"¦led¼ w sosie majonezowym"
Sk³adniki:
2 filety ze ¶ledzi (najlepsze z ma³osolnych z przyprawami)
1 cebula
1 ogórek kwaszony
2 jajka
1 jab³ko
1 szklanka majonezu
sok z cytryny lub ³y¿eczka octu winnego
pieprz
1 sa³ata zielona (li¶cie do dekoracji)
Sposób wykonania:
Filety wymoczyæ, pokrajaæ w paski. Cebulê obraæ, pokrajaæ w cienkie plasterki, ogórki po obraniu ze skórki – w grub± kostkê, jab³ko – po obraniu i usuniêciu gniazd nasiennych, pokrajaæ w paseczki lub zetrzeæ na tarce o grubych otworach i skropiæ sokiem z cytrynowym lub octem winnym, ¿eby nie ¶ciemnia³o. Wymieszaæ delikatnie, dodaæ majonez, popieprzyæ, jeszcze raz wymieszaæ. Wy³o¿yæ salaterkê li¶æmi zielonej sa³aty, wy³o¿yæ na to sa³atkê.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.