Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Jajka z wêdzon± ryb±"
Sk³adniki:
1 ma³a wêdzona ryba
1 ma³y s³oik majonezu
5 jajek
2 du¿e ogórki kwaszone
sól, piprz
1/2 pêczka natki z pietruszkiSposób wykonania:
Ugotowane na twardo jajka obraæ, przekroiæ na pó³, wyj±æ ¿ó³tka. Dok³adnie oczyszczon± z o¶ci rybê rozetrzeæ z ¿ó³tkami i kilkoma ³y¿kami majonezu, doprawiæ sol± i pieprzem. Ogórki obraæ, pokroiæ w plastry. Nape³niæ past± po³ówki jajek, u³o¿yæ je na plastrachkwaszonego ogórka, polaæ majonezem i posypaæ natk± z pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Kotleciki z jajek"
Sk³adniki:
6 jajek na twardo
6 ³y¿ek tartej bu³ki
2 jajka surowe
3 ³y¿ki oleju
2 ¶redniej wielko¶ci cebule
kilka ³y¿ek ¶mietany
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿eniaSposób wykonania:
Drobniutko posiekan± cebulê podsma¿yæ lekko na 3 ³y¿kach mocno rozgrzanego oleju. Jajka posiekaæ, dodaæ cebulê, tart± bu³kê, surowe jajka, doprawiæ sol± i pieprzem. Je¶li masa jest zbyt sucha, dodaæ ¶mietanê. Dobrze wyrobiæ rêk±, formowaæ kotleciki, obtaczaæ w tartej bu³ce i obsma¿yæ na moco rozgrzanym t³uszczu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jajka faszerowane sma¿one"
Sk³adniki:
4 jajka
2-3 ³y¿ki mas³a
2-3 ³y¿ki ¶mietany
0.5 pêczka szczypiorku lub natki z pietruszki
sól, piprz
bu³ka tartaSposób wykonania:
Jajka umyæ, ugotowaæ na twardo, sch³odziæ w zimnej wodzie, przekroiæ ostrym no¿em razem ze skorupk± wzd³u¿ na po³ówki. Wybaæ jajka ³y¿eczk± i drobno posiekaæ. Dodaæ 2 ³yzki mas³a, ¶mietanê, drobno posiekany szczypiorek lub natkê z pietruszki. Dobrze wymieszaæ, na³o¿yæ w skorupki, posypaæ tart± bu³k±, przyklepaæ ³y¿k±, sma¿yæ na rozgrzanym ma¶le, k³ad±c posypan± stron± do do³u.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jajka faszerowane ryb± wêdzon±"
Sk³adniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
20 dag wêdzonej ryby
1 ³y¿eczka oliwy
1 ³y¿eczka mas³a
1/4 pêczka szczypiorkuSposób wykonania:
Jajka obaæ, przekroiæ na pó³, wyj±æ ¿ó³tka. Wêdzon± rybê obraæ ze skóry, usun±æ o¶ci, zmieliæ, dodaæ ogotowane ¿ó³tka, oliwê i mas³o. Wszystko razem utrzeæ, dodaæ szczypiorek, wymieszaæ. Ostro¿nie nape³niæ po³owki bia³ek mas± rybn±, podawaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jajka w sosie szczypiorkowym"
Sk³adniki:
4 jajka ugotowane na twardo
2 ¿ó³tka
0.5 szklanki kwa¶nej ¶mietany
1 ³y¿eczka musztardy
sól
0.5 pêczka szczypiorkuSposób wykonania:
2 ¿ó³tka surowe utrzeæ z kwa¶n± ¶mietan±, dodaæ musztardê, sól i drobno posiekany szczypiorek, wymieszaæ. Jajka przekroiæ na po³ówki. U³o¿yæ na talerzyku, polaæ sosem, podawaæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Ciastka bia³oruskie"
Sk³adniki:
Na 1 kg ciasta:
3 i æwieræ szklanki m±ki
1.5 szklanki cukru
1 i æwieræ szklanki mas³a0.5 szklanki mleka
100g powide³
3g sody
wanilia
sólSposób wykonania:
Cukier rozpu¶ciæ w mleku, a nastêpnie dodaæ mas³o, sodê, sól i waniliê. Wszystko mieszaæ, a¿ powstanie jednolita masa, po czym dosypaæ m±kê i ponownie wymieszaæ. Gotowan± masê wyciskaæ (za pomoc± szprycy) niewielkimi porcjami na posmarowan± mas³em brytfannê. Po¶rodku ka¿dego ciastka po³o¿yæ trochê powide³ jab³kowych. Ciastka wypiekaæ w piekarniku w temperaurze 200 stopni C.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:
MateuszParticipant"Jab³ka pieczone z borówkami"
Sk³adniki:
8 jab³ek
1 szklanka borówek brusznic
0.5 szklanki cukru
2 ³y¿ki sto³owe cukru pudruSposób wykonania":
Z jab³ek usun±æ gniazdka nasienne, po czym wg³êbnie nape³niæ borówkami, zmieszanymi z cukrem. Jab³ka umie¶ciæ w brytfannie i zapiec w piekarniku. Aby nie pêka³y, do brytfanny dolewaæ trochêwody. Gotowe posypaæ cukem pudrem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:
MateuszParticipant"¦liwki suszone w mleku"
Sk³adniki:
80g suszonych ¶liwek
4 szklanki mleka
2 ³y¿ki sto³owe cukruSposób wykonania:
¦liwki umyte zalaæ gotuj±cym siê mlekiem i odstawiæ na 1-1.5 gdziny. Nastêpnie dodaæ cukier i ca³o¶æ trzymaæ w piekarniku tak d³ugo, a¿ na powierzchni mleka utworzy siê rumiana b³onka. Podawaæ na zimno lub gor±co.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:
-
AuthorPosts