24 marca 2005 at 11:53
#43460
Mateusz
Participant
"Polêdwica z borowikami"
Sk³adniki:
1 kg polêdwicy wo³owej
40 dag borowików
1 cebula
4 ³y¿ki mas³a
2 ³y¿ki smalcu
0.25 szklanki bia³ego wytrawnego wina
0.33 szklanki ¶mietany
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Miêso umyæ, narzeæ pieprem i obsma¿yæ na g³êbokieh patelni, na mocno rozgrzanym smalcu. Nastêpnie zmniejszyæ ogieñ, przykryæ patelniê i dusiæ miêso oko³o 20 minut. Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokroiæ. Cebulê obraæ, posiekaæ i uma¿yæ na ma¶le razem z grzybami. Wlaæ wino, posoliæ, popieprzyæ i dusiæ oko³o 15 minut. Dodaæ ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 minuty. Polêdwicê posoliæ i zostawiæ pod przykrycie na 5 minut, potem pokroiæ w plastry i ob³o¿yæ grzybami.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.