Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Pasta z wêdzonej ryby"
Sk³adniki:
1 kg wêdzonej ryby
10 ³y¿ek mas³a
1 szklanka ¶mietanki kremówki
2 ³y¿eczki soku z cytryny lub 0.5 ³y¿eczki octu winnego
2 ³y¿ki ostrego chrzanuSposób wykonania:
Pokroiæ rybê na kawa³ki, dodaæ mas³a, chrzan, sok z cytryny i utrzeæ porz±dnie na g³adk± pastê. Ubiæ ¶mietankê i po³±czyæ delikatnie mieszaj±c z past± rybn±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Sa³atka z wêdzonej ryby"
Sk³adniki:
50 dag wêdzonej ryby (np. sieja, sielawa)
1 cebula
4 ³y¿ki oleju lub majonezu
2 ogórki kwaszone
1 pomidor
li¶cie sa³aty
sól, pieprz do smakuSposób wykonania:
Rybê obraæ ze skóry, usun±æ krêgos³up i o¶ci. Pokrajaæ j± w kostkê, dodaæ drobno posiekan± cebulê i pokrojony ogórek kwaszony, uprzednio obrany ze skórki, wymieszaæ. Doprawiæ do smaku olejem lub majoneze, sol±, pieprzem i odstawiæ na oko³o 1 godzinê do lodówki. Umytymi i os±czonymi z wody li¶æmi sa³aty wy³o¿yæ salaterkê. Pokroiæ pomidora w ósemki. Sa³atê wy³o¿yæ do salaterki, przybraæ z wierzchu natk± pietruszki i pomidorem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba po Polsku"
Sk³adniki:
1 kg ryby
0.5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 cebula
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
5 dag mas³a
2 jajka ugotowane na twardo
2 ³yzki posiekanej zielonej pietruszkiSposób wykonania"
Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, odkrajaæ p³etwy i g³owê, pokroiæ na dzwonka. Warzywa umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, wrzuciæ do rondla z wrz±c± wod±, osoliæ. Gotowaæ przez 20 minut, po czym dodaæ przyprawy. W³o¿yæ rybê, przykryæ, ugotowaæ na wolnym ogniu (oko³o 15 minut). Jajka ugotowane na twardo posiekaæ, mas³o stopiæ, wymieszaæ z posiekan± pietruszk± i jajkami, zagrzaæ.
Ugotowan± rybê wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ je mieszank± jajek z posiekan± zielon± pietruszk±, ozdobiæ listkami pietruszki i cz±stkami cytryny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba sma¿ona panierowana"
Sk³adniki:
0.75-1 kg ryby (pstr±g, szczupak, sandacz)
2 jajka
2 ³y¿ki m±ki
10 dag tartej bu³ki
5 dag smalcu
sól
1 ³y¿ka mas³aSposób wykonania:
Rybê oskrobaæ z ³usek, wypatroszyæ, umyæ i podzieliæ na porcje. Mo¿na usun±æ o¶ci. Oprószyæ sol± i obtaczaæ w przesianej m±ce, nastêpnie maczaæ w roztrzepanym jajku i obtaczaæ w tartej bu³ce. Po obtoczeniu ka¿dej porcji przycisn±æ rêk±, aby panierka nie odstawa³a – powinna dok³adnie przylegaæ do miêsa ryby. Przygotowane w ten sposób kotlety sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu. Obrumienione po obu stronach porcje ryby skropiæ mas³em i wstawiæ na kilka minut do piekarnika, ¿eby dosz³y.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Wêdzony ³oso¶ z kawiorem"
Sk³adniki:
4 du¿e, cienkie plastry wêdzonego ³ososia
1 pokrajane jajko na twardo
1 ³y¿ka posiekanej pietruszki i porów
1 ³y¿ka kwa¶nej ¶mietany
3 dag czarnego kawioruSposób wykonania:
Na ¶rodek ³ososiowatych p³atów nak³adamy ¶mietanê, nastêpnie posiekan± pietruszkê i pory, a na koñcu kawior. Sprzonymi wi±zkami szczypiorku zawi±zujemy plastry ³ososia w kszta³t sakiewek. Podajemy na grzankach lub z blinami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Szczupak pieczony"
Sk³adniki:
4 kawa³ki szczupaka
kilka ga³±zek bazylii
sól, pieprz
olej
æwiartki cytryny do ozdobySposób wykonania:
Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka. Kawa³ki szczupaka natrzeæ olejem, posoliæ i popieprzyæ, u³o¿yæw naczyniu ¿aroodpornym lub w brytfannie, w³o¿yæ ga³±zki bazylii, przykryæ. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez oko³o 25 minut. Po wy³o¿eniu na pó³misek przyozdobiæ æwiartkami cytryny i ¶wie¿± bazyli±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Ryba pieczona"
Sk³adniki:
50 dag filetów rybnych
10 dag pieczarek
1 cebula
1 ³y¿ka oleju sojowego
sól, pieprz
1 p³aska ³y¿eczka miêty
sok z 0.5 cytryny
natka z pietruszki, szczypiorekSposób wykonania:
Porcje ryby skropiæ sokiem z cytryny, u³o¿yæ na roz³o¿onej folii posmarowanej olejem, u³o¿yæ warstwê pokrajanych pieczarek, nastêpnie cebuli, przesypuj±c przyprawami. Zwin±æ kilka razy dwa przeciwleg³e brzegi folii razem na wierzchu, za³o¿yæ kilka razy obakoñce, tak aby powsta³ pakunek w kszta³cie koperty, u³o¿yæ na blasze do piecznia z niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody, wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika (220 C) i piec oko³o 40 minut. Podawaæ posypane posiekan± zielenin±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pstr±g w zielonym majonezie"
Sk³adniki:
1 du¿y pstr±g
1 szklanka korzennego wywaru (po 2 ziarnka ziela angielskiego, ja³owca, pieprzy i go¼dzików oraz listek laurowy)
sok z æwiartki cytryny lub 0.5 ³y¿eczki octu winnnego
0.5 szklanki wody
0.3 szklanki majonezu
1 ³y¿eczka posiekanej natki pietruszki
li¶cie sa³atySposób wykonania:
Rybê oskrobaæ z³usek, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka, skropiæ sokiem z cytryny lub octem winnym. Przygotowaæ roztwór z wody i przypraw korzennych, posoliæ go, wlaæ do rondla i doprowadziæ do wrzenia. Do wrz±cego wywaru w³o¿yæ rybê i gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu przez 8 minut. Wyj±æ cedzakow± ³y¿k± i ostudziæ. U³o¿yæ rybê na li¶ciach sa³aty i polaæ majonezem wymieszanym z posiekan± natk± pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Karp na s³odko"
Sk³adniki:
2 karpie (po 1 kg)
4 cebule
1 p³aska ³y¿eczka mielonego pieprzu
2 kopiaste ³y¿ki cukru
10 zmielonych migda³ów
1 p³aska ³y¿ka rodzynek
1 ³y¿ka ¿elatyny
sólSposób wykonania:
Karpie oskrobaæ, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka. Na dnie rondla u³o¿yæ pokrojone w talarki 2 cebule. Posypaæ po³ow± pieprzu, obranych ze skórki i posiekanych migda³ów, (najperw je sprzyæ przez 0.5 godziny), cukru i soli. U³o¿yæ na tym dzwonka ryb. Ca³o¶æ przykryæ po³ow± cebuli, reszt± cukru, migda³ów i pieprzu. Wlaæ tyle wody, by przykry³a rybê. Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 45 minut. ¯elatynê zalaæ 1 szklank± zimnej wody, a gdy napêcznieje podgrzaæ. Po 45 minutach przybraæ rybê rodzynkami, wlaæszklankê ¿elatyny i odstawiæ do zastygniêcia.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¦ledzie wykwintne"
Sk³adniki:
6 ¶ledzi
1 szklanka majonezu
4 ³y¿ki ¶mietany
4 ³y¿ki przecieru pomidorowego
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
1 ³y¿ka musztardy
1 ³y¿eczka spirytusu
sól
1 szklanka mlekaSposób wykonania:
¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Wyj±æ, usun±æ o¶ci, ewentualnie obraæ ze skóry i namoczyæ na 2 godziny w mleku. Wyj±æ, pokroiæ w dzwonka, pokropiæ sokiem z cytryny lub octem winnym. Wymieszaæ ¶mietanê z przecierem pomidorowym, musztard± i spirytusem, odrobinê posoliæ, dodaæ do ¶ledzi i wszystko wymieszaæ. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 2 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¦ledzie w ¶mietanie"
Sk³adniki:
6 ¶ledzi solonych
1 szklanka gêstej ¶mietany
2 jab³ka
1 cebula
1 ³y¿eczka musztardy
pieprz
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
2 szklanki mlekaSposób wykonania:
¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Wyj±æ, usun±æ o¶ci, ewentualnie obraæ ze skóry i namoczyæ jeszcze w mleku na 2 godziny. Cebulê pokroiæ w drobn± kostkê, sprzyæ, przelewaj±c na sicie wrz±tkiem. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce jarznowej, skropiæ natychmiast sokiem z cytryny lub octem winnym by nie ¶ciemnia³y. Cebulê i jab³ka zmieszaæ ze ¶mietan± i doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i ewnetualnie musztard±. Dolaæ sos do ¶ledzi, wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"¦ledzie w oleju"
Sk³adniki:
4 ¶ledzie solone
2 cebule
0.5 szklanki oleju
sok z cytryny lub 2 ³y¿eczki octu winnegoSposób wykonania:
¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Po wyjeciu skropiæ cytryn± lub octem winnym. Pokroiæ drobno cebulê, pokroiæ ¶ledzie w dzwonka, wymieszaæ, dolaæ olej, wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu, najlepiej na noc.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Polêdwica z borowikami"
Sk³adniki:
1 kg polêdwicy wo³owej
40 dag borowików
1 cebula
4 ³y¿ki mas³a
2 ³y¿ki smalcu
0.25 szklanki bia³ego wytrawnego wina
0.33 szklanki ¶mietany
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso umyæ, narzeæ pieprem i obsma¿yæ na g³êbokieh patelni, na mocno rozgrzanym smalcu. Nastêpnie zmniejszyæ ogieñ, przykryæ patelniê i dusiæ miêso oko³o 20 minut. Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokroiæ. Cebulê obraæ, posiekaæ i uma¿yæ na ma¶le razem z grzybami. Wlaæ wino, posoliæ, popieprzyæ i dusiæ oko³o 15 minut. Dodaæ ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 minuty. Polêdwicê posoliæ i zostawiæ pod przykrycie na 5 minut, potem pokroiæ w plastry i ob³o¿yæ grzybami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Klops wo³owy"
Sk³adniki:
1 czerstwa bu³ka
1 cebula
75 dag miêsa wo³owego
1 jajko
1 ³y¿eczka musztardy
po 1 pêczku szczypiorku, natki i koperku
sól, pieprz
3 ³y¿ki olejuSposób wykonania:
Bu³kê namoczyæ w zimnej wodzie, na parê minut, odcisn±æ. Ceulê obraæ, pokroiæ. Miêso, bu³kê, cebulê zmieliæ, prze³o¿yæ do miski, wymieszaæ z jajkiem i musztard±. Doprawiæ sol± i pieprzem. Zieleninê umyæ, osuszyæ i drobno pokroiæ. Uformowaæ z miêsa wa³ek, obtoczyæ go w posiekanej zieleninie. Wysmarowaæ brytfannê olejem, u³o¿yæ na niej miêso, polaæ z wierzchu olejem, wstawiæ do dobrze nagrzanego piekarnika, piec oko³o 40 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
MateuszParticipant"Pieczeñ wo³owa w ¶mietanie z grzybami"
Sk³adniki
3 dag suszonych kurek
1.5 kg wo³owiny bez ko¶ci
1 szklanka ciep³ej wody
4 ³y¿ki oleju
0.5 szklanki czerownego wina
1 szklanka roso³u z wo³owiny
0.5 szklanki gêstej ¶mietany
2 cebule
6 ³y¿eczek otartego rozmarynu
sól, pieprzSposób wykonania:
Kurki umyæ, namoczyæ w szklance ciep³ej wody. Cebule obraæ, poszatkowaæ. Wo³owinê umyæ, natrzeæ otartym rozmarynem. Olej rozgrzaæ, obsma¿yæ na nim miêso, dodaæ cebulê, przyprawiæ sol± oraz pieprzem i dodaæ czerwone wino. Przyprawione miêso dusiæ pod przykryciem oko³o 1.5 godziny, a po 30 minutach dodaæ kurki razem z wod±, w której siê moczy³y, oraz wywar z wo³owiny. Razem dusiæ jeszcze oko³o 0.5 godziny. Do sosu dodaæ ¶mietanê, chwilê pogotowaæ. Miêso pokroiæ, podawaæ z sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts