Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Szasz³yczki"
Sk³adniki:
40 dag wieprzowiny lub wo³owiny (polêdwica, rostbef, antrykot)
10 dag boczku wêdzonego
7 dag kie³basy
3 cebule
seler, jab³ko, sól, pieprz, papryka
2 ³y¿eczki oliwySposób wykonania;
Umyte miêso pokrajaæ w kostkê, pozosta³e sk³adniki w niezbyt cienkie plastry. Nabijaæ na patyczki na przemian wszystkie sk³adniki; posoliæ, oprószyæ pieprzem i papryk±, skropiæ oliw± i upiec na grilu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szasz³yk z kurczaka"
Sk³adniki:
1 kurczak
oko³o 20 plasterków wêdzonego boczku
15 dag pieczarek
posiekana natka pietruszkiSposób wykonania:
Miêso podzieliæ na niewielkie kawa³eczki. Ka¿dy posoliæ, oprószyæ pieprzem, zawin±æ w plasterek boczku. Na szpikulec nak³adaæ krojon± na pó³ pieczarkê i tak na przemian, kurczaka i peczarkê. Sma¿yæ na grilu. Podawaæ posypane natk± pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szasz³yki wo³owe"
Sk³adniki:
50 dag polêdwicy
15 dag wêdzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 ³y¿ki oliwy
1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych (estragon, sza³wia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 z±bki czosnku
2 ³y¿ki posiekanego szczypiorkuSposób wykonania:
Umyte miêso oczy¶ciæ z b³on, pokrajaæ w plastry w poprzek w³ókien i rozbiæ t³uczkiem. Ka¿dy plaster posypaæ zio³ami, pokropiæ sokiem z cytryny i oliw±, u³o¿yæ jeden na drugim i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (mo¿na przechowaæ w lodówce). Boczek pokrajaæ w plasterki. Obrane i op³ukane cebule oraz pomidory pokrajaæ w do¶æ grube plasterki. Plastry miêsa pokroiæ na kawa³ki o ¶rednicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szasz³yków nadziewaæ kolejno miêso, boczek, cebulê i pomidory. Sma¿yæ na grilu, rumieni±c ze wszystkich stron. Oprószyæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kaczka z jab³kami"
Sk³adniki:
1 du¿a kaczka
2 ³y¿eczki soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
2 z±bki czosnku
3-4 jab³ka
12 suszonych ¶liwek
1 jajko
4 ³y¿ki tartej bu³ki
2 ³y¿ki cukruSposób wykonania:
¦liwki namoczyæ w gor±cej wodzie na oko³o 2 godziny, odcedziæ i usun±æ z nich pestki. Kaczkê umyæ. Czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ kaczkê. Jab³ka obraæ, pokroiæ w kostkê, a nastêpnie wymieszaæ ze ¶liwkami, jajkiem, tart± bu³kê i cukier. Farszem tym nadziaæ kaczkê, zaszyæ otwór, a kaczkê lekko ponak³uwaæ widelcem, ¿ebyæ siê t³uszcz dobrze wytopi³. Brytfannê wysmarowaæ mas³em, po³o¿yæ na niej kaczkê i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temperatury oko³o 200 C. Piec oko³o 0.5 godziny, nastêpnie zmniejszyæ temperaturê do oko³o 170 C i piec jeszcze oko³o 2.5 godziny, a¿ bêdzie miêkka.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Duszona gê¶"
Sk³adniki:
1 du¿a gê¶
0.5 szklanki m±ki
2 ³y¿eczki soli
1.5 ³y¿eczki pieprzu
1-2 z±bki czosnku
3 ³y¿ki gêsiego smalcu
2 cebule
2 szklanki wrz±tku
1 listek laurowySposób wykonania:
Gê¶ podzieliæ na porcje, usun±æ skórê i t³uszcz (t³uszcz przetopiæ na smalec). Czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ kawa³ki gêsi, postawiæ na noc w ch³odnym miejscu. T³uszcz rozgrzaæ w p³askim szerokim garku, kawa³ki gêsi obtaczaæ w m±ce i wk³adaæ do rondla po 3-4 porcje. Sma¿yæ a¿ bêd± rumiane, wyjmowaæ na talerz i sma¿yæ kolejne porcje. Nastêpnie wsypaæ cebulê do t³uszczu, usma¿yæ na ciemnoz³oty kolor, w³o¿yæ z powrotem porcje gêsi, wlaæ wodê, dodaæ listek laurowy i dusiæ pod przykryciem oko³o 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawaæ z pieczonymi jab³kami lub borówkami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba po Gdañsku"
Sk³adniki:
karp, sandacz lub lin (oko³o 1.5 kg)
6 dag suszonych grzybów
2 ³y¿ki m±ki
4 ³y¿ki oleju
1 ³y¿ka mas³a
1 por
3 cebule
1 machewka
1 seler
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, s³odka paprykaSposób wykonania:
Grzyby umyæ, namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, a nastêpnie ugotowaæ tej samej wodzie. Rybê oskrobaæ, wypatroszyæ, odci±æ ³eb i p³etwy, umyæ. Pokroiæ w dzwonka, natrzeæ sol± i odstawiæ na 15 minut. Warzywa obraæ, umyæ. Marchewkê i seler pokroiæ w paski, a cebulê i por w kr±¿ki. Grzyby odcedziæ na sicie (wywar zachowaæ), po³owê pokroiæ w paski. 2 ³y¿ki oleju rozgrzaæ w rondlu, wrzuciæ warzywa, zrumieniæ. Wlaæ pó³ szklanki wywaru z grzybów, dodaæ grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, dusiæ pod przykryciem 15 minut. Rybê obtoczyæ w m±ce, zrumieniæ na patelni. W³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, dusiæ oko³o 0.5 godziny. Ostro¿nie wyj±æ na pó³misek i ob³o¿yæ duszonymi warzywami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Marynowane ¶ledzie"
Sk³adniki:
3 ¶ledzie solone
4 cebule
0.5 szklanki octu
0.25 szklanki wody
2 ³y¿eczki cukru
4-6 ziarenek zela angielskiego
0.5 ³y¿eczki nasion kolendry
0.5 ³y¿eczki ziaren goryczy
kilka ziarenek pieprzu
2 go¼dziki
2 listki laurowe
0.25 szklanki gêstej ¶mietanySposób wykonania:
¦ledzie wymoczyæ w zimnej wodzie przez noc. Obraæ ze skóry, usun±æ o¶ci. Pokrajaæ w dzwonka, u³o¿yæ warstwami na przemian z cebul± w s³oiku z zakrêtk±. Ocet, wodê, cukier, przyprawy korzenne zagotowaæ, ostudziæ, zalaæ ¶ledzie, zakrêciæ wieczko, wstrz±saj±c kilka razy, postawiæ w ch³odnym miejscu na dwa dni. Wy³o¿yæ ¶ledzie na salaterkê, ¶mietanê wymieszaæ z ma³a ilo¶cia marynaty, polaæ ¶ledzie i cebulê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Kulki rybne"
Sk³adniki:
1 kg ¶wie¿ego ³ososia, pstr±ga lub karpia
1 ³y¿ka soli
0.5 ³y¿eczki pieprzu
6 ³y¿ek mas³a
6 ³y¿ek m±ki
4 ³y¿ki gêstej ¶mietany
0.5 szklanki oleju do sma¿eniaSposób wykonania:
Usun±æ o¶ci, obraæ ze skóry. Rybê zmieliæ, przyprawiæ sol± i pieprzem. Mas³o utrzeæ, dodaæ m±kê, ubijaj±c dok³adnie wymieszaæ z ryb±, wlaæ ¶mietanê, starannie wymieszaæ. Formowaæ kulki wielko¶ci w³oskiego orzecha. Olej rozgrzaæ na patelni, sma¿yæ do zrumienienia ze wszystkich stron. Podawaæ na gor±co z majonezem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba sma¿ona"
Sk³adniki:
1 kg ryby
sól, pieprz
3 ³y¿ki m±ki
olej do sma¿eniaSposób wykonania:
Rybê oskrobaæ, wypatroszyæ, usun±æ o¶ci. Pokrajaæ w dzwonki, obtoczyæ w m±ce, oprószyæ pieprzem. Wk³adaæ na patelniê z rozgrzanym t³uszczem, sma¿yæ, rumieni±c równomiernie na jasnoz³oty kolor. Oprószyæ sol±. Przykryæ patelniê i parê minut potrzymaæ na wolnym ogniu, odkryæ i chwilê sma¿yæ, a¿ bêd± chrupkie.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sos szary Polski"
Sk³adniki"
1.5 ³y¿ki mas³a
1.5 ³y¿ki m±ki
1.5 szklanki roso³u z ryby
4 ³y¿eczki cukru
sok z cytryny lub ocet winny
rodzynki
migda³ySposób wykonania:
Mas³a stopiæ, dodaæ przesian± m±kê, zrumieniæ mieszaj±c, dolaæ wywar z ryby, wymieszaæ, gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ bêdzie gêsty. Na suchej patelni zrumieniæ cukier, rozprowadziæ wod±, wlaæ do sosu, dodaæ obrane ze skórki (po uprzednim sparzeniu) i drobno pokrajane migda³y i rodzynki, przyprawiæ sol±, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pstr±g na niebiesko"
Sk³adniki:
1 pstr±g
1 szklanka czerwonego wina
2 szklanki wody
1 ³y¿ka octu
w³oszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
1 ³y¿ka mas³a
sólSposób wykonania:
Do g³êbokiego garnka wlaæ wodê i czerwone wino (w proporcji 2 czê¶ci wody na 1 czê¶æ wina), dodaæ octu, sól i obran±, umyt± i pokrojon± w³oszczyznê. Gotowaæ 10 minut po czym zdj±æ garnek z ognia i w³o¿yæ oczyszczonego pstr±ga, który natychmiast zb³êkitnieje. Postawiæ garnek ponownie na ogniu i wolno gotowaæ 30 minut nie dopuszczaj±c do wrzenia. Nastêpnie wyj±æ pstr±ga i posmarowaæ mas³em, ¿eby b³yszcza³. Podawaæ z majonezem lub innym sosem nadaj±cym siê do ryb.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¦led¼ w sosie majonezowym"
Sk³adniki:
2 filety ze ¶ledzi (najlepsze z ma³osolnych z przyprawami)
1 cebula
1 ogórek kwaszony
2 jajka
1 jab³ko
1 szklanka majonezu
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
pieprz
1 sa³ata zielona (li¶cie do dekoracji)Sposób wykonania:
Filety wymoczyæ, pokrajaæ w paski. Cebulê obraæ, pokrajaæ w cienkie plasterki, ogórki po obraniu ze skórki – w grub± kostkê, jab³ko – po obraniu i usuniêciu gniazd nasiennych, pokrajaæ w paseczki lub zetrzeæ na tarce o grubych otworach i skropiæ sokiem z cytrynowym lub octem winnym, ¿eby nie ¶ciemnia³o. Wymieszaæ delikatnie, dodaæ majonez, popieprzyæ, jeszcze raz wymieszaæ. Wy³o¿yæ salaterkê li¶æmi zielonej sa³aty, wy³o¿yæ na to sa³atkê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba duszona z chrzanem"
Sk³adniki:
ok. 1 kg ryby (sandacz, szczupak, pstr±g)
0.5 szklanki tarego chrzanu
4 ³y¿ki mas³a
0.5 szklanki ¶mietany
sólSposób wykonania:
Rybê oskrobaæ, oprawiæ, pokrajaæ w dzwonka, posoliæ. U³o¿yæ w rondlu (w jedej, a jeszcze lepiej w dwóch warstwach), przek³adaj±c mas³em i tartym chrzanem, zalaæ ¶mietan±. Dusiæ na wolnym ogniu. Nale¿y uwa¿aæ, aby ryba nie rozsypa³a siê i nie przywar³a do rondla (trzeba nim potrz±saæ od czasu do czasu).Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szasz³yk ze ¶ledzi"
Sk³adniki:
1 kg ¶wie¿ych ¶ledzi
20-25 dag przero¶niêtego boczku wêdzonego
8 cebul
sól, pieprzSposób wykonania:
¦ledzie wymoczyæ, oczy¶ciæ, wyj±æ o¶ci. P³aty ¶ledzi i boczek pokrajaæ w prostok±ty o d³ugo¶ci 3 cm. Cebule pokrajaæ w grubr plastry. Na³o¿yæ na patyczki kolejno – ¶ledzia, boczek, cebulê. Oprószyæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem. Piec 15-30 minut w zale¿no¶æi od temperatury piekarnika. Podawaæ na gor±co.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sznycelki rybne z czosnkiem"
Sk³adniki:
1 kg ryby (np. sielawa, p³oæ)
1 cebula
4 z±bki czosnku
2 jajka
1 bu³ka
1 szklanka mleka
2 ³y¿ki oleju
natka pietruszki
mas³o
tarta bu³ka
sól, pieprzSposób wykonania:
Ryby oskrobaæ, oprawiæ, umyæ, zmieliæ razem z czosnkiem i cebul±, posoliæ, dodaæ namoczon± w mleku i dobrze odci¶niêt± bu³kê, jajka, posiekan± natkê pietruszki, olej, pieprz, sól i tart± bu³kê. Wszystko razem dok³adnie wymieszaæ. Uformowaæ sznycelki, obotoczyæ w tartej bu³ce i prze³o¿yæ na wysmaowan± mas³em i posypan± tart± bu³k± brytfannê lub do naczynia ¿aroodpornego. Piec oko³o 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Mo¿na te¿ usma¿yæ na patelni.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts