"Szasz³yki wo³owe"
Sk³adniki:
50 dag polêdwicy
15 dag wêdzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 ³y¿ki oliwy
1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych (estragon, sza³wia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 z±bki czosnku
2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
Umyte miêso oczy¶ciæ z b³on, pokrajaæ w plastry w poprzek w³ókien i rozbiæ t³uczkiem. Ka¿dy plaster posypaæ zio³ami, pokropiæ sokiem z cytryny i oliw±, u³o¿yæ jeden na drugim i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (mo¿na przechowaæ w lodówce). Boczek pokrajaæ w plasterki. Obrane i op³ukane cebule oraz pomidory pokrajaæ w do¶æ grube plasterki. Plastry miêsa pokroiæ na kawa³ki o ¶rednicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szasz³yków nadziewaæ kolejno miêso, boczek, cebulê i pomidory. Sma¿yæ na grilu, rumieni±c ze wszystkich stron. Oprószyæ sol± i pieprzem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.