"Ryba pieczona"
Sk³adniki:
50 dag filetów rybnych
10 dag pieczarek
1 cebula
1 ³y¿ka oleju sojowego
sól, pieprz
1 p³aska ³y¿eczka miêty
sok z 0.5 cytryny
natka z pietruszki, szczypiorek
Sposób wykonania:
Porcje ryby skropiæ sokiem z cytryny, u³o¿yæ na roz³o¿onej folii posmarowanej olejem, u³o¿yæ warstwê pokrajanych pieczarek, nastêpnie cebuli, przesypuj±c przyprawami. Zwin±æ kilka razy dwa przeciwleg³e brzegi folii razem na wierzchu, za³o¿yæ kilka razy obakoñce, tak aby powsta³ pakunek w kszta³cie koperty, u³o¿yæ na blasze do piecznia z niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody, wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika (220 C) i piec oko³o 40 minut. Podawaæ posypane posiekan± zielenin±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.