Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Partia nr 11 #43780
    Mateusz
    Participant

    "Wafle z owocami"

    Sk³adniki:
    50 dag suszonych ¶liwek bez pestek
    50 dag cukru
    sok z dwóch cytryn
    0.5 szklanki ³uskanych w³oskich orzechów
    sma¿ona skórka pomarañczowa
    4 du¿e wafle

    Sposób wykonania:
    ¦liwki namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, rano prze³o¿yæ do p³askiego rondla, podlaæ odrobin± wody i dusiæ, a¿ ca³kowicie siê rozklej±. Dodaæ cukier, orzechy, skórkê pomarañczow± i sok z cytryny. Masê ¶liwkow± rozsmarowaæ grub± warstw± na waflu, przykryæ dwoma waflami, k³ad±c jeden na drugim, i na nich znów rozsmarowaæ warstwê masy. Przykryæ czwartym waflem, po³o¿yæ deskê i obci±¿yæ j± ciê¿arkiem. Odstawiæ na noc w ch³odne miejsce. Gotowe wafle pokroiæ na ma³e kwadraciki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43779
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka biszkoptowa"

    Sk³adniki:
    5 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    2 szklanki m±ki
    1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    wanilia
    0.5 kostki mas³a
    1 kg jab³ek
    1 szklanka mleka

    Sposób wykonania:
    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem do bia³o¶ci, dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodaæ roztopione i ostudzone mas³o oraz pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka (najlepiej antonówki), obraæ, pokrajaæ w plasterki, obsypaæ cukrem, m±k± i wrzuciæ do ciasta. Wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k± blachê, w³o¿yæ w ni± ciasto. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 1 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43778
    Mateusz
    Participant

    "Ciasto czekoladowe"

    Sk³adiki:
    3 szklanki m±ki
    1.5 kostki mas³a
    0.75 szklanki mleka
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1.5 szklanki cukru
    6 jajek
    6 ³y¿eczek kakao
    5 dag rodzynek
    10 da posiekanych orzechów

    Sposób wykonania:
    Mas³o, cukier, mleko i kako zagotowaæ w garnku i stale mieszaj±c gotowaæ przez 10 minut. Z tego odlaæ 0.75 szklanki i zostawiæ na polewê. Ostudziæ, dodaæ ¿ó³tka, m±kê, rodzynki i orzechy, na koñcu ubit± pianê z bia³ek. Ciasto wylaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blachy. Piec w nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu ostudziæ, wyj±æ z blachy, posmarowaæ polew± i przozdobiæ orzechami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43777
    Mateusz
    Participant

    "Kruche paluszki"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    3 ³y¿ki cukru
    5 dag mas³a
    4 jajka
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Przesianê m±kê i mas³o posiekaæ no¿em, dodaæ ¿ó³tka i bia³ka ubite na lekka pianê. Ciasto wyrobiæ i pozostawiæ w ch³odnym miejcu. Formowaæ paluszki, smarowaæ je lekko spienionym bia³kiem, posypaæ cukrem i k³a¶æ na posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze. Piec w gor±cym piekarniku na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43776
    Mateusz
    Participant

    "Chru¶cik po staropolsku"

    Sk³adniki:
    20 dag m±ki
    5 dag mas³a
    5 dag cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 jajka
    0.75 szklanki ¶mietany
    smalec do sma¿enia
    cukier puder

    Sposób wykonania:
    Jajka ubiæ z cukrem, dodaæ mas³o (zmiêkczyæ je podgrzewaj±c je¶li jest twarde), przesian± m±kê, ¶mietanê, cukier waniliowy. Ciasto wyrobiæ, zbiæ wa³kiem, rozwa³kowaæ cienko, pokroiæ na paski o wymiarach 8×4 cm. Ka¿dy pasek przeci±æ po¶rodku, jeden koniec paska prze³o¿yæ przez przeciêcie. Wrzuciæ chru¶ciki do gor±cego t³uszczu, sma¿yæ na z³ocisty kolor. Wyjmowaæ widelcem lub specjaln± ³opatk±, os±czyæ z t³uszczu, posypywaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43775
    Mateusz
    Participant

    "Babka rodzynkowa"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    0.5 kostki mas³a
    15 dag cukru
    3 jajka
    trochê wiêcej ni¿ 0.5 szklanki mleka
    0.5 paczki proszku o pieczenia
    15-20 dag rodzynek
    1 paczka ukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Mas³o utrzeæ na g³adka masê, dodaæ – ucieraj±c – cukier, cukier waniliowy i ¿ó³tka, a nastêpnie przesian± i wymieszan± z proszkiem do pieczenia m±kê, mleko, op³ukane rodzynki oraz ubit± na sztywno pianê z bia³ek, dobrze wymieszaæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej mas³em. Piec w¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43774
    Mateusz
    Participant

    "Cynamonki"

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    12 dag mas³a
    12 dag dag cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    1 ³y¿eczka cynamonu
    0.5 paczki proszku do pieczenia

    Sposób wykonania:
    Przesian± m±kê posiekaæ z mas³em (oziêbionym w lodówce), dodaæ cukier puder i sól, wymieszaæ. Wbiæ jajko, dodaæ cynamon, wyrobiæ. W trakcie wyrabiania dodaæ proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozwa³kowaæ na placek grubo¶ci oko³o 0.5 cm, pokrajaæ na niewielkie prostok±ciki lub wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach, uk³adaæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blasze, nak³uæ widelcem i upiec w ¶rednio gor±cym piekarniku. Podawac do herbaty i kompotów.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43773
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka koktajlowe"

    Sk³adniki:
    40 dag m±ki
    25 dag mas³a
    25 dag cukru
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 0.5 pomarañczy

    Sposób wykonania:
    Mas³o lekko zrumieniæ, dodaæ cukier, skórke oraz przesian± i wymieszan± z proszkiem do peczenia m±kê. Ciasto dobrze wyrobiæ, utoczyæ na posypanej m±k± stolnicy wa³ki o ¶rednicy oko³o 3 cm, pozostawiæ na noc w ch³odnym miejscu. Nastêpnego dnia wa³ki pokrajaæ na plasterki o grubo¶co oko³o 0.5 cm, u³o¿yæ na blasze posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart±. Piec w nagrzanym piekarniku na kolor lekko z³ocisty.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43772
    Mateusz
    Participant

    "Gwiazdeczki"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    1 kostka mas³a
    0.75 cukru pudru
    4 jajka
    skórka z cytryny
    cukier
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ, posiekaæ "na piasek" z mas³em. Dodaæ przesiany cukier puder, start± skórkê oraz ¿ó³tka. Zagnie¶æ ciasto, postawiæ na godzinê w ch³onym miejscu. Rozwa³kowaæ na placki o grubo¶ci oko³o 0.5 cm. Wykrawaæ foremk± gwiazdki, smarowaæ z wierzchu bia³kiem i posypywaæ cukrem. Uk³adaæ na blasze wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k±. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec oko³o 20 minut na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43771
    Mateusz
    Participant

    "Babka piaskowa"

    Sk³adniki:
    1 kg m±ki
    1 kostka mas³a
    4 jajka
    4 ³y¿ki sto³owe mleka
    cukier (niezbyt pe³na szklanka)
    10 dag rodzynek
    1 proszek do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    Mas³o utrzeæ z cukrem (oko³o 20 minut), nastêpnie wbijaæ po jednym jaju (ci±gle ucieraj±c), wlaæ mleko, dodaæ cukier waniliowy, proszek do pieczenia z m±k± oraz szczyptê soli. Na ostatku dodaæ rodzynki. Do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± w³o¿yæ ciasto i piec oko³o godziny (patyczek przy próbie powinien byc suchy). Po ostudzeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43770
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka miodowe"

    Sk³adniki:
    35 dag miodu
    5 dag cukru
    2 jajka
    1-0.5 szklanki m±ki
    2 dag sody oczyszczonej
    olejek cytrynowy wzglêdnie skórka otarta z 0.5 cytryny
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Utrzeæ miód, cukier i ¿ó³tka. Dodaæ sodê rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody, olejek lub skórkê i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Dobrze wymieszaæ, dodaæ tyle m±ki by ciasto by³o do¶æ gêste. Wyrobiæ, rozwa³kowaæ placek na grubo¶æ oko³o 1 cm, wykrawaæ foremk± ma³e kó³eczka lub inne formy, uk³adaæ do¶æ lu¼no na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±blasze. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 15 minut, a¿ bêd± rumiane.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43769
    Mateusz
    Participant

    "Makagigi"

    Sk³adniki:
    25 dag miodu
    25 dag maku
    8 dag mas³a
    wafle

    Sposób wykonania:
    Mak sprzyæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce do mielenia. Podgrzaæ miód, dodaæ mas³o, gotowaæ a¿ siê lekko zarumieni, w³o¿yæ mak, sma¿yæ przez 2-3 minuty. Masê rozsmarowaæ na waflach, przycisn±æ deseczk± i przy³o¿yæ ciê¿kim przedmiotem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43768
    Mateusz
    Participant

    "Faworki"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    4 ¿ó³tka
    2 ³y¿ki ¶mietany
    5 dag cukru pudru
    1 ³y¿ka spirytusu
    50 dag smalcu do sma¿enia
    cukier puder do posypania

    Sposóv wykonania:
    M±kê przesiaæ przez sito, dodaæ ¿ó³tka, cukier, ¶mietanê, spirytusi zagnie¶æ ciasto, jak na pierogi. Dok³adnie wyrobiæ i wybiæ wa³kiem, by siê napowietrzy³o. Od³o¿yæ na godzinê do lodówki, a nastêpnie cienko rozwa³kowaæ i pokroiæ na paski o d³ugo¶ci 12 cm i szeroko¶ci oko³o 3 cm. Naci±æ wzd³u¿ przez ¶rodek, przez powsta³y otwór prze³o¿yæ jeden konieæ i przeci±gn±æ. Sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na jasnoz³oty kolor. Po usma¿eniu faworki u³o¿yæ dla os±czenia na bibule, nastêpnie prze³o¿yæ na pó³misek i posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43767
    Mateusz
    Participant

    "Kruche ciastka"

    Sk³adniki:
    30 dag mas³a
    10 dag cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 ¿ó³tka
    1 ca³e jajko
    45 dag m±ki pszennej
    otarta skórka z cytryny

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o, ¿ó³tko, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, otart± skórkê z cytyny. Wszystkie sk³adniki posiekaæ no¿em nastêpnie zgnie¶æ ciasto, nie wyrabiaj±c d³ugo, uformowaæ kostkê, umie¶ciæ na godzinê w ch³odnym miejscu. Nastêpnie cienko rozwa³kowaæ, wykrawaæ foremkê gwiazdki lub kó³ka, piec w gor±cym piekarniku na jasnoz³oty kolor (ciasto kruche powinno piec siê szybko, by nie wytapia³ siê t³uszcz). Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43766
    Mateusz
    Participant

    "Murzynek"

    Sk³adniki:
    1 koska mas³a
    4 jajka
    2 szklanki cukru
    1 szklanka m±ki pszennej
    0.5 szklanki m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki kakao
    cukier waniliowy
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    6 ³y¿ek wody
    bakalie
    tarta bu³ka do wysypania formy

    Sposób wykonania::
    Mas³o, cukier, kakao i wodê rozupu¶ciæ w garnku, wolno podgrzewaj±c. Zagotowaæ. Z masy odlaæ 0.33 szklanki na polewê. Pozosta³± czê¶æ masy ostudziæ. Nastêpnie dodaæ ¿ó³tka, przesian± m±kê pszenn± oraz ziemniaczan±, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaæ. Dodaæ bakalie i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Ponownie wymieszaæ bardzo delikatnie. Masê prze³o¿yæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarnikiu oko³o 50 minut. Po wyjêciu z formy i przestygniêciu ciasto oblaæ polew±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 158 total)