11 marca 2005 at 01:45
#43007
Mateusz
Participant
"Ciastka bia³oruskie"
Sk³adniki:
Na 1 kg ciasta:
3 i æwieræ szklanki m±ki
1.5 szklanki cukru
1 i æwieræ szklanki mas³a0.5 szklanki mleka
100g powide³
3g sody
wanilia
sól
Sposób wykonania:
Cukier rozpu¶ciæ w mleku, a nastêpnie dodaæ mas³o, sodê, sól i waniliê. Wszystko mieszaæ, a¿ powstanie jednolita masa, po czym dosypaæ m±kê i ponownie wymieszaæ. Gotowan± masê wyciskaæ (za pomoc± szprycy) niewielkimi porcjami na posmarowan± mas³em brytfannê. Po¶rodku ka¿dego ciastka po³o¿yæ trochê powide³ jab³kowych. Ciastka wypiekaæ w piekarniku w temperaurze 200 stopni C.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier :laugh: