12 marca 2005 at 14:42
#43133
Mateusz
Participant
"Schab duszony"
Sk³adniki:
1 kg schabu
6 z±bków czosnku
3-4 cebule
0.5 ³y¿eczki smalcu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Schab umyæ, wykrajaæ ko¶æ pozostawiaj±c ma³a polêdwiczkê. Natrzeæ czosnkiem obranym, pokrajanym i roztartym z sol±, a nastêpnie zrumieniæ ze wszystkich stron na smalcu zapiec w piekarniku. Zrumieniony schab u³o¿yæ w rondlu, oprószyæ pieprzem, ob³o¿yæ pokrajan± w cz±stki cebul± i podlaæ wod±. Gotowy schab pokajaæ na sko¶ne plasterki, u³o¿yæ na pó³misku, polac powsta³ym w czasie duszenia sosem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.