Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 8 posts - 151 through 158 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #43030
    Mateusz
    Participant

    "Jajka z wêdzon± ryb±"

    Sk³adniki:
    1 ma³a wêdzona ryba
    1 ma³y s³oik majonezu
    5 jajek
    2 du¿e ogórki kwaszone
    sól, piprz
    1/2 pêczka natki z pietruszki

    Sposób wykonania:
    Ugotowane na twardo jajka obraæ, przekroiæ na pó³, wyj±æ ¿ó³tka. Dok³adnie oczyszczon± z o¶ci rybê rozetrzeæ z ¿ó³tkami i kilkoma ³y¿kami majonezu, doprawiæ sol± i pieprzem. Ogórki obraæ, pokroiæ w plastry. Nape³niæ past± po³ówki jajek, u³o¿yæ je na plastrachkwaszonego ogórka, polaæ majonezem i posypaæ natk± z pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43028
    Mateusz
    Participant

    "Kotleciki z jajek"

    Sk³adniki:
    6 jajek na twardo
    6 ³y¿ek tartej bu³ki
    2 jajka surowe
    3 ³y¿ki oleju
    2 ¶redniej wielko¶ci cebule
    kilka ³y¿ek ¶mietany
    sól, pieprz
    t³uszcz do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Drobniutko posiekan± cebulê podsma¿yæ lekko na 3 ³y¿kach mocno rozgrzanego oleju. Jajka posiekaæ, dodaæ cebulê, tart± bu³kê, surowe jajka, doprawiæ sol± i pieprzem. Je¶li masa jest zbyt sucha, dodaæ ¶mietanê. Dobrze wyrobiæ rêk±, formowaæ kotleciki, obtaczaæ w tartej bu³ce i obsma¿yæ na moco rozgrzanym t³uszczu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43027
    Mateusz
    Participant

    "Jajka faszerowane sma¿one"

    Sk³adniki:
    4 jajka
    2-3 ³y¿ki mas³a
    2-3 ³y¿ki ¶mietany
    0.5 pêczka szczypiorku lub natki z pietruszki
    sól, piprz
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Jajka umyæ, ugotowaæ na twardo, sch³odziæ w zimnej wodzie, przekroiæ ostrym no¿em razem ze skorupk± wzd³u¿ na po³ówki. Wybaæ jajka ³y¿eczk± i drobno posiekaæ. Dodaæ 2 ³yzki mas³a, ¶mietanê, drobno posiekany szczypiorek lub natkê z pietruszki. Dobrze wymieszaæ, na³o¿yæ w skorupki, posypaæ tart± bu³k±, przyklepaæ ³y¿k±, sma¿yæ na rozgrzanym ma¶le, k³ad±c posypan± stron± do do³u.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43026
    Mateusz
    Participant

    "Jajka faszerowane ryb± wêdzon±"

    Sk³adniki:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    20 dag wêdzonej ryby
    1 ³y¿eczka oliwy
    1 ³y¿eczka mas³a
    1/4 pêczka szczypiorku

    Sposób wykonania:
    Jajka obaæ, przekroiæ na pó³, wyj±æ ¿ó³tka. Wêdzon± rybê obraæ ze skóry, usun±æ o¶ci, zmieliæ, dodaæ ogotowane ¿ó³tka, oliwê i mas³o. Wszystko razem utrzeæ, dodaæ szczypiorek, wymieszaæ. Ostro¿nie nape³niæ po³owki bia³ek mas± rybn±, podawaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43025
    Mateusz
    Participant

    "Jajka w sosie szczypiorkowym"

    Sk³adniki:

    4 jajka ugotowane na twardo
    2 ¿ó³tka
    0.5 szklanki kwa¶nej ¶mietany
    1 ³y¿eczka musztardy
    sól
    0.5 pêczka szczypiorku

    Sposób wykonania:

    2 ¿ó³tka surowe utrzeæ z kwa¶n± ¶mietan±, dodaæ musztardê, sól i drobno posiekany szczypiorek, wymieszaæ. Jajka przekroiæ na po³ówki. U³o¿yæ na talerzyku, polaæ sosem, podawaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43007
    Mateusz
    Participant

    "Ciastka bia³oruskie"

    Sk³adniki:
    Na 1 kg ciasta:
    3 i æwieræ szklanki m±ki
    1.5 szklanki cukru
    1 i æwieræ szklanki mas³a0.5 szklanki mleka
    100g powide³
    3g sody
    wanilia
    sól

    Sposób wykonania:

    Cukier rozpu¶ciæ w mleku, a nastêpnie dodaæ mas³o, sodê, sól i waniliê. Wszystko mieszaæ, a¿ powstanie jednolita masa, po czym dosypaæ m±kê i ponownie wymieszaæ. Gotowan± masê wyciskaæ (za pomoc± szprycy) niewielkimi porcjami na posmarowan± mas³em brytfannê. Po¶rodku ka¿dego ciastka po³o¿yæ trochê powide³ jab³kowych. Ciastka wypiekaæ w piekarniku w temperaurze 200 stopni C.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43006
    Mateusz
    Participant

    "Jab³ka pieczone z borówkami"

    Sk³adniki:

    8 jab³ek
    1 szklanka borówek brusznic
    0.5 szklanki cukru
    2 ³y¿ki sto³owe cukru pudru

    Sposób wykonania":

    Z jab³ek usun±æ gniazdka nasienne, po czym wg³êbnie nape³niæ borówkami, zmieszanymi z cukrem. Jab³ka umie¶ciæ w brytfannie i zapiec w piekarniku. Aby nie pêka³y, do brytfanny dolewaæ trochêwody. Gotowe posypaæ cukem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43005
    Mateusz
    Participant

    "¦liwki suszone w mleku"

    Sk³adniki:

    80g suszonych ¶liwek
    4 szklanki mleka
    2 ³y¿ki sto³owe cukru

    Sposób wykonania:

    ¦liwki umyte zalaæ gotuj±cym siê mlekiem i odstawiæ na 1-1.5 gdziny. Nastêpnie dodaæ cukier i ca³o¶æ trzymaæ w piekarniku tak d³ugo, a¿ na powierzchni mleka utworzy siê rumiana b³onka. Podawaæ na zimno lub gor±co.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh:

Viewing 8 posts - 151 through 158 (of 158 total)