Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mateusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 158 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #43054
    Mateusz
    Participant

    "Kalarepa gotowana"

    Sk³adniki:
    4-5 sztuk kalarepy
    1 ³y¿ka mas³a, soli
    1 ³y¿ka m±ki
    0.25 szklanki wody

    Sposób wykonania:
    Kalarepê obraæ i pokroiæ w kostkê, ugotowaæ w osobnej wodzie. Odcedziæ, w³o¿yæ do rondla, dolaæ wody, odrobinê posoliæ, w³o¿yæ kawa³ek mas³a lub dusiæ a¿ bedzie miêkka. Pod koniecduszenia dodaæ ³y¿kê m±ki lub bu³ki tartej, wymieszaæ, chwilê jeszcze poddusiæ i podawaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43053
    Mateusz
    Participant

    "Marchew z groszkiem"

    Sk³adniki:
    4-5 marchwi
    80 dag zielonego groszku w str±czkach
    3-4 ³y¿eczki cukru
    sól
    koperek
    1-1.5 ³y¿ki ms³a
    0.5 ³y¿ki m±ki
    0.25 szklanki wody

    Sposób wykonania:
    Marchew obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê, do po³owy poddusiæ w rondelku na rozgrzanym ma¶le. Groch ugotowaæ osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony dodaæ do marchewki, wymieszaæ razem, dodaæ trochê mas³a, soli, m±ki, koperku, dolaæ wody i dusiæ przez oko³o 0.5 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43052
    Mateusz
    Participant

    "Buraczki czerwone s³odkie"

    Sk³adniki:
    5-6 buraków
    parê ³y¿ek bu³ki tartej
    5-6 ³y¿ek roso³u
    1 ³y¿ka mas³a
    1 szklanka ¶mietany
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Ugotowaæ buraki, obraæ i zetrzeæ na grubej tarce. Podsma¿yæ je na ma¶le, dodaæ ³y¿kê m±ki, kilka ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany, trochê pieprzu, soli kilka ³y¿ek roso³u i przez chwilê dusiæ na patelni.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43051
    Mateusz
    Participant

    "Fasola Bia³a"

    Sk³adniki:
    40 dag bia³ej fasoli
    1 ³y¿ka m±ki
    2 ³y¿ki octu
    sól
    1 ³y¿ka mas³a
    1 szklanka bulionu
    1 ³y¿eczka cukru

    Sposób wykonania:
    Dojrza³± fasolê ugotowaæ w du¿ym garnku – oko³o 1 godziny i odcedziæ. Rozpu¶ciæ na patelni ³y¿kê mas³a, dodaæ ³y¿kê m±ki, rozetrzeæ, powoli dolewaæ bulionu stale mieszaj±c. Dodaæ parê ³y¿ek octu, trochê cukru i soli, wymieszaæ z fasol± i razem zagotowaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43048
    Mateusz
    Participant

    "Gulasz grzybowy"

    Sk³adniki:
    1 kg grzybów
    2 cebule
    3-4 pomidory
    1 szklanka roso³u
    3 ³y¿ki oleju
    1 ³y¿eczka m±ki zemniaczanej
    po 0.5 ³y¿eczeki oregano i tymianku
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokoiæ. Cebule obraæ i pokroiæ w plastry. Pomidory sparzyæ i obraæze skóry. Na zrogrzanym oleju obsma¿yæ grzyby cebul±, wlaæ rosó³, dodaæ pomidory i przyprawy dusiæ oko³o 15-20 minut. M±kê rozmieszaæ z 0.5 szklanki wody, wlaæ do gulaszu i zagotowaæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43045
    Mateusz
    Participant

    "Pieczone kanie"

    Sk³adniki:
    kanie
    5-6 ³y¿ek mas³a
    sól
    1 ³y¿ka posiekanej natki z pietruszki

    Sposób wykonania:
    Odci±æ nó¿ki, pozostawiaj±c same kapelusze. Umyæ, osuszyæ, z obu stron posmarowaæ roztopionym mas³em, oprószyæ sol± i u³o¿yæ na blasze do ciast nasmarowanej olejem. Wsun±æ do nagrzanego piekarnika i piec oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Upieczone kapelusze u³o¿yæ na pó³misku wg³êbieniem do góry, k³ad±c w ka¿dy kapelusz 0.5 ³y¿eczki mas³a utartego z posiekan± natk± pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    Post edited by: Xawier, at: 2005/03/11 11:11

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43044
    Mateusz
    Participant

    "Grzyby duszone (ma¶laki, ko¼laki)"

    Sk³adniki:
    1 kg ma¶laków
    1 cebula
    0.5 pietruszki
    1 ³y¿ka mas³a
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Grzyby oczy¶ciæ, sparzyæ wrz±c± wod±, odcedziæ, pokroiæ w paski, posoliæ i dusiæ na wolnym ogniu, dopóki nie puszcz± soku. Cebule i pietruszkê obraæ, posiekaæ, podsma¿yæ na ma¶le, dodaæ do grzybów, popieprzyæ i chwilê razem poddusiæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43043
    Mateusz
    Participant

    "Borowiki duszone"

    Sk³adniki:
    0.5 kg borowików
    6 ³y¿ek mas³a
    3 cebule
    sól, piprz
    2-3 ³y¿ki ¶mietany

    Sposób wykonania:
    M³ode i zdrowe borowiki oczy¶ciæ, umyæ, pokraj±c w paski. Sparzyæ, odcedziæ i w³o¿yæ do rondla. Cebulê obraæ, drobno posiekaæ i podsma¿yæ na ma¶le. Dodaæ do niej grzyby, posoliæ, popieprzyæ i dusiæ. Nastêpnie w³o¿yæ parê ³y¿ek ¶mietany, pomieszaæ i dusiæ, a¿ potrawa zgêstnieje.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43042
    Mateusz
    Participant

    "Kluseczki"

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki
    2 jajka
    0.5 ³y¿eczki soli
    2 ³y¿ki wody

    Sposób wykonania:

    M±kê przesiaæ do miski, wlaæ jajka roztrzepane z sol± i wod±, zagnie¶æ ciasto. Wyrabiaæoko³o 5 minut, a¿ stanie siê jednolite i elastyczne. Podzieliæ na 4 czê¶ci, z ka¿dej czêsci utoczyæ wa³eczek grubo¶ci o³ówka, pokroiæ na kawa³ki d³ugo¶ci 3 cm. Gotowaæ w osolonej wodzie, a¿ wyp³yn±, odcedziæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43041
    Mateusz
    Participant

    "Placuszki gryczane"

    Sk³adniki:
    1.5 dag dro¿d¿y
    1 ³y¿ka cukru
    0.75 szklanki ciep³ej wody
    2.5 szklanki ciep³ego roso³u lub mleka
    2 szklanki m±ki gryczanej
    2 jajka
    1 ³y¿eczka soli
    3 ³y¿ki mas³a
    olej do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Dro¿dze rozetrzeæ z cukrem, wymieszaæ z ciep³± wod±. Odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie rozczyn wymieszaæ ze szklank± roso³u lub mleka i szklank± m±ki gryczanej, przykryæ, pozostawiæ w ciep³ym miejscu, a¿ ciasto podwoi sw± objêto¶æ. Jajka ubiæ z sol± do bia³o¶ci, dok³adnie wymieszaæ ze stopionym mas³em, pozosta³ym roso³em, pozosta³± m±k± i ciastem dro¿d¿owym. Olej rozgrzaæ na patelni, k³a¶c ciasto ³y¿k±, sma¿yæ na z³oty kolor z obu stron. Mo¿na podawaæ ze stopionym mas³em i ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43039
    Mateusz
    Participant

    "Placuszki z sera"

    Sk³adniki:
    0.5 kg chudego sera
    0.5 m±ki
    1 szklanka cukru
    0.5 kostki mas³a
    3 ca³e jajka
    1 ³y¿ka proszku do pieczenia
    2 ³y¿ki cukru waniliowego
    olej i smalec do sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Zmieliæ ser, jajka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o i dalej ucieraæ. Wymieszaæ raze m±kê, ser i masê jajeczn±, dodaæ proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dobrze wymieszaæ. Rozgrzaæ na patelni olej wraz ze smalcem (pó³ na pó³), k³a¶æ ³y¿k± placki, sma¿yæ z obu stron.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43037
    Mateusz
    Participant

    "Jab³ka zawijane w ciasto"

    Sk³adniki"
    1 kg jab³ek (najlepiej antonówki)
    4 szklanki m±ki
    1 paczka mas³a
    1 p³aska ³y¿eczka soli
    1 ³y¿ka cukru pudru
    2 ³y¿eczki cukru waniliowego
    1 szklanka kwa¶nej ¶mietany
    2 dag dro¿d¿y
    0.5 szklanki mleka
    3 jajka

    Sposób wykonania:
    Jab³ka obraæ, podzieliæ na æwiartki, wykroiæ gniazda nasienne, maczaæ w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Dro¿d¿e namoczyæ w mleku, jak podrosn± dodaæ m±ki wsypanej do miski, wymieszaæ, odstawiæ ¿eby podros³o. Dodaæ 2 jajka, ¶mietanê, rozpuszczone mas³o, wyrobiæ rêk±. Podsypaæ m±kê na stolnicê ciasto rozwa³kowaæ, kroiæ na kwadraty, w ka¿dy w³o¿yæ æwiartkê jab³ka, zalepiæ ciasto, obtoczyæ w jajku i cukrze. U³o¿yæ na blasze wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (oko³o 180 C), a¿ bêd± rumiane.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43035
    Mateusz
    Participant

    "Racuszki z jab³kami"

    Sk³adniki:
    3 jajka
    0.5 l zsiad³ego mleka
    2 szklanki m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    3-4 s³odkie jab³ka
    0.5 szklannki oleju
    2 ³y¿ki cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Ca³e jajka wbiæ do miseczki, roztrzepaæ, dodaæ zsiad³e mleka, m±kê, proszek do pieczenia, wymieszaæ (albo ubiæ trzepaczk±) tak aby ciasto by³o g³adkie i mia³o gêsto¶æ ¶mietany. Ciasto odstawiæ na godzinê. Jab³ka obraæ, wyci±æ gniazda nasienne, pokroiæ w plasterki, wrzuciæ do ciasta, wymieszaæ. Sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, po wyjêciu na talerz posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43032
    Mateusz
    Participant

    "Jajecznica bta"

    Sk³adniki:
    4 jajka
    sól
    1 ³y¿ka mas³a
    odrobina szczypiorku

    Sposób wykonania:
    Rozbiæ jajka w garnku, posoliæ, roztrzepaæ widelcem, dodaæ trochê posiekanego szczypiorku. Roztopiæ na patelni ³y¿kê mas³a, wlaæ jajka i mieszaj±c sma¿yæ, a¿ sie zetn±. Dodaæ trochê posiekanego szczypiorku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43031
    Mateusz
    Participant

    "Jajecznica sadzona"

    Sk³adniki:
    1 ³y¿ka mas³a
    sól
    4 jajka
    3-4 plasterki boczku

    Sposób wykonania:
    Roztopiæ spor± ³y¿kê mas³a na patelni i wbijaæ ostro¿nie jajka, tak, ¿eby ¿ó³tko siê nie rozla³o. Posoliæ i sma¿yæ a¿ bia³ka siê zetn±. Mo¿na usma¿yæ je na boczku. Najpierw pokroiæ boczek w kostkê, usma¿yæ i dopiero na usma¿ony wbijaæ jajka.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 158 total)