Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43527
Mateusz
Participant

"¦ledzie w ¶mietanie"

Sk³adniki:
6 ¶ledzi solonych
1 szklanka gêstej ¶mietany
2 jab³ka
1 cebula
1 ³y¿eczka musztardy
pieprz
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
2 szklanki mleka

Sposób wykonania:
¦ledzie namoczyæ na noc w wodzie. Wyj±æ, usun±æ o¶ci, ewentualnie obraæ ze skóry i namoczyæ jeszcze w mleku na 2 godziny. Cebulê pokroiæ w drobn± kostkê, sprzyæ, przelewaj±c na sicie wrz±tkiem. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce jarznowej, skropiæ natychmiast sokiem z cytryny lub octem winnym by nie ¶ciemnia³y. Cebulê i jab³ka zmieszaæ ze ¶mietan± i doprawiæ do smaku sol±, pieprzem i ewnetualnie musztard±. Dolaæ sos do ¶ledzi, wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.