Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 9 #43539
    Mateusz
    Participant

    "Pasta z wêdzonej ryby"

    Sk³adniki:
    1 kg wêdzonej ryby
    10 ³y¿ek mas³a
    1 szklanka ¶mietanki kremówki
    2 ³y¿eczki soku z cytryny lub 0.5 ³y¿eczki octu winnego
    2 ³y¿ki ostrego chrzanu

    Sposób wykonania:
    Pokroiæ rybê na kawa³ki, dodaæ mas³a, chrzan, sok z cytryny i utrzeæ porz±dnie na g³adk± pastê. Ubiæ ¶mietankê i po³±czyæ delikatnie mieszaj±c z past± rybn±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43538
    Mateusz
    Participant

    "Sa³atka z wêdzonej ryby"

    Sk³adniki:
    50 dag wêdzonej ryby (np. sieja, sielawa)
    1 cebula
    4 ³y¿ki oleju lub majonezu
    2 ogórki kwaszone
    1 pomidor
    li¶cie sa³aty
    sól, pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Rybê obraæ ze skóry, usun±æ krêgos³up i o¶ci. Pokrajaæ j± w kostkê, dodaæ drobno posiekan± cebulê i pokrojony ogórek kwaszony, uprzednio obrany ze skórki, wymieszaæ. Doprawiæ do smaku olejem lub majoneze, sol±, pieprzem i odstawiæ na oko³o 1 godzinê do lodówki. Umytymi i os±czonymi z wody li¶æmi sa³aty wy³o¿yæ salaterkê. Pokroiæ pomidora w ósemki. Sa³atê wy³o¿yæ do salaterki, przybraæ z wierzchu natk± pietruszki i pomidorem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43537
    Mateusz
    Participant

    "Ryba po Polsku"

    Sk³adniki:
    1 kg ryby
    0.5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
    1 cebula
    sól, pieprz
    listek laurowy
    ziele angielskie
    5 dag mas³a
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 ³yzki posiekanej zielonej pietruszki

    Sposób wykonania"
    Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, odkrajaæ p³etwy i g³owê, pokroiæ na dzwonka. Warzywa umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, wrzuciæ do rondla z wrz±c± wod±, osoliæ. Gotowaæ przez 20 minut, po czym dodaæ przyprawy. W³o¿yæ rybê, przykryæ, ugotowaæ na wolnym ogniu (oko³o 15 minut). Jajka ugotowane na twardo posiekaæ, mas³o stopiæ, wymieszaæ z posiekan± pietruszk± i jajkami, zagrzaæ.
    Ugotowan± rybê wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ je mieszank± jajek z posiekan± zielon± pietruszk±, ozdobiæ listkami pietruszki i cz±stkami cytryny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43535
    Mateusz
    Participant

    "Ryba sma¿ona panierowana"

    Sk³adniki:
    0.75-1 kg ryby (pstr±g, szczupak, sandacz)
    2 jajka
    2 ³y¿ki m±ki
    10 dag tartej bu³ki
    5 dag smalcu
    sól
    1 ³y¿ka mas³a

    Sposób wykonania:
    Rybê oskrobaæ z ³usek, wypatroszyæ, umyæ i podzieliæ na porcje. Mo¿na usun±æ o¶ci. Oprószyæ sol± i obtaczaæ w przesianej m±ce, nastêpnie maczaæ w roztrzepanym jajku i obtaczaæ w tartej bu³ce. Po obtoczeniu ka¿dej porcji przycisn±æ rêk±, aby panierka nie odstawa³a – powinna dok³adnie przylegaæ do miêsa ryby. Przygotowane w ten sposób kotlety sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu. Obrumienione po obu stronach porcje ryby skropiæ mas³em i wstawiæ na kilka minut do piekarnika, ¿eby dosz³y.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43534
    Mateusz
    Participant

    "Wêdzony ³oso¶ z kawiorem"

    Sk³adniki:
    4 du¿e, cienkie plastry wêdzonego ³ososia
    1 pokrajane jajko na twardo
    1 ³y¿ka posiekanej pietruszki i porów
    1 ³y¿ka kwa¶nej ¶mietany
    3 dag czarnego kawioru

    Sposób wykonania:
    Na ¶rodek ³ososiowatych p³atów nak³adamy ¶mietanê, nastêpnie posiekan± pietruszkê i pory, a na koñcu kawior. Sprzonymi wi±zkami szczypiorku zawi±zujemy plastry ³ososia w kszta³t sakiewek. Podajemy na grzankach lub z blinami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43533
    Mateusz
    Participant

    "Szczupak pieczony"

    Sk³adniki:
    4 kawa³ki szczupaka
    kilka ga³±zek bazylii
    sól, pieprz
    olej
    æwiartki cytryny do ozdoby

    Sposób wykonania:
    Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka. Kawa³ki szczupaka natrzeæ olejem, posoliæ i popieprzyæ, u³o¿yæw naczyniu ¿aroodpornym lub w brytfannie, w³o¿yæ ga³±zki bazylii, przykryæ. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez oko³o 25 minut. Po wy³o¿eniu na pó³misek przyozdobiæ æwiartkami cytryny i ¶wie¿± bazyli±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43532
    Mateusz
    Participant

    "Ryba pieczona"

    Sk³adniki:
    50 dag filetów rybnych
    10 dag pieczarek
    1 cebula
    1 ³y¿ka oleju sojowego
    sól, pieprz
    1 p³aska ³y¿eczka miêty
    sok z 0.5 cytryny
    natka z pietruszki, szczypiorek

    Sposób wykonania:
    Porcje ryby skropiæ sokiem z cytryny, u³o¿yæ na roz³o¿onej folii posmarowanej olejem, u³o¿yæ warstwê pokrajanych pieczarek, nastêpnie cebuli, przesypuj±c przyprawami. Zwin±æ kilka razy dwa przeciwleg³e brzegi folii razem na wierzchu, za³o¿yæ kilka razy obakoñce, tak aby powsta³ pakunek w kszta³cie koperty, u³o¿yæ na blasze do piecznia z niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody, wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika (220 C) i piec oko³o 40 minut. Podawaæ posypane posiekan± zielenin±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43531
    Mateusz
    Participant

    "Pstr±g w zielonym majonezie"

    Sk³adniki:
    1 du¿y pstr±g
    1 szklanka korzennego wywaru (po 2 ziarnka ziela angielskiego, ja³owca, pieprzy i go¼dzików oraz listek laurowy)
    sok z æwiartki cytryny lub 0.5 ³y¿eczki octu winnnego
    0.5 szklanki wody
    0.3 szklanki majonezu
    1 ³y¿eczka posiekanej natki pietruszki
    li¶cie sa³aty

    Sposób wykonania:
    Rybê oskrobaæ z³usek, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka, skropiæ sokiem z cytryny lub octem winnym. Przygotowaæ roztwór z wody i przypraw korzennych, posoliæ go, wlaæ do rondla i doprowadziæ do wrzenia. Do wrz±cego wywaru w³o¿yæ rybê i gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu przez 8 minut. Wyj±æ cedzakow± ³y¿k± i ostudziæ. U³o¿yæ rybê na li¶ciach sa³aty i polaæ majonezem wymieszanym z posiekan± natk± pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43530
    Mateusz
    Participant

    "Karp na s³odko"

    Sk³adniki:
    2 karpie (po 1 kg)
    4 cebule
    1 p³aska ³y¿eczka mielonego pieprzu
    2 kopiaste ³y¿ki cukru
    10 zmielonych migda³ów
    1 p³aska ³y¿ka rodzynek
    1 ³y¿ka ¿elatyny
    sól

    Sposób wykonania:
    Karpie oskrobaæ, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka. Na dnie rondla u³o¿yæ pokrojone w talarki 2 cebule. Posypaæ po³ow± pieprzu, obranych ze skórki i posiekanych migda³ów, (najperw je sprzyæ przez 0.5 godziny), cukru i soli. U³o¿yæ na tym dzwonka ryb. Ca³o¶æ przykryæ po³ow± cebuli, reszt± cukru, migda³ów i pieprzu. Wlaæ tyle wody, by przykry³a rybê. Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 45 minut. ¯elatynê zalaæ 1 szklank± zimnej wody, a gdy napêcznieje podgrzaæ. Po 45 minutach przybraæ rybê rodzynkami, wlaæszklankê ¿elatyny i odstawiæ do zastygniêcia.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43529
    Mateusz
    Participant

    "¦ledzie wykwintne"

    Sk³adniki:
    6 ¶ledzi
    1 szklanka majonezu
    4 ³y¿ki ¶mietany
    4 ³y¿ki przecieru pomidorowego
    sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
    1 ³y¿ka musztardy
    1 ³y¿eczka spirytusu
    sól
    1 szklanka mleka

    Sposób wykonania:
    ¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Wyj±æ, usun±æ o¶ci, ewentualnie obraæ ze skóry i namoczyæ na 2 godziny w mleku. Wyj±æ, pokroiæ w dzwonka, pokropiæ sokiem z cytryny lub octem winnym. Wymieszaæ ¶mietanê z przecierem pomidorowym, musztard± i spirytusem, odrobinê posoliæ, dodaæ do ¶ledzi i wszystko wymieszaæ. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 2 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43527
    Mateusz
    Participant

    "¦ledzie w ¶mietanie"

    Sk³adniki:
    6 ¶ledzi solonych
    1 szklanka gêstej ¶mietany
    2 jab³ka
    1 cebula
    1 ³y¿eczka musztardy
    pieprz
    sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
    2 szklanki mleka

    Sposób wykonania:
    ¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Wyj±æ, usun±æ o¶ci, ewentualnie obraæ ze skóry i namoczyæ jeszcze w mleku na 2 godziny. Cebulê pokroiæ w drobn± kostkê, sprzyæ, przelewaj±c na sicie wrz±tkiem. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce jarznowej, skropiæ natychmiast sokiem z cytryny lub octem winnym by nie ¶ciemnia³y. Cebulê i jab³ka zmieszaæ ze ¶mietan± i doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i ewnetualnie musztard±. Dolaæ sos do ¶ledzi, wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43526
    Mateusz
    Participant

    "¦ledzie w oleju"

    Sk³adniki:
    4 ¶ledzie solone
    2 cebule
    0.5 szklanki oleju
    sok z cytryny lub 2 ³y¿eczki octu winnego

    Sposób wykonania:
    ¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Po wyjeciu skropiæ cytryn± lub octem winnym. Pokroiæ drobno cebulê, pokroiæ ¶ledzie w dzwonka, wymieszaæ, dolaæ olej, wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu, najlepiej na noc.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43460
    Mateusz
    Participant

    "Polêdwica z borowikami"

    Sk³adniki:
    1 kg polêdwicy wo³owej
    40 dag borowików
    1 cebula
    4 ³y¿ki mas³a
    2 ³y¿ki smalcu
    0.25 szklanki bia³ego wytrawnego wina
    0.33 szklanki ¶mietany
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ, narzeæ pieprem i obsma¿yæ na g³êbokieh patelni, na mocno rozgrzanym smalcu. Nastêpnie zmniejszyæ ogieñ, przykryæ patelniê i dusiæ miêso oko³o 20 minut. Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokroiæ. Cebulê obraæ, posiekaæ i uma¿yæ na ma¶le razem z grzybami. Wlaæ wino, posoliæ, popieprzyæ i dusiæ oko³o 15 minut. Dodaæ ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 minuty. Polêdwicê posoliæ i zostawiæ pod przykrycie na 5 minut, potem pokroiæ w plastry i ob³o¿yæ grzybami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43459
    Mateusz
    Participant

    "Klops wo³owy"

    Sk³adniki:
    1 czerstwa bu³ka
    1 cebula
    75 dag miêsa wo³owego
    1 jajko
    1 ³y¿eczka musztardy
    po 1 pêczku szczypiorku, natki i koperku
    sól, pieprz
    3 ³y¿ki oleju

    Sposób wykonania:
    Bu³kê namoczyæ w zimnej wodzie, na parê minut, odcisn±æ. Ceulê obraæ, pokroiæ. Miêso, bu³kê, cebulê zmieliæ, prze³o¿yæ do miski, wymieszaæ z jajkiem i musztard±. Doprawiæ sol± i pieprzem. Zieleninê umyæ, osuszyæ i drobno pokroiæ. Uformowaæ z miêsa wa³ek, obtoczyæ go w posiekanej zieleninie. Wysmarowaæ brytfannê olejem, u³o¿yæ na niej miêso, polaæ z wierzchu olejem, wstawiæ do dobrze nagrzanego piekarnika, piec oko³o 40 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43458
    Mateusz
    Participant

    "Pieczeñ wo³owa w ¶mietanie z grzybami"

    Sk³adniki
    3 dag suszonych kurek
    1.5 kg wo³owiny bez ko¶ci
    1 szklanka ciep³ej wody
    4 ³y¿ki oleju
    0.5 szklanki czerownego wina
    1 szklanka roso³u z wo³owiny
    0.5 szklanki gêstej ¶mietany
    2 cebule
    6 ³y¿eczek otartego rozmarynu
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Kurki umyæ, namoczyæ w szklance ciep³ej wody. Cebule obraæ, poszatkowaæ. Wo³owinê umyæ, natrzeæ otartym rozmarynem. Olej rozgrzaæ, obsma¿yæ na nim miêso, dodaæ cebulê, przyprawiæ sol± oraz pieprzem i dodaæ czerwone wino. Przyprawione miêso dusiæ pod przykryciem oko³o 1.5 godziny, a po 30 minutach dodaæ kurki razem z wod±, w której siê moczy³y, oraz wywar z wo³owiny. Razem dusiæ jeszcze oko³o 0.5 godziny. Do sosu dodaæ ¶mietanê, chwilê pogotowaæ. Miêso pokroiæ, podawaæ z sosem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 158 total)