Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MateuszParticipant
"Kalarepa gotowana"
Sk³adniki:
4-5 sztuk kalarepy
1 ³y¿ka mas³a, soli
1 ³y¿ka m±ki
0.25 szklanki wodySposób wykonania:
Kalarepê obraæ i pokroiæ w kostkê, ugotowaæ w osobnej wodzie. Odcedziæ, w³o¿yæ do rondla, dolaæ wody, odrobinê posoliæ, w³o¿yæ kawa³ek mas³a lub dusiæ a¿ bedzie miêkka. Pod koniecduszenia dodaæ ³y¿kê m±ki lub bu³ki tartej, wymieszaæ, chwilê jeszcze poddusiæ i podawaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Marchew z groszkiem"
Sk³adniki:
4-5 marchwi
80 dag zielonego groszku w str±czkach
3-4 ³y¿eczki cukru
sól
koperek
1-1.5 ³y¿ki ms³a
0.5 ³y¿ki m±ki
0.25 szklanki wodySposób wykonania:
Marchew obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê, do po³owy poddusiæ w rondelku na rozgrzanym ma¶le. Groch ugotowaæ osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony dodaæ do marchewki, wymieszaæ razem, dodaæ trochê mas³a, soli, m±ki, koperku, dolaæ wody i dusiæ przez oko³o 0.5 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Buraczki czerwone s³odkie"
Sk³adniki:
5-6 buraków
parê ³y¿ek bu³ki tartej
5-6 ³y¿ek roso³u
1 ³y¿ka mas³a
1 szklanka ¶mietany
sól, pieprzSposób wykonania:
Ugotowaæ buraki, obraæ i zetrzeæ na grubej tarce. Podsma¿yæ je na ma¶le, dodaæ ³y¿kê m±ki, kilka ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany, trochê pieprzu, soli kilka ³y¿ek roso³u i przez chwilê dusiæ na patelni.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Fasola Bia³a"
Sk³adniki:
40 dag bia³ej fasoli
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki octu
sól
1 ³y¿ka mas³a
1 szklanka bulionu
1 ³y¿eczka cukruSposób wykonania:
Dojrza³± fasolê ugotowaæ w du¿ym garnku – oko³o 1 godziny i odcedziæ. Rozpu¶ciæ na patelni ³y¿kê mas³a, dodaæ ³y¿kê m±ki, rozetrzeæ, powoli dolewaæ bulionu stale mieszaj±c. Dodaæ parê ³y¿ek octu, trochê cukru i soli, wymieszaæ z fasol± i razem zagotowaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Gulasz grzybowy"
Sk³adniki:
1 kg grzybów
2 cebule
3-4 pomidory
1 szklanka roso³u
3 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka m±ki zemniaczanej
po 0.5 ³y¿eczeki oregano i tymianku
sól, pieprzSposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokoiæ. Cebule obraæ i pokroiæ w plastry. Pomidory sparzyæ i obraæze skóry. Na zrogrzanym oleju obsma¿yæ grzyby cebul±, wlaæ rosó³, dodaæ pomidory i przyprawy dusiæ oko³o 15-20 minut. M±kê rozmieszaæ z 0.5 szklanki wody, wlaæ do gulaszu i zagotowaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Pieczone kanie"
Sk³adniki:
kanie
5-6 ³y¿ek mas³a
sól
1 ³y¿ka posiekanej natki z pietruszkiSposób wykonania:
Odci±æ nó¿ki, pozostawiaj±c same kapelusze. Umyæ, osuszyæ, z obu stron posmarowaæ roztopionym mas³em, oprószyæ sol± i u³o¿yæ na blasze do ciast nasmarowanej olejem. Wsun±æ do nagrzanego piekarnika i piec oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Upieczone kapelusze u³o¿yæ na pó³misku wg³êbieniem do góry, k³ad±c w ka¿dy kapelusz 0.5 ³y¿eczki mas³a utartego z posiekan± natk± pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
Post edited by: Xawier, at: 2005/03/11 11:11
MateuszParticipant"Grzyby duszone (ma¶laki, ko¼laki)"
Sk³adniki:
1 kg ma¶laków
1 cebula
0.5 pietruszki
1 ³y¿ka mas³a
sól, pieprzSposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, sparzyæ wrz±c± wod±, odcedziæ, pokroiæ w paski, posoliæ i dusiæ na wolnym ogniu, dopóki nie puszcz± soku. Cebule i pietruszkê obraæ, posiekaæ, podsma¿yæ na ma¶le, dodaæ do grzybów, popieprzyæ i chwilê razem poddusiæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Borowiki duszone"
Sk³adniki:
0.5 kg borowików
6 ³y¿ek mas³a
3 cebule
sól, piprz
2-3 ³y¿ki ¶mietanySposób wykonania:
M³ode i zdrowe borowiki oczy¶ciæ, umyæ, pokraj±c w paski. Sparzyæ, odcedziæ i w³o¿yæ do rondla. Cebulê obraæ, drobno posiekaæ i podsma¿yæ na ma¶le. Dodaæ do niej grzyby, posoliæ, popieprzyæ i dusiæ. Nastêpnie w³o¿yæ parê ³y¿ek ¶mietany, pomieszaæ i dusiæ, a¿ potrawa zgêstnieje.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Kluseczki"
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki
2 jajka
0.5 ³y¿eczki soli
2 ³y¿ki wodySposób wykonania:
M±kê przesiaæ do miski, wlaæ jajka roztrzepane z sol± i wod±, zagnie¶æ ciasto. Wyrabiaæoko³o 5 minut, a¿ stanie siê jednolite i elastyczne. Podzieliæ na 4 czê¶ci, z ka¿dej czêsci utoczyæ wa³eczek grubo¶ci o³ówka, pokroiæ na kawa³ki d³ugo¶ci 3 cm. Gotowaæ w osolonej wodzie, a¿ wyp³yn±, odcedziæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Placuszki gryczane"
Sk³adniki:
1.5 dag dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru
0.75 szklanki ciep³ej wody
2.5 szklanki ciep³ego roso³u lub mleka
2 szklanki m±ki gryczanej
2 jajka
1 ³y¿eczka soli
3 ³y¿ki mas³a
olej do sma¿eniaSposób wykonania:
Dro¿dze rozetrzeæ z cukrem, wymieszaæ z ciep³± wod±. Odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie rozczyn wymieszaæ ze szklank± roso³u lub mleka i szklank± m±ki gryczanej, przykryæ, pozostawiæ w ciep³ym miejscu, a¿ ciasto podwoi sw± objêto¶æ. Jajka ubiæ z sol± do bia³o¶ci, dok³adnie wymieszaæ ze stopionym mas³em, pozosta³ym roso³em, pozosta³± m±k± i ciastem dro¿d¿owym. Olej rozgrzaæ na patelni, k³a¶c ciasto ³y¿k±, sma¿yæ na z³oty kolor z obu stron. Mo¿na podawaæ ze stopionym mas³em i ¶mietan±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Placuszki z sera"
Sk³adniki:
0.5 kg chudego sera
0.5 m±ki
1 szklanka cukru
0.5 kostki mas³a
3 ca³e jajka
1 ³y¿ka proszku do pieczenia
2 ³y¿ki cukru waniliowego
olej i smalec do sma¿eniaSposób wykonania:
Zmieliæ ser, jajka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o i dalej ucieraæ. Wymieszaæ raze m±kê, ser i masê jajeczn±, dodaæ proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dobrze wymieszaæ. Rozgrzaæ na patelni olej wraz ze smalcem (pó³ na pó³), k³a¶æ ³y¿k± placki, sma¿yæ z obu stron.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jab³ka zawijane w ciasto"
Sk³adniki"
1 kg jab³ek (najlepiej antonówki)
4 szklanki m±ki
1 paczka mas³a
1 p³aska ³y¿eczka soli
1 ³y¿ka cukru pudru
2 ³y¿eczki cukru waniliowego
1 szklanka kwa¶nej ¶mietany
2 dag dro¿d¿y
0.5 szklanki mleka
3 jajkaSposób wykonania:
Jab³ka obraæ, podzieliæ na æwiartki, wykroiæ gniazda nasienne, maczaæ w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Dro¿d¿e namoczyæ w mleku, jak podrosn± dodaæ m±ki wsypanej do miski, wymieszaæ, odstawiæ ¿eby podros³o. Dodaæ 2 jajka, ¶mietanê, rozpuszczone mas³o, wyrobiæ rêk±. Podsypaæ m±kê na stolnicê ciasto rozwa³kowaæ, kroiæ na kwadraty, w ka¿dy w³o¿yæ æwiartkê jab³ka, zalepiæ ciasto, obtoczyæ w jajku i cukrze. U³o¿yæ na blasze wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (oko³o 180 C), a¿ bêd± rumiane.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Racuszki z jab³kami"
Sk³adniki:
3 jajka
0.5 l zsiad³ego mleka
2 szklanki m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
3-4 s³odkie jab³ka
0.5 szklannki oleju
2 ³y¿ki cukru pudruSposób wykonania:
Ca³e jajka wbiæ do miseczki, roztrzepaæ, dodaæ zsiad³e mleka, m±kê, proszek do pieczenia, wymieszaæ (albo ubiæ trzepaczk±) tak aby ciasto by³o g³adkie i mia³o gêsto¶æ ¶mietany. Ciasto odstawiæ na godzinê. Jab³ka obraæ, wyci±æ gniazda nasienne, pokroiæ w plasterki, wrzuciæ do ciasta, wymieszaæ. Sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, po wyjêciu na talerz posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jajecznica bta"
Sk³adniki:
4 jajka
sól
1 ³y¿ka mas³a
odrobina szczypiorkuSposób wykonania:
Rozbiæ jajka w garnku, posoliæ, roztrzepaæ widelcem, dodaæ trochê posiekanego szczypiorku. Roztopiæ na patelni ³y¿kê mas³a, wlaæ jajka i mieszaj±c sma¿yæ, a¿ sie zetn±. Dodaæ trochê posiekanego szczypiorku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
MateuszParticipant"Jajecznica sadzona"
Sk³adniki:
1 ³y¿ka mas³a
sól
4 jajka
3-4 plasterki boczkuSposób wykonania:
Roztopiæ spor± ³y¿kê mas³a na patelni i wbijaæ ostro¿nie jajka, tak, ¿eby ¿ó³tko siê nie rozla³o. Posoliæ i sma¿yæ a¿ bia³ka siê zetn±. Mo¿na usma¿yæ je na boczku. Najpierw pokroiæ boczek w kostkê, usma¿yæ i dopiero na usma¿ony wbijaæ jajka.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier
-
AuthorPosts