Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Partia nr 11 #43765
    Mateusz
    Participant

    "Makaroniki"

    Sk³adniki:
    25 dag ³uskanych orzechów laskowych
    4 bia³ka
    0.5 ³y¿eczki cynamonu
    0.5 ³y¿eczki zmielonych go¼dzików
    skórka otarta z pomarañczy (uprzednio wyparzonej)
    25 da cukru
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaj±c cukier zmieszany z przyprawami (skórka pomarañczowa, cynamon, go¼dziki), po czym dodaæ zmielone orzechy. Blachê wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±, uk³adaæ na niej ma³e kulki lub inne kszta³y formowane z masy. Piec w temperaturze 140 C a¿ nabior± z³otego koloru (oko³o 25 minut).

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43764
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka prosta"

    Sk³adniki:
    20 dag kruchych ciasteczek
    0.5 kg jab³ek
    20 dag cukru
    cukier waniliowy
    0.5 ³y¿eczki mas³a
    2 bia³ka
    0.5 cytryny lub sok z cytryny
    bu³ka tarta
    cynamon

    Sposób wykonania:
    Tortownicê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ tart± bu³k±, wy³o¿yæ ciasteczkami, zape³niaj±c wolne miejsce pokruszonymi. Jab³ka obraæ, pokroiæ w plastry, odrzucaj±c gniazda nasienne, w³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, po³owê cukru, cukier waniliowy i dusiæ oko³o 5 minut. Podduszone jab³ka wy³o¿yæ równ± warstw± na ciasteczka. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i nadal ubijaj±c, dodawaæ stopniowo resztê cukru i sok z cytryny. Wy³o¿yæ pianê na jab³ka, równo rozprowadziæ, wstawiæ do letniego piekarnika i piec, a¿ piana nabierze jasnoz³otego koloru.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43763
    Mateusz
    Participant

    "Keks orzechowy na bia³kach"

    Sk³adniki:
    7-8 jajek
    laska wanilii lub cukier waniliowy
    3 szklanki m±ki
    25 dag ³uskanych orzechów w³oskich
    2 szklanki cukru
    1 kostka mas³a
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    mas³o i tarta bu³ka do formy

    Sposób wykonania:
    Ubiæ bardzo sztywn± pianê z bia³ek, dodaæ drobno pokrajan± waniliê, dodawaæ po trochu cukier, ucieraj±c pianê wa³kiem-kulk± (10 minut). Nastêpnie dodawaæ po trochu m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i jednocze¶nie wlewaæ stopione mas³o, ca³y czas ucieraj±c. Na koñcu dodaæ posiekane niezbyt drobno orzechy, wymieszaæ, w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika piec na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43762
    Mateusz
    Participant

    "Najprostsze ciasto owocowe"

    Sk³adniki:
    6 ³y¿ek m±ki
    6 ³y¿ek cukru
    3 jajka
    0.75 kostki mas³a
    2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
    20 dag ¶wie¿ych owoców bez pestek (¶liwek, wi¶ni, agrestu)
    mas³o do smarowania
    tarta bu³ka
    cukier puder

    Sposób wykonania:
    Mas³o rozpu¶ciæ, gdy trochê ostygnie, dodaæ cukier, m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptê soli. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ i dodaæ owoce. Ciasto wlaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku na z³oty kolor. Gotowe, ostudzone ciasto posypaæ cukrem pudem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43759
    Mateusz
    Participant

    "Mazurek cygañski"

    Sk³adniki:
    5 jajek
    4 p³askie ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    4 czubate ³y¿ki cukru
    5 dag rodzynek
    5 dag sma¿onej posiekanej skórki pomarañczowej
    5 dag pokrajanych migda³ków
    5 dag po³amanych orzechów
    5 dag pokrojonych w paski miêkkich suszonych ¶liwek
    mas³o
    1 ³y¿ka m±ki
    2 ³y¿ki bu³ki tartej

    Sposób wykonania:
    Wszytkie bakalie obsypaæ ³y¿k± m±ki. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodawaæ do nich po trochu m±kê, ca³y czas mieszaj±c, wymieszaæ z pian±. Otrzyman± masê wymieszaæ z bakaliami i roz³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze na grubo¶æ 1cm. Wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43758
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka bez pieczenia"

    Sk³adniki:
    1 opakowanie budyniu ¶mietankowego
    5-6 ³y¿ek ¿elatyny
    2 ³y¿ki mas³a
    0.25 l mleka
    4-5 ³y¿ek cukru pudru
    0.5 kg winnych jab³ek
    1 szklanka bitej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    ¯elatynê zalaæ 6-8 ³y¿kami zimnego mleka. Resztê mleka zagotowaæ, dodaæ 2 ³y¿ki mas³a i ugotowaæ budyñ. Gdy nieco ostygnie, utrzeæ go z cukrem i rozpuszczon± ¿elatyn±. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce, wymieszaæ z cukrem, dodawaæ porcjami do budyniu. Masê prze³o¿yæ do tortownicy, wstawiæ na 1-2 godziny do lodówki. Zimne ciasto prze³o¿yæ na talerz i przyozdobiæ bit± ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43757
    Mateusz
    Participant

    "Pascha"

    Sk³adniki:
    0.5 kg ¶wie¿ego, bia³ego sera
    3 ¿ó³tka
    1 kostka mas³a
    0.5 szklanki cukru pudru
    1 laska wanilii
    10 dag rodzynków
    1 szklanka gêstej ¶mietany
    2 ³y¿ki skórki cytrynowej
    szczypta soli

    Sposób wykonania:
    Ser zmieliæ i prze³o¿yæ do makutry. Dodaæ ma³ymi porcjami mas³o, ¿ó³tka, cukier i ucieraæ drewnian± pa³k± tak d³ugo, a¿ masa stanie siê puszysta. Wlaæ ¶mietanê i ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Dodaæ rodzynki i posiekan± skórkê cytrynow±. Jeszcze raz dok³adnie wymieszaæ. Masê prze³o¿yæ do formy i wstawiæ do lodówki na oko³o 4 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43756
    Mateusz
    Participant

    "Biszkopt z owocami:"

    Sk³adniki:
    4 jajka
    1 ³y¿ka cukru
    4 ³y¿ki cukru pudru
    3 ³y¿eczki gor±cej wody
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki m±ki pszennej
    0.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    0.5 kg moreli, wi¶ni lub agrestu
    mas³o do wysmarowania blachy
    2 ³y¿ki tartej bu³ki

    Sposób wykonania:
    Blachê wysmarowaæ mas³em i posypaæ tart± bu³k±. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem i gor±c± wod±. Ubiæ sztywn± pianê z bia³ek, a pod koniec ubijania dodaæ ³y¿kê cukru. Do masy z ¿ó³tek dodaæ pianê, przesian± m±kê pszenn±, ziemniaczan± i proszek do pieczenia, wymieszaæ, dodaæ pianê i delikatnie wymieszaæ ³y¿k±. Wy³o¿yæ na blachê i u³o¿yæ owoce (morele pokrajane na po³ówki, wi¶nie bez pestek). Piec w temperaturze oko³o 180 C. Zimne ciasto posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43755
    Mateusz
    Participant

    "Ciastka z rodzynkami"

    Sk³adniki:
    1 szklanka m±ki
    0.75 szklanki rodzynek
    0.5 kostki mas³a
    0.5 szklanki cukru
    2 jajka

    Sposób wykonania:
    Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ na puszyst± masê mas³o z cukrem, wbiæ jaja, dodaæ m±kê, odcedzone rodzynki i ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ. Na wysmarowanej mas³em i posypan± m±k± blachê ³y¿eczk± nak³adaæ ciasteczka, uwa¿aj±c aby nie by³y zbyt blisko siebie – po u³o¿eniu ciasteczek lekko sp³aszczyæ je rêk±. Piec na z³oty kolor w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43754
    Mateusz
    Participant

    "Keks"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    1 kostka mas³a
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    15 dag ró¿nych owoców kandyzowanych
    10 dag rodzynków
    1 ³y¿eczka spirytusu
    2 ³y¿ki proszku do pieczenia
    odrobina soli

    Sposób wykonania:
    Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ mas³o z cukrem i odrobin± soli, dodaæ jajka i dalej ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Ca³y czas ucieraj±c ciasto, dodawaæ porcjami przesian± m±kê. Gdy masa stanie siê jednolita, dodaæ proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Blachê do pieczenia wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±. Piec oko³o 40-45 minut w temperaturze oko³o 200 C (na z³oty kolor).

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43753
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka serowe"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    25 dag bia³ego sera
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 ³y¿ki ¶mietany
    2 ³y¿ki mleka
    1 cukier waniliowy
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia

    Sposób wykonia:
    Ser zmieliæ, dodaæ cukier, mleko, ¶mietanê, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i co³o¶æ bardzo dok³adnie wyrobiæ. Rozwa³kowaæ na niezbyt gruby placek i wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach. Ka¿de posmarowaæ "roztrzepanym" jajkiem i oprószyæ cukrem. Blachê oprószyæ m±k±, uk³adaæ na niej ciasteczka i piec oko³o 10 minut w temperaturze oko³o 180 C, na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Partia nr 11 #43752
    Mateusz
    Participant

    "Rogaliki z bia³ego sera"

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    25 dag margaryny
    25 dag bia³ego sera
    d¿em o dowolnym smaku
    cukier

    Sposób wykonania:
    Z m±ki, margaryny i utartego sera zagnie¶æ ciasto i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1 godzinê, a¿ dobrze siê sch³odzi. Nastêpnie rozwa³kowaæ i wycinaæ z ciasta ¶redniej wielko¶ci trójk±ty. Nape³niæ d¿emem, uformowaæ ma³e rogaliki i prze³o¿yæ na blachê – piec w nagrzanym do oko³o 170 C piekarniku przez oko³o 15-20 minut, na z³oty kolor. Po wyjêciu posypaæ na gor±co cukrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    Post edited by: Xawier, at: 2005/04/14 14:48

    in reply to: Partia nr 11 #43751
    Mateusz
    Participant

    "Rogaliki dro¿d¿owe"

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki
    0.25 szklanki wody
    1 kostka stopionego mas³a
    2 dag dro¿d¿y
    szczypta soli
    konfitura w wi¶ni lub porzeczek

    Sposób wykonania:
    Dro¿d¿e wymieszaæ z ciep³± wod±, pozostawiæ aby wyros³y. M±kê, sól i 0.25 kostki stopionego mas³a wymieszaæ w misce, dodaæ dro¿d¿e. Wyrobiæ ciasto, tak aby odchodzi³o od rêki i pozostawiæ do wyro¶niêcia. Z wyro¶niêtego ciasta rozwa³kowaæ na stolnicy placek grubo¶ci 0.5 cm, posmarowaæ stopionym mas³em i z³o¿yæ go na trzy czê¶ci. Jeszcze raz rozwa³kowaæ prostok±t, posmarowaæ reszt± mas³a i z³o¿yæ na pó³. Ponownie rozwa³kowaæ, wykrawaæ trójk±ty, nak³adaæ ³y¿eczk± konfiturê i zwijaæ rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43713
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yki z w±tróbek gêsich"

    Sk³adniki:
    50 dag w±tróbek gêsich
    12 dag s³oniny lub ugotowanego boczku wêdzonego
    10 dag cebuli
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    W±tróbki op³ukaæ, osuszyæ, pokrajaæ na 24 plasterki ¶rednicy 4 cm. S³oninê lub boczek pokrajaæ na 20 cienkich plasterków tej samej wielko¶ci co ±tróbka. Cebulê pokrajaæ w cienkie kr±¿ki. Przygotowaæ 4 patyczki drewniane. W±tróbkê nabijaæ na patyczki na przemian z plastrami boczku i cebuli. Szasz³yki sma¿yæ ze wszystkich stron na grilu. Pod koniec sma¿enia dodaæ sól i pieprz.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43712
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yki z kie³basy i sera"

    Sk³adniki:
    20 dag kie³basy
    15 dag pieczarek
    5 dag ¿ó³tego sera (gouda lub innego)
    2 cebule
    2 pomidory
    pieprz, sól

    Sposób wykonania:
    Kie³basê umyæ w ciep³ej wodzie, zdj±æ b³onê i pokrajaæ w pllasterki. Pieczarki umyæ i przyci±æ trzonki. pokrajaæ ser, cebulê i pomidory w plasterki o wielko¶ci zbli¿onej do wêdliny. Na patyczki lub ro¿enki nadziaæ: kie³basê, pomidory, pieczarki, cebulê, ser, posypaæ lekko pieprzem i sol±. Upiec na grilu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 158 total)