pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gotowaæ miêso oko³o 1 godziny. Obraæ w³oszczyznê, umyæ, dodaæ do miêsa, gotowaærazem oko³o 0.5 godziny. Wyj±æ miêso, ostudziæ, pokroiæ w plastry, u³ozyæ pojedyncz± warstw± na pó³misku, polaæ gêstym sosem- chrzanowym, koperkowym, cebulowym, pomidorowym lub grzybowym.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Krokiety z miesem"
Sk³±dniki:
10 nale¶ników
30 dag gotowanej wo³owiny
1 bu³ka
2 cebule
5 dag mas³a
1 jajko
3-4 ³y¿ki ¶mietanydo panierowania:
10 dag tartej bu³ki
1 jajko
10 dag mas³a do sma¿eniaSposób wykonania:
Miêso zmieliæ wraz z bu³k±, uprzednio namoczon± w wodzie i dobrze odci¶niêt±. Cebulê drobno pokroiæ i podsma¿yæ na t³uszczu. Dodaæ do miêsa cebulê, surowe jajko i smietanê. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem, dostawiæ. Przygotowaæciasto na nale¶niki, wg przepisu, usma¿yæ na gor±cej patelni. Nak³adaæ farsz na ¶rodek nale¶ników, za³o¿yæ oba boki i zwin±æ w rulon. Ka¿dy nale¶nik maczaæ w lekko ubitym jajku i obtaczaæ w tartej bu³ce. Sma¿yæ a¿ bêd± rumiane na mocno rozgrzanym t³uszczu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ruloniki wo³owe"
Sk³adniki:
50 dag wo³owniny bez ko¶ci
15 dag s³oniny
1 du¿y kwaszony ogórek
3 suszone grzybki
3 ³y¿ki m±ki
0.25 szklanki ¶mietany
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿eniaSposób wykonania:
Miêso pokroiæ na w±skie, do¶æ d³ugie paski, posypaæ sol± i pieprzem, po³o¿yæ na ka¿dym wzd³u¿ cienki paseczek s³oniny i w poprzek æwiartkê kiszonego ogórka. Ka¿dy plaster zwin±æ w rulonik, obtoczyæ w m±ce, spi±æ wyka³aczk±. Tak przygotowane ruloniki dobrze obsma¿yæ na mono rozgrzanym t³uszczu, Prze³o¿yæ do garnka, podlaæ odrobin± wody, dodaæ namoczone wcze¶niej suszone grzyby i dusoæ pod przykryciem, a¿ miêso bêdzie miêkkie (oko³o 1.5 godziny). Rozrobiæ w kubku ¶mietanê, dolaæ do niej wywaru z miêsa, rozmieszaæ, dodaæ do sosu i jeszcze chwilê pogotowaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Zrazy wo³owe z pieprzem"
Sk³adniki:
1 kg wo³owiny be¿ kosæi
2 cebule
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki mas³a
0.25 szklanki ¶mietany
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso umyæ, oczy¶ciæ z b³on, pokrajaæ w poprzek w³ókien na niezbyt grube plastry, rozbiæ t³uczkiem. Rozgrzaæ w rondlu mas³o i podsma¿yæ na nim posiekan± wcze¶niej cebulê. Miêso obsypaæ sol± i pieprzem, w³o¿yæ do rondla, obsma¿yæ z obu stron. Wlaæ wrz±c± wodê, tak aby zrazy by³y zakryte. Dusiæ ok. 1.5 godziny. Rozmieszaæ ¶mietanê w kubku z m±k±, dolaæ wywaru z duszenia miêsa, dobrze razem wymieszaæ i wlaæ do sosu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Wo³owina w sosie my¶liwskim"
Sk³adniki:
1 kg wo³owiny bez ko¶ci
w³oszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
1 cebula
kilka ziaren pieprzuSos:
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿ka m±ki
1 p³aska ³y¿eczka pieprzu zio³owego
sól, pieprz czarny
4-5 ziaren t³uczonego ja³owca
cz±ber
kminek
sok z 0.5 cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
1.5 szklanki roso³uSposób wykonania:
Miêso umyæ, natrzeæ sol± i pieprzem, w³o¿yæ do rondla i zalaæ wrz±tkiem tak, aby by³o ca³kowicie przykryte. Gotowaæ na ma³ym ogniu przez godzinê. Nastêpnie dodaæ w³oszczyznê cebulê opieczon± na suchej patelni lub blasze, i gotowaæ, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Przyrz±dziæ sos: rozgrzaæ mas³o na patelni, dodaæ mas³o, dobrze rozetrzeæ , dolaæ roso³u, wymieszaæ na g³adk± masê, dolewaæ dalej, a¿ sos bêdzi mia³ ¿±dan± gêsto¶æ, dodaæ przyprawy i sok z cytryny lub ocet winny. Gdy miêso jest miêkkie, wyj±æ je z roso³u, pokrajaæ na plastry i polaæ sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Polêdwica wo³owa z suszonymi ¶liwkami"
Sk³adniki:
70-80 dag polêdwicy
8 plastrów chudego, wêdzonego boczku
2 cebule
10 dag suszonych ¶liwek
8 ³y¿ek przecieru pomidorowego
smalec
sól, pieprzSposób wykonania:
Sliwki namoczyæ w wodzie, co najmniej na godzinê, tak aby napêcznia³y. Miêso umyæ, oczy¶ciæ z b³on, pokroiæ na ¶reniej grubo¶ci plastry i zbiæ ka¿dy kawa³ek t³uczkiem. Posoliæ i popieprzyæ, a nastêpnie z jednej stron posmarowaæ przecierem pomidorowym. Na przecier po³o¿yæ plasterek boczku, cebuli i jedn± suszon± ¶liwkê. Zwin±æ ka¿dy plasterek w rulonik i spi±æ wyka³aczk±. Rozgrzaæ smalec w rondlu, u³o¿yæ ciasno ruloniki, zrumieniæ z obu stron, nastêpnie przykêciæ gaz, podlaæ trochê wody i dusiæ a¿ bêd± miêkkie, oko³o1 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Polêdwica królewska"
Sk³adniki:
1 kg polêdwicy wo³owej
3 ³y¿ki mas³a
1 kieliszek wytrawnego winiaku
0.5 szlanki ¶mietany
sól, pieprz
olej
majeranekSposób wykonania:
Polêdwicê umyæ, oszuszyæ, poklepaæ ze wszystkich stron, formuj±c wa³eczek, natrzeæ ol± i pieprzem i odstawiæ na godzinê w ch³odne miejsc. Rozgrzaæ olej w rondlu, zrumieniæ miêso z obu stron, oblaæ winiakiem i podpaliæ. Gdy alkohol siê wypali, zalaæ polêdwicê ¶mietan± i dusiæ do miêkko¶ci. Do sosu dodajemy pod koniec gotowania majeranek, mieszamy i jeszcze chwilê dusimy. Miêso pokroiæ w grube plastry, po³o¿yæ na pó³misku. Sos podaæ w sosjece.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ró¿ki obfito¶ci:
Sk³adniki:
1 du¿e, winne jab³ko
1 ³y¿eczka majonezu
2 ³y¿eczki tartego chrzanu
1 ³y¿ka gêstej ¶mietany
1 ³y¿ka rodzynek
1 ³y¿eczka soku z cytryny lub octu winnego
sól, cukier
8 plastrów szynkiSposób wykonania:
Jab³ko umyæ, obraæ ze skórki, zetrzeæ na tarce jarzynowej. Rodzynki op³ukaæ, os±czyæ. Jab³ko, rodzynki, chrzan wymieszaæ z majonezem i ¶mietan±, przyprawiæ sol±, cukrem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Na brzeg ka¿deo plastra szynki na³o¿yæ ³y¿kê farszu, szynkê zawin±æ w ró¿ek, u³o¿yæ na pó³misku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Galaretka z wieprzowiny"
Sk³adniki:
1 ³eb wieprzowy
4 nó¿ki wieprzowe
0.75 kg miêsa wieprzowego
w³oszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por)
sól, pieprz
5 go¼dzików
ocet
olejSposób wykonania:
£eb wieprzowy, nogi i miêso od karku ugotowaæ z w³oszczyzn± i sol±. Wyj±æ wszystkie ko¶ci, odrzuciæ skórê, miêso drobniutko pokrajaæ, w³o¿yæ do rondla, wrzuciæ drobno posiekan± cebulê, kilka ut³uczonych go¼dzików, trochê pieprzu, soli, zalaæ wywarem, w którym siê miêso gotowa³o, tyle tylko, aby go pokry³o. Mieszaæ ostro¿nie, aby nie przywar³o do rondla. Gdy siê ugotuje, roz³o¿yæ na g³êbokiej misie serwetê namoczon± i wyci¶niêt± z wrz±cej wody, prze³o¿yæ na ni± miêso z rondla i zwi±zaæ sznurkiem tu¿ nad miêsem, po³o¿yæ zwi±zaniem do góry miêdzy dwie deski i nacisn±æ kamieniem. Nazajutrz wydobyæ z serwety i po³o¿yæ w zimnym miejscu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kaszanka z jab³kami"
Sk³adniki:
1 kg kaszanki
0.5 kg jab³ek
3-4 pomidory
sól, szczypta cukru
majeranekSposób wykonania:
Kaszankê podzieliæ na porcje po oko³o 20-25 dag na osobê i u³o¿yæ lu¼no w ¿eliwnej brytfance. Jab³ka obraæ i pokroiæ w ósemki, u³o¿yæ pomiêdzy i obok kawa³ków kaszanki. Obok jab³ek mo¿na po³o¿yæ obrane ze skórki pomidory. Jab³ka oprószyæ lekko sol±, spor± szczypt± cukru oraz majerankiem. Na dno brytfanki wlaæ 0.25 szklanki wody i brytfankê wsun±æ do dobrze nagrzanego piekarnika. Po 30-40 minutach brytfankê wyj±æ z pieca.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Wêdliny z jab³kami majerankowymi"
Sk³adniki:
4 kwa¶ne jab³ka
sól
1 ³y¿eczka majeranku
8 ¶liwek z octu
2 ³y¿eczki mas³a
8 plastrów wêdzonego boczku
8 plastrów polêdwicySposób wykonania:
Jab³ka umyæ, obraæ, przekroiæ, wyci±æ gniazda nasienne, posypaæ majerankiem, lekko posoliæ. Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, w³o¿yæ jab³ka, przykryæ, sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 5 min. Gdy bêd± miêkkie, zestawiæ z ognia, wystudziæ. Na pólmisku na ¶rodku u³o¿yæ jab³ka, dooko³a zrolowne plastry boczku i polêdwicy. Na ka¿dej po³ówce jab³ka po³o¿yæ ¶liwkê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Schabowy z szynk±"
Sk³adniki:
60 dag schabu
30dag wêdzonej szynki
sól, pieprz
sza³wia
olej do sma¿enia
0.5 szklanki wytrawnego wina
m±ka
1 szklanka roso³uSposób wykonania:
Schab pokroiæ na 6 kotletów i lekko je rozbiæ. Oprószyæ miêso sol±, pieprzem i pokruszonymi listaki sza³wi. Ka¿dy kotlet zawin±æ w plaster szynki. Zwi±zaæ nitk± lub spi±æ szpadk±. Obtoczyæ w m±ce i z obu stron sma¿yæ na oleju. U³o¿yæ w garnku, polaæ winem oraz roso³em i dusiæ parê minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kulki miêsno-kaszane"
Sk³adniki:
40 dag resztek kurczaka lub cielêciny
30 dag kaszy jêczmiennej
2 jajka
400g gêstej ¶mietany
sól, pieprz
li¶cie kaspustySposób wykonania:
Zmieliæ miêso, zmieszaæ z dobrze umyt± i os±czono± kasz± i jajkami, doprawiæ sol± i pieprzem. Z masy miêsno-kaszanej uformowaæ ma³e kulki. Liscie kapusty sparzyæ, usun±c grube nerwy i zawin±æ w nie kulki, które nastêpnie u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu lub na wysmarowanej t³uszczem blasze, zalaæ ¶mietan± i piec w gor±cym piekarniku oko³o 45 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szynka w biszkopcie"
Sk³adniki:
50 dag szynki wêdzonej
m±ka do obsypania
t³uszcz do sma¿eniana ciasto:
3 jajka
4 ³y¿ki m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
odrobina ga³ki muszkata³owej
1 ³y¿eczka soliSposób wykonania:
Szynkê pokrajaæ w cienkie plastry, obtoczyæ w m±ce. Oddzieliæ ¿ó³tk od bia³ek, ubiæ bia³ka na sztywn± pianê, posoliæ, dodaæ stat± ga³kê muszkato³ow±, ¿ó³tka i lekko mieszaj±c wsypaæ m±kê z proszkiem do pieczenia. Rozgrzaæ na du¿ej patelni t³uszcz, plastry szynki maczaæ w cie¶cie, k³a¶æ na wrz±cy t³uszcz i sma¿yæ z obu stron a¿ bed± rumiane.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts