"Pieczeñ wo³owa w ¶mietanie z grzybami"
Sk³adniki
3 dag suszonych kurek
1.5 kg wo³owiny bez ko¶ci
1 szklanka ciep³ej wody
4 ³y¿ki oleju
0.5 szklanki czerownego wina
1 szklanka roso³u z wo³owiny
0.5 szklanki gêstej ¶mietany
2 cebule
6 ³y¿eczek otartego rozmarynu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kurki umyæ, namoczyæ w szklance ciep³ej wody. Cebule obraæ, poszatkowaæ. Wo³owinê umyæ, natrzeæ otartym rozmarynem. Olej rozgrzaæ, obsma¿yæ na nim miêso, dodaæ cebulê, przyprawiæ sol± oraz pieprzem i dodaæ czerwone wino. Przyprawione miêso dusiæ pod przykryciem oko³o 1.5 godziny, a po 30 minutach dodaæ kurki razem z wod±, w której siê moczy³y, oraz wywar z wo³owiny. Razem dusiæ jeszcze oko³o 0.5 godziny. Do sosu dodaæ ¶mietanê, chwilê pogotowaæ. Miêso pokroiæ, podawaæ z sosem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.