13 marca 2005 at 18:51
#43193
Mateusz
Participant
"Kaszanka z jab³kami"
Sk³adniki:
1 kg kaszanki
0.5 kg jab³ek
3-4 pomidory
sól, szczypta cukru
majeranek
Sposób wykonania:
Kaszankê podzieliæ na porcje po oko³o 20-25 dag na osobê i u³o¿yæ lu¼no w ¿eliwnej brytfance. Jab³ka obraæ i pokroiæ w ósemki, u³o¿yæ pomiêdzy i obok kawa³ków kaszanki. Obok jab³ek mo¿na po³o¿yæ obrane ze skórki pomidory. Jab³ka oprószyæ lekko sol±, spor± szczypt± cukru oraz majerankiem. Na dno brytfanki wlaæ 0.25 szklanki wody i brytfankê wsun±æ do dobrze nagrzanego piekarnika. Po 30-40 minutach brytfankê wyj±æ z pieca.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.