11 marca 2005 at 13:31
#43035
Mateusz
Participant
"Racuszki z jab³kami"
Sk³adniki:
3 jajka
0.5 l zsiad³ego mleka
2 szklanki m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
3-4 s³odkie jab³ka
0.5 szklannki oleju
2 ³y¿ki cukru pudru
Sposób wykonania:
Ca³e jajka wbiæ do miseczki, roztrzepaæ, dodaæ zsiad³e mleka, m±kê, proszek do pieczenia, wymieszaæ (albo ubiæ trzepaczk±) tak aby ciasto by³o g³adkie i mia³o gêsto¶æ ¶mietany. Ciasto odstawiæ na godzinê. Jab³ka obraæ, wyci±æ gniazda nasienne, pokroiæ w plasterki, wrzuciæ do ciasta, wymieszaæ. Sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, po wyjêciu na talerz posypaæ cukrem pudrem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier