25 marca 2005 at 10:45
#43533
Mateusz
Participant
"Szczupak pieczony"
Sk³adniki:
4 kawa³ki szczupaka
kilka ga³±zek bazylii
sól, pieprz
olej
æwiartki cytryny do ozdoby
Sposób wykonania:
Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, umyæ, pokroiæ w dzwonka. Kawa³ki szczupaka natrzeæ olejem, posoliæ i popieprzyæ, u³o¿yæw naczyniu ¿aroodpornym lub w brytfannie, w³o¿yæ ga³±zki bazylii, przykryæ. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez oko³o 25 minut. Po wy³o¿eniu na pó³misek przyozdobiæ æwiartkami cytryny i ¶wie¿± bazyli±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.