"Marynowane ¶ledzie"
Sk³adniki:
3 ¶ledzie solone
4 cebule
0.5 szklanki octu
0.25 szklanki wody
2 ³y¿eczki cukru
4-6 ziarenek zela angielskiego
0.5 ³y¿eczki nasion kolendry
0.5 ³y¿eczki ziaren goryczy
kilka ziarenek pieprzu
2 go¼dziki
2 listki laurowe
0.25 szklanki gêstej ¶mietany
Sposób wykonania:
¦ledzie wymoczyæ w zimnej wodzie przez noc. Obraæ ze skóry, usun±æ o¶ci. Pokrajaæ w dzwonka, u³o¿yæ warstwami na przemian z cebul± w s³oiku z zakrêtk±. Ocet, wodê, cukier, przyprawy korzenne zagotowaæ, ostudziæ, zalaæ ¶ledzie, zakrêciæ wieczko, wstrz±saj±c kilka razy, postawiæ w ch³odnym miejscu na dwa dni. Wy³o¿yæ ¶ledzie na salaterkê, ¶mietanê wymieszaæ z ma³a ilo¶cia marynaty, polaæ ¶ledzie i cebulê.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.