Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Wafle z owocami"
Sk³adniki:
50 dag suszonych ¶liwek bez pestek
50 dag cukru
sok z dwóch cytryn
0.5 szklanki ³uskanych w³oskich orzechów
sma¿ona skórka pomarañczowa
4 du¿e wafleSposób wykonania:
¦liwki namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, rano prze³o¿yæ do p³askiego rondla, podlaæ odrobin± wody i dusiæ, a¿ ca³kowicie siê rozklej±. Dodaæ cukier, orzechy, skórkê pomarañczow± i sok z cytryny. Masê ¶liwkow± rozsmarowaæ grub± warstw± na waflu, przykryæ dwoma waflami, k³ad±c jeden na drugim, i na nich znów rozsmarowaæ warstwê masy. Przykryæ czwartym waflem, po³o¿yæ deskê i obci±¿yæ j± ciê¿arkiem. Odstawiæ na noc w ch³odne miejsce. Gotowe wafle pokroiæ na ma³e kwadraciki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szarlotka biszkoptowa"
Sk³adniki:
5 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki m±ki
1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
wanilia
0.5 kostki mas³a
1 kg jab³ek
1 szklanka mlekaSposób wykonania:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem do bia³o¶ci, dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodaæ roztopione i ostudzone mas³o oraz pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka (najlepiej antonówki), obraæ, pokrajaæ w plasterki, obsypaæ cukrem, m±k± i wrzuciæ do ciasta. Wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k± blachê, w³o¿yæ w ni± ciasto. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 1 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciasto czekoladowe"
Sk³adiki:
3 szklanki m±ki
1.5 kostki mas³a
0.75 szklanki mleka
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru
6 jajek
6 ³y¿eczek kakao
5 dag rodzynek
10 da posiekanych orzechówSposób wykonania:
Mas³o, cukier, mleko i kako zagotowaæ w garnku i stale mieszaj±c gotowaæ przez 10 minut. Z tego odlaæ 0.75 szklanki i zostawiæ na polewê. Ostudziæ, dodaæ ¿ó³tka, m±kê, rodzynki i orzechy, na koñcu ubit± pianê z bia³ek. Ciasto wylaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blachy. Piec w nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu ostudziæ, wyj±æ z blachy, posmarowaæ polew± i przozdobiæ orzechami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kruche paluszki"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
3 ³y¿ki cukru
5 dag mas³a
4 jajka
bu³ka tartaSposób wykonania:
Przesianê m±kê i mas³o posiekaæ no¿em, dodaæ ¿ó³tka i bia³ka ubite na lekka pianê. Ciasto wyrobiæ i pozostawiæ w ch³odnym miejcu. Formowaæ paluszki, smarowaæ je lekko spienionym bia³kiem, posypaæ cukrem i k³a¶æ na posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze. Piec w gor±cym piekarniku na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Chru¶cik po staropolsku"
Sk³adniki:
20 dag m±ki
5 dag mas³a
5 dag cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
4 jajka
0.75 szklanki ¶mietany
smalec do sma¿enia
cukier puderSposób wykonania:
Jajka ubiæ z cukrem, dodaæ mas³o (zmiêkczyæ je podgrzewaj±c je¶li jest twarde), przesian± m±kê, ¶mietanê, cukier waniliowy. Ciasto wyrobiæ, zbiæ wa³kiem, rozwa³kowaæ cienko, pokroiæ na paski o wymiarach 8×4 cm. Ka¿dy pasek przeci±æ po¶rodku, jeden koniec paska prze³o¿yæ przez przeciêcie. Wrzuciæ chru¶ciki do gor±cego t³uszczu, sma¿yæ na z³ocisty kolor. Wyjmowaæ widelcem lub specjaln± ³opatk±, os±czyæ z t³uszczu, posypywaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Babka rodzynkowa"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
0.5 kostki mas³a
15 dag cukru
3 jajka
trochê wiêcej ni¿ 0.5 szklanki mleka
0.5 paczki proszku o pieczenia
15-20 dag rodzynek
1 paczka ukru waniliowegoSposób wykonania:
Mas³o utrzeæ na g³adka masê, dodaæ – ucieraj±c – cukier, cukier waniliowy i ¿ó³tka, a nastêpnie przesian± i wymieszan± z proszkiem do pieczenia m±kê, mleko, op³ukane rodzynki oraz ubit± na sztywno pianê z bia³ek, dobrze wymieszaæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej mas³em. Piec w¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Cynamonki"
Sk³adniki:
25 dag m±ki
12 dag mas³a
12 dag dag cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 ³y¿eczka cynamonu
0.5 paczki proszku do pieczeniaSposób wykonania:
Przesian± m±kê posiekaæ z mas³em (oziêbionym w lodówce), dodaæ cukier puder i sól, wymieszaæ. Wbiæ jajko, dodaæ cynamon, wyrobiæ. W trakcie wyrabiania dodaæ proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozwa³kowaæ na placek grubo¶ci oko³o 0.5 cm, pokrajaæ na niewielkie prostok±ciki lub wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach, uk³adaæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blasze, nak³uæ widelcem i upiec w ¶rednio gor±cym piekarniku. Podawac do herbaty i kompotów.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciasteczka koktajlowe"
Sk³adniki:
40 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 0.5 pomarañczySposób wykonania:
Mas³o lekko zrumieniæ, dodaæ cukier, skórke oraz przesian± i wymieszan± z proszkiem do peczenia m±kê. Ciasto dobrze wyrobiæ, utoczyæ na posypanej m±k± stolnicy wa³ki o ¶rednicy oko³o 3 cm, pozostawiæ na noc w ch³odnym miejscu. Nastêpnego dnia wa³ki pokrajaæ na plasterki o grubo¶co oko³o 0.5 cm, u³o¿yæ na blasze posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart±. Piec w nagrzanym piekarniku na kolor lekko z³ocisty.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Gwiazdeczki"
Sk³adniki:
3 szklanki m±ki
1 kostka mas³a
0.75 cukru pudru
4 jajka
skórka z cytryny
cukier
tarta bu³kaSposób wykonania:
M±kê przesiaæ, posiekaæ "na piasek" z mas³em. Dodaæ przesiany cukier puder, start± skórkê oraz ¿ó³tka. Zagnie¶æ ciasto, postawiæ na godzinê w ch³onym miejscu. Rozwa³kowaæ na placki o grubo¶ci oko³o 0.5 cm. Wykrawaæ foremk± gwiazdki, smarowaæ z wierzchu bia³kiem i posypywaæ cukrem. Uk³adaæ na blasze wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k±. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec oko³o 20 minut na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Babka piaskowa"
Sk³adniki:
1 kg m±ki
1 kostka mas³a
4 jajka
4 ³y¿ki sto³owe mleka
cukier (niezbyt pe³na szklanka)
10 dag rodzynek
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
tarta bu³kaSposób wykonania:
Mas³o utrzeæ z cukrem (oko³o 20 minut), nastêpnie wbijaæ po jednym jaju (ci±gle ucieraj±c), wlaæ mleko, dodaæ cukier waniliowy, proszek do pieczenia z m±k± oraz szczyptê soli. Na ostatku dodaæ rodzynki. Do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± w³o¿yæ ciasto i piec oko³o godziny (patyczek przy próbie powinien byc suchy). Po ostudzeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciasteczka miodowe"
Sk³adniki:
35 dag miodu
5 dag cukru
2 jajka
1-0.5 szklanki m±ki
2 dag sody oczyszczonej
olejek cytrynowy wzglêdnie skórka otarta z 0.5 cytryny
bu³ka tartaSposób wykonania:
Utrzeæ miód, cukier i ¿ó³tka. Dodaæ sodê rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody, olejek lub skórkê i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Dobrze wymieszaæ, dodaæ tyle m±ki by ciasto by³o do¶æ gêste. Wyrobiæ, rozwa³kowaæ placek na grubo¶æ oko³o 1 cm, wykrawaæ foremk± ma³e kó³eczka lub inne formy, uk³adaæ do¶æ lu¼no na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±blasze. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 15 minut, a¿ bêd± rumiane.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Makagigi"
Sk³adniki:
25 dag miodu
25 dag maku
8 dag mas³a
wafleSposób wykonania:
Mak sprzyæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce do mielenia. Podgrzaæ miód, dodaæ mas³o, gotowaæ a¿ siê lekko zarumieni, w³o¿yæ mak, sma¿yæ przez 2-3 minuty. Masê rozsmarowaæ na waflach, przycisn±æ deseczk± i przy³o¿yæ ciê¿kim przedmiotem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Faworki"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
4 ¿ó³tka
2 ³y¿ki ¶mietany
5 dag cukru pudru
1 ³y¿ka spirytusu
50 dag smalcu do sma¿enia
cukier puder do posypaniaSposóv wykonania:
M±kê przesiaæ przez sito, dodaæ ¿ó³tka, cukier, ¶mietanê, spirytusi zagnie¶æ ciasto, jak na pierogi. Dok³adnie wyrobiæ i wybiæ wa³kiem, by siê napowietrzy³o. Od³o¿yæ na godzinê do lodówki, a nastêpnie cienko rozwa³kowaæ i pokroiæ na paski o d³ugo¶ci 12 cm i szeroko¶ci oko³o 3 cm. Naci±æ wzd³u¿ przez ¶rodek, przez powsta³y otwór prze³o¿yæ jeden konieæ i przeci±gn±æ. Sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na jasnoz³oty kolor. Po usma¿eniu faworki u³o¿yæ dla os±czenia na bibule, nastêpnie prze³o¿yæ na pó³misek i posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kruche ciastka"
Sk³adniki:
30 dag mas³a
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 ¿ó³tka
1 ca³e jajko
45 dag m±ki pszennej
otarta skórka z cytrynySposób wykonania:
M±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o, ¿ó³tko, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, otart± skórkê z cytyny. Wszystkie sk³adniki posiekaæ no¿em nastêpnie zgnie¶æ ciasto, nie wyrabiaj±c d³ugo, uformowaæ kostkê, umie¶ciæ na godzinê w ch³odnym miejscu. Nastêpnie cienko rozwa³kowaæ, wykrawaæ foremkê gwiazdki lub kó³ka, piec w gor±cym piekarniku na jasnoz³oty kolor (ciasto kruche powinno piec siê szybko, by nie wytapia³ siê t³uszcz). Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Murzynek"
Sk³adniki:
1 koska mas³a
4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka m±ki pszennej
0.5 szklanki m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kakao
cukier waniliowy
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
6 ³y¿ek wody
bakalie
tarta bu³ka do wysypania formySposób wykonania::
Mas³o, cukier, kakao i wodê rozupu¶ciæ w garnku, wolno podgrzewaj±c. Zagotowaæ. Z masy odlaæ 0.33 szklanki na polewê. Pozosta³± czê¶æ masy ostudziæ. Nastêpnie dodaæ ¿ó³tka, przesian± m±kê pszenn± oraz ziemniaczan±, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaæ. Dodaæ bakalie i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Ponownie wymieszaæ bardzo delikatnie. Masê prze³o¿yæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarnikiu oko³o 50 minut. Po wyjêciu z formy i przestygniêciu ciasto oblaæ polew±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts