Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Makaroniki"
Sk³adniki:
25 dag ³uskanych orzechów laskowych
4 bia³ka
0.5 ³y¿eczki cynamonu
0.5 ³y¿eczki zmielonych go¼dzików
skórka otarta z pomarañczy (uprzednio wyparzonej)
25 da cukru
tarta bu³kaSposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaj±c cukier zmieszany z przyprawami (skórka pomarañczowa, cynamon, go¼dziki), po czym dodaæ zmielone orzechy. Blachê wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±, uk³adaæ na niej ma³e kulki lub inne kszta³y formowane z masy. Piec w temperaturze 140 C a¿ nabior± z³otego koloru (oko³o 25 minut).Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szarlotka prosta"
Sk³adniki:
20 dag kruchych ciasteczek
0.5 kg jab³ek
20 dag cukru
cukier waniliowy
0.5 ³y¿eczki mas³a
2 bia³ka
0.5 cytryny lub sok z cytryny
bu³ka tarta
cynamonSposób wykonania:
Tortownicê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ tart± bu³k±, wy³o¿yæ ciasteczkami, zape³niaj±c wolne miejsce pokruszonymi. Jab³ka obraæ, pokroiæ w plastry, odrzucaj±c gniazda nasienne, w³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, po³owê cukru, cukier waniliowy i dusiæ oko³o 5 minut. Podduszone jab³ka wy³o¿yæ równ± warstw± na ciasteczka. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i nadal ubijaj±c, dodawaæ stopniowo resztê cukru i sok z cytryny. Wy³o¿yæ pianê na jab³ka, równo rozprowadziæ, wstawiæ do letniego piekarnika i piec, a¿ piana nabierze jasnoz³otego koloru.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Keks orzechowy na bia³kach"
Sk³adniki:
7-8 jajek
laska wanilii lub cukier waniliowy
3 szklanki m±ki
25 dag ³uskanych orzechów w³oskich
2 szklanki cukru
1 kostka mas³a
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
mas³o i tarta bu³ka do formySposób wykonania:
Ubiæ bardzo sztywn± pianê z bia³ek, dodaæ drobno pokrajan± waniliê, dodawaæ po trochu cukier, ucieraj±c pianê wa³kiem-kulk± (10 minut). Nastêpnie dodawaæ po trochu m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i jednocze¶nie wlewaæ stopione mas³o, ca³y czas ucieraj±c. Na koñcu dodaæ posiekane niezbyt drobno orzechy, wymieszaæ, w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika piec na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Najprostsze ciasto owocowe"
Sk³adniki:
6 ³y¿ek m±ki
6 ³y¿ek cukru
3 jajka
0.75 kostki mas³a
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
20 dag ¶wie¿ych owoców bez pestek (¶liwek, wi¶ni, agrestu)
mas³o do smarowania
tarta bu³ka
cukier puderSposób wykonania:
Mas³o rozpu¶ciæ, gdy trochê ostygnie, dodaæ cukier, m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptê soli. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ i dodaæ owoce. Ciasto wlaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku na z³oty kolor. Gotowe, ostudzone ciasto posypaæ cukrem pudem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Mazurek cygañski"
Sk³adniki:
5 jajek
4 p³askie ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
4 czubate ³y¿ki cukru
5 dag rodzynek
5 dag sma¿onej posiekanej skórki pomarañczowej
5 dag pokrajanych migda³ków
5 dag po³amanych orzechów
5 dag pokrojonych w paski miêkkich suszonych ¶liwek
mas³o
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki bu³ki tartejSposób wykonania:
Wszytkie bakalie obsypaæ ³y¿k± m±ki. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodawaæ do nich po trochu m±kê, ca³y czas mieszaj±c, wymieszaæ z pian±. Otrzyman± masê wymieszaæ z bakaliami i roz³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze na grubo¶æ 1cm. Wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szarlotka bez pieczenia"
Sk³adniki:
1 opakowanie budyniu ¶mietankowego
5-6 ³y¿ek ¿elatyny
2 ³y¿ki mas³a
0.25 l mleka
4-5 ³y¿ek cukru pudru
0.5 kg winnych jab³ek
1 szklanka bitej ¶mietanySposób wykonania:
¯elatynê zalaæ 6-8 ³y¿kami zimnego mleka. Resztê mleka zagotowaæ, dodaæ 2 ³y¿ki mas³a i ugotowaæ budyñ. Gdy nieco ostygnie, utrzeæ go z cukrem i rozpuszczon± ¿elatyn±. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce, wymieszaæ z cukrem, dodawaæ porcjami do budyniu. Masê prze³o¿yæ do tortownicy, wstawiæ na 1-2 godziny do lodówki. Zimne ciasto prze³o¿yæ na talerz i przyozdobiæ bit± ¶mietan±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pascha"
Sk³adniki:
0.5 kg ¶wie¿ego, bia³ego sera
3 ¿ó³tka
1 kostka mas³a
0.5 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
10 dag rodzynków
1 szklanka gêstej ¶mietany
2 ³y¿ki skórki cytrynowej
szczypta soliSposób wykonania:
Ser zmieliæ i prze³o¿yæ do makutry. Dodaæ ma³ymi porcjami mas³o, ¿ó³tka, cukier i ucieraæ drewnian± pa³k± tak d³ugo, a¿ masa stanie siê puszysta. Wlaæ ¶mietanê i ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Dodaæ rodzynki i posiekan± skórkê cytrynow±. Jeszcze raz dok³adnie wymieszaæ. Masê prze³o¿yæ do formy i wstawiæ do lodówki na oko³o 4 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Biszkopt z owocami:"
Sk³adniki:
4 jajka
1 ³y¿ka cukru
4 ³y¿ki cukru pudru
3 ³y¿eczki gor±cej wody
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki m±ki pszennej
0.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
0.5 kg moreli, wi¶ni lub agrestu
mas³o do wysmarowania blachy
2 ³y¿ki tartej bu³kiSposób wykonania:
Blachê wysmarowaæ mas³em i posypaæ tart± bu³k±. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem i gor±c± wod±. Ubiæ sztywn± pianê z bia³ek, a pod koniec ubijania dodaæ ³y¿kê cukru. Do masy z ¿ó³tek dodaæ pianê, przesian± m±kê pszenn±, ziemniaczan± i proszek do pieczenia, wymieszaæ, dodaæ pianê i delikatnie wymieszaæ ³y¿k±. Wy³o¿yæ na blachê i u³o¿yæ owoce (morele pokrajane na po³ówki, wi¶nie bez pestek). Piec w temperaturze oko³o 180 C. Zimne ciasto posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciastka z rodzynkami"
Sk³adniki:
1 szklanka m±ki
0.75 szklanki rodzynek
0.5 kostki mas³a
0.5 szklanki cukru
2 jajkaSposób wykonania:
Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ na puszyst± masê mas³o z cukrem, wbiæ jaja, dodaæ m±kê, odcedzone rodzynki i ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ. Na wysmarowanej mas³em i posypan± m±k± blachê ³y¿eczk± nak³adaæ ciasteczka, uwa¿aj±c aby nie by³y zbyt blisko siebie – po u³o¿eniu ciasteczek lekko sp³aszczyæ je rêk±. Piec na z³oty kolor w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Keks"
Sk³adniki:
3 szklanki m±ki
1 kostka mas³a
1 szklanka cukru
4 jajka
15 dag ró¿nych owoców kandyzowanych
10 dag rodzynków
1 ³y¿eczka spirytusu
2 ³y¿ki proszku do pieczenia
odrobina soliSposób wykonania:
Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ mas³o z cukrem i odrobin± soli, dodaæ jajka i dalej ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Ca³y czas ucieraj±c ciasto, dodawaæ porcjami przesian± m±kê. Gdy masa stanie siê jednolita, dodaæ proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Blachê do pieczenia wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±. Piec oko³o 40-45 minut w temperaturze oko³o 200 C (na z³oty kolor).Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ciasteczka serowe"
Sk³adniki:
3 szklanki m±ki
25 dag bia³ego sera
1 szklanka cukru
1 jajko
2 ³y¿ki ¶mietany
2 ³y¿ki mleka
1 cukier waniliowy
3 ³y¿eczki proszku do pieczeniaSposób wykonia:
Ser zmieliæ, dodaæ cukier, mleko, ¶mietanê, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i co³o¶æ bardzo dok³adnie wyrobiæ. Rozwa³kowaæ na niezbyt gruby placek i wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach. Ka¿de posmarowaæ "roztrzepanym" jajkiem i oprószyæ cukrem. Blachê oprószyæ m±k±, uk³adaæ na niej ciasteczka i piec oko³o 10 minut w temperaturze oko³o 180 C, na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Rogaliki z bia³ego sera"
Sk³adniki:
25 dag m±ki
25 dag margaryny
25 dag bia³ego sera
d¿em o dowolnym smaku
cukierSposób wykonania:
Z m±ki, margaryny i utartego sera zagnie¶æ ciasto i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1 godzinê, a¿ dobrze siê sch³odzi. Nastêpnie rozwa³kowaæ i wycinaæ z ciasta ¶redniej wielko¶ci trójk±ty. Nape³niæ d¿emem, uformowaæ ma³e rogaliki i prze³o¿yæ na blachê – piec w nagrzanym do oko³o 170 C piekarniku przez oko³o 15-20 minut, na z³oty kolor. Po wyjêciu posypaæ na gor±co cukrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
Post edited by: Xawier, at: 2005/04/14 14:48
MateuszParticipant"Rogaliki dro¿d¿owe"
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki
0.25 szklanki wody
1 kostka stopionego mas³a
2 dag dro¿d¿y
szczypta soli
konfitura w wi¶ni lub porzeczekSposób wykonania:
Dro¿d¿e wymieszaæ z ciep³± wod±, pozostawiæ aby wyros³y. M±kê, sól i 0.25 kostki stopionego mas³a wymieszaæ w misce, dodaæ dro¿d¿e. Wyrobiæ ciasto, tak aby odchodzi³o od rêki i pozostawiæ do wyro¶niêcia. Z wyro¶niêtego ciasta rozwa³kowaæ na stolnicy placek grubo¶ci 0.5 cm, posmarowaæ stopionym mas³em i z³o¿yæ go na trzy czê¶ci. Jeszcze raz rozwa³kowaæ prostok±t, posmarowaæ reszt± mas³a i z³o¿yæ na pó³. Ponownie rozwa³kowaæ, wykrawaæ trójk±ty, nak³adaæ ³y¿eczk± konfiturê i zwijaæ rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szasz³yki z w±tróbek gêsich"
Sk³adniki:
50 dag w±tróbek gêsich
12 dag s³oniny lub ugotowanego boczku wêdzonego
10 dag cebuli
sól, pieprzSposób wykonania:
W±tróbki op³ukaæ, osuszyæ, pokrajaæ na 24 plasterki ¶rednicy 4 cm. S³oninê lub boczek pokrajaæ na 20 cienkich plasterków tej samej wielko¶ci co ±tróbka. Cebulê pokrajaæ w cienkie kr±¿ki. Przygotowaæ 4 patyczki drewniane. W±tróbkê nabijaæ na patyczki na przemian z plastrami boczku i cebuli. Szasz³yki sma¿yæ ze wszystkich stron na grilu. Pod koniec sma¿enia dodaæ sól i pieprz.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szasz³yki z kie³basy i sera"
Sk³adniki:
20 dag kie³basy
15 dag pieczarek
5 dag ¿ó³tego sera (gouda lub innego)
2 cebule
2 pomidory
pieprz, sólSposób wykonania:
Kie³basê umyæ w ciep³ej wodzie, zdj±æ b³onê i pokrajaæ w pllasterki. Pieczarki umyæ i przyci±æ trzonki. pokrajaæ ser, cebulê i pomidory w plasterki o wielko¶ci zbli¿onej do wêdliny. Na patyczki lub ro¿enki nadziaæ: kie³basê, pomidory, pieczarki, cebulê, ser, posypaæ lekko pieprzem i sol±. Upiec na grilu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts