25 marca 2005 at 11:23
#43541
Mateusz
Participant
"Szasz³yk ze ¶ledzi"
Sk³adniki:
1 kg ¶wie¿ych ¶ledzi
20-25 dag przero¶niêtego boczku wêdzonego
8 cebul
sól, pieprz
Sposób wykonania:
¦ledzie wymoczyæ, oczy¶ciæ, wyj±æ o¶ci. P³aty ¶ledzi i boczek pokrajaæ w prostok±ty o d³ugo¶ci 3 cm. Cebule pokrajaæ w grubr plastry. Na³o¿yæ na patyczki kolejno – ¶ledzia, boczek, cebulê. Oprószyæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem. Piec 15-30 minut w zale¿no¶æi od temperatury piekarnika. Podawaæ na gor±co.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.