12 marca 2005 at 13:37
#43121
Mateusz
Participant
"Kotlety schabowe panierowane"
Sk³adniki:
50 dag schabu bez ko¶ci
1.5 ³y¿ki m±ki
1-2 jaja
0.25 szklanki tartej bu³ki
sól, pieprz
t³uszcz do sma¿enia
Sposób wykonania:
Schab umyæ, pokrajaæ na plastry i zbiæ t³uczkiem w cienkie plastry. Nasypaæ m±ki na talerzyk, wymieszaæ j± z pieprzem. Oprószyæ kotlety sol±, obtoczyæ w m±ce, nastêpnie maczaæ w rozbitym jajku i obtaczaæ w bu³ce tartej. Ka¿dy przygotowany kotlet przycisn±æ no¿em lub ³opatk±. Sma¿yæ z obu stron k³ad±c na patelniê z rozgrzanym smalcem. Usma¿one kotlety wstawiæ na kilka minut do piekarnika, lub prze³o¿yæ do niedu¿ego garnka, przykryæ i chilê poddusiæ na bardzo ma³ym gazie, zeby dosz³y.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.