Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43711
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yczki"

    Sk³adniki:
    40 dag wieprzowiny lub wo³owiny (polêdwica, rostbef, antrykot)
    10 dag boczku wêdzonego
    7 dag kie³basy
    3 cebule
    seler, jab³ko, sól, pieprz, papryka
    2 ³y¿eczki oliwy

    Sposób wykonania;
    Umyte miêso pokrajaæ w kostkê, pozosta³e sk³adniki w niezbyt cienkie plastry. Nabijaæ na patyczki na przemian wszystkie sk³adniki; posoliæ, oprószyæ pieprzem i papryk±, skropiæ oliw± i upiec na grilu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43710
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yk z kurczaka"

    Sk³adniki:
    1 kurczak
    oko³o 20 plasterków wêdzonego boczku
    15 dag pieczarek
    posiekana natka pietruszki

    Sposób wykonania:
    Miêso podzieliæ na niewielkie kawa³eczki. Ka¿dy posoliæ, oprószyæ pieprzem, zawin±æ w plasterek boczku. Na szpikulec nak³adaæ krojon± na pó³ pieczarkê i tak na przemian, kurczaka i peczarkê. Sma¿yæ na grilu. Podawaæ posypane natk± pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43709
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yki wo³owe"

    Sk³adniki:
    50 dag polêdwicy
    15 dag wêdzonego boczku
    3 cebule
    6 pomidorów
    2 ³y¿ki oliwy
    1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych (estragon, sza³wia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
    sól, pieprz
    4 z±bki czosnku
    2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku

    Sposób wykonania:
    Umyte miêso oczy¶ciæ z b³on, pokrajaæ w plastry w poprzek w³ókien i rozbiæ t³uczkiem. Ka¿dy plaster posypaæ zio³ami, pokropiæ sokiem z cytryny i oliw±, u³o¿yæ jeden na drugim i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (mo¿na przechowaæ w lodówce). Boczek pokrajaæ w plasterki. Obrane i op³ukane cebule oraz pomidory pokrajaæ w do¶æ grube plasterki. Plastry miêsa pokroiæ na kawa³ki o ¶rednicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szasz³yków nadziewaæ kolejno miêso, boczek, cebulê i pomidory. Sma¿yæ na grilu, rumieni±c ze wszystkich stron. Oprószyæ sol± i pieprzem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43574
    Mateusz
    Participant

    "Kaczka z jab³kami"

    Sk³adniki:
    1 du¿a kaczka
    2 ³y¿eczki soli
    0.25 ³y¿eczki pieprzu
    2 z±bki czosnku
    3-4 jab³ka
    12 suszonych ¶liwek
    1 jajko
    4 ³y¿ki tartej bu³ki
    2 ³y¿ki cukru

    Sposób wykonania:
    ¦liwki namoczyæ w gor±cej wodzie na oko³o 2 godziny, odcedziæ i usun±æ z nich pestki. Kaczkê umyæ. Czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ kaczkê. Jab³ka obraæ, pokroiæ w kostkê, a nastêpnie wymieszaæ ze ¶liwkami, jajkiem, tart± bu³kê i cukier. Farszem tym nadziaæ kaczkê, zaszyæ otwór, a kaczkê lekko ponak³uwaæ widelcem, ¿ebyæ siê t³uszcz dobrze wytopi³. Brytfannê wysmarowaæ mas³em, po³o¿yæ na niej kaczkê i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temperatury oko³o 200 C. Piec oko³o 0.5 godziny, nastêpnie zmniejszyæ temperaturê do oko³o 170 C i piec jeszcze oko³o 2.5 godziny, a¿ bêdzie miêkka.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43573
    Mateusz
    Participant

    "Duszona gê¶"

    Sk³adniki:
    1 du¿a gê¶
    0.5 szklanki m±ki
    2 ³y¿eczki soli
    1.5 ³y¿eczki pieprzu
    1-2 z±bki czosnku
    3 ³y¿ki gêsiego smalcu
    2 cebule
    2 szklanki wrz±tku
    1 listek laurowy

    Sposób wykonania:
    Gê¶ podzieliæ na porcje, usun±æ skórê i t³uszcz (t³uszcz przetopiæ na smalec). Czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ kawa³ki gêsi, postawiæ na noc w ch³odnym miejscu. T³uszcz rozgrzaæ w p³askim szerokim garku, kawa³ki gêsi obtaczaæ w m±ce i wk³adaæ do rondla po 3-4 porcje. Sma¿yæ a¿ bêd± rumiane, wyjmowaæ na talerz i sma¿yæ kolejne porcje. Nastêpnie wsypaæ cebulê do t³uszczu, usma¿yæ na ciemnoz³oty kolor, w³o¿yæ z powrotem porcje gêsi, wlaæ wodê, dodaæ listek laurowy i dusiæ pod przykryciem oko³o 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawaæ z pieczonymi jab³kami lub borówkami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43572
    Mateusz
    Participant

    "Ryba po Gdañsku"

    Sk³adniki:
    karp, sandacz lub lin (oko³o 1.5 kg)
    6 dag suszonych grzybów
    2 ³y¿ki m±ki
    4 ³y¿ki oleju
    1 ³y¿ka mas³a
    1 por
    3 cebule
    1 machewka
    1 seler
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz, s³odka papryka

    Sposób wykonania:
    Grzyby umyæ, namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, a nastêpnie ugotowaæ tej samej wodzie. Rybê oskrobaæ, wypatroszyæ, odci±æ ³eb i p³etwy, umyæ. Pokroiæ w dzwonka, natrzeæ sol± i odstawiæ na 15 minut. Warzywa obraæ, umyæ. Marchewkê i seler pokroiæ w paski, a cebulê i por w kr±¿ki. Grzyby odcedziæ na sicie (wywar zachowaæ), po³owê pokroiæ w paski. 2 ³y¿ki oleju rozgrzaæ w rondlu, wrzuciæ warzywa, zrumieniæ. Wlaæ pó³ szklanki wywaru z grzybów, dodaæ grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, dusiæ pod przykryciem 15 minut. Rybê obtoczyæ w m±ce, zrumieniæ na patelni. W³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, dusiæ oko³o 0.5 godziny. Ostro¿nie wyj±æ na pó³misek i ob³o¿yæ duszonymi warzywami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43571
    Mateusz
    Participant

    "Marynowane ¶ledzie"

    Sk³adniki:
    3 ¶ledzie solone
    4 cebule
    0.5 szklanki octu
    0.25 szklanki wody
    2 ³y¿eczki cukru
    4-6 ziarenek zela angielskiego
    0.5 ³y¿eczki nasion kolendry
    0.5 ³y¿eczki ziaren goryczy
    kilka ziarenek pieprzu
    2 go¼dziki
    2 listki laurowe
    0.25 szklanki gêstej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    ¦ledzie wymoczyæ w zimnej wodzie przez noc. Obraæ ze skóry, usun±æ o¶ci. Pokrajaæ w dzwonka, u³o¿yæ warstwami na przemian z cebul± w s³oiku z zakrêtk±. Ocet, wodê, cukier, przyprawy korzenne zagotowaæ, ostudziæ, zalaæ ¶ledzie, zakrêciæ wieczko, wstrz±saj±c kilka razy, postawiæ w ch³odnym miejscu na dwa dni. Wy³o¿yæ ¶ledzie na salaterkê, ¶mietanê wymieszaæ z ma³a ilo¶cia marynaty, polaæ ¶ledzie i cebulê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43570
    Mateusz
    Participant

    "Kulki rybne"

    Sk³adniki:
    1 kg ¶wie¿ego ³ososia, pstr±ga lub karpia
    1 ³y¿ka soli
    0.5 ³y¿eczki pieprzu
    6 ³y¿ek mas³a
    6 ³y¿ek m±ki
    4 ³y¿ki gêstej ¶mietany
    0.5 szklanki oleju do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Usun±æ o¶ci, obraæ ze skóry. Rybê zmieliæ, przyprawiæ sol± i pieprzem. Mas³o utrzeæ, dodaæ m±kê, ubijaj±c dok³adnie wymieszaæ z ryb±, wlaæ ¶mietanê, starannie wymieszaæ. Formowaæ kulki wielko¶ci w³oskiego orzecha. Olej rozgrzaæ na patelni, sma¿yæ do zrumienienia ze wszystkich stron. Podawaæ na gor±co z majonezem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43553
    Mateusz
    Participant

    "Ryba sma¿ona"

    Sk³adniki:
    1 kg ryby
    sól, pieprz
    3 ³y¿ki m±ki
    olej do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Rybê oskrobaæ, wypatroszyæ, usun±æ o¶ci. Pokrajaæ w dzwonki, obtoczyæ w m±ce, oprószyæ pieprzem. Wk³adaæ na patelniê z rozgrzanym t³uszczem, sma¿yæ, rumieni±c równomiernie na jasnoz³oty kolor. Oprószyæ sol±. Przykryæ patelniê i parê minut potrzymaæ na wolnym ogniu, odkryæ i chwilê sma¿yæ, a¿ bêd± chrupkie.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43552
    Mateusz
    Participant

    "Sos szary Polski"

    Sk³adniki"
    1.5 ³y¿ki mas³a
    1.5 ³y¿ki m±ki
    1.5 szklanki roso³u z ryby
    4 ³y¿eczki cukru
    sok z cytryny lub ocet winny
    rodzynki
    migda³y

    Sposób wykonania:
    Mas³a stopiæ, dodaæ przesian± m±kê, zrumieniæ mieszaj±c, dolaæ wywar z ryby, wymieszaæ, gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ bêdzie gêsty. Na suchej patelni zrumieniæ cukier, rozprowadziæ wod±, wlaæ do sosu, dodaæ obrane ze skórki (po uprzednim sparzeniu) i drobno pokrajane migda³y i rodzynki, przyprawiæ sol±, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43551
    Mateusz
    Participant

    "Pstr±g na niebiesko"

    Sk³adniki:
    1 pstr±g
    1 szklanka czerwonego wina
    2 szklanki wody
    1 ³y¿ka octu
    w³oszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
    1 ³y¿ka mas³a
    sól

    Sposób wykonania:
    Do g³êbokiego garnka wlaæ wodê i czerwone wino (w proporcji 2 czê¶ci wody na 1 czê¶æ wina), dodaæ octu, sól i obran±, umyt± i pokrojon± w³oszczyznê. Gotowaæ 10 minut po czym zdj±æ garnek z ognia i w³o¿yæ oczyszczonego pstr±ga, który natychmiast zb³êkitnieje. Postawiæ garnek ponownie na ogniu i wolno gotowaæ 30 minut nie dopuszczaj±c do wrzenia. Nastêpnie wyj±æ pstr±ga i posmarowaæ mas³em, ¿eby b³yszcza³. Podawaæ z majonezem lub innym sosem nadaj±cym siê do ryb.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43550
    Mateusz
    Participant

    "¦led¼ w sosie majonezowym"

    Sk³adniki:
    2 filety ze ¶ledzi (najlepsze z ma³osolnych z przyprawami)
    1 cebula
    1 ogórek kwaszony
    2 jajka
    1 jab³ko
    1 szklanka majonezu
    sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
    pieprz
    1 sa³ata zielona (li¶cie do dekoracji)

    Sposób wykonania:
    Filety wymoczyæ, pokrajaæ w paski. Cebulê obraæ, pokrajaæ w cienkie plasterki, ogórki po obraniu ze skórki – w grub± kostkê, jab³ko – po obraniu i usuniêciu gniazd nasiennych, pokrajaæ w paseczki lub zetrzeæ na tarce o grubych otworach i skropiæ sokiem z cytrynowym lub octem winnym, ¿eby nie ¶ciemnia³o. Wymieszaæ delikatnie, dodaæ majonez, popieprzyæ, jeszcze raz wymieszaæ. Wy³o¿yæ salaterkê li¶æmi zielonej sa³aty, wy³o¿yæ na to sa³atkê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43549
    Mateusz
    Participant

    "Ryba duszona z chrzanem"

    Sk³adniki:
    ok. 1 kg ryby (sandacz, szczupak, pstr±g)
    0.5 szklanki tarego chrzanu
    4 ³y¿ki mas³a
    0.5 szklanki ¶mietany
    sól

    Sposób wykonania:
    Rybê oskrobaæ, oprawiæ, pokrajaæ w dzwonka, posoliæ. U³o¿yæ w rondlu (w jedej, a jeszcze lepiej w dwóch warstwach), przek³adaj±c mas³em i tartym chrzanem, zalaæ ¶mietan±. Dusiæ na wolnym ogniu. Nale¿y uwa¿aæ, aby ryba nie rozsypa³a siê i nie przywar³a do rondla (trzeba nim potrz±saæ od czasu do czasu).

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43541
    Mateusz
    Participant

    "Szasz³yk ze ¶ledzi"

    Sk³adniki:
    1 kg ¶wie¿ych ¶ledzi
    20-25 dag przero¶niêtego boczku wêdzonego
    8 cebul
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    ¦ledzie wymoczyæ, oczy¶ciæ, wyj±æ o¶ci. P³aty ¶ledzi i boczek pokrajaæ w prostok±ty o d³ugo¶ci 3 cm. Cebule pokrajaæ w grubr plastry. Na³o¿yæ na patyczki kolejno – ¶ledzia, boczek, cebulê. Oprószyæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem. Piec 15-30 minut w zale¿no¶æi od temperatury piekarnika. Podawaæ na gor±co.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43540
    Mateusz
    Participant

    "Sznycelki rybne z czosnkiem"

    Sk³adniki:
    1 kg ryby (np. sielawa, p³oæ)
    1 cebula
    4 z±bki czosnku
    2 jajka
    1 bu³ka
    1 szklanka mleka
    2 ³y¿ki oleju
    natka pietruszki
    mas³o
    tarta bu³ka
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Ryby oskrobaæ, oprawiæ, umyæ, zmieliæ razem z czosnkiem i cebul±, posoliæ, dodaæ namoczon± w mleku i dobrze odci¶niêt± bu³kê, jajka, posiekan± natkê pietruszki, olej, pieprz, sól i tart± bu³kê. Wszystko razem dok³adnie wymieszaæ. Uformowaæ sznycelki, obotoczyæ w tartej bu³ce i prze³o¿yæ na wysmaowan± mas³em i posypan± tart± bu³k± brytfannê lub do naczynia ¿aroodpornego. Piec oko³o 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Mo¿na te¿ usma¿yæ na patelni.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 158 total)